× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Το κολυμβητήριο στα Θέρμα, μας απογυμνώνει

Οι παλινωδίες γύρω από το ενταγμένο έργο στα Θέρμα, δεν είναι τίποτα μπροστά στην 20χρονη ιστορία αυτοδιοικητικής τρέλας με θέμα την κατασκευή του κολυμβητηρίου…

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 29/3/2019

Το κολυμβητήριο στα Θέρμα, μας απογυμνώνει

Αυτοδιοίκηση στη Λέσβο είναι όταν σχεδιάζεις από το 2000 να κατασκευάσεις ένα νέο σύγχρονο κολυμβητήριο, το οποίο ακόμα κι αν είχε κατασκευαστεί σχετικά έγκαιρα, θα θεωρούνταν σήμερα ήδη «παλιό». Αυτοδιοίκηση στη Λέσβο είναι επίσης, αφού έχεις κατορθώσει να μην φτιάξεις νέο κολυμβητήριο, να μην είσαι σε θέση ούτε έστω να επισκευάσεις το υπάρχον. Με αποτέλεσμα από το 2012 να είσαι η αυτοδιοίκηση του μοναδικού νησιού στην Ελλάδα -για να μην ασχοληθούμε με τα νησιά του υπόλοιπου κόσμου- που δεν έχει για ΕΦΤΑ –αισίως- ολόκληρα χρόνια ούτε… πισίνα για να φιλοξενήσει τον ναυταθλητισμό!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν τελειώσαμε όμως. Γιατί αυτοδιοίκηση στη Λέσβο, είναι και να έχεις εδώ και μήνες εξασφαλισμένη χρηματοδότηση ύψους πέντε εκατομμυρίων ευρώ από την κυβέρνηση για να φτιάξεις επιτέλους κολυμβητήριο. Αλλά να μην έχεις εξασφαλισμένη ούτε τη δυνατότητα να το κατασκευάσεις, μήτε την πολιτική βούληση να το κάνεις!

Οι συνειρμοί επικειμένων των αυτοδιοικητικών εκλογών, είναι ευπρόσδεκτοι, ειδικά στη διαπίστωση της απώλειας ήδη μιας γενιάς ναυταθλητών από έναν τόπο που αν μη τι άλλο είχε σπουδαία παράδοση στους υγρούς στίβους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το «ΟΧΙ» του συμβουλίου αρχιτεκτονικής
Είναι πρόσφατο το φιάσκο της δημοπράτησης της κατασκευής ανοιχτού κολυμβητηρίου στην περιοχή Θέρμα, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ.
Η μελέτη του έργου δεν εγκρίθηκε ούτε από το πρωτοβάθμιο όργανο, το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής (ΣΑ), ούτε από το δευτεροβάθμιο, το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής Αιγαίου (ΚΣΑΑ). Η κόντρα δε που ξέσπασε μεταξύ της δημοτικής αρχής που εκτέλεσε τη μελέτη και του ΣΑ, απασχόλησε τον Τύπο. Όπως απασχόλησε έντονα και το ποιος έφταιγε περισσότερο για το γεγονός πως βρέθηκαν μετά από 20 περίπου χρόνια τα χρήματα για να γίνει επιτέλους ένα νέο κολυμβητήριο, αλλά όχι και η ετοιμότητα για να γίνει πράξη το αυτονόητο. Και μένουμε εδώ, γιατί ειδικοί για τεχνικά και κατασκευαστικά θέματα δεν είμαστε για να κρίνουμε.

Πάμε όμως κάπου αλλού, που μπορούμε να κρίνουμε όλοι. Και στην ξεχωριστής σημασίας πολεμική που αναπτύχθηκε μέσα στην τελευταία διετία, ενάντια στο ίδιο το ζωτικής σημασίας έργο για τους ναυταθλητές. Αφού κάποιοι, που προφανέστατα έχουν γραμμένους στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τα σωματεία και τον κόσμο του υγρού στίβου, θυμήθηκαν ότι το μακρινό 2000, είχε επιλεγεί η περιοχή του Καρά Τεπέ για να φιλοξενήσει ένα νέο κλειστό κολυμβητήριο, μια περιοχή που χωροθετήθηκε και επίσημα λίγα χρόνια αργότερα, αντιδρώντας έτσι στις μέρες μας στην προοπτική κατασκευής του στα Θέρμα, όχι όμως για το συμφέρον των ναυταθλητών.
Κι αυτό έγινε για ψηφοθηρικούς λόγους. «Στον Κατά Τεπέ που θα κολυμπούσαν τα παιδιά μας, τώρα έχει κέντρο μεταναστών», ήταν η λαϊκίστικη αντίδραση για να ενοχοποιηθεί η λειτουργία του καταυλισμού των αιτούντων άσυλο στο επί χρόνια έτσι κι αλλιώς εγκαταλειμμένο δημοτικό «Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής».
Κατά όχι διαβολική σύμπτωση, η αντίδραση αυτή προήλθε από τον πολιτικό χώρο της Νέας Δημοκρατίας αλλά και από πρόσωπα που το 2002, ευρισκόμενα στη δημοτική αρχή της πόλης, ανέκρουσαν πρύμνα στην έτοιμη μελέτη για κολυμβητήριο στον Καρά Τεπέ, με το γνωστό καταστροφικό αποτέλεσμα της απώλειας τελικά του προγράμματος «Αθήνα 2004» που έφτιαξε πλείστες αθλητικές υποδομές ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων, παντού εκτός της Λέσβου.

Παρέμεινε η χρηματοδότηση
Επιστρέφουμε όμως ξανά στο σήμερα. Για να πούμε ότι με την τελευταία απόφαση του Αλέξη Χαρίτση ως αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας και την επίσημη δήλωση του Υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Βασιλειάδη, τα χρήματα για την κατασκευή του κολυμβητηρίου στα Θέρμα παρέμειναν στους κωδικούς της Λέσβου, για να χρησιμοποιηθούν, αυτοδιοίκησης βοηθούσης, μέσα στο 2019. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες της «Π», έχουν ξεκινήσει ήδη και οι απαιτούμενες τροποποιήσεις της απορριφθείσας μελέτης, με τη στενή πια συνεργασία του ΣΑ και της δημοτικής αρχής, προκειμένου να «περάσει» αυτή τη φορά από τα αρχιτεκτονικά συμβούλια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πολιτική βούληση υπάρχει;
Τούτο από μόνο του, για κάποιον που επιμένει να ακούει στη λογική, ακούγεται αισιόδοξο. Είναι όμως πράγματι έτσι; Γιατί σύμφωνα με τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις, η δημοτική αρχή Γαληνού που προώθησε το έργο στα Θέρμα, δεν πρόκειται να συμμετέχει στις επόμενες εκλογές. Και αν δεν προφτάσει δηλαδή να δημοπρατήσει το έργο ως το τέλος της θητείας της τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, κάποιοι εκ των υποψηφίων δημάρχων, έχουν ήδη «τάξει» -με κάποιο αδιευκρίνιστο τρόπο- την κατασκευή νέου κολυμβητηρίου στον Καρά Τεπέ, αφού προηγουμένως θα έχουν σφραγίσει –πάλι με κάποιον αδιευκρίνιστα μαγικό τρόπο- τον καταυλισμό των προσφύγων.

Δίνοντας συνέχεια έτσι στην απίστευτη, αλλά ολότελα δικής μας σφραγίδας, ιστορία αυτοδιοικητικής τρέλας που εκδικείται για το γινάτι κάποιων ολίγων, διαχρονικά τους πολλούς και τον τόπο. Και που κινδυνεύει να αποτρελάνει τους εναπομείναντες λογικούς δημότες, αλλά πρώτιστα, έχει πετάξει στα αζήτητα τους άμεσους ενδιαφερομένους για δεκαετίες του ιδίου του έργου. Τους ναυταθλητές και τα σωματεία...

*Το παρόν άρθρο δημοσιεύτηκε στο free press περιοδικό ΠΛΑΤΕΙΑ που κυκλοφορεί

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Αγάπη, αλληλεγγύη και στήριξη ζητά ο Σύνδεσμος Πολυτέκνων Λέσβου

Από τις 2.300 μέλη, μειώθηκαν σε 2.000: «Παρά το δημογραφικό πρόβλημα δεν στηρίζονται οι πολύτεκνοι» λέει ο πρόεδρος, Μ. Κουφέλος
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Νέο τροχαίο ατύχημα στην Αγία Τριάδα Καλλονής

Σε καρμανιόλα εξελίσσεται ο νέος οδικός κόμβος που δόθηκε στην κυκλοφορία πριν από μια εβδομάδα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέμβαση Αθανασίου για την σεξουαλική κακοποίηση παιδιών

Ο βουλευτής της Ν.Δ. συμμετείχε στην παρουσίαση του βιβλίου του εγκληματολόγου Άγγελου Τσιγκρή
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Απολύθηκαν από το Δήμο Μυτιλήνης οι 26 συμβασιούχοι covid

Το δικαστήριο απέρριψε τα ασφαλιστικά μέτρα που είχαν καταθέσει για την παραμονή τους
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρουσίασε την Εθνική Πράσινη Συμφωνία ο Πέτρος Κόκκαλης

Την πολιτική πρόταση του κόμματος Κόσμος πλαισιώνουν οι «Πράσινοι – Οικολογία» και το «Βολτ Ελλάδας»
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Έκλεψε την πόρτα από αγρόκτημα

Σε βάρος του φερόμενου ως δράστη σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

30 κιλά αχιβάδες εντόπισε το λιμενικό

Σε έλεγχο στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΜΟΥΣΙΚΗ

Party για τον έναν χρόνο Sat Games στη Μυτιλήνη

Την Κυριακή 28 Απριλίου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Το «καλάθι της αγάπης» σε 140 οικογένειες της Λέσβου

Τρόφιμα από τον Ερυθρό Σταυρό σε ευάλωτους, αλλά και στο Κοινωνικό Συσσίτιο της Μητρόπολης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

«Χόρεψέ με πατέρα» σήμερα, Πέμπτη στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο μεγάλος ηθοποιός και σκηνοθέτης, Γιώργος Αρμένης μιλά στο «Ν» για το έργο της Κατερίνας Αντωνιάδου
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στους «τίτλους τέλους» οι αυξήσεις για τα Σχέδια Βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου

Παρέμβαση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Παναγιώτη Παρασκευαΐδη για τη μειωμένη χρηματοδότηση των νησιών μας σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ελλάδα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Γιορτάζουν Αγία Ειρήνη και Αγιος Θεράποντας στη Μυτιλήνη

Οι πανηγυρικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν τη Λαμπροβδομάδα και στις 13 έως 19 Μαΐου