
Με μεγάλη καθυστέρηση ανοίγει ο δρόμος για τις πληρωμές δικαιούχων των προγραμμάτων Σχεδίων Βελτίωσης και Νέων Αγροτών, καθώς προχωρούν οι διαδικασίες που απαιτούνται για την εκταμίευση των ενισχύσεων.
Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, σήμερα, Τρίτη 6 Οκτωβρίου, ξεμπλοκάρει η διαδικασία για τα Σχέδια Βελτίωσης, ενώ από μέρα σε μέρα αναμένεται να ακολουθήσει και το πρόγραμμα των Νέων Αγροτών. Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να προχωρήσουν άμεσα οι πληρωμές, έπειτα από την παρατεταμένη αναμονή των ενταγμένων παραγωγών.
Μεταφορά κονδυλίου 500 εκατ. ευρώ
Τις προηγούμενες ημέρες, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μετέφερε κονδύλι ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ σε λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος, από το οποίο προβλέπεται να καλυφθούν πληρωμές για επενδυτικά σχέδια που έχουν ήδη υλοποιηθεί.
Η μεταφορά των χρημάτων αποτελεί ουσιαστικό βήμα για την επανεκκίνηση των καταβολών. Το ζητούμενο πλέον για τους δικαιούχους είναι η ολοκλήρωση των εκκρεμών διαδικασιών και η πίστωση των ποσών στους λογαριασμούς τους.
Απαραίτητη η φορολογική ενημερότητα
Στο πλαίσιο της προετοιμασίας των πληρωμών, οι παραγωγοί που έχουν ενταχθεί στα δύο προγράμματα καλούνται να προσκομίσουν φορολογική ενημερότητα, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία καταβολής των ενισχύσεών τους.
Η επανεκκίνηση των διαδικασιών αποτελεί θετική εξέλιξη για τους δικαιούχους, χωρίς ωστόσο να σημαίνει ότι οι πιστώσεις θα πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα για όλους. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, δεν έχει προσδιοριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία ολοκλήρωσης του συνόλου των πληρωμών.