× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

12 έργα ψηφιακού Πολιτισμού στο Βόρειο Αιγαίο

Εντάσσονται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 27/3/2019

12 έργα ψηφιακού Πολιτισμού στο Βόρειο Αιγαίο
' χρόνος ανάγνωσης

12 έργα Ψηφιακού Πολιτισμού, συνολικού προϋπολογισμού 4,4 εκατομμυρίων ευρώ εντάσσονται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου με απόφαση της Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Χριστιάνας Καλογήρου, τα οποία αξιολογήθηκαν θετικά.

Τα έργα αφορούν στην υλοποίηση ψηφιακών εφαρμογών για την ανάδειξη πολιτιστικών πόρων των νησιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου με χρήση νέων τεχνολογιών και είναι τα εξής:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Δημιουργία- λειτουργία ψηφιακών εφαρμογών προβολής των γεωμνημείων του Γεωπάρκου Λέσβου- Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO», με δικαιούχο το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και προϋπολογισμό 441.600 ευρώ.
«Ολοκληρωμένη δράση προβολής και ανάδειξης του τουριστικού και πολιτιστικού πλούτου της Λέσβου με χρήση καινοτόμων εφαρμογών πληροφορικής», με δικαιούχο τον Δήμο Λέσβου και προϋπολογισμό 358.360 ευρώ.

  • «Καινοτόμες δράσεις ψηφιακής προβολής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου», με δικαιούχο το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και προϋπολογισμό 321.480 ευρώ.
  • «Ανάδειξη και προβολή μουσείων και μνημείων Χίου μέσω διαδραστικών ψηφιακών εφαρμογών και υπηρεσιών», με δικαιούχο την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου και προϋπολογισμό 540.000 ευρώ.
  • «Ψηφιακή ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων Λέσβου- δημιουργία τουριστικών και πολιτιστικών διαδρομών- δημιουργία κέντρου πληροφόρησης», με δικαιούχο Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου και προϋπολογισμό 383.700 ευρώ.
  • «Σύστημα Augmented και Virtual Reality για τις Βίγλες της Χίου», με δικαιούχο τον Δήμο Χίου και προϋπολογισμό 288.920 ευρώ.
  • «Πολιτιστικός και Εκπαιδευτικός Κόμβος Σάμου», με δικαιούχο τον Δήμο Σάμου και προϋπολογισμό 195.300 ευρώ.
  • «Ψηφιακές πολιτιστικές και τουριστικές διαδρομές στη Χίο: Η περίπτωση του Κάμπου», με δικαιούχο τον Δήμο Χίου και προϋπολογισμό 182.900 ευρώ.
  • «Διαχείριση και προβολή των Λαογραφικών Μουσείων της Σάμου με χρήση σύγχρονων Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών», με δικαιούχο τον Δήμου Σάμου και προϋπολογισμό 333.560 ευρώ.
  • «Καταγραφή, διάσωση και ανάδειξη της νεώτερης πολιτιστικής κληρονομιάς στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με τη χρήση αναδυόμενων τεχνολογιών και καινοτόμων εφαρμογών ΤΠΕ», με δικαιούχο την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και τεχνικών έργων Βορείου Αιγαίου, με προϋπολογισμό 758.490 ευρώ.
  • «Ψηφιακές Διαδρομές Σαμιακού Οίνου: Το κρασί σαν μέσο προβολής και προώθησης του πολιτιστικού αποθέματος της Σάμου», με δικαιούχο την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και προϋπολογισμό 284.580 ευρώ.
  • «Εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας για την προβολή του πολιτιστικού πλούτου της Σάμου: ανακαλύπτοντας εικόνες και γεύσεις του νησιού», με δικαιούχο τον Δήμο Σάμου και προϋπολογισμό 300.080 ευρώ.

Τα έργα αυτά αφορούν τα μεγάλα νησιά της Περιφέρειας, ενώ αντίστοιχα έργα έχουν ήδη ενταχθεί μέσω των Ο.Χ.Ε. και για τα μικρά νησιά του Βορείου Αιγαίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η υλοποίηση των έργων θα ξεκινήσει από τον Μάιο του 2019.

Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου δήλωσε σχετικά: «Ο πολιτισμός αποτελεί το συγκριτικό μας πλεονέκτημα και η ανάδειξή του με κάθε τρόπο αποτελεί προτεραιότητά μας. Αξιοποιούμε τους πόρους του ευρωπαϊκού μας προγράμματος και χρηματοδοτούμε 12 σημαντικά έργα, ώστε χρησιμοποιώντας ψηφιακές τεχνολογίες ο πολιτιστικός μας πλούτος να φτάνει με κάθε σύγχρονο και πρόσφορο τρόπο στους κατοίκους, τους επισκέπτες και τους εν δυνάμει επισκέπτες των νησιών μας».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Οικογενειακό εργαστήρι με γλυκά στο Χριστουγεννιάτικο Χωριό Μυτιλήνης

Ο Στράτος Πέτρου και η Ασημένια Μήλιου προσκαλούν σε γιορτινό εργαστήρι BakeiT
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Τεχνική αξιολόγηση λιμένων και παράκτιας ζώνης στη Λέσβο

Αυτοψία από τον Δρ. Ι. Σιώρη σε Ντίπι, Παναγιούδα και Τσαμάκια
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ενίσχυση της οδικής ασφάλειας με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

Παραδόθηκε υλικό σήμανσης στην Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η παράταξη «Νέα Δράση‑Νέος Δήμος» ζητά ειδική συνεδρίαση για τη ΔΕΔΑΠΑΛ

Αίτημα για Δημοτικό Συμβούλιο με μοναδικό θέμα τη ΔΕΔΑΠΑΛ και αιχμές για τη λειτουργία της Δημοτικής Αρχής Μυτιλήνης
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στους δρόμους ξανά οι συνταξιούχοι της Λέσβου

Κάλεσμα αγώνα ενάντια στην ακρίβεια, τις περικοπές και τον προϋπολογισμό του 2026
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Και δεύτερη προσφορά για τη γραμμή Βόλου‑ νησιών Βορείου Αιγαίου

«Πράσινο φως» και από τον Κικίλια μετά την επικοινωνία με τον Κώστα Μουτζούρη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Επικίνδυνες «κόντρες» ανηλίκων στα Κεραμειά

Η διασταύρωση Κεραμειών–Ιππείου έχει γίνει «πίστα» για ανηλίκους
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Χριστουγεννιάτικο χωριό στη Λέσχη Εθνοφρουράς Μυτιλήνης

Μια πρωτόγνωρη γιορτινή δράση για τις οικογένειες των στελεχών της 98 ΑΔΤΕ με την πρωτοβουλία του Υποστράτηγου Νικόλαου Γκρέτσα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Παράταση έως Μάιο 2026 για τα ψηφιακά δελτία διακίνησης ελαιοκάρπου

Εξαιρούνται μόνο όσοι είχαν έσοδα άνω των 200.000 ευρώ
ΔΡΑΣΕΙΣ

11η Εθελοντική Αιμοδοσία στη Μόρια

Από τον Πεζοπορικό Σύλλογο «Η Διχάλα»
ΧΩΡΙΑ

Η ΔΕΥΑΛ δίνει νέα πνοή στην Αγιάσο με ταχεία ολοκλήρωση έργου υποδομών

Αναβάθμιση ύδρευσης και αποχέτευσης σε κομβικούς δρόμους που ενισχύουν την καθημερινότητα κατοίκων και επισκεπτών
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η Μυτιλήνη γέμισε φως και μουσική στην έναρξη των γιορτών

Ο Δήμαρχος Παναγιώτης Χριστόφας μίλησε για τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, τη φωταγώγηση του δέντρου και τη συνέχεια των εκδηλώσεων με το Χριστουγεννιάτικο Χωριό