× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Βιολογικός Καθαρισμός Γέρας: Προχωρά η επικαιροποίηση της μελέτης

Με στόχο την ένταξη του έργο στο «Αντώνης Τρίτσης», ο αντιδήμαρχος Παράσχος Μανούσος παρέδωσε τις μελέτες στη ΔΕΥΑΛ

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 6/12/2020

Βιολογικός Καθαρισμός Γέρας: Προχωρά η επικαιροποίηση της μελέτης
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Ένα ουσιαστικό βήμα προς την κατεύθυνση επίλυσης του σοβαρού προβλήματος που αφορά την ολοκλήρωση και λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού της Γέρας, έγινε τις τελευταίες ημέρες από την πλευρά της Δημοτικής Ενότητας Γέρας και του αντιδημάρχου Παράσχου Μανούσου.

Ημιτελές και μη λειτουργικό έργο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για την ιστορία, αξίζει να αναφερθεί ότι το 1999 οι Δήμοι Ευεργέτουλα, Γέρας και Μυτιλήνης που βρίσκονται γύρω από τον Κόλπο της Γέρας, με στόχο να διεκδικήσουν και να προωθήσουν τα έργα των βιολογικών καθαρισμών για την περιβαλλοντική προστασία του, δημιούργησαν μία Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, μέσα από την οποία προωθήθηκαν ενέργειες για την ένταξη των βιολογικών σε χρηματοδοτικά προγράμματα.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής, λίγα χρόνια αργότερα δημοπρατήθηκαν οι βιολογικοί καθαρισμοί του Δήμου Ευεργέτουλα, της Κοινότητας Λουτρών και του Δήμου Γέρας. Οι δύο πρώτοι ολοκληρώθηκαν λίγα χρόνια αργότερα και λειτουργούν σήμερα κανονικά, ο Βιολογικός Καθαρισμός της Γέρας όμως, δεν λειτούργησε ποτέ επί της ουσίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως αναφέρει ο αντιδήμαρχος Γέρας Παρ. Μανούσος, η μονάδα του Βιολογικού Καθαρισμού έχει ολοκληρωθεί και είναι λειτουργική, όχι, όμως, και τα δίκτυα των χωριών, που είναι ημιτελή στις περισσότερες περιπτώσεις και δεν έχουν συνδεθεί με τη μονάδα. Το μόνο χωριό που στέλνει λύματα στο Βιολογικό της Γέρας είναι ο Παλαιόκηπος, σε ποσοστό, όμως, μόλις 10%.

Πριν από δύο μήνες περίπου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο δημαρχείο της Γέρας με πρωτοβουλία του αντιδημάρχου και τη συμμετοχή των προέδρων των χωριών καθώς και τεχνικών στελεχών της ΔΕΥΑΛ με θέμα τη λήψη απόφασης για το τι μέλει γενέσθαι με την υπόθεση αυτή. Η μόνη ορατή λύση που προτάθηκε τότε από τους προέδρους και τα στελέχη που συμμετείχαν στη συζήτηση ήταν η ένταξη του  έργου στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης, με την κατάλληλη φυσικά επεξεργασία της μελέτης.

Αναλαμβάνει η ΔΕΥΑΛ; 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μιλώντας στο «Ν» για τις εξελίξεις ο αντιδήμαρχος Γέρας Παράσχος Μανούσος σημείωσε μεταξύ άλλων ότι πριν μερικές ημέρες ο ίδιος προσωπικά παρέδωσε στη ΔΕΥΑΛ όλα τα σχέδια του έργου και έλαβε την υπόσχεση τόσο από τη Διευθύντρια Δέσποινα Μπώκου όσο και από τον ίδιο τον πρόεδρος της Εταιρείας ότι θα καταβληθεί προσπάθεια να ετοιμαστεί μελέτη μέσα στο επόμενο τρίμηνο – τετράμηνο και να κατατεθεί στο Πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης.

«Ουσιαστικά ο μηχανικός που θα αναλάβει την επικαιροποίηση της   μελέτης, θα δει τα προηγούμενα σχέδια του έργου, αυτά που έγιναν, αυτά που δεν έγιναν και αυτά που είναι ημιτελή. Πιθανόν να γίνουν και αυτοψίες στο ίδιο το έργο για να εντοπιστούν τα προβλήματα και οι κακοτεχνίες. Στόχος μας είναι να καταθέσουμε μια ολοκληρωμένη πρόταση στο Πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης ο τίτλος της οποίας βέβαια θα σχετίζεται με τη βελτίωση του υφιστάμενου βιολογικού και όχι φυσικά με την κατασκευή νέων δικτύων. Υπολογίζουμε ότι υπάρχει χρόνος για  την επεξεραγασία των σχεδίων αφού οι πληροφορίες που έχουμε αναφέρουν ότι λόγω της πανδημίας όλα τα προγράμματα θα πάρουν παράταση», καταλήγει στη δήλωσή του Παράσχος Μανούσος.  

 

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΟΡΑ

Φώτα ανοιχτά, τιμές χαμηλά στη Λευκή Νύχτα της Μυτιλήνης

Την Παρασκευή 7 Αυγούστου με εκπτώσεις, μουσική και ανοιχτά καταστήματα έως τις 23:30
Φώτα ανοιχτά, τιμές χαμηλά στη Λευκή Νύχτα της Μυτιλήνης
ΑΤΖΕΝΤΑ

Διήμερος εορτασμός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στη Σκάλα Μυστεγνών

Με το παραδοσιακό μοίρασμα νηστίσιμου μπαλεζέ και ευλογημένων σταφυλιών
Διήμερος εορτασμός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στη Σκάλα Μυστεγνών
ΔΡΑΣΕΙΣ

Χρώματα από τον βυθό πλημμύρισαν την Αγιάσο

Παιδιά όλων των ηλικιών δημιούργησαν τα δικά τους έργα στο εικαστικό εργαστήρι του Αναγνωστηρίου «Η Ανάπτυξη»
Χρώματα από τον βυθό πλημμύρισαν την Αγιάσο
ΧΩΡΙΑ

Στην τελική ευθεία το νέο γήπεδο μπάσκετ στην Παναγιούδα

Ο Δήμος Μυτιλήνης σχεδιάζει την πλήρη αξιοποίηση του παλιού γηπέδου με νέες υποδομές άθλησης και αναψυχής
Στην τελική ευθεία το νέο γήπεδο μπάσκετ στην Παναγιούδα
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

«Η ασφάλεια δεν θυσιάζεται για τις δημόσιες σχέσεις»

Η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Εριφύλη Χιωτέλλη μιλά για τη μεγάλη ανταπόκριση στο Λεσβιακό Καλοκαίρι, υπερασπίζεται τους εργαζομένους και παρουσιάζει τη συνέχεια του προγράμματος
«Η ασφάλεια δεν θυσιάζεται για τις δημόσιες σχέσεις»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Νέα βιωματική περιήγηση στα μυστικά του Απολιθωμένου Δάσους

Επισκέψεις στα νέα πάρκα, επιστημονική ενημέρωση και παρακολούθηση της συντήρησης γιγάντιου απολιθωμένου κορμού
Νέα βιωματική περιήγηση στα μυστικά του Απολιθωμένου Δάσους
ΔΡΑΣΕΙΣ

Οι γυναίκες της Μυτιλήνης υψώνουν φωνή ενάντια στον πυρηνικό εφιάλτη

Ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών συμμετέχει στην εκδήλωση μνήμης της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου την Πέμπτη 6 Αυγούστου στην Πλατεία Σαπφούς
Οι γυναίκες της Μυτιλήνης υψώνουν φωνή ενάντια στον πυρηνικό εφιάλτη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κλείνει προσωρινά η οδός Ναυμάχου Αποστόλη στη Μυτιλήνη

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Πέμπτη 6 Αυγούστου, από τις 9 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι, λόγω εκτέλεσης εργασιών
Κλείνει προσωρινά η οδός Ναυμάχου Αποστόλη στη Μυτιλήνη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Διακοπή υδροδότησης σε έξι περιοχές της Μυτιλήνης

Αιτία η βλάβη στον παλαιό κεντρικό αγωγό τροφοδοσίας της Κρατήγου επί της Ελευθερίου Βενιζέλου – Σε εξέλιξη οι εργασίες αποκατάστασης
Διακοπή υδροδότησης σε έξι περιοχές της Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Τραυματίας σε σύγκρουση δύο μοτοσικλετών στη Μυτιλήνη

Η Τροχαία διερευνά τα αίτια και τις συνθήκες του ατυχήματος
Τραυματίας σε σύγκρουση δύο μοτοσικλετών στη Μυτιλήνη
ΕΡΓΑΣΙΑ

98 προσλήψεις για την καθαριότητα των σχολείων του Δήμου Μυτιλήνης

Έως τις 18 Αυγούστου η υποβολή των αιτήσεων – Αυτοπροσώπως ή ηλεκτρονικά η κατάθεση των δικαιολογητικών
98 προσλήψεις για την καθαριότητα των σχολείων του Δήμου Μυτιλήνης
ΧΩΡΙΑ

Νέες παιδικές χαρές σε Μεσαγρό, Πλακάδο και Σκόπελο

Ολοκληρώθηκαν και παραδόθηκαν στους κατοίκους οι τρεις νέοι χώροι αναψυχής που κατασκεύασε ο Δήμος Μυτιλήνης στη Δημοτική Ενότητα Γέρας
Νέες παιδικές χαρές σε Μεσαγρό, Πλακάδο και Σκόπελο