× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Πληθαίνουν τα κρούσματα καταρροϊκού στα κοπάδια της Λέσβου

Εντοπίστηκαν άρρωστα ζώα σε Παράκοιλα, Μεσαγρό, Πελόπη και Μανταμάδο

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 17/11/2020

Πληθαίνουν τα κρούσματα καταρροϊκού στα κοπάδια της Λέσβου
' χρόνος ανάγνωσης

Σε συναγερμό έχει τεθεί η Κτηνιατρική Υπηρεσία μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων καταρροϊκού πυρετού σε 4-5 εκτροφές της Λέσβου και συγκεκριμένα σε κοπάδια στις περιοχές Παράκοιλα, Μανταμάδο, Μεσαγρό και Πελόπη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρώτο κρούσμα καταρροϊκού πυρετού εμφανίσθηκε πριν από 10 ημέρες περίπου σε εκτροφή  προβάτων του Μεσοτόπου και έκτοτε πραγματοποιούνται έλεγχοι σε κοπάδια  του νησιού έπειτα από αναφορές κτηνοτρόφων για ύποπτα συμπτώματα στα ζώα τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναφερόμενος στο θέμα ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Πανάγος Κουφέλος σημειώνει μεταξύ άλλων ότι έχουν εντοπιστεί αρκετά κρούσματα καταρροϊκού πυρετού του ορότυπου 4, ο οποίος είναι διαφορετικός από τον συνήθη ορότυπο 16 ο οποίος εντοπίζεται όλα αυτά τα χρόνια στα κοπάδια του νησιού μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Το θετικό στοιχείο είναι ότι οι κτηνοτρόφοι μας συνεργάζονται με την κτηνιατρική υπηρεσία για την αντιμετώπιση της ασθένειας. Αμέσως μόλις εντοπίσουν ύποπτα συμπτώματα στα ζώα τους, έρχονται σε επαφή με τους αρμόδιους κτηνιάτρους και προγραμματίζουν ραντεβού για έλεγχο των ζώων τους. Από την πλευρά η Περιφέρεια και η Υπηρεσία καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες της περιόδου τηρώντας και τα προβλεπόμενα μέτρα για τον covid19. Τις επόμενες ημέρες ενισχύουμε την υπηρεσία της Καλλονής με έναν ακόμη κτηνίατρο ο οποίος θα είναι διαθέσιμος για τις ανάγκες των κτηνοτρόφων μας».

Σχολιάζοντας ο Παν. Κουφέλος το γεγονός ότι ο ορότυπος της επιζωοτίας που ανιχνεύτηκε στις εκτροφές της Λέσβου, είναι διαφορετικός από τον συνήθη ορότυπο του νησιού σημείωσε μεταξύ άλλων ότι πιθανόν η μετάδοση της ζωονόσου έγινε από βοοειδή που ήρθαν στη Λέσβο τις τελευταίες εβδομάδες και μετέφεραν την ασθένεια στα ντόπια κοπάδια, από την Ηπειρωτική Ελλάδα.

Το πιο δυσάρεστο ωστόσο στοιχείο όλης αυτής της ιστορίας, σχετίζεται με τα νέα περιοριστικά μέτρα που επιβάλλονται στους κτηνοτρόφους του νησιού μας, οι οποίοι δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν εξαγωγή ζώντων ζώων ούτε για άμεση σφαγή, όπως γίνεται μέχρι σήμερα, για τις επόμενες 6-7 εβδομάδες. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ακόμη και αν δεν εντοπιστούν νέα κρούσματα καταρροϊκού πυρετού, τα Χριστούγεννα που είναι γενικά καλή περίοδος για το εμπόριο κρέατος, οι παραγωγοί του νησιού μας θα αναγκαστούν να πουλήσουν όσο όσο τα ζώα τους στους εμπόρους αφού δεν θα μπορούν να κάνουν εξαγωγές και να κλείσουν καλύτερες συμφωνίες.  

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ξεκινά η 4η διαβροχή για την καταπολέμηση του δάκου στη Λέσβο

Από 18 Σεπτεμβρίου οι ψεκασμοί σε περιοχές με καρποφορία και αυξημένες συλλήψεις εντόμου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Ισπανία: Στους 404.000 τόνους υποχώρησαν τα αποθέματα ελαιολάδου

Λιγοστά τα λάδια στις δεξαμενές εμπόρων και τυποποιητών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πλώρη για τα 5 ευρώ έβαλε το ισπανικό ελαιόλαδο

Ενισχύεται η ανοδική τάση των τιμών χονδρικής σε όλες τις ποιοτικές κατηγορίες λίγο πριν από την έναρξη της νέας περιόδου συγκομιδής
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΟΡΑ

Η τεχνητή νοημοσύνη στη Σχολή Πληροφορικής Πλάτωνος

Η συμβολή της τεχνητής νοημοσύνης στην εκπαίδευση παιδιών του Δημοτικού
ΑΓΡΟΤΕΣ

Συσκέψεις επί συσκέψεων για την ευλογιά των προβάτων

Ωστόσο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εδώ και ένα χρόνο δεν έχει σχέδιο για την αντιμετώπιση της επιζωοτίας
ΑΓΡΟΤΕΣ

Το ελαιόλαδο στο επίκεντρο επιστημονικής ημερίδας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

Διακεκριμένοι επιστήμονες αναλύουν τη συμβολή του στην υγεία και την αειφόρο ανάπτυξη
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μετά το δρομολόγιο της Αλεξανδρούπολης, το Βόρειο Αιγαίο βάζει πλώρη για Βόλο

Την ικανοποίησή του εξέφρασε σε συνέντευξη τύπου ο περιφερειάρχης Βορείου Κώστας Μουτζούρης για τη δρομολόγηση Ρο- Ρο που θα συνδέει τη Θράκη, με Σίγρι, Μεστά και Πειραιά.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΓΡΟΤΕΣ

Στήσε τώρα τον χειμωνιάτικο μπαχτσέ

Ο γεωπόνος Θοδωρής Αγγελέλλης εξηγεί ποια λαχανικά φυτεύονται αυτή την εποχή, τα οφέλη, το σωστό χρονοδιάγραμμα και όλα τα μυστικά της καλλιέργειας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλιοπωλείο Φωτίου: Μια ιστορία γνώσης και εμπιστοσύνης

Για περισσότερα από 40 χρόνια, το βιβλιοπωλείο που αγαπά το παιδί, το σχολείο και το βιβλίο
ΚΟΣΜΟΣ

Καταγγελίες για χαμηλές τιμές στα κρασοστάφυλα της Ριόχα

Οι συνεταιρισμοί των αμπελουργών μιλούν για καταχρηστικές εμπορικές πρακτικές και αδυναμία κάλυψης του κόστους παραγωγής
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πτώση της αγροτικής παραγωγής στην Ελλάδα

Η πτώση αυτή συνδέεται με τις εκτεταμένες ζημιές που προκάλεσε η κακοκαιρία «Ντάνιελ» το φθινόπωρο του 2023.
ΑΓΡΟΤΕΣ

Εμπλοκή στις πληρωμές των προγραμμάτων ΟΕΦ

Κίνδυνο απώλειας ευρωπαϊκής χρηματοδότησης επισημαίνει η ΕΘΕΑΣ
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ