
Την απομάκρυνση και του προέδρου του ΕΛΓΟ–ΔΗΜΗΤΡΑ, Σπύρου Μάμαλη, ζητά η ΠΟΓΕΔΥ με ανακοίνωσή της, μετά τη γνωστοποίηση των παραιτήσεων των δύο αντιπροέδρων του Οργανισμού. Η Ομοσπονδία υποστηρίζει ότι οι αλλαγές στη διοίκηση πρέπει να αφορούν και τον επικεφαλής της, θέτοντας ερωτήματα για την εποπτεία που άσκησε και τις δικές του διοικητικές επιλογές
«Ο Πρόεδρος του ΕΛΓΟ–ΔΗΜΗΤΡΑ, έπειτα από σχεδόν έναν χρόνο θητείας, δεν μπορεί να εμφανίζεται ως αμέτοχος στη λειτουργία της διοίκησης της οποίας ηγείται», αναφέρει χαρακτηριστικά η ΠΟΓΕΔΥ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ευθύνη του προέδρου περιλαμβάνει την πρόληψη, τον έλεγχο και την έγκαιρη αντιμετώπιση προβλημάτων. Η Ομοσπονδία τονίζει ότι ο χρόνος παραμονής του στη θέση ενισχύει την υποχρέωση λογοδοσίας και δεν προσφέρει άλλοθι.
Ερωτήματα για την παραμονή του προέδρου
Η ΠΟΓΕΔΥ στρέφει την κριτική της και προς την Αντιπροεδρία της κυβέρνησης, θέτοντας το ερώτημα αν η παραμονή του προέδρου συνδέεται με πολιτική προστασία. «Υπάρχει ομπρέλα προστασίας από την Αντιπροεδρία που κρατά τον Πρόεδρο εκτός των αλλαγών; Με ποια κριτήρια στηρίζει η Αντιπροεδρία την παραμονή του;», διερωτάται στην ανακοίνωσή της.
Πρόκειται για ερωτήματα που διατυπώνει η Ομοσπονδία, η οποία συνδέει το αίτημα αλλαγής στην κορυφή του Οργανισμού με την ανάγκη διερεύνησης των ζητημάτων που έχει αναδείξει και απόδοσης ευθυνών όπου αυτές προκύψουν.
Αίτημα διαφάνειας για το Action Plan 2
Ξεχωριστό μέρος της ανακοίνωσης αφορά το Action Plan 2. Η ΠΟΓΕΔΥ υποστηρίζει ότι το πλήρες περιεχόμενο του σχεδίου παραμένει αδημοσιοποίητο και ότι δεν έχει παρουσιαστεί σαφής απολογισμός του κόστους σχεδιασμού και υλοποίησής του.
Ζητά να δοθούν στοιχεία για όσους ανέλαβαν συμβουλευτικές υπηρεσίες και έργα, τις διαδικασίες επιλογής τους, τις αμοιβές και τα παραδοτέα. Όπως αναφέρει, «τα κριτήρια, οι αναθέσεις, οι δαπάνες και τα αποτελέσματα πρέπει να δημοσιοποιηθούν».
«Όποιος διεκδικεί την πολιτική πατρότητα μιας μεταρρύθμισης αναλαμβάνει και την ευθύνη του απολογισμού της», επισημαίνει η Ομοσπονδία, ζητώντας λογοδοσία από την Αντιπροεδρία για το συγκεκριμένο σχέδιο.
Η ΠΟΓΕΔΥ ζητά την απομάκρυνση του προέδρου, καθώς και «πλήρη και ανεξάρτητη διερεύνηση των ζητημάτων που έχει αναδείξει και απόδοση ευθυνών όπου προκύψουν». Αναφερόμενη στις αλλαγές στη διοίκηση, καταλήγει ότι «ο Υπουργός άνοιξε τον δρόμο» και πως «καμία πολιτική ομπρέλα δεν πρέπει να εμποδίσει τη συνέχεια».