× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Προβληματισμός για το κρούσμα καταρροϊκού σε εκτροφή προβάτων του Μεσοτόπου

Ελήφθησαν δείγματα από εκτροφή των Παρακοίλων στην οποία εμφανίστηκαν ύποπτα συμπτώματα στα ζώα

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 10/11/2020

Προβληματισμός για το κρούσμα καταρροϊκού σε εκτροφή προβάτων του Μεσοτόπου

Με ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθεί τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών η Κτηνιατρική Υπηρεσία Λέσβου, σχετικά με το κρούσμα καταρροϊκού πυρετού που εντοπίστηκε σε εκτροφή του Μεσοτόπου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως επισημαίνει ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Πανάγος Κουφέλος, σε τηλεφωνική συνέντευξη στο «Ν» 99 FM και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι», ο εντοπισμός του συγκεκριμένου κρούσματος προκαλεί εντύπωση στην υπηρεσία γενικότερα με δεδομένο ότι πρόκειται για ορότυπο της ασθένειας  διαφορετικό από αυτόν που συνήθως συναντάμε στα κοπάδια της Λέσβου.

Διαφορετικός ορότυπος

 «Πρόκειται για τον ορότυπο BT4 ο οποίος είναι διαφορετικός από τον ορότυπο BT16 που συναντάμε στα κοπάδια του νησιού μας. Ο ορότυπος ΒΤ4 είναι πολύ κοινός στα απέναντι παράλια της Τουρκίας όπου οι επιζωοτίες είναι δυστυχώς ανεξέλεγκτες, καθώς και στην Ηπειρωτική Ελλάδα. Επίπλέον έχουμε αναφορές για ύποπτα συμπτώματα ζώων από εκτροφές των Παρακοίλων από τις οποίες ελήφθησαν δείγματα και αναμένουμε τα αποτελέσματα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως σημείωσε ο Παν. Κουφέλος οι κτηνοτρόφοι μας αυτό το διάστημα θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί να παρατηρούν με προσοχή τα ζώα τους και να αναφέρουν στις κτηνιατρικές υπηρεσίες οποιοδήποτε ύποπτο σύμπτωμα διαπιστώσουν.

«Οι κτηνίατροι της υπηρεσίας μας, σημειώνει ο Π. Κουφέλος είναι συνεχώς σε επιφυλακή και ανά πάσα στιγμή μπορούν να βοηθήσουν και να συμβουλεύσουν τους κτηνοτρόφους μας. Δεν βοηθά κανέναν να κρατούν οι παραγωγοί κρυφά τα κρούσματα της ασθένειας όπως τους συμβουλεύουν κάποιοι. Αυτές οι ενέργειες θα έχουν ως αποτέλεσμα την εξάπλωση της ασθένειας ανεξέλεγκτα στα κοπάδια του νησιού και την υποβάθμιση των κτηνοτροφικών μας προϊόντων τα οποία είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στην Ελλάδα και στην Ευρώπη».

Άλλα δύο χρόνια καραντίνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δυστυχώς η εμφάνιση νέου κρούσματος της ασθένειας του καταρροϊκού πυρετού στα κοπάδια του νησιού μας θα έχει ως συνέπεια να παραταθεί για άλλα δύο χρόνια η καραντίνα εξαγωγής ζώντων ζώων για εκτροφή η οποία ταλανίζει εδώ και πολλά χρόνια τον κτηνοτροφικό κόσμο του νησιού μας.

Όπως αναφέρει ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, το Λεσβιακό πρόβατο είναι μία ντόπια φυλή του ζώου, η οποία θεωρείται εξαιρετικά παραγωγική και ανθεκτική στις δύσκολες καιρικές συνθήκες. «Η απαγόρευση εξαγωγής αυτών των ζώων για εκτροφή, δυστυχώς, σημειώνει ο Παναγιώτης Κουφέλος, αποτελεί πλήγμα για την τοπική οικονομία και τους κτηνοτρόφους μας, οι οποίοι θα μπορούσαν να πουλήσουν τα ζώα τους και τα προϊόντα σε πολύ καλύτερες τιμές απ’ ότι σήμερα. Μετά την εμφάνιση του νέου κρούσματος η άρση της καραντίνας θα καθυστερήσει τουλάχιστον δύο χρόνια ακόμη, εμείς ωστόσο συνεχίζουμε κανονικά τους δειγματοληπτικούς ελέγχους οι οποίοι θα βοηθήσουν στην υποστήριξη του αιτήματός μας προς το Υπουργείο και την Ευρωπαϊκή Ένωση για άρση της απαγόρευσης».

Συνεχίζονται οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια η Κτηνιατρική Υπηρεσία Λέσβου, υλοποιεί με μεγάλη ακρίβεια και προσήλωση το πρόγραμμα δειγματοληπτικών ελέγχων σε ζώα «μάρτυρες» για τον έλεγχο και τον εντοπισμό κρουσμάτων καταρροϊκού πυρετού στα κοπάδια του νησιού μας. Τα αποτελέσματα των τελευταίων ελέγχων ήταν αρκετά ενθαρρυντικά, ωστόσο η αρνητική εξέλιξη εντοπισμού του κρούσματος καταρροϊκού πυρετού ανέτρεψε το θετικό σκηνικό των προηγούμενων μηνών.

Σε κάθε περίπτωση σημειώνει ο Παν. Κουφέλος οι έλεγχοι θα συνεχιστούν έως ότου η Κτηνιατρική Υπηρεσία ολοκληρώσει το σχετικό φάκελο με τις απαραίτητες δειγματοληψίες που θα βγάλουν τη Λέσβο από την πολυετή καραντίνα.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

«Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο προσκύνημα των Αρχαγγέλων στον Μανταμάδο»

Ο Πρωτοπρεσβύτερος του Ιερού Προσκυνήματος πατήρ Ευστράτιος Δήσσος μίλησε για το ιστορικό της μεγάλης γιορτής και τους χιλιάδες προσκυνητές από όλη την χώρα που ήδη καταφθάνουν με κάθε μέσο
ΧΩΡΙΑ

Έκτακτα δρομολόγια του ΚΤΕΛ για τον Ταξιάρχη Μανταμάδου

Το τριήμερα Παρασκευή 17 έως και την Κυριακή 19 Μαΐου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ξεκίνημα μετ’ εμποδίων για τις φορολογικές δηλώσεις

Σωρεία προβλημάτων διαπιστώνουν οι λογιστές
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Εκθεση φωτογραφίας του Μιχάλη Μπάκα

Στη ΦΕΜ, με θέμα τα ζώα, τα φυτά και τους οικοτόπους των προστατευόμενων περιοχών της Λέσβου
ΧΩΡΙΑ

Θλίψη Βέρρου για το Πνευματικό Κέντρο της Καλλονής

«Στερεί από τις γενιές του σήμερα και του αύριο ένα κομμάτι ιστορίας που έγινε στάχτη»
ΧΩΡΙΑ

Γιορτάζει ο Ταξιάρχης, γιορτάζει η Λέσβος

Αναλυτικά το πρόγραμμα των θρησκευτικών τελετουργιών προς τιμή του Αρχαγγέλου που ξεκινούν το Σάββατο 18 Μαΐου
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

«Δια πυρός 2024» για καλύτερη αντιπυρική οργάνωση στη Λέσβο

Το σενάριο της άσκησης στην οποία συμμετείχαν η Πυροσβεστική, οι Δήμοι, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και η Δασική Υπηρεσία, περιλάμβανε φωτιά μεγάλης κλίμακας στους Λάμπου Μύλους
ΥΓΕΙΑ

«Δεν αντέχουμε άλλο να πεθαίνουμε με την υποβάθμιση της Υγείας»

Ανανοίνωση της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Υγειονομικών του Νοσοκομείου Μυτιλήνης για την πανυγειονομική απεργία της Τετάρτης 16 Μαΐου
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Μια γιορτή για τη μανούλα στην Καλλονή

Το 1ο Νηπιαγωγείο παρουσίασε το πρόγραμμα συνεκπαίδευσης «Με χορό και μουσική, κοίτα… παίζουμε μαζί!»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ψευδής αναγγελία για πυρκαγιά κοντά στο αεροδρόμιο

Περί τα πέντε οχήματα της Πυροσβεστικής έσπευσαν στην περιοχή και επέστρεψαν
ΧΩΡΙΑ

Κάηκε το ιστορικό κτήριο της Λέσχης Αρίσβης

«Μόνο τα ντουβάρια μείνανε» λένε στο «Ν» κάτοικοι στην Καλλονή