× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Ελάχιστες επιχειρήσεις της Λέσβου διαθέτουν ηλεκτρονικό κατάστημα»

Αποκαλυπτική συνέντευξη του Οικονομικού Επόπτη του Επιμελητηρίου Νίκου Αθανάση για την κατάσταση της αγοράς

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 28/11/2020

«Ελάχιστες επιχειρήσεις της Λέσβου διαθέτουν ηλεκτρονικό κατάστημα»
Φωτό Αρχείου

Θλίψη και προβληματισμό, για την επόμενη μέρα που ξημερώνει στην αγορά της Μυτιλήνης και του νησιού μας, προκαλεί η εικόνα των κλειστών καταστημάτων και των άδειων εμπορικών δρόμων, οι οποίοι κάτω από άλλες συνθήκες, θα ήταν ασφυκτικά γεμάτοι. Πλέον οι καταναλωτές λόγω της ιδιαίτερης κατάστασης που επικρατεί με την πανδημία του κορονοϊού, έχουν στραφεί στο διαδίκτυο για  να κάνουν αγορές παντώς είδους,  από ρούχα, παπούτσια, αξεσουάρ, μέχρι ηλεκτρονικές και ηλεκτρικές συσκευές και έπιπλα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις εμπορικές επιχειρήσεις του νησιού μας και της πόλης μας καθώς και στις προκλήσεις της νέας εποχής με την επέκταση του ηλεκτρονικού εμπορίου, αναφέρθηκε ο Οικονομικός Επόπτης του Επιμελητηρίου Λέσβου και γνωστός επιχειρηματίες της Μυτιλήνης Νίκος Αθανάσης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι».

Υπάρχει ηλεκτρονική πλατφόρμα αλλά...

Όπως αποκάλυψε ο Νίκος Αθανάσης, πριν από μια δεκαετίας περίπου το Επιμελητήριο Λέσβου είχε φτιάξει ηλεκτρονική πλατφόρμα διαδικτυακού εμπορίου και κάλεσε τις επιχειρήσεις του νησιού μας να ενταχθούν εντελώς δωρεάν σε αυτή δημιουργώντας το δικό τους ηλεκτρονικό κατάστημα. «Η ανταπόκριση των εμπόρων και των επιχειρηματιών ήταν πολύ μικρή δυστυχώς. Αντίστοιχα πολύ μικρό ήταν και το ενδιαφέρον  των καταναλωτών να μπούνε στην πλατφόρμα αυτή και να παραγγείλουν προϊόντα από τοπικές επιχειρήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ελάχιστα ηλεκτρονικά καταστήματα και πολλά τηλέφωνα 

Αυτή τη στιγμή ελάχιστες επιχειρήσεις και καταστήματα λιανικής του νησιού μας διαθέτουν ηλεκτρονικό κατάστημα. Γενικά η αγορά του νησιού και ειδικότερα η αγορά της πόλης μας είναι αρκετά επιφυλακτική απέναντι στις αλλαγές και στις νέες τάσεις. Πλέον το Ηλεκτρονικό εμπόριο έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας και θεωρώ ότι όλοι οι επιχειρηματίες του τόπου μας θα πρέπει σιγά σιγά να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Αυτή την περίοδο που όλα τα καταστήμα είναι κλειστά, επισήμανε ο Νίκος Αθανάσης, πολλοί συνάδελφοι έμποροι δουλεύουν με τηλεφωνικές παραγγελείες. Ο πελάτης δηλαδή τηλεφωνεί στον έμπορο και παραγγέλνει τα προϊόντα που επιθυμεί. Φυσικά το οικονομικό όφελος της επιχείρησης είναι περιορισμένο, όμως ο έμπορος μπορεί να καλύψει με τον τρόπο αυτό κάποια από τα έξοδα της επιχείρησής του».

Στηρίζουμε τις επιχειρήσεις του νησιού μας 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο Νίκος Αθανάσης σημείωσε ότι οι συμπολίτες μας οφείλουν να στηρίξουν σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία τις επιχειρήσεις του νησιού μας. «Μπορούμε στις αναζητήσεις μας στο διαδίκτυο να βάζουμε σε προτεραιότητα τις επιχειρήσεις του νησιού μας. Η ενέργεια αυτή έχει πολλαπλά οφέλη για την οικονομία του τόπου μας και για τον ίδιο τον καταναλωτή. Είναι πολύ πιο εύκολο να παραγγείλεις από καταστήματα του νησιού, προϊόντα που επιθυμείς, διότι και οι παραλαβή γίνεται συντομότερα και οι αλλαγές ευκολότερα και με ασφάλεια. Παράλληλα ενισχύεται η κλειστή οικονομία της Λέσβου και τα χρήματά μένουν στον τόπο μας. Αυτό είναι σημαντικό να το θυμάται κανείς αυτή την εποχή που όλοι παλεύουμε να επιβιώσουμε».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βόρειο Αιγαίο ψηφίζουν οι Θεσσαλονικείς

Δείτε τους top προορισμούς που επιλέγουν οι ταξιδιώτες της Aegean Airlines στην Ελλάδα.
ΑΓΡΟΤΕΣ

Καταδίκες αγροτών για συμμετοχή σε κινητοποιήσεις

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου καταγγέλλει τις καταδίκες αγροτών σε ποινές φυλάκισης 15 μηνών για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν τον Γενάρη του 2020
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πέρασε από την Ευρωβουλή η πρώτη αναθεώρηση της ΚΑΠ

Οι αναθεωρημένες διατάξεις θα εφαρμοστούν το 2024 σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ετοιμάζεται νέος νόμος για τους συνεταιρισμούς

Ξεκίνησε τις διαβουλεύσεις η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης
ΕΡΓΑΣΙΑ

Παράταση στο πρόγραμμα κατάρτισης του Επιμελητηρίου Λέσβου

Ως τις 10 Μαΐου μπορούν να καταθέσουν αιτήσεις οι ενδιαφερόμενοι άνεργοι
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στους «τίτλους τέλους» οι αυξήσεις για τα Σχέδια Βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου

Παρέμβαση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Παναγιώτη Παρασκευαΐδη για τη μειωμένη χρηματοδότηση των νησιών μας σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ελλάδα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Να αλλάξουν οι αγρότες μας επάγγελμα;»

Επιστολή διαμαρτυρίας για τη μειωμένη χρηματοδότηση στα Σχέδια Βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου, έστειλε η αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Αναστασία Αντωνέλλη, στον Υπουργό Λευτέρη Αυγενάκη
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Πετάει» μέχρι τα 12 ευρώ το αρνί στη Λέσβο

Μέχρι τα 10,8 ευρώ φθάνει η τιμή του αρνιού στην χονδρική αγορά
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

«Κούρεμα» προστίμων έως 50% υπόσχεται η εφορία

Με δέλεαρ τα μειωμένα πρόστιμα το κράτος προσπαθεί να αποφύγει τις προσφυγές στα δικαστήρια από τους φορολογουμένους
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής απέκτησε ο Δήμος Μυτιλήνης

Πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο στην συνεδρίαση της Τετάρτης 22 Απριλίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ισχνή αύξηση τζίρου στο λιανεμπόριο του Βορείου Αιγαίου

Μόλις 12,4 εκατ. ευρώ μπήκαν στα ταμεία των επιχειρήσεων του κλάδου που τηρούν διπλογραφικά βιβλία
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Νέα Αριστερά: Μπάχαλο στις πληρωμές των αγροτικών επιδοτήσεων

Δυσοίωνες εκτιμήσεις για την πληρωμή των αγροτικών επιδοτήσεων πριν το Πάσχα