× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Εξορμήσεις παρατήρησης πουλιών στις Αλυκές Καλλονής

Ξεκίνησαν οι δράσεις του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής

Δημοσίευση 12/10/2020

Εξορμήσεις παρατήρησης πουλιών στις Αλυκές Καλλονής
' χρόνος ανάγνωσης

Εξορμήσεις για την  παρατήρηση πουλιών στο πλαίσιο του  εορτασμού  της Παγκόσμιας Ημέρας Μεταναστευτικών Πουλιών 2020, πραγματοποιήθηκαν  το Σαββατοκύριακο, στην Αλυκή Καλλονής.

Οι εξορμήσεις συνδιοργανώθηκαν από  την Περιφέρειa Βορείου Αιγαίου, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και  την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία στα πλαίσια παρόμοιων εκδηλώσεων σε πολλές χώρες του κόσμου, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στα πλαίσια της εκδήλωσης στον υγροβιότοπο Καλλονής καθώς και τις εγκαταστάσεις του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής, επισκέφτηκε το Σάββατο το πρωί ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κ. Μουτζούρης, συνοδευόμενος από τον Αντιπεριφερειάρχη Λέσβου Π. Κουφέλο και τους σύμβουλους Μ. Ταμβακέλλη και Μ. Πολυπαθέλη. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Δυτικής Λέσβου Ι. Κατανάκη και Σ. Ζαφείρης, ο Πρόεδρος Αγίας Παρασκευής Γ. Μακρογιάννης και ο τ. Δήμαρχος Λέσβου Δ. Βουνάτσος. Τους υποδέχθηκε ο Διευθυντής του Μουσείου Καθηγητής Ν. Ζούρος και η κα Ε. Γαληνού Περιβαλλοντολόγος, υπεύθυνη για τις εξορμήσεις παρατήρησης πουλιών και συζήτησαν τρόπους αξιοποίησης των υγροτόπων του Κόλπου Καλλονής μέσω των δράσεων του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής για την αύξηση της ελκυστικότητας και της επισκεψιμότητας της περιοχής μέσω της πραγματοποίησης εκπαιδευτικών δράσεων σχολείων και πανεπιστημίων αλλά και την προσέλκυση οικο-παρατηρητών.

Με μεγάλη συμμετοχή οι εξορμήσεις ορνιθοπαρατήρησης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι εξορμήσεις προκάλεσαν ζωηρό ενδιαφέρον και υπήρξαν πολλές δηλώσεις συμμετοχής από όλη τη Λέσβο. Λόγω των μέτρων και των πρωτοκόλλων για την πανδημία κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης οι συμμετέχοντες προσήλθαν σε προκαθορισμένες ώρες και σε συγκεκριμένες μικρές ομάδες και η παρατήρηση πουλιών ήταν απολαυστική για μικρούς και μεγάλους. Παρατηρήθηκαν κάποια σημαντικά μεταναστευτικά είδη όπως Φλαμίνγκο, Αβοκέτες, Αργυροπελεκάνοι, Μαυροπελαργοί, Αργυροτσικνιάδες, και άλλα είδη (συνολικά 22 διαφορετικά είδη πουλιών!). Στις εξορμήσεις ορνιθοπαρατήρησης την Κυριακή 11 Οκτωβρίου συμμετείχε επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Β. Αιγαίου κ. Π. Χριστόφας και η κα Α. Γιαννή Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος του Δήμου Δυτικής Λέσβου.

Νέες εξορμήσεις παρατήρησης πουλιών στις 17 και 18 Οκτωβρίου.

Μετά από την επιτυχημένη διοργάνωση των εξορμήσεων το Σαββατοκύριακο και δεχόμενο περισσότερα αιτήματα για συμμετοχή από όσα ήταν δυνατόν να ικανοποιηθούν σε αυτό, σας προσκαλεί σε άλλο ένα διήμερο παρατήρησης πουλιών στις 17 και 18 Οκτωβρίου, στο μεγαλύτερο υγρότοπο του νησιού, την Αλυκή Καλλονής. Η παρατήρηση θα πραγματοποιηθεί με καθοδήγηση από ειδικούς επιστήμονες και τη χρήση εξοπλισμού του ΚΠΕΝ (τηλεσκόπια, κιάλια) σε μικρές ομάδες επισκεπτών που θα προσέρχονται σε καθορισμένες ώρες προσέλευσης και αποχώρησης (διάρκειας 50’) μετά από δήλωση συμμετοχής και προ συνεννόηση (λόγω των εκτάκτων μέτρων για τον Covid- 19). Πιο συγκεκριμένα το Σάββατο 17 Οκτωβρίου κατά τις ώρες 9:00-13:00 και 16:00-18:00 και την Κυριακή 18 Οκτωβρίου κατά τις ώρες 9:00-13:00. Η παρατήρηση θα γίνεται από το χωματόδρομο στη δυτική πλευρά της αλυκής (απέναντι από τη Μεταφορική Καλλονής) με σημείο αρχικής συνάντησης το παρατηρητήριο πουλιών στην κορυφή του. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εξόρμηση και για δήλωση συμμετοχής σε ομάδα επισκεπτών επικοινωνήστε στα τηλέφωνα 22510- 47033, 6972-809610. Η εξόρμηση απευθύνεται σε παιδιά άνω των 8 ετών και ενήλικες και η συμμετοχή σε αυτήν είναι δωρεάν.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Τσίπρας ανοίγει συζήτηση για την Κυβερνώσα Αριστερά της Νέας Εποχής

Με ανάρτησή του ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας παρουσίασε το κείμενο του ΙΝΑΤ και μίλησε για νέα αξιακή αφετηρία με προοπτική διάρκειας
Ο Τσίπρας ανοίγει συζήτηση για την Κυβερνώσα Αριστερά της Νέας Εποχής
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Πρωτομαγιά με τον άνεμο κόντρα και το κεφάλι ψηλά στη Μυτιλήνη

Παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, εργαζόμενοι και φοιτητές συμμετείχαν στη συγκέντρωση στην πλατεία Σαπφούς αλλά και στην πορεία στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης
Πρωτομαγιά με τον άνεμο κόντρα και το κεφάλι ψηλά στη Μυτιλήνη
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Επιδεινώνεται ο καιρός το Σάββατο στη Λέσβο

Αυξημένες νεφώσεις και πιθανότητες βροχής
Επιδεινώνεται ο καιρός το Σάββατο στη Λέσβο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

2.454 απορρίμματα καταγράφηκαν στη Χαραμίδα

Η τεχνητή νοημοσύνη και τα drones δείχνουν πού χρειάζεται καθαρισμός
2.454 απορρίμματα καταγράφηκαν στη Χαραμίδα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΜέΡΑ25 και Νέα Αριστερά σε κοινή εκλογική κάθοδο;

Σενάρια σύμπλευσης με φόντο τις εξελίξεις στον πολιτικό χώρο του Αλέξη Τσίπρα
ΜέΡΑ25 και Νέα Αριστερά σε κοινή εκλογική κάθοδο;
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Θανατώνουν κοπάδια για να μη ζημιωθούν οι βιομήχανοι της φέτας»

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος κατήγγειλε στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου τις κυβερνητικές και ευρωπαϊκές πολιτικές για τη διαχείριση του αφθώδους πυρετού στη Λέσβο, ζητώντας πλήρεις αποζημιώσεις και ουσιαστικά μέτρα στήριξης
«Θανατώνουν κοπάδια για να μη ζημιωθούν οι βιομήχανοι της φέτας»
ΧΩΡΙΑ

Κυκλοφοριακή αγωγή από μικρή ηλικία στο σχολείο της Πηγής

Η Υποδιοικήτρια του Τμήματος Τροχαίας ενημέρωσε μαθητές Νηπιαγωγείου και Δημοτικού για ασφαλείς μετακινήσεις
Κυκλοφοριακή αγωγή από μικρή ηλικία στο σχολείο της Πηγής
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Μήνυμα Χριστόφα για την Εργατική Πρωτομαγιά με έμφαση στη στήριξη της εργασίας

Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης τονίζει ότι η προστασία της εργασίας αποτελεί προϋπόθεση για μια βιώσιμη και συνεκτική κοινωνία
Μήνυμα Χριστόφα για την Εργατική Πρωτομαγιά με έμφαση στη στήριξη της εργασίας
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Πυρά Κουφέλου κατά της Δημοτικής Αρχής Μυτιλήνης για τον αφθώδη πυρετό

Καταγγέλλει ευθύνες του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου και του Δήμου για ελλιπή προληπτικά μέτρα
Πυρά Κουφέλου κατά της Δημοτικής Αρχής Μυτιλήνης για τον αφθώδη πυρετό
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ξεκινά την 1η Μάη η αντιπυρική περίοδος

Η Πυροσβεστική καλεί τους πολίτες να τηρούν αυστηρά τα μέτρα πρόληψης για την αποφυγή πυρκαγιών
Ξεκινά την 1η Μάη η αντιπυρική περίοδος
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ισχυροί βόρειοι άνεμοι έως 8 μποφόρ στο Αιγαίο την Πρωτομαγιά

Το Λιμεναρχείο απευθύνει σύσταση προς τους ιδιοκτήτες σκαφών κάθε τύπου να μεριμνήσουν για την ασφαλή πρόσδεση και φύλαξή τους
Ισχυροί βόρειοι άνεμοι έως 8 μποφόρ στο Αιγαίο την Πρωτομαγιά
ΧΩΡΙΑ

Αποκαταστάθηκε η βλάβη στον αγωγό νερού προς Θερμή

Έκκληση Βάλεση για προσοχή στην κατανάλωση έως ότου γεμίσουν οι δεξαμενές
Αποκαταστάθηκε η βλάβη στον αγωγό νερού προς Θερμή