× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

50 χρόνια από την εισαγωγή γυναικών στην Ελληνική Αστυνομία

Η βράβευση - συμβολισμός της Χρύσας Βακάλη

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 29/3/2019

50 χρόνια από την εισαγωγή γυναικών στην Ελληνική Αστυνομία

Η Χρύσα Βακάλη, υπαστυνόμος Α και διοικήτρια της Τροχαίας Μυτιλήνης βραβεύτηκε στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Γυναικών από τον Οργανισμό Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Λέσβου. Όσα είπε πριν, αλλά και μετά τη βράβευσή της, ήταν πολύ σημαντικά, ενώ η βράβευση, που εμπνεύστηκε η αντιδήμαρχος Αναστασία Αντωνέλλη αποκτά ιδιαίτερο συμβολισμό γιατί συμπίπτει με τα 50 χρόνια που συμπληρώνονται φέτος από την κατάταξη των πρώτων 45 γυναικών Αστυφυλάκων στο Σώμα της πρώην Αστυνομίας Πόλεων. Η Χρύσα Βακάλη, παράλληλα τα τελευταία τέσσερα χρόνια ασκεί χρέη δημόσιου κατηγόρου στο Πταισματοδικείο Μυτιλήνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κατατάχθηκε στο Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας και δη στη Σχολή Αστυφυλάκων το 1998 και αποφοίτησε το 2000. Στη συνέχεια και με μια σειρά προαγωγικών εξετάσεων έλαβε το βαθμό της Αρχιφύλακα, της ανθυπαστυνόμου και το 2012 αποφοίτησε από το Τμήμα Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Ανθυπαστυνόμων φέροντας τον βαθμό της υπαστυνόμου Β’ και σειρά επιτυχίας 1 στο σύνολο των συναδέλφων της.

Πιο πολύ την ώθησε στην αστυνομία η προσφορά στον άνθρωπο που «δικαιούται και πρέπει να διάγει βίο και να αναπτύσσει τις δράσεις του μέσα σε ένα περιβάλλον με τάξη ασφάλεια και ισονομία». Το 2008 έλαβε τιμητικό δίπλωμα από τον τότε υπουργό Δημόσιας Τάξης για την ενσυνείδητη πράξη των καθηκόντων της, το ήθος και την εξαιρετική της δραστηριότητα. Στην εκδήλωση αυτή βραβεύτηκαν 10 αστυνομικοί από όλη την Ελλάδα, εκ των οποίων η κ. Βακάλη ήταν η μόνη γυναίκα.

«Δεν έχω μάθει να μιλώ στη ζωή μου με λόγια, αλλά με πράξεις, ακολουθώντας το ρητό “σιγανά και ταπεινά”. Με μεγάλη μου χαρά διαπιστώνω ότι το “σιγανά και ταπεινά” έχει τελικά αντίκρισμα στην κοινωνία» ανέφερε σχολιάζοντας τη βράβευσή της για το ρόλο της και την προσφορά της ως γυναίκα αστυνομικός λειτουργός, και ευχαριστώντας τόσο τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου, τον Ταξίαρχο Ελευθέριο Ντουρουντού, αλλά και την αστυνομική διεύθυνση Λέσβου «για την εξαιρετική τιμή της επιλογής στο πρόσωπό μου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για τις γυναίκες που υπηρετούν στην Ελληνική Αστυνομία το 2019 είναι μια χρονιά- σταθμός, καθώς πριν από 50 ακριβώς χρόνια ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης εξήγγειλε την είσοδο των 45 πρώτων γυναικών στο Σώμα: «Από τότε μέχρι σήμερα στην ελληνική αστυνομία υπηρετούμε περίπου 6.800 γυναίκες. Οι γυναίκες εισάγονται στις σχολές της αστυνομικής ακαδημίας με βάση τα ίδια κριτήρια και τις ίδιες προϋποθέσεις με τους άντρες συναδέλφους. Λαμβάνουν την ίδια εκπαίδευση. Έχουν την ίδια βαθμολογική εξέλιξη στην κλίμακα της ιεραρχίας. Στέκονται ισότιμα και ισάξια στους άντρες συναδέλφους και από κοινού όλοι μαζί εκτελούν τα υπηρεσιακά τους καθήκοντα με ικανότητα και αποτελεσματικότητα. Οι γυναίκες αστυνομικοί λειτουργοί παρέχουν υπηρεσίες στους πολίτες, ανταποκρινόμενες πλήρως στις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής. Έχουν υψηλή επιστημονική κατάρτιση, κατέχουν θέσεις ευθύνης, ασκούν διοίκηση, είναι μάχιμες και επιτελικές, εφαρμόζουν τον νόμο, μα ποτέ δεν ξεχνούν να είναι ανθρώπινες».

Παράλληλα, εξήγησε ότι καλούνται να εξισορροπήσουν και να συμφιλιώσουν τις ιδιαίτερες εργασιακές απαιτήσεις, της φύσεως του λειτουργήματός τους με τις οικογενειακές υποχρεώσεις: «Πιστέψτε με, κοιτώντας καθημερινά τις συναδέλφισσές μου που οι πλείστες εξ αυτών είναι μητέρες, είναι αξιοθαύμαστος ο τρόπος με τον οποίο τα καταφέρνουν».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την αναγνώριση αυτή μοιράστηκε με όλες τις συναδέλφισσές της που υπηρετούν στη Λέσβο η κ. Βακάλη, αλλά και με τη μητέρα της που είχε τα γενέθλιά της την ίδια μέρα που βραβεύτηκε η κ. Βακάλη.   

 

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι κυριότεροι σταθμοί στην ιστορία των γυναικών στην Ελληνική Αστυνομία

 

1969: Κατάταξη των πρώτων 45 γυναικών Αστυφυλάκων στο Σώμα της πρώην Αστυνομίας Πόλεων

1971: Πρόσληψη ως ειδικό προσωπικό γυναικών, 25 γυναικών στο Σώμα της πρώην Χωροφυλακής.

1983: Επετράπη η είσοδος γυναικών αστυνομικών στη σχολή Αξιωματικών σε ποσοστό 10% επί των  θέσεων που προκηρύσσονταν.

2003: Αλλαγή νομοθεσίας σχετικά με την κατάταξη και εισαγωγή των γυναικών στο Αστυνομικό Σώμα, χωρίς ποσόστωση θέσεων και με τα ίδια κριτήρια εισαγωγής για άνδρες και γυναίκες.

Σήμερα στο Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας υπηρετούν περίπου 6.776 γυναίκες, εκπροσωπώντας το 12,6% του προσωπικού του Σώματος.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΓΕΙΑ

Ξεκινά Ιατρείο Μνήμης, Ανοιας και Νόσου Πάρκινσον στο Κέντρο Υγείας Πλωμαρίου

Για την τηλεϊατρική και τις δράσεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, τις ελλείψεις στο Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης και τις συνεργασίες μιλά στο «Ν» η πρόεδρος του 1ου ΤΟΠΦΥ Λέσβου, Ελένη Μακρή
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Παραδόθηκε το προσφυγικό νεκροταφείο στον Δήμο Μυτιλήνης

Μια τελετή που άργησε πολλά χρόνια και ένα έργο στο Κάτω Τρίτος σε ένδειξη ανθρωπιάς για εκείνους που χάθηκαν στη θάλασσα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνελήφθησαν για πλαστογραφία

Ένα ζευγάρι αλλοδαπών που ταξίδευε με πλοίο από Μυτιλήνη προς Χίο
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Απεργιακή συγκέντρωση στην Καλλονή

Μήνυμα αντίστασης στις αντιλαϊκές πολιτικές έστειλαν εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και αγρότες
ΥΓΕΙΑ

150 λιγότεροι θάνατοι χάρη στο αιμοδυναμικό εργαστήριο

Σημαντική ομιλία Μίλκα για τα καρδιαγγειακά νοσήματα στο Δημοτικό Θέατρο Καλλονής
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Έστειλαν μήνυμα ενάντια στην ακρίβεια και την φτωχοποίηση

Aπεργιακή συγκέντρωση και πορεία από το Εργατικό Κέντρο Λέσβου στα πλαίσια της 24ης Πανελλαδικής Απεργίας
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Συμμαθητές τους από την Αττική φιλοξένησε το 1ο ΕΠΑΛ Μυτιλήνης

Το σχολείο έχει συνδημιουργήσει φυσικούς κόμβους ευφυούς διαχείρισης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Mε τους οδηγούς ταξί συναντήθηκε ο Χριστόφας

Στο επίκεντρο οι πεζοδρομήσεις της Μυτιλήνης και η εξέλιξη των έργων
ΔΡΑΣΕΙΣ

Οι πολύτεκνοι ευχαριστούν τους πολίτες που τους συνδράμουν

«Τα τρόφιμα διανέμονται στις οικογένειες με τις μεγαλύτερες ανάγκες»
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συνελήφθη στην Αθήνα για μεταφορά 4 κιλών κοκαΐνης στη Μυτιλήνη

To 2021 είχε αφεθεί ελεύθερος ως.... χρήστης, έκτοτε αγνοούνταν, αλλά δικάστηκε σε 10 χρόνια κάθειρξης- Ολο το ιστορικό
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Ο μαθητικός φακός ανέδειξε τα νησιά

Διαγωνισμό φωτογραφίας έκανε το Πρότυπο Λύκειο Μυτιλήνης με 117 συμμετοχές
ΔΡΑΣΕΙΣ

31 μονάδες ζωής!

Από την Γέρα με αγάπη