× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Η TUI πήρε 3 δισ. ενισχύσεις από τη Γερμανία, αλλά δεν πληρώνει τους Έλληνες ξενοδόχους»

Καταγγελία και ερώτηση του ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη στην Ευρωπαική Επιτροπή

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 20/11/2020

«Η TUI πήρε 3 δισ. ενισχύσεις από τη Γερμανία, αλλά δεν πληρώνει τους Έλληνες ξενοδόχους»
' χρόνος ανάγνωσης

Το ζήτημα της οικονομικής ασφυξίας ελληνικών ξενοδοχειακών μονάδων εξαιτίας της απροθυμίας του τουριστικού κολοσσού TUI να πληρώσει τις υποχρεώσεις της, θέτει ο ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, με ερώτησή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Παρά το γεγονός ότι η TUI έλαβε από την γερμανική κυβέρνηση έκτακτη κρατική ενίσχυση ύψους 3 δισ. € εκμεταλλευόμενη το προσωρινό ευρωπαϊκό πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων εν μέσω πανδημίας, αποφάσισε να προχωρήσει σε μονομερή αναδρομική αλλαγή των όρων πληρωμών της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συγκεκριμένα, ενώ η εταιρεία όφειλε να εξοφλήσει τα τιμολόγια έως και δύο μήνες μετά την παροχή της υπηρεσίας από τις ξενοδοχειακές μονάδες, αποφάσισε μονομερώς να μεταθέσει το μεγαλύτερο μέρος των πληρωμών της κατά έξι μήνες, δηλαδή τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2021.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η μη εξόφληση των σχετικών τιμολογίων και ενώ οι πελάτες έχουν ήδη καταβάλει την αντίστοιχη πλήρη αξία των πακέτων στην εταιρεία, πέρα από το γεγονός ότι αποτελεί μία μορφή υποχρεωτικού δανεισμού, επιπλέον συνιστά αθέμιτη πρακτική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η απαράδεκτη ενέργεια της TUI, σε μια εξαιρετικά δύσκολη τουριστική σεζόν για τη χώρα, έρχεται να στραγγαλίσει ακόμη περισσότερο τις ελληνικές ξενοδοχειακές μονάδες, μόλις έναν χρόνο μετά την κατάρρευση της Thomas Cook και των ολέθριων οικονομικών συνεπειών που προκάλεσε.

Με βάση τα παραπάνω, ο κ. Ανδρουλάκης ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφενός εάν η μη έγκαιρη εξόφληση των υποχρεώσεων της TUI είναι συμβατή με το ισχύον ευρωπαϊκό πλαίσιο για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης, αφετέρου με ποιον τρόπο αυτή η συμπεριφορά θα επηρεάσει την κρίση της ως προς τη φερεγγυότητα της εταιρείας στο αναμενόμενο τρίτο αίτημά της, για έγκριση κρατικής ενίσχυσης από την αρμόδια Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τέλος, ο ευρωβουλευτής θέτει το θέμα της αναδρομικής και μονομερούς τροποποίησης των συμβάσεων με τα ξενοδοχεία και κατά πόσο αυτή η συμπεριφορά συνιστά αθέμιτη μεταφορά εμπορικού κινδύνου προς τους Έλληνες ξενοδόχους, καθώς και εάν προβλέπονται μέτρα προστασίας και βοήθειας των επιχειρήσεων από τέτοιες πρακτικές, εν μέσω πανδημίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρει στην Επιτροπή ότι η TUI, η μεγαλύτερη εταιρεία αναψυχής και ταξιδιών, αρνείται να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της απέναντι στις ελληνικές ξενοδοχειακές μονάδες, εξωθώντας τον ήδη πιεσμένο τουριστικό κλάδο της χώρας στην καταστροφή. Μετά την αθέτηση πληρωμών στην Ισπανία στις αρχές του 2020, η εταιρεία προχώρησε σε μονομερή, αναδρομική αλλαγή των όρων πληρωμών και αφού οι υπηρεσίες είχαν ήδη παραδοθεί. Η εταιρεία αποφάσισε μονομερώς να μεταφέρει πληρωμές που έπρεπε να γίνουν έως και δύο μήνες μετά τη λήξη της θερινής σεζόν 2020, τον Μάρτιο και Απρίλιο 2021, προκαλώντας τους οικονομική ασφυξία.

Σημειώνεται ότι η TUI έχει λάβει € 3 δισ. ως έκτακτη δανειοδότηση σε δύο δόσεις λόγω πανδημίας από την γερμανική κυβέρνηση εντός του 2020, εκμεταλλευόμενη το προσωρινό ευρωπαϊκό πλαίσιο για τις κρατικές ενισχύσεις. Ωστόσο η μη εξόφληση των ξενοδόχων, ενώ οι πελάτες έχουν ήδη καταβάλει την αντίστοιχη αξία των πακέτων στην εταιρεία, αποτελεί μία μορφή υποχρεωτικού δανεισμού.

Ερωτάται η Επιτροπή:
Είναι η μη εξόφληση των υποχρεώσεών της συμβατή με το ισχύον πλαίσιο για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης και πώς η συμπεριφορά αυτή θα επηρεάσει τη φερεγγυότητα της στο αναμενόμενο τρίτο αίτημα κρατικής ενίσχυσής της;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είναι συμβατή η αναδρομική και μονομερής τροποποίηση της σύμβασης και πώς εξασφαλίζει η Επιτροπή ότι δεν πρόκειται για αθέμιτη μεταφορά εμπορικού κινδύνου;

Προβλέπονται μέτρα προστασίας και βοήθειας των επιχειρήσεων από τέτοιες πρακτικές, εν μέσω πανδημίας;

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Οι Τούρκοι αγρότες χαιρετίζουν τον αγώνα των Ελλήνων συναδέλφων τους

«Αγωνιζόμαστε για τα ίδια δικαιώματα εκατέρωθεν του Αιγαίου» δηλώνει η Ένωση Όλων των Αγροτών Παραγωγών Τουρκίας
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Βάζουν το λύκο να φυλάει τα πρόβατα»

Γεωπόνοι αντιδρούν στη μετάβαση του ελέγχου του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πώς θα κάνουν ενστάσεις οι αγρότες για τις επιδοτήσεις 2025

Αναλυτικός οδηγός από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για λάθη σε στρέμματα, τιμολόγια, βοσκοτόπους, ΚΑΕΚ και ΑΤΑΚ, με νέες προθεσμίες και διαδικασίες έως τις αρχές 2026
ΑΓΡΟΤΕΣ

Παράταση στο χρόνο καταβολής των εισφορών στον ΕΛΓΑ

Οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις θα ισχύουν μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας διαχείρισης των ζημιών από τους παγετούς και σε κάθε περίπτωση όχι πέραν της 30ής Ιουνίου 2026
ΕΛΛΑΔΑ

Επεισοδιακή κατάθεση του Ξυλούρη για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

Ειρωνείες και θλιβερές εικόνες στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής
ΑΓΡΟΤΕΣ

Το Οικονομικό Επιμελητήριο βορείου Αιγαίου στο πλευρό των παραγωγών

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για αδυναμία προστασίας και «σκιές διαφθοράς» στη διαχείριση ευρωπαϊκών πόρων
ΑΓΡΟΤΕΣ

Παράταση έως Μάιο 2026 για τα ψηφιακά δελτία διακίνησης ελαιοκάρπου

Εξαιρούνται μόνο όσοι είχαν έσοδα άνω των 200.000 ευρώ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Τιμές ρεκόρ για τα αρνιά της Λέσβου

Η ευλογιά των προβάτων και η μειωμένη παραγωγή στην Ευρώπη εκτοξεύουν τις τιμές παραγωγού
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ζητούν την κατάργηση του ψηφιακού δελτίου αποστολής

Ερώτηση στην βουλή κατέθεσαν 13 βουλευτές του ΚΚΕ
ΑΓΡΟΤΕΣ

ΚΚΕ: Η κυβέρνηση μπλοκάρει τις αποζημιώσεις για την ευλογιά των προβάτων

Ερώτηση στην Βουλή κατέθεσαν για το θέμα τέσσερις βουλευτές του κόμματος ανάμεσα τους και η Μαρία Κομνηνάκα
ΕΛΛΑΔΑ

Πανικός στο Μαξίμου από τα αγροτικά μπλόκα

Να κλείσει το μέτωπο με τους αγρότες το αργότερο εντός της ερχόμενης εβδομάδας επιδιώκει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
ΕΛΛΑΔΑ

Αγριο κράξιμο σε Τσιάρα από τους βουλευτές της Ν.Δ.

Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στους βουλευτές της ΝΔ για την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης