× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Δεν πεινάμε, αλλά δεν είναι καθόλου κατάλληλο το περιβάλλον!»

Γράμμα προς τους Ευρωπαίους από δύο αιτούντες άσυλο του καταυλισμού στον Καρά Τεπέ, «Μόρια 2»

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 23/12/2020

«Δεν πεινάμε, αλλά δεν είναι καθόλου κατάλληλο το περιβάλλον!»
Παναγιώτης Μπαλάσκας

Επιστολή από τον προσωρινό καταυλισμό στον Καρά Τεπέ, το οποίο αποκαλούν «Moria 2.0» προς το ευρωπαϊκό κοινό στέλνουν δύο αιτούντες άσυλο, διαμένοντας στο ΚΥΤ επισημαίνοντας ότι δεν είναι κατάλληλες οι συνθήκες και ότι ζητούν έστω «τα ίδια δικαιώματα με τα ζώα»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναλυτικά το γράμμα τους:

«Αγαπητοί Ευρωπαίοι,

Αγαπητή κυρία van der Leyen

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σας ευχόμαστε καλά Χριστούγεννα από το νέο καταυλισμό προσφύγων στη Λέσβο. Ελπίζουμε να μπορείτε να γιορτάσετε παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε όλοι λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Μετακινηθήκαμε πριν από τρεις μήνες, αφού ο παλιός καταυλισμός της Μόριας κάηκε, σε ένα νέο καταυλισμό και τώρα ζούμε εδώ με 7000 πρόσφυγες. Τον Σεπτέμβριο μας υποσχέθηκαν πολύ καλύτερες συνθήκες σε αυτό το νέο καταυλισμό και χαρήκαμε με αυτές τις υποσχέσεις και περιμέναμε να εκπληρωθούνε.

Δυστυχώς δεν συνέβη τίποτα απ' ολ’ αυτά. Ακόμα περιμένουμε κατάλληλα ζεστά ντους και όταν βρέχει ολόκληρος ο καταυλισμός πλημμυρίζει και πολλές σκηνές γίνονται μούσκεμα. Δεν έχουμε θερμάστρες για να ζεσταθούμε εμείς ή τα παιδιά μας. Δεν υπάρχουνε σχολεία ούτε νηπιαγωγεία. Αν αρρωστήσουμε, περιμένουμε ώρες για ιατρική περίθαλψη και η τροφή που λαμβάνουμε είναι αρκετή αλλά όχι υγιεινή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επίσης, μας  υποσχέθηκαν ότι η διαδικασία ασύλου μας επιτέλους θα επιταχυνθεί, αλλά ακόμα πολλοί από εμάς περιμένουμε, μερικοί περισσότερο από ένα χρόνο για τις συνεντεύξεις μας. Αντ 'αυτού, καθόμαστε εδώ σε κατάσταση αναμονής.

Αντιθέτως, η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη και από πριν από τη μεγάλη φωτιά. Μόνο η ασφάλεια βελτιώθηκε, αλλά ακόμα το βράδυ δεν υπάρχουν φώτα στον καταυλισμό. Στην παλιά Moria καταφέραμε να οργανωθούμε, διαχειριστήκαμε μικρά σχολεία, καταστήματα και πολλές άλλες δραστηριότητες. Αυτό ομως δεν είναι δυνατό στο νέο καταυλισμό.

Συμφωνούμε με τον γερμανό υπουργό κ. Mueller που είπε την περασμένη εβδομάδα ότι η κατάσταση σε αυτό το καταυλισμό είναι χειρότερη από ό, τι σε οποιαδήποτε χώρα της Αφρικής σε  κρίση. Θέλουμε να τον ευχαριστήσουμε για τα καθαρά του λόγια, αλλά αναρωτιόμαστε: Πώς μετά από τρεις μήνες και τόσα εκατομμύρια που δωρίστηκαν από κυβερνήσεις και συλλέχθηκαν από ΜΚΟ, εξακολουθούμε να καθόμαστε σε ένα μέρος χωρίς τρεχούμενο νερό, με ελάχιστα ζεστά ντους και χωρίς λειτουργικό αποχετευτικό σύστημα; Γιατί τα παιδιά μας εξακολουθούν να μην μπορούν να παρακολουθήσουν μαθήματα και γιατί εξαρτώνται από την καλή θέληση ορισμένων οργανώσεων που μας διανέμουν μεταχειρισμένα ρούχα και παπούτσια;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν έχουμε απλά δικαιώματα ως άνθρωποι και πρόσφυγες στην Ευρώπη που καλύπτουν βασικές ανάγκες για όλους; Πολλές φορές διαβάζουμε και ακούμε ότι ζούμε σαν ζώα σε αυτους τους καταυλισμούς αλλά πιστεύουμε ότι δεν είναι αλήθεια. Μελετήσαμε τους νόμους για την προστασία των ζώων στην Ευρώπη και ανακαλύψαμε ότι ακόμα κι αυτά έχουν περισσότερα δικαιώματα από εμάς.

Κάθε ζώο πρέπει να έχει τα παρακάτω δικαιώματα:

“Να ζεί χωρίς πείνα ή δίψα

Να ζεί απαλλαγμένο από ταλαιπωρία, παρέχοντας του ένα κατάλληλο περιβάλλον που περιλαμβάνει καταφύγιο και έναν άνετο χώρο ανάπαυσης

Να ζεί απαλλαγμένο από πόνο, αγωνία ή ασθένεια μέσω πρόληψης ή έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας

Να μπορεί να εκφράζετε ελεύθερα (τις περισσότερες) φυσιολογικές συμπεριφορές του παρέχοντας του επαρκή χώρο και επαρκείς εγκαταστάσεις και συντροφιά.

Να ζεί απαλλαγμένο από φόβο και αγωνία διασφαλίζοντας συνθήκες και θεραπείες που αποφεύγουν την ψυχική δυστυχία ".

Εμεις άραγε έχουμε κάποια από αυτά τα δικαιώματα εδώ; Λυπάμαι αλλά: Όχι. Μπορεί να μην πεινάμε, αλλά δεν ζούμε σε κανένα «κατάλληλο περιβάλλον», δεν ζούμε απαλλαγμένοι από πόνο και αγωνία. Κανείς από εμάς δεν είναι σε θέση να έχει  φυσιολογική συμπεριφορά, γιατί όλη την ημέρα πρέπει να αγωνιζόμαστε για λίγο νερό για να καθαρίσουμε, για φαγητό και για ενα ζεστό μέρος. και γι' αυτο όλοι μας ζούμε με φόβο και αγωνία. Aπο μια πρόσφατη νέα έρευνα προέκυψε ότι ένας στους τρεις πρόσφυγες ,στα ελληνικά νησιά, είναι τόσο καταθλιπτικός  που σκέφτεται να αυτοκτονήσει.

Λοιπόν ειλικρινά σας ρωτάμε: Θα μας φέρονταν έτσι αν ήμασταν ζώα; Αποφασίσαμε λοιπόν να σας ζητήσουμε απλώς να μας παραχωρήσετε απλά τα ίδια δικαιώματα με τα ζώα, Θα χαρούμε να έχουμε αυτα τα δικαιώματα και σας υποσχόμαστε ότι δεν θα ακούσετε πια παράπονα από εμάς.

Αλλά επίσης δεν θέλουμε να ακούσουμε πια απο εσάς πως “η κατάστασή μας δεν είναι και τόσο κακή”. Καλούμε όλους όσους σκέφτονται έτσι να μείνουν έστω και μόνο για μία νύχτα στο καταυλισμό μας.

Έτσι, μετά από μια θλιβερή χρονιά, που ζήσαμε, αυτή είναι η επιθυμία μας για τα Χριστούγεννα. Είναι απλή και πιστεύουμε ότι δεν χρειάζεται πάνω από τρείς ή τέσσερις εβδομάδες για να εκπληρωθούν τα παρακάτω αιτήματα μας

Δεν ζητάμε περισσότερες δωρεές ή χρήματα για τη διόρθωση της υποδομής, διαβάζουμε σε εφημερίδες πόσα εκατομμύρια έχουν ήδη δαπανηθεί και πολλοί από εμάς είμαστε μηχανικοί, ηλεκτρολόγοι, γιατροί και γνωρίζουμε ότι δεν χρειάζεται πάρα πολλά χρήματα για να διορθωθεί ένας τέτοιος καταυλισμός.

Αν θέλετε να μας βοηθήσετε, ρωτήστε: Πού έχουν πάει όλα αυτά τα χρήματα; Γιατί δεν έχουν φτάσει μέχρι εμάς;

Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε και να εργαστούμε σκληρά αν μας εμπιστευτείτε και μας αφήσετε ώστε να κάνουμε αυτό το μέρος καλύτερο. Το αποδείξαμε στο παρελθόν οτι μπορούμε. Ακόμη και τώρα η περισσότερη δουλειά εδώ γίνεται είτε από πρόσφυγες που προσφέρονται εθελοντικά να συνεργαστούνε με τις ΜΚΟ είτε από οργανώσεις αυτοβοήθειας προσφύγων. Πάντα προσπαθούμε να δείξουμε οτι η εικόνα που έχουν πολλοί άνθρωποι για εμάς είναι λάνθασμένη: Ήρθαμε στην Ευρώπη για να ζητήσουμε άσυλο και να γίνουμε πολίτες και χρήσιμα μέρη των κοινωνιών σας.

Θεωρούμε αυτον τον καταυλισμό  δικό μας και θέλουμε να έχουμε την υποστήριξη για να το διορθώσουμε. Αυτό που χρειαζόμαστε μόνο είναι κάποια βοήθεια από επαγγελματίες, αντ' αυτού όμως βλέπουμε να έρχονται σχεδόν μόνο πολλοί εθελοντές γεμάτοι καλή θέληση, αλλά χωρίς τις απαιτούμενες γνώσεις σε θέματα ύδρευσης, αποχέτευσης και στέγασης. Η επιθυμία μας είναι να  μας αντιμετωπίζουνε σοβαρά ως εταίροι και να γνωρίζουμε τι σχεδιάζεται και πόσα χρήματα διατίθενται για τα έργα που πρέπει να γίνουνε.

Βλέπουμε από τη μια πλευρά τις πολλές εκκλήσεις για δωρεές και δεσμεύσεις και από την άλλη βλέπουμε την πραγματικότητά μας και αυτό μας απογοητεύει και μας θυμώνει.

Ας είμαστε πολύ ξεκάθαροι: κανείς δεν πρόκειται να ανεχτεί την ιδέα μιας χρονιάς που θα ξεκινήσει, για εμάς και τους πρόσφυγες σε άλλους καταυλισμούς όπως η Σάμος και η Χίος, όπως είμαστε τώρα.

Σας ζητάμε να μην το αφήσετε να συμβεί. Ζητάμε μερικά πολύ απλά και εύκολα βήματα:

- Να εγκατασταθεί παροχή νερού και ντούς

- Να βελτιωθούν οι εγκαταστάσεις υγιεινής

- Να δημιουργηθεί ενα σωστό σύστημα αποχέτευσης ώστε να μην πλημμυρίζει ο καταυλισμός μετά απο κάθε βροχόπτωση

- Να εξοπληστεί ο καταυλισμός με παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και θέρμανσης και με σκηνές κατάλληλες για τον χειμώνα

- Να έχουμε κατάλληλους χώρους για παιδιά

- Σκηνές για σχολικές τάξεις και εργαστήρια

- Ηλεκτροφωτισμός στους κεντρικούς δρόμους του καταυλισμού

-Βελτίωση ιατρικών και ψυχολογικών υπηρεσιών

- Δημιουργία χώρων για συναθροίσεις και αναψυχή

 

Σας παρακαλούμε βοηθήστε μας ολ' αυτά να εκλπηρωθούν. Την άνοιξη έγιναν ήδη πολλές συζητήσεις για την εκκένωση του καταυλισμού, αλλά ακόμη και για τα Χριστούγεννα ζητάμε απλώς να διορθώσουμε αυτό το προσωρινό καταυλισμό και να μην μας αφήσετε να υποφέρουμε τον υπόλοιπο χειμώνα σε αυτό το μέρος.

Με τις καλύτερες μας ευχές

Omid Deen Mohammed απο την ομάδα Moria Corona Awareness Team (MCAT)

Raed al Obeed απο την ομάδα Moria White Helmets (MWH)

(Αυτή η ανοιχτή επιστολή υποστηρίζεται από πολλούς πρόσφυγες, έχουμε τα ονόματά τους και συμφωνούν για το περιεχόμενο)»

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εκπτώσεις σε αναπληρωτές εκπαιδευτικούς

Χορηγούνται από ακτοπλοϊκές εταιρίες και την αεροπορική εταιρεία Sky Express για την μετάβαση των νεοδιόριστων αναπληρωτών εκπαιδευτικών στις περιοχές ανάληψης υπηρεσίας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εθελοντική δράση μαθητών 1ου Πρότυπου Γυμνασίου Μυτιλήνη

Πραγματοποίησαν εθελοντική δράση καθαρισμού στην περιοχή του εμπορικού λιμανιού της Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ενημερώθηκαν για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων

Ημερίδα από το Εσπερινό ΕΠΑΛ Καλλονής
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Εβγαλε μαχαίρι και τον δάγκωσε...

Συνελήφθη 24χρονος στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

To Γενικό Λύκειο Αντισσας στη Χίο

Οι «μικροί πρέσβεις» του τουρισμού του Δ. Δυτικής Λέσβου κατάφεραν μέσα από τον δικό τους μαθητικό τουρισμό στη Χίο όχι μόνο να γνωρίσουν τις ομορφιές του νησιού αλλά και να προβάλλουν στους φοιτητές του Πανεπιστημίου τις ομορφιές της Δυτικής Λέσβου.
ΥΓΕΙΑ

Ιατρείο ρύθμισης βηματοδοτών στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Θα λειτουργεί κάθε δεύτερη Τετάρτη με έναρξη την Μεγάλη Τετάρτη
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Βρεφικά πακέτα έλαβαν νέες μητέρες

Από την «Αποστολή» με τη χρηματοδότηση της Eurobank και τη συνεργασία του Δήμου Μυτιλήνης
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ημέρα Καριέρας από τους Φοιτητές

Διοργάνωσαν Ημερίδα για δεύτερη χρονιά οι φοιτητικοί Σύλλογοι Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συνελήφθη ανήλικος για ναρκωτικά

Βρέθηκαν στην κατοχή του χάπια και χασίς, στη Μυτιλήνη
ΥΓΕΙΑ

Εκπαίδευση για την πυρασφάλεια στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Σε συνεργασία με την Πυροσβεστική
ΔΡΑΣΕΙΣ

Να... γεμίσουμε «το καλάθι της Αγάπης»!

Μετά την Καλλονή η δράση του Ερυθρού Σταυρού έρχεται στη Μυτιλήνη την Παρασκευή 19 και το Σάββατο 20 Απριλίου