× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Νέα πλατεία Σαπφούς, νέα προκυμαία, αλλά... να δούμε πότε

Κατατέθηκε προς έγκριση η μελέτη προϋπολογισμού 6,7 εκατομμυρίων ευρώ με την ελπίδα πως το έργο θα ξεκινήσει στην καλύτερη περίπτωση, του χρόνου το φθινόπωρο

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 18/12/2020

Νέα πλατεία Σαπφούς, νέα προκυμαία, αλλά... να δούμε πότε

Με την ελπίδα ότι το φθινόπωρο του 2021 αν όλα θα πάνε καλά, θα ξεκινήσουν οι εργασίες ανάπλασης της Προκυμαίας και της πλατείας Σαπφούς, πρότεινε ο Δήμος Μυτιλήνης στη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας του Βορείου Αιγαίου, τη χρηματοδότηση του έργου προϋπολογισμού 6,7 εκατομμυρίων ευρώ από το Πρόγραμμα της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως ειδικοί σχολίασαν σήμερα στο «Ν», ο χρόνος εγκατάστασης του εργολάβου και της έναρξης των εργασιών είναι κατά τι περισσότερο από ένα χρόνο «αν όλα λειτουργήσουν τέλεια» σημείωσα. Προσθέτοντας με νόημα πως «δυστυχώς αυτό στην περίπτωση του Δήμου Μυτιλήνης δεν συμβαίνει συχνά».

Ο Δήμος πάντως μιλά για μια από τις μεγαλύτερες αστικές παρεμβάσεις, κατά τις τελευταίες δεκαετίες, στην πόλη της Μυτιλήνης. Είναι σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση ένα έργο που αλλάζει και αναβαθμίζει την εικόνα της πόλης.


Τι θα γίνει αν γίνει...

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από τη μελέτη προβλέπεται:

1) Η επίστρωση των πεζοδρομίων, από το Ξενοδοχείο Blue Sea μέχρι και τη οδό Χριστουγέννων, με χυτά υλικά αντιολισθητικά (Βοτσαλωτά) σε γήινες αποχρώσεις. Τέσσερεις διαφορετικοί τύποι βοτσαλωτών - που προκύπτουν από την κατεργασία των τοπικών πετρωμάτων - εναλλάσσονται στο δάπεδο με τον ρυθμό που προκύπτει από την επέκταση των χαράξεων των όψεων των απέναντι κτηρίων.

2) Τα πεζοδρόμια με τη νέα σχεδίασή τους θα εξασφαλίζουν την κυκλοφορία των πεζών και των ΑΜΕΑ με ράμπες και διαβάσεις σε όλα τα σημεία, όπου απαιτείται. Επίσης, θα υπάρχουν διάφορα καθιστικά με τα ίδια πετρώματα περιμετρικά της Προκυμαίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

3) Η Πλατεία Σαπφούς θα σχεδιαστεί κατ’ επέκταση των πεζοδρομίων και της πόλης, χρησιμοποιώντας στοιχεία του παρελθόντος, δεμένα αρμονικά με τη σημερινή εποχή. Βασικός άξονας του σχεδιασμού είναι η περιοχή γύρω από το Άγαλμα της Σαπφούς να παραμείνει λιτή με το άγαλμά της και να αναδεικνύεται με τις τοπικές χρωματικές διαβαθμίσεις. Οι όψεις των κτηρίων του εκάστοτε οικοδομικού τετραγώνου, μέσω των χαράξεων της προέκτασής τους επί της πλατείας, θα διαμορφώνουν το δάπεδό της. Το αντλιοστάσιο της ΔΕΥΑΛ θα καλύπτεται από ιδιαίτερο υλικό διάτρητου κορτέν με στίχους της Σαπφούς ετεροφωτιζόμενους.

4) Ο δρόμος της Προκυμαίας θα ανακατασκευαστεί με έγχρωμη άσφαλτο δίνοντας μια διαφορετική αισθητική.

5) Παράλληλα, θα δημιουργηθούν διακριτοί χώροι για τη στάθμευση και την κυκλοφορία των οχημάτων με διαφορετικές αποχρώσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

6) Τέλος, όλη η Προκυμαία και η Πλατεία θα φωτιστούν με σύγχρονα φωτιστικά τύπου LED, με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά και το σωστό φωτισμό όλων των χώρων.

Και άλλα έργα

Επίσης στο ίδιο πρόγραμμα κατατέθηκαν οι μελέτες που αφορούν την πλατεία στην Επάνω Σκάλα όπου ήταν οι παλιοί στάβλοι, το πάρκο του Αγίου Ευδοκίμου, οι περιπατητικές διαδρομές στο ιστορικό κέντρο και τέλος το αθλητικό πολύκεντρο στην Αγία Κυριακή. Η μετατροπή του πάρκου στο ΙΚΑ σε παρκινγκ δεν κατατέθηκε προς έγκριση μετά τις διαμαρτυρίες που προκάλεσε η προοπτική αυτή.

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Καλωσόρισμα από το Δήμαρχο

Ευχάριστη πρωινή έκπληξη είχε μια ομάδα Τούρκων τουριστών την Παρασκευή 17 Μαΐου στην Πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Επίσκεψη Μουτζούρη στο Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών

Ενημερώθηκε για εκπαιδευτικά θέματα του νομού ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου
ΑΤΖΕΝΤΑ

Δράση παρατήρησης της Σελήνης στην Πλατεία Σαπφούς

Στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Αστρονομίας
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Καθυστέρησαν πάρκο της Επάνω Σκάλας και πάρκο αναψυχής»

Υπέγραψε ο Μουτζούρης την ένταξή τους στο νέο ΕΣΠΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κλειστή η Ζωοδόχου Πηγής τη Δευτέρα

Λόγω επισκευής βλάβης από τη ΔΕΥΑΛ
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Στο 13ο μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας ο Περιφερειάρχης

Παρακολούθησε την παρουσίαση ψηφιακών εργασιών που πραγματοποίησαν μαθητές και μαθήτριες από σχολεία της Λέσβου
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ερμού, σχολεία και σημαίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Μεγάλη δράση εν όψει των ευρωεκλογών στα καταστήματα της Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Έλληνες και Τούρκοι, με προορισμό τον Μανταμάδο στη χάρη του Αρχαγγέλου

Χιλιάδες επισκέπτες καταφθάνουν από κάθε γωνιά της Ελλάδας ακτοπλοϊκά στη Λέσβο για το πανυγήρι του Ταξιάρχη. Μεγάλο ενδιαφέρον και από τους Τούρκους επισκέπτες οι οποίοι μεταβαίνουν στο προσκύνημα για να δουν τα δρώμενα
ΧΩΡΙΑ

Συμβουλές‑οδηγίες της Τροχαίας για τους προσκυνητές του Ταξιάρχη Μανταμάδου

Για την ασφαλή κίνηση των οδηγών οχημάτων και των πεζών
ΧΩΡΙΑ

«Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο προσκύνημα των Αρχαγγέλων στον Μανταμάδο»

Ο Πρωτοπρεσβύτερος του Ιερού Προσκυνήματος πατήρ Ευστράτιος Δήσσος μίλησε για το ιστορικό της μεγάλης γιορτής και τους χιλιάδες προσκυνητές από όλη την χώρα που ήδη καταφθάνουν με κάθε μέσο
ΧΩΡΙΑ

Έκτακτα δρομολόγια του ΚΤΕΛ για τον Ταξιάρχη Μανταμάδου

Το τριήμερα Παρασκευή 17 έως και την Κυριακή 19 Μαΐου