
Σοβαρά ερωτήματα για την κατανομή ευρωπαϊκών πόρων που συνδέονται με την αλιεία θέτει το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», καταγγέλλοντας ότι τουλάχιστον 52 εκατομμύρια ευρώ κατευθύνθηκαν σε δραστηριότητες όπως ξενοδοχεία, γυμναστήρια και εστιατόρια, αντί να στηρίξουν τον αλιευτικό κλάδο.
Η καταγγελία αφορά το ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό πρόγραμμα Leader Αλιείας και πόρους που, κατά το Ινστιτούτο, διοχετεύθηκαν στη χώρα την περίοδο 2021–2026. Το «Αρχιπέλαγος» αναφέρει ότι έχει προσφύγει στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, καταθέτοντας στοιχεία για την υπόθεση.
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, από την πλευρά του, απορρίπτει τις αιτιάσεις περί παρατυπιών και υποστηρίζει ότι η χρηματοδότηση μιας επιχείρησης εστίασης ή ενός τουριστικού καταλύματος δεν συνιστά από μόνη της παράνομη ή παράτυπη ενέργεια.
Στο επίκεντρο η διαδρομή των χρηματοδοτήσεων
Η καταγγελία του Ινστιτούτου ανοίγει τη συζήτηση για το ποιοι ωφελήθηκαν από τους συγκεκριμένους πόρους και κατά πόσο οι χρηματοδοτήσεις ανταποκρίθηκαν στις ανάγκες των αλιευτικών κοινοτήτων.
Κατά το «Αρχιπέλαγος», την ώρα που σημαντικά ποσά κατευθύνονταν σε άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες, περίπου 11.000 παράκτιοι αλιείς βρίσκονται στο χείλος της καταστροφής. Πρόκειται για την αποτίμηση του Ινστιτούτου, το οποίο συνδέει την καταγγελία του με την οικονομική πίεση που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες της μικρής παράκτιας αλιείας.
Το «Αρχιπέλαγος» δηλώνει ότι έχει καταθέσει τα στοιχεία του στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, ενώ οι εκπρόσωποι των αλιέων επιμένουν στο αίτημα για διαφάνεια στις χρηματοδοτήσεις και απαντήσεις για τις αποζημιώσεις.