
Σε πλειοδοτικό διαγωνισμό για την εκποίηση κατασχεμένων αλιευτικών εργαλείων και καταδυτικού εξοπλισμού προχωρά το Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης την Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2026, από τις 09:00 έως τις 10:00. Πρόκειται για είδη που κατασχέθηκαν στο πλαίσιο παραβάσεων της αλιευτικής νομοθεσίας και διατίθενται προς πώληση υπέρ του Δημοσίου.
Η δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί στο Γραφείο Αλιείας του Λιμεναρχείου, το οποίο στεγάζεται στο ισόγειο του κτιρίου της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Η σχετική προκήρυξη εκδόθηκε στις 2 Οκτωβρίου και περιλαμβάνει επτά είδη, με διαφορετικές τιμές εκκίνησης.
Τα είδη και οι τιμές εκκίνησης
Μεταξύ των αντικειμένων που βγαίνουν σε δημοπρασία είναι ένα ψαροντούφεκο μάρκας Balco, μήκους 75 εκατοστών, με τιμή εκκίνησης 20 ευρώ, καθώς και μία φιάλη κατάδυσης με μανόμετρο και ρυθμιστή, με αρχική τιμή 200 ευρώ.
Στον κατάλογο περιλαμβάνονται επίσης δύο μανωμένα δίχτυα, μήκους 70 και 194 μέτρων αντίστοιχα, καθώς και ένα απλάδι δίχτυ, αθερινόδιχτο, μήκους 65 μέτρων. Και για τα τρία δίχτυα, η τιμή έναρξης έχει οριστεί στα 0,50 ευρώ ανά μέτρο.
Προς εκποίηση διατίθενται ακόμη δύο παραγάδια, το ένα με 70 αγκίστρια και το άλλο με 80, με τιμή εκκίνησης 1 ευρώ ανά 10 αγκίστρια. Οι τιμές αυτές αποτελούν την αφετηρία της πλειοδοτικής διαδικασίας, ενώ κάθε είδος θα κατακυρωθεί στον τελευταίο πλειοδότη από την αρμόδια επιτροπή εκποίησης.
Έλεγχος του εξοπλισμού πριν από τη δημοπρασία
Οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να εξετάσουν επιτόπου τα αντικείμενα από τις 08:45 έως τις 09:00, πριν από την έναρξη του διαγωνισμού. Για τη συμμετοχή τους απαιτείται να προσέλθουν στον χώρο την προβλεπόμενη ημέρα και ώρα, ενώ, σύμφωνα με την προκήρυξη, η συμμετοχή συνεπάγεται πλήρη και ανεπιφύλακτη αποδοχή των όρων της.
Η δυνατότητα προηγούμενης εξέτασης έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς το Δημόσιο δεν αναλαμβάνει ευθύνη για την ποιότητα, την κατάσταση ή τυχόν ελαττώματα των εργαλείων και των συσκευών που δημοπρατούνται.
Πληρωμή μέσα σε τρεις εργάσιμες ημέρες
Όποιος αναδειχθεί πλειοδότης για κάποιο είδος οφείλει να καταβάλει το αντίτιμο εντός τριών εργάσιμων ημερών από την κατακύρωση. Στη συνέχεια πρέπει να προσκομίσει το σχετικό αποδεικτικό στο Γραφείο Αλιείας, προκειμένου να παραλάβει τον εξοπλισμό από τον χώρο φύλαξής του. Σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής, κηρύσσεται έκπτωτος.
Τα αντικείμενα παραδίδονται στον τόπο όπου φυλάσσονται και τα έξοδα μεταφοράς επιβαρύνουν αποκλειστικά τον αγοραστή.
Πρόβλεψη για επαναληπτικούς διαγωνισμούς
Η προκήρυξη προβλέπει δύο επαναληπτικές διαδικασίες, εφόσον ορισμένα είδη δεν εκποιηθούν ή δεν εμφανιστούν υποψήφιοι αγοραστές. Ωστόσο, στο συγκεκριμένο σημείο του εγγράφου υπάρχει ασυμφωνία στις ημερομηνίες, καθώς αναγράφονται οι 16 και 19 Οκτωβρίου 2024, παρότι η προκήρυξη και ο αρχικός διαγωνισμός αφορούν το 2026. Οι ημερομηνίες των ενδεχόμενων επαναληπτικών δημοπρασιών χρειάζονται συνεπώς διευκρίνιση από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης.
Εάν και οι τρεις διαγωνισμοί αποβούν άκαρποι για κάποια από τα αλιευτικά εργαλεία, προβλέπεται η καταστροφή τους, με τη σύνταξη των σχετικών πρακτικών.