× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η παλαιολιθική – δυτική – Λέσβος στο φως

Νέα στοιχεία από την ερευνητική ομάδα του Πανεπσιτημίου της Κρήτης στοιχειοθετούν τη νότια Λέσβο ως την παλαιότερη αρχαιολογική θέση στην ανατολική πύλη της Ευρώπης

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 27/11/2020

Η παλαιολιθική – δυτική – Λέσβος στο φως

Νέα στοιχεία για την παρουσία των παλαιολιθικών ανθρώπων, αυτή τη φορά σε περιοχές γύρω από τον κόλπο της Καλλονής και τη νότια Λέσβο, έφεραν στο φως οι φετινές εργασίες πεδίου που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Κι αυτό στη συνέχεια των γνωστών ευρημάτων της πρώιμης παλαιολιθικής περιόδου, ηλικίας 150.000 έως 500.000 ετών που αποκαλύφθηκαν από την ίδια επιστημονική ομάδα στην περιοχή Ροδαφνίδια Λισβορίου σηματοδοτώντας στην περιοχή σαν την παλαιότερη αρχαιολογική θέση σε ολόκληρο το Αιγαίο, την Ελλάδα και την Ανατολική Πύλη της Ευρώπης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Σε πείσμα των δύσκολων καιρών και με αταλάντευτη αφοσίωση στην ερευνητική του αποστολή το Πανεπιστήμιο Κρήτης πραγματοποίησε έρευνα στο Δήμο Δυτικής Λέσβου» λέει η Διευθύντρια του προγράμματος Καθηγήτρια Νένα Γαλανίδου.

Αυτή τη φορά, η αποτελούμενη από διδάκτορες, μεταπτυχιακούς και προπτυχιακούς φοιτητές αρχαιολογίας ομάδα, σάρωσε το έδαφος σε περιοχές γύρω από τον Κόλπο της Καλλονής και τη νότια Λέσβο και εντόπισε λίθινα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν οι παλαιολιθικοί κάτοικοι. Σύμφωνα με την κ. Γαλανίδου «τα ευρήματα της φετινής έρευνας εμπλουτίζουν τη διαθέσιμη γνωστή συλλογή από το Λισβόρι, διευρύνουν το χάρτη της Παλαιολιθικής Λέσβου και διαφωτίζουν την παρουσία των προϊστορικών ανθρώπων και σε άλλες περιοχές του νησιού».

Ας σημειωθεί ότι η αρχαιολογική ομάδα εργάστηκε τηρώντας όλους τους κανόνες προσωπικής προστασίας που έχουν επιβληθεί εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού τον Οκτώβριο και Νοέμβριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το πρόγραμμα «Παλαιολιθική Λέσβος» πραγματοποιήθηκε με χρηματοδότηση των Πανεπιστημίου Κρήτης, Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και με την χορηγία των Aegean Αirlines, Hellenic Seaways και ANEK Lines / Blue Star Ferries.

Η ερευνητική ομάδα με ανακοίνωση της ευχαριστεί ιδιαιτέρως τις αστυνομικές αρχές Πολιχνίτου και Αγιάσου για την άψογη συνεργασία κατά την περίοδο του εγκλεισμού. «Όπως κάθε χρόνο η φετινή έρευνα πεδίου δεν θα ήταν εφικτή χωρίς την αμέριστη ηθική στήριξη των κατοίκων του Λισβορίου, του προέδρου της τοπικής κοινότητας Θεόδωρου Χατζηπαναγιώτη και του ηγουμένου της Ιεράς Μονής Δαμανδρίου τους οποίους ευχαριστούμε θερμά» καταλήγει η ανακοίνωση.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ