× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Όχι στην ίδρυση Πανεπιστημιακής Αστυνομίας»

Ανακοίνωση Κεντρικού Συμβουλίου Συλλόγου ΔΕΠ Πανεπιστημίου Αιγαίου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 18/12/2020

«Όχι στην ίδρυση Πανεπιστημιακής Αστυνομίας»

Στις πρόσφατες συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τη Σύνοδο των Πρυτάνεων και της Υπουργού Παιδείας με αντιπροσωπεία των Πρυτάνεων και την ηγεσία της ΠΟΣΔΕΠ, ανακοινώθηκε η πρόθεση της κυβέρνησης για την ίδρυση «Πανεπιστημιακής Αστυνομίας» στα πανεπιστήμια με το κεντρικό συμβούλιο Διδασκόντων του Πανεπιστημίου Αιγαίου να διαφωνεί κάθετα.

Πιο συγκεκριμένα, η κυβέρνηση προτίθεται να καταθέσει άμεσα σ/ν που προβλέπει μεταξύ άλλων:

α) τη δημιουργία «ειδικού» σώματος στα ΑΕΙ υπό την ΕΛΑΣ, τη λεγόμενη «Ειδική Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος» (Ε.Ο.Π.Π.Ι.), που θα καλύπτεται από τουλάχιστον 1000 οργανικές θέσεις αστυνομικών,

β) τη δημιουργία εσωτερικού κανονισμού σε κάθε ΑΕΙ με ειδικές προβλέψεις για επιχειρησιακά σχέδια ασφάλειας σε κάθε ΑΕΙ. Παράλληλα, αυστηροποίηση του πειθαρχικού κώδικα ειδικά για τους φοιτητές και τις φοιτήτριες,

γ) την αυστηροποίηση του ποινικού κώδικα και ειδικά του άρθρου 168 που αφορά παρεμπόδιση λειτουργίας δημόσιων υπηρεσιών ώστε να μπορεί να εφαρμοσθεί ανεμπόδιστα ειδικά στα ΑΕΙ.

Ειδικότερα η ανακοίνωση Κεντρικού Συμβουλίου Συλλόγου ΔΕΠ Πανεπιστημίου Αιγαίου επισημαίνει:

«Σε μια χρονική στιγμή που η χώρα συγκλονίζεται από τους συνεχείς καθημερινούς θανάτους συνανθρώπων μας στα νοσοκομεία, που οι υγειονομικοί βγάζουν κραυγές αγωνίας για τις ελλείψεις στα νοσοκομεία και απαιτούν νέες προσλήψεις, που οι εργαζόμενοι αγωνιούν για το μέλλον το δικό τους και των οικογενειών τους, που η εργασιακή αβεβαιότητα και ανεργία χτυπούν όλο και περισσότερες πόρτες, τη στιγμή που επιβάλλεται lock-down στη χώρα, που σχολεία και πανεπιστήμια είναι κλειστά με μαθητές και φοιτητές να βρίσκονται εκτός αιθουσών διδασκαλίας και με αρκετούς μαθητές ακόμη και φοιτητές να μην διαθέτουν την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή για να παρακολουθούν τα μαθήματα από απόσταση, η κυβέρνηση της ΝΔ εκτιμά ότι τώρα είναι η πιο κατάλληλη στιγμή για να προσλάβει 1000 αστυνομικούς που θα αναλάβουν τη «φύλαξη» των πανεπιστημίων!

Η κυβέρνηση δεν μας ξαφνιάζει με τις επιλογές και τα σχέδιά της. Είναι η επιβολή του δόγματος «Νόμος και Τάξη», που είχε εξαγγείλει προεκλογικά και τώρα, την εποχή της πανδημίας και της επιβολής μέτρων προστασίας, βρίσκει την ευκαιρία να το εφαρμόσει. Είναι ο Νόμος και η Τάξη, όπως αυτή τα καταλαβαίνει. Και αυτό που καταλαβαίνει δεν είναι απλά και μόνο η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Με πρόσχημα τα μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού, απαγορεύει συναθροίσεις άνω των 3 ατόμων ειδικά στην επέτειο του Πολυτεχνείου, όπως και στην επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου (όπου απαγορεύει ακόμη και να αφήσουν λουλούδια στον τόπο δολοφονίας του), συλλαμβάνει φεμινίστριες στο Σύνταγμα την παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Βασικά «Νόμος και Τάξη» για την κυβέρνηση της ΝΔ σημαίνει απαγόρευση και ποινικοποίηση οποιασδήποτε ενέργειας που μπορεί να σημαίνει διεκδίκηση, διαμαρτυρία, αντίσταση και κυρίως οτιδήποτε παραπέμπει σε αριστερό και ριζοσπαστικό λόγο.

Ως μέλη ΔΕΠ, πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και ερευνητές, νέοι επιστήμονες που γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τις πραγματικές αιτίες και τους διαχρονικά υπεύθυνους για την κατάσταση με την οποία βρισκόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι προσπαθώντας να κάνουμε τη δουλειά μας, καταγγέλλουμε την προωθούμενη ένταση της καταστολής στα πανεπιστήμια και αρνούμαστε να συμπράξουμε στη συκοφάντηση των φοιτητών μας, των συλλογικών τους οργάνων και των αγώνων τους. Τα πανεπιστήμια δεν είναι χώροι ανομίας και παραβατικότητας, όπως συστηματικά επιχειρείται να παρουσιασθούν. Παρά τις τραγικές συνθήκες ελλείψεων επαρκούς χρηματοδότησης, διδακτικού και διοικητικού προσωπικού, ενίσχυσης των εκπαιδευτικών και ερευνητικών υποδομών στα πανεπιστήμια επιτελείται εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο υψηλού επιπέδου. Αποτελεί ιστορική κατάκτηση τους κανόνες της ακαδημαϊκής ζωής και των δραστηριοτήτων εντός των Πανεπιστημίων, της ελεύθερης και ανεμπόδιστης έρευνας, κοινωνικής και πολιτικής δράσης να τους καθορίζει η ίδια η ακαδημαϊκή κοινότητα και όχι οι δημόσιες ή ιδιωτικές μονάδες καταστολής.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δεν αφορούν στην ασφάλεια των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και της ακαδημαϊκής κοινότητας. Αφορούν όχι μόνο στον περιορισμό, αλλά και στην καταστολή  κάθε δυνατότητας οργανωμένης και συλλογικής διαμαρτυρίας, στην καταστολή ανάπτυξης φοιτητικού και πανεπιστημιακού κινήματος. Ενός κινήματος που τις τελευταίες δεκαετίες πάλεψε για δημόσια και δωρεάν παιδεία, ενάντια στην εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του δημόσιου πανεπιστημίου. Στόχος είναι να εμποδιστεί με κάθε μέσο ακόμη και η διαμαρτυρία ενάντια στη συνεχή εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του δημόσιου πανεπιστημίου, ενάντια στη μετατροπή των πανεπιστημίων σε χώρους που λειτουργούν με όρους και κανονισμούς επιχειρήσεων.

Από την άλλη μεριά η πλειοψηφία της ΠΟΣΔΕΠ αποδέχεται την ατζέντα της κυβέρνησης και ανάγει το ζήτημα της «αστυνόμευσης» των Πανεπιστημίων ως βασικό θέμα συζήτησης, εν μέσω πανδημίας, την ίδια ώρα που τα προβλήματα λειτουργίας των πανεπιστημίων έχουν κτυπήσει κόκκινο. Διαφωνεί με την κυβέρνηση, όχι ως προς την ύπαρξη αστυνομικού σώματος στα Πανεπιστήμια, αλλά για το αν το σώμα αυτό θα λογοδοτεί στο υπουργείο ή στη διοίκηση του Πανεπιστημίου ή αν θα χρηματοδοτείται από τους προϋπολογισμούς των Ανώτατων Ιδρυμάτων. Διαφοροποίηση του τύπου «το  σώμα των αστυνομικών στα πανεπιστήμια να λογοδοτεί στις πρυτανικές αρχές και όχι στην ΕΛΑΣ» δείχνει πως η ίδια η Ομοσπονδία αντιλαμβάνεται το έργο των πανεπιστημιακών αρχών, στις οποίες αναθέτει και ρόλο αστυνομικού διευθυντή!

Είμαστε κάθετα αντίθετοι στη δημιουργία οποιουδήποτε αστυνομικού σώματος στα Πανεπιστήμια, είτε αυτό υπάγεται στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είτε στη διοίκηση του Πανεπιστημίου. Δεν αλλάζει το χαρακτήρα του ως σώμα καταστολής εάν αυτό χρηματοδοτείται από το υπουργείο ή από τον προϋπολογισμό των Ιδρυμάτων.

Τα Πανεπιστήμια δεν έχουν την ανάγκη σωμάτων καταστολής. Έχουν ανάγκη από νέες θέσεις μόνιμου διδακτικού με αξιοπρεπείς απολαβές. Θέσεις διοικητικού και τεχνικού προσωπικού, προσωπικού φύλαξης και καθαριότητας, ενίσχυση και εκσυγχρονισμό των υποδομών για φοιτητική μέριμνα, διδασκαλία και έρευνα και στη φάση που τώρα διανύουμε, άμεσα μέτρα ενίσχυσης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας».

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Μείωση των αιτούντων άσυλο στη Λέσβο το 1ο τρίμηνο του 2021

Διατηρείται το θετικό ισοζύγιο αφίξεων – αναχωρήσεων. Συνολικά ήρθαν στη χώρα έως τέλος Μαρτίου 1.595 πρόσφυγες και μετανάστες
ΥΓΕΙΑ

«Στριμώχνονται για να εμβολιαστούν»

«Χωρίς πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας οι πολίτες» λέει η ΔΗΠΑΚ Λέσβου
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

«Απαράδεκτη η απόφαση κλεισίματος του Καρά Τεπέ»

Ανακοίνωση της «Συνύπαρξης»
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Νέος διοικητής στην υπηρεσία Ασύλου

Αναλαμβάνει ο Μάριος Καλέας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΡΑΣΕΙΣ

«Οι συνέπειες των πολέμων γίνονται αντιληπτές στην καθημερινότητα μας»

Συνέντευξη με τον Αριστείδη Σγατζό και τον Στρατή Γιαννούλη για την αντιπολεμική κινητοποίηση του Σαββάτου στην Πλατεία Σαπφούς
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΤΖΕΝΤΑ

«Τι συμβαίνει στην ελληνική οικογένεια, όταν κλείνει η πόρτα;»

Η Μ. Σταμάτη μιλά για την ενδιαφέρουσα διαδικτυακή εκδήλωση που έρχεται το Σάββατο να «ταράξει τα νερά»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

«Το να δεινοπαθούν, αλλά να είναι αόρατοι δεν είναι λύση»

«Πού είναι η δήθεν ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στη χώρα πρώτης υποδοχής» λέει η Μ. Κομνηνάκα
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Ναρκοφυτεία στον Καρά Τεπέ

Κατασχέθηκαν 46 δενδρύλλια και 78 φυτά κάνναβης και συνελήφθη ο αλλοδαπός καλλιεργητής
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Παρέμβαση εισαγγελέα για τα fake news σχετικά με τα self test

Σύμφωνα με διαδικτυακές φήμες σε περίπτωση που ένας μαθητής βρεθεί δεύτερη φορά θετικός σε self test «κλείνεται» σε «δομή covid»
ΔΡΑΣΕΙΣ

Το Γεωπάρκο Λέσβου, μέσα από τα μάτια των μαθητών

Σχολεία από όλη την Ελλάδα μιλούν για την εμπειρία τους στη Λέσβο σε διαδικτυακή εκδήλωση το Σάββατο στις 6 το απόγευμα
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Stop υπουργείου σε οικονομικό βοήθημα αιτούντων άσυλο

Αφορά όσους δεν στεγάζονται σε δομές ευθύνης του υπουργείου και συνεργαζόμενους φορείς
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Προσφυγόπουλα με αναπηρίες στη Φάρμα Καριοφύλλη!

Έπαιξαν με τα ζώα και αγάπησαν τον χώρο
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ