× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Με τους συντοπίτες στην Αττική η Λαϊκή Συσπείρωση

Μαζική συγκέντρωση για την ενίσχυση του ΚΚΕ σε όλες τις κάλπες

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 31/3/2019

Με τους συντοπίτες στην Αττική η Λαϊκή Συσπείρωση

Μαζική συγκέντρωση Λέσβιων Αττικής πραγματοποιήθηκε από την ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και την Κομματική Επιτροπή Αιγαίου, το απόγευμα του Σαββάτου στην Αθήνα. 

Στη συγκέντρωση το «παρών» έδωσαν Μυτιληνιοί που μένουν για χρόνια στην Αθήνα, αντάμωσαν παλιοί φίλοι και συμπατριώτες, συζήτησαν για τα προβλήματα του νησιού και ανέλαβαν την ευθύνη να διαδώσουν πλατιά σε εργατόκοσμο το κάλεσμα ενίσχυσης του Κόμματος, σε ένα νησί με μεγάλη ιστορική παράδοση αγώνων και κορυφαίων στιγμών του λαϊκού κινήματος.

Στην εκδήλωση παραυρέθηκαν ο Στρατής Κόρακας, εκλεγμένος περιφερειακός σύμβουλος Βορείου Αιγαίου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και ο Λάζαρος Κυρίτσης, αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου.

Ομιλητές ήταν ο Γιάννης Πρωτούλης, Μυτιληνιός στην καταγωγή, υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Σταύρος Τάσσος, βουλευτής του Κόμματος και υποψήφιος περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, η Αγλαΐα Κυρίτση, υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος Βορείου Αιγαίου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και οι υποψήφιοι δήμαρχοι στο νησί της Λέσβου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»: Ο Γιάννης Συκάς για το δήμο Δυτικής Λέσβου και η Νίκη Τσιριγώτη για το δήμο Μυτιλήνης.

Γιάννης Πρωτούλης

 

Ο Γιάννης Πρωτούλης ανέδειξε τις δυνατότητες που υπάρχουν αυτή την περίοδο ο λαός να βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα από την πείρα του τα τελευταία χρόνια, και να δει ότι η ζωή δικαίωσε τις εκτιμήσεις του ΚΚΕ. «Αποδείχθηκε ότι δεν υπάρχουν εργολάβοι λύσεων, ότι δεν μπορεί να καλυτερέψει η ζωή του λαού μας χωρίς σύγκρουση με αυτή την πολιτική, χωρίς αγώνα να πάρει ανάσες ανακούφισης», είπε και θύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πάει στη Μυτιλήνη το 2015, και καπηλευόμενος τους ηρωικούς λαϊκούς αγώνες και το ιστορικό σύνθημα: «Go Back», είχε προσπαθήσει να το φέρει στα μέτρα του. «Από το "Go back κυρία Μέρκελ", που έλεγε, σήμερα έχει γίνει το αγαπημένο παιδί και παίρνει συγχαρητήρια και από τη Μέρκελ και από τον Τραμπ...».

Πρόσθεσε ότι ο λαός της Λέσβου ζει από πρώτο χέρι τη βάρβαρη πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Και στάθηκε στους χιλιάδες εγκλωβισμένους πρόσφυγες στα νησιά, ως αποτέλεσμα της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, τονίζοντας: «Δεν μπορούμε να ανεχθούμε να γίνεται το νησί μας κέντρο βασανισμού και εγκλωβισμού, εκμετάλλευσης των ξεριζωμένων από κάθε λογής κυκλώματα και ΜΚΟ». Όπως είπε, «πρέπει να γίνει κριτήριο ψήφου και δράσης το αίτημα να κλείσουν τα hot spot, αυτά τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, να μεταφερθούν οι πρόσφυγες στην ηπειρωτική Ελλάδα και να τους δοθεί η δυνατότητα να ταξιδέψουν όπου θέλουν».

Ανέδειξε επίσης τις τεράστιες ελλείψεις στην πολιτική προστασία, που φάνηκαν με το σεισμό στη Βρίσα, τονίζοντας ότι ένα χρόνο μετά δεν έχει αλλάξει τίποτα, δεν έχει παρθεί κανένα μέτρο ανακούφισης των πληγέντων.

Και κατέληξε λέγοντας: «Την επόμενη μέρα των εκλογών θα είναι εδώ όλα τα προβλήματα, η ανεργία, η αναδουλειά, τα χαμηλά μεροκάματα, οι διευθυντές στα σούπερ μάρκετ που διατάζουν τα παιδιά να χαμογελούν για τα 300 ευρώ που τους δίνουν, οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι, τα προσφυγικά κύματα, τα χάλια στην Παιδεία και την Υγεία. Άρα την επόμενη μέρα πρέπει να είναι εδώ, πιο ισχυρό το ΚΚΕ. Με περισσότερους εκλεγμένους κομμουνιστές δημάρχους, περισσότερους εκλεγμένους στις Περιφέρειες, βουλευτές και ευρωβουλευτές».

Αναφέρθηκε επίσης στη δράση της ναζιστικής εγκληματικής Χρυσής Αυγής, αναδεικνύοντας ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ παίζουν επικίνδυνα παιχνίδια ξεπλένοντας τους φασίστες, και κάλεσε τους Μυτιληνιούς να μην επιτρέψουν να είναι τρίτο κόμμα η ναζιστοσυμμορία, αλλά να στηρίξουν αποφασιστικά το ΚΚΕ, τη μόνη δύναμη που έχει αποδείξει ότι μπορεί να αντιμετωπίσει τους φονιάδες ναζί εγκληματίες.

 

Σταύρος Τάσσος

 

Ο Σταύρος Τάσσος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας στα ΝΑΤΟικά σχέδια τονίζοντας ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ως σημαιοφόρος των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην περιοχή μας, εκθέτει και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου σε μεγάλους κινδύνους, αφού θα γίνουν στόχος από αντίπαλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, στο ενδεχόμενο πολεμικής σύγκρουσης. Ανέδειξε ότι παρά τα όσα λέει η κυβέρνηση περί «ασφάλειας» και «σταθερότητας», μεγαλώνει η επιθετικότητα της τουρκικής αστικής τάξης, «με την ανοχή αν όχι ενθάρρυνση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ που δεν αναγνωρίζουν σύνορα στο Αιγαίο, αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και διεκδικεί το μισό Αιγαίο, κατά μήκος του 25ου μεσημβρινού, περικλείοντας έτσι τα νησιά του Α. Αιγαίου ουσιαστικά στη δική της επικράτεια. Και απ' ότι φαίνεται μια τέτοια λύση προετοιμάζεται στα χνάρια της συμφωνίας των Πρεσπών».

Αναφερόμενος στο προσφυγικό - μεταναστευτικό τόνισε ότι «είναι αποτέλεσμα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων, αλλά και της ειρήνης με το πιστόλι στον κρόταφο. Ένα φαινόμενο που αναδεικνύει με τον πιο τραγικό τρόπο την υποκρισία και τον κυνισμό των ιμπεριαλιστών.

Η χώρα μας συμμετέχοντας στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ είναι συνυπεύθυνη για τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τη δημιουργία του κύματος των προσφύγων και μεταναστών».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε εκτενώς στα μεγάλα προβλήματα που βασανίζουν το λαό της Λέσβου, όπως τις ελλείψεις σε κτιριακές υποδομές για τα σχολεία, την άθλια κατάσταση του νοσοκομείου, την ανύπαρκτη πολιτική προστασία, την επίθεση που δέχονται οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι και πολλά ακόμα.

Καταλήγοντας τόνισε: «Με τα ψηφοδέλτια σε δήμους και Περιφέρεια που τα αποτελούν ανιδιοτελείς αγωνιστές της γνώσης των προβλημάτων του λαού, με αγωνιστές της προσφοράς και της θυσίας για το συνάνθρωπο, μπαίνουμε με αισιοδοξία και αποφασιστικότητα στη μάχη των εκλογών για την Περιφέρεια και τους δήμους, αλλά και στην Ευρωβουλή, και στις εθνικές εκλογές, όποτε γίνουν. (...). Χωρίς να γίνουμε ιμάντες μεταφοράς της πολιτικής της κεντρικής διοίκησης, και της ΕΕ με την εμπλοκή της Περιφέρειας και των δήμων στην παραπέρα εμπορευματοποίηση της Υγείας και της Παιδείας.

Για άμεσα μέτρα ανακούφισης. Για να ανοίξει ο δρόμος για ριζικές ανατροπές παντού, γιατί έτσι μόνο μπορεί να ικανοποιηθούν οι λαϊκές ανάγκες στην ολότητά τους, και να οικοδομηθεί μια δίκαιη και ειρηνική κοινωνία, με το λαό αφεντικό και νοικοκύρη στον τόπο του, φίλο και συνεργάτη με τους άλλους λαούς». 

Αγλαΐα Κυρίτση

 

Η Αγλαΐα Κυρίτση καλώντας σε συστράτευση και μάχη, και τονίζοντας ότι μέχρι τις εκλογές μένουν λιγότεροι από δύο μήνες υπογράμμισε ότι δεν χωράει καμιά επανάπαυση. «Γειτονιά τη γειτονιά, καφενείο το καφενείο, χωριό το χωριό να μιλήσουμε στον κόσμο ανοιχτά και αναλυτικά με εμπιστοσύνη στη δύναμη των ιδεών μας, να κάνουμε παντού γνωστές τις προτάσεις μας, να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις στη μάχη της ενεργού στήριξης, της συμμετοχής, της αντίστασης και της δράσης.

Αναφερόμενη στην πείρα της από την Τοπική Διοίκηση, ως εκλεγμένη στο περιφερειακό συμβούλιο Β. Αιγαίου είπε ότι είδε «από πρώτο χέρι τι σημαίνει ιμάντας μεταφοράς της κυρίαρχης πολιτικής προς το λαό. Είδα και κατάλαβα πολύ καλύτερα από το «go back» στο «welcome» πως στήνονται οι ευρωενωσιακές στρατηγικές και υλοποιούνται απευθείας από τις Περιφέρειες καταδικάζοντας το λαό και τον τόπο στη φτώχεια και το μαρασμό... Την ίδια ώρα βίωσα πολύ καλά τι σημαίνουν περιφερειακές και δημοτικές αρχές υπάκουα όργανα και υπηρέτες κεντρικών αποφάσεων. Όταν ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ ξεθεμελίωναν κατακτήσεις που με αίμα είχαν κατακτήσει οι εργαζόμενοι, τι έκανε η περιφερειάρχης Β.Αγαίου; Τι έκαναν οι δήμαρχοι Λέσβου, Σάμου και Χίου; Τι έκαναν στην κατεύθυνση μιας άλλης πολιτικής, για να ακυρώσουν αυτή τη βάρβαρη επίθεση; Για να κινητοποιήσουν τις κοινωνίες και να φέρουν στο προσκήνιο το λαό και τις ανάγκες του. Η απάντηση είναι δυστυχώς τίποτα...».

Και αναλύοντας το τι κρίνεται στις εκλογές, υπογράμμισε ότι στις επικείμενες εκλογές, το κύριο ζήτημα είναι: «Αν θα συνεχιστεί και θα βαθύνει η επίθεση των αντιδραστικών δυνάμεων, του πιο ξεδιάντροπου και καταστροφικού καπιταλισμού στις δυνάμεις της εργασίας και των λαών ή αν θα διαμορφωθούν νησίδες αντίστασης ώστε να μπορέσει να ανοίξει ένας άλλος δρόμος...».

 

Γιάννης Συκάς

 

Ο Γιάννης Συκάς στάθηκε μεταξύ άλλων στις αντιδραστικές αλλαγές στην Τοπική Διοίκηση από τον «Καλλικράτη» των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ στον «Κλεισθένη» του ΣΥΡΙΖΑ, που πρόσφατα συμπληρώθηκε και με το σπάσιμο του δήμου Μυτιλήνης. Ανέδειξε τη φοροληστρική πολιτική που επιβάλλεται στους εργαζόμενους μέσω των δήμων, με τα χαράτσια τους να συμπληρώνουν την καταλήστευση του λαϊκού εισοδήματος από τις κυβερνήσεις. Και τόνισε ότι πρέπει να δυναμώσει η διεκδίκηση για χρηματοδότηση των δήμων από τις κυβερνήσεις.

Σχολιάζοντας τους άλλους υποψήφιους που παρουσιάζονται ως «ανεξάρτητοι», τόνισε ότι είναι οι ίδιοι που πριν από λίγες μέρες έτρεχαν στα κόμματα του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για να πάρουν το «χρίσμα». «Τώρα θυμήθηκαν την "ανεξαρτησία" γιατί θέλουν πάλι να υφαρπάξουν την ψήφο του κόσμου, να ξεγελάσουν το λαό για να εκλεγούν σε δήμους και Περιφέρειες ώστε να υπηρετήσουν τον ίδιο δρόμο που μας έφερε ως εδώ», είπε. Ανέδειξε ότι η δημοτική αρχή που θέλει να υπηρετήσει τα λαϊκά συμφέροντα πρέπει να συγκρουστεί με το «νομοθετικό πλαίσιο», που είναι αντιλαϊκό και όχι να υποταχτεί σε αυτό.

Και τόνισε: «Ο συνδυασμός της "Λαϊκής Συσπείρωσης" έχει εγγυητή πίσω του. Έχει εγγυητή ένα Κόμμα 100 χρόνων, ένα κόμμα αγώνων και θυσιών, το ΚΚΕ!».

Νίκη Τσιριγώτη

 

Η Νίκη Τσιριγώτη κάλεσε τους εργαζόμενους που προβληματίζονται, να μην επιστρέψουν σε δοκιμασμένες επιλογές, να μην ξαναδώσουν την ευκαιρία σε δυνάμεις που έχουν στηρίξει και εφαρμόσει αντιλαϊκές πολιτικές, είτε κατεβαίνουν στις εκλογές με «χρίσμα», είτε «ακομμάτιστες» και δήθεν «ανεξάρτητες». Σχολίασε τις μεταγγραφές διαφόρων τοπικών παραγόντων από τον ένα συνδυασμό στον άλλο, επισημαίνοντας ότι αυτό δείχνει πως στην ουσία, και παρά τις ψευτοαντιπαραθέσεις μεταξύ τους συμφωνούν. Γι' αυτό «από τώρα διαμορφώνουν τις συμμαχίες τους για την επόμενη μέρα των εκλογών, για να μπορέσουν να προωθήσουν την αντιλαϊκή πολιτική».

Υπογράμμισε ότι «η εκτίμηση από τίμιους αγωνιστές προς το ΚΚΕ, για τη συνέπεια λόγων και έργων του, συνέβαλλε στη συμπόρευση μαζί μας νέων δυνάμεων, νέων ανθρώπων, που ως ένα βαθμό αποτυπώνεται και στα ψηφοδέλτιά μας (...).

Δεν επαναπαυόμαστε. Συνεχίζουμε πεισματικά και παλεύουμε άνθρωπο τον άνθρωπο για την ενίσχυση του ΚΚΕ σε όλες τις κάλπες, για την ενίσχυση της "Λαϊκής Συσπείρωσης" και την ανάδειξή της σε δημοτική αρχή, για να επιστρέψει η δύναμη αυτή στους οργανωμένους λαϊκούς αγώνες, για την παρεμπόδιση νέων μέτρων σε βάρος του λαού, για την ανάκτηση των απωλειών, για το τσάκισμα του φασισμού - εθνικισμού και της ξενοφοβίας, για τη διεκδίκηση της ζωής που μας αξίζει».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ