× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Λεσβιακό Ημερολόγιο 2021

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Μύθος»

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 11/12/2020

Λεσβιακό Ημερολόγιο 2021
' χρόνος ανάγνωσης

Παναγιώτης Σκορδάς: Λεσβιακό Ημερολόγιο 2021. Γράμματα-Τέχνες-Πολιτισμός, Εκδόσεις Μύθος, σελ. 416

Tο «Λεσβιακό Ημερολόγιο . Γράμματα-Τέχνες-Πολιτισμός»  του Παναγιώτη  Σκορδά  με τον παρόντα τόμο μπήκε στην δεύτερη δεκαετία της ζωής και της παρουσίας του στα Λεσβιακά γράμματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το εξώφυλλο του  Λ.Η 2021 κοσμεί  μία φωτογραφία της  Τζέλης Χατζηδημητρίου.  Πολυσέλιδο αφιέρωμα στο έργο  της  πολύ γνωστής φωτογράφου και κινηματογραφίστριας  βρίσκουμε στις μέσα σελίδες με τον τίτλο «Η Λέσβος  της Τζέλης Χατζηδημητρίου ». Γράφει για αυτήν  ο Μάνος Ευστρατιάδης  και παρουσιάζεται το σύνολο του έργου της: βιβλία, λευκώματα, ταινίες, εκθέσεις, διακρίσεις, βραβεύσεις, κά

Η ύλη του ημερολογίου μοιράζεται σε 15 ενότητες και γράφουν 45 συνεργάτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην ενότητα «Πρώτη Γραφή-Πρώτη ανάγνωση» βρίσκουμε  αφηγήματα, διηγήματα, ποιήματα   του Ελπιδοφόρου Ιντζέμπελη, του Αχιλλέα Θεοφίλου, Τζανή Σταυράκη, της Έλλης Κουτρουλίδου-Αλτιπαρμάκη,  της  Μαρίας Κοτοπούλη και του Γιάννη Κωνσταντέλλη.

Στον τόμο στεγάζονται δύο αφιερώματα: στον Στρατή Αναστασέλλη και στον Θεοφάνη Σουλακέλλη. Η Αναστασία Αβούρη με μια μεστή και κατατοπιστική μελέτη παρουσιάζει το εικαστικό έργο του Στρατή  Αναστασέλλη, ενώ οι Αγγελική Οικονόμου και Στέλλα Ευαγγέλου μετέφρασαν  στα ελληνικά από τα γαλλικά ένα εξαιρετικό  πολυσέλιδο κείμενο από το βιβλίο του Γάλλου ακαδημαϊκού Μισέλ Ντιόν με τίτλο «Ο Μισέλ Ντεόν με τον Στρατή Αναστασέλλη στη Λέσβο». Ανέκδοτο υλικό  δημοσιεύουν ο Νίκος Παπαδέλλης και ο Παναγιώτης Σκορδάς.

Για τον  Φάνη Σουλακέλλη και το έργο που άφησε στο χώρο της παραδοσιακής μουσικής και της εκπαίδευσης γράφουν πολλοί φίλοι και συνεργάτες του,  όπως ο Δημήτρης Κοφτερός, ο Νίκος Ανδρίκος , η Ευανθία Αναγνωσταρά , ο Στέφανος Φευγαλάς, κά

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επίσης βρίσκουμε ένα αφιέρωμα  με τίτλο «Μέρες κορωνοϊού – Μέρες καραντίνας. Μάρτιος- Μάιος  2020» με φωτογραφικό υλικό του Πολύδωρα Αναστασέλλη και κείμενα του Λευτέρη Ζούρου, του Θόδωρου Μαραγκού, του Νίκου Βερβενιώτη, του Γιώργου Καρτέρη, του Βαγγέλη Χατζημανώλη, του Ξενοφώντα Μαυραγάνη.

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η ενότητα :«Λαογραφικά - Μουσικά- Γλωσσικά». Ο Γιώργος Γουγούλας  παρουσιάζει τον Γιώργο Μαλακό και τους περίφημους  χαρταετούς του, ο  Νίκος Τσιριγώτης και ο Στέφανος Φευγαλάς  γράφουν για τον  πολύ γνωστό «Νυφκάτο», το γαμήλιο τραγούδι της Λέσβου, ο Γιάννης  Παπάνης δίνει «Μαθήματα εφαρμοσμένης γλωσσολογίας για ...ενηλίκους».

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Μάκης Αξιώτης με τον γιο του Στρατή  δημοσιεύουν  μια πολύ πρωτότυπη εργασία για τα «Aποτροπαϊκά Σύμβολα στη Λαϊκή Αρχιτεκτονική» με πλουσιότατο φωτογραφικό υλικό και ο Αριστείδης Κυριαζής στην ενότητα «Νεότερη Ιστορία» εξιστορεί «Ένα επεισόδιο το 1880 στον Κόλπο Καλλονής

μεταξύ Ελλήνων και Ιταλών ψαράδων».

Ο Γιώργος Θεοδωρίδης πραγματεύεται το  ποιητικό  και το επιχειρηματικό έργο του Τάκη Συρέλλη με ωραιότατο φωτογραφικό υλικό από το «ΤAKE FIVE» που σφράγισε την καλοκαιρινή ζωή της Λέσβου τη δεκαετία του 1980, η Ανθούλα Δανιήλ  σχολιάζει ένα ανέκδοτο κείμενο του Γιώργου Κοτζιούλα

για τον Αντώνη Πρωτοπάτση και ο Παναγιώτης Σκορδάς  μια επιστολή του Φώτη Κόντογλου  με ιδιαίτερο Λεσβιακό ενδιαφέρον.

 

Στην ενότητα «Αρχαιολογία»  η  Ευαγγελία Λημναίου μάς   μεταφέρει στη Λήμνο, στην  Πολιόχνη και στη  Μύρινα,  δυο ακμάζοντα κέντρα  της 3ης χιλιετίας π.Χ.  και στην ενότητα «Βιβλιογραφικά» ο Θανάσης Καλαμάτας  δημοσιεύει μια πρώτη καταγραφή με τις «Αρχέτυπες εκδόσεις της  Ιστορικής  Βιβλιοθήκης  του Γυμνασίου Μυτιλήνης» .

Ο Στρατής Δελόγκος, ο Μιχάλης Καπιωτάς και ο Γιώργος Βρασίδα Λαγουμίδης μάς δίνουν «ιστορικές μαρτυρίες …αλλιώς»,  η  Έλσα Εγγλεζοπούλου γράφει για τα δέκα χρόνια του «ΟΡΙΑΣ» και ο Παναγιώτης Τσακύρης για τα είκοσι χρόνια της «ΑΓΙΑΣ ΣΙΩΝ».

Πλούσια, όπως κάθε χρόνο,  η ενότητα «Η Λέσβος, ο χρόνος, οι άνθρωποι, οι ιστορίες τους…»:  Γιάννης Αγριτέλλης: «Κινητός Κινηματογράφος “ΛΕΣΒΟΣ”»,  Σταύρος Βαλτάς: «Κασάτο παγωτό: Το ξεγάνιασμα του κάμπου», Μυρσίνη Βαρτή – Ματαράγκα: «Μια ξερολιθιά στο γιαλό της Αγίας Βαρβάρας Πλωμαρίου διηγείται!». Επίσης η Λέσβος μέσα από συλλεκτικά τεκμήρια, μέσα από παλιές φωτογραφίες και μέσα από τον χρωστήρα του Μιλτιάδη Σελίμη.

Ο τόμος κλείνει με το πενάκι του Αντώνη Κυριαζή που αποχαιρετά το 2020 και τα βιογραφικά όλων των συντελεστών. 

Το οπισθόφυλλο κοσμεί  κεραμικό πιάτο του Δημ. Ιωαν. Χατζηγιάννη. Τα κοσμήματα  είναι μετόπες από ξυλόγλυπτες κασέλες του Χαράλαμπου Δημ. Καμαρού.

Εισαγωγικά υπάρχει το καθιερωμένο κείμενο του Παναγιώτη Σκορδά και οι χαιρετισμοί του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη  Μυτιλήνης, του Περιφερειάρχη  Β. Αιγαίου, του Δημάρχου Μυτιλήνης και  του Δημάρχου Δυτικής Λέσβου.

Όλος ο τόμος είναι έγχρωμος με πλουσιότατο φωτογραφικό και αρχειακό υλικό και διατίθεται μέσα  σε ειδικό τυπωμένο κουτί.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ορχήστρα νέων ετοιμάζει ο Δήμος Μυτιλήνης

Η πρώτη συνάντηση με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 7 Φεβρουαρίου, στις 11:00 το πρωί, στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης.
Ορχήστρα νέων ετοιμάζει ο Δήμος Μυτιλήνης
ΒΙΒΛΙΟ

Το 10ο βιβλίο του Τάσσου Σταθόπουλου

H ιστορία από την ίδρυση του Συλλόγου μέχρι σήμερα
Το 10ο βιβλίο του Τάσσου Σταθόπουλου
ΜΟΥΣΙΚΗ

«Μουσικός Φεβρουάριος» στις Οινούσσες με τους Morning Glory

Συναυλία με ελεύθερη είσοδο την Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2026 στο Πνευματικό Κέντρο
«Μουσικός Φεβρουάριος» στις Οινούσσες με τους Morning Glory
ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλία «επίκαιρα»

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*
Βιβλία «επίκαιρα»
ΜΟΥΣΙΚΗ

Μια μοναδική μουσική εμπειρία με τον Ματθαίο Τσαχουρίδη στη Λέσβο

Μεγάλη μουσική βραδιά στο Κτήμα Οινοφόρος το Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2026 με έναν καλλιτέχνη διεθνούς εμβέλειας
Μια μοναδική μουσική εμπειρία με τον Ματθαίο Τσαχουρίδη στη Λέσβο
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Με φωτογραφίες για τον «Τόπο» υποδέχεται το 2026 η ΦΕΜ

Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας και εγκαίνια ομαδικής έκθεσης τη Δευτέρα
Με φωτογραφίες για τον «Τόπο» υποδέχεται το 2026 η ΦΕΜ
ΘΕΑΤΡΟ

Aνεβαίνει ξανά η κωμωδία «Μπότοξ ΑΙ …κι αλίμονο στα νιάτα»

Γέλιο με… τεχνητή νοημοσύνη στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
Aνεβαίνει ξανά η κωμωδία «Μπότοξ ΑΙ …κι αλίμονο στα νιάτα»
ΒΙΒΛΙΟ

Εργαστήριο για την τεχνική βιβλιοδεσίας Secret Belgian

Το Σάββατο 24 Ιανουαρίου από 12:30 ως 3:30μ.μ. στο εργαστήριο καλλιτεχνικής βιβλιοδεσίας και χαρακτικής tortuguita
Εργαστήριο για την τεχνική βιβλιοδεσίας Secret Belgian
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ένα φαγκότο στα σχολεία της Λέσβου

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μουσικό Κλειδί» του Φεστιβάλ Μολύβου σε πλήρη εξέλιξη σε όλο το νησί
Ένα φαγκότο στα σχολεία της Λέσβου
ΘΕΑΤΡΟ

«Ο Κουρέας της Σεβίλλης» στη Μυτιλήνη

Μια όπερα… αλλιώς, για παιδιά την Κυριακή 8 Φεβρουαρίου
«Ο Κουρέας της Σεβίλλης» στη Μυτιλήνη
ΘΕΑΤΡΟ

Ανοίγει η αυλαία για τη ΦΕΣΤΙΒΑΛίτσα του Δήμου Μυτιλήνης

Πρόσκληση συμμετοχής σε σχολεία και ερασιτεχνικές παιδικές και εφηβικές θεατρικές ομάδες για το Παιδικό Θεατρικό Φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθεί από τις 28 έως τις 30 Ιουνίου 2026 στο Δημοτικό Θέατρο
Ανοίγει η αυλαία για τη ΦΕΣΤΙΒΑΛίτσα του Δήμου Μυτιλήνης
ΒΙΒΛΙΟ

Από τη Λέσβο στη Ρουμανία ένα βιβλίο για τη ζωή της Αγίας Θωμαΐδας

Το έργο του π. Αθανάσιου Γιουσμά κυκλοφόρησε στη ρουμανική γλώσσα και φιλοδοξεί να κάνει ευρύτερα γνωστή την Αγία του τόπου μέσα από αφήγηση και ιστορικά στοιχεία
Από τη Λέσβο στη Ρουμανία ένα βιβλίο για τη ζωή της Αγίας Θωμαΐδας