
Κάλεσμα στους συνταξιούχους εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν στην απεργιακή συγκέντρωση της Τετάρτης 21 Οκτωβρίου απευθύνει το παράρτημα Λέσβου της Πανελλήνιας Ένωσης Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών (ΠΕΣΕΚ). Η συγκέντρωση διοργανώνεται από τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου «Μίλτος Κουντουράς» και την ΕΛΜΕ Λέσβου, στις 12 το μεσημέρι, στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου.
Στην ανακοίνωσή της, η τοπική ΠΕΣΕΚ υπογραμμίζει την ανάγκη κοινής δράσης συνταξιούχων και εργαζομένων για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους και των δημόσιων κοινωνικών αγαθών. Αναφέρεται στην πίεση που ασκούν η ακρίβεια και οι απώλειες στις συντάξεις, επισημαίνοντας ότι οι αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων, της ενέργειας και των φαρμάκων δυσκολεύουν την κάλυψη βασικών αναγκών.
Παράλληλα, ασκεί κριτική στα κυβερνητικά μέτρα, υποστηρίζοντας ότι τα επιδόματα και οι αποσπασματικές παροχές δεν αναπληρώνουν τις περικοπές που έχουν υποστεί οι συνταξιούχοι. Στις διεκδικήσεις της περιλαμβάνεται η επαναφορά της 13ης και της 14ης σύνταξης.
Μαζί με τους εν ενεργεία εκπαιδευτικούς, ζητά ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού, εξίσωση των δικαιωμάτων μόνιμων και αναπληρωτών και υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας.
Για τη λειτουργία των σχολείων διεκδικεί άμεση κάλυψη όλων των κενών με μόνιμους διορισμούς, ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης και τμήματα έως 15 μαθητών, εκφράζοντας αντίθεση στις συμπτύξεις. Ζητά επίσης την κατάργηση του νόμου για την αξιολόγηση και των προβλέψεων του νέου πειθαρχικού δικαίου, καθώς και τη διακοπή διώξεων και πειθαρχικών διαδικασιών σε βάρος εκπαιδευτικών που συμμετέχουν σε συνδικαλιστικές κινητοποιήσεις.