× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Νέα εποχή για το Μουσείο Θεοφίλου στη Βαρειά

Ο Δήμος Μυτιλήνης αναθέτει στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου έργο 32.859 ευρώ για την ψηφιοποίηση του αρχείου και τη σύγχρονη παρουσίαση της συλλογής

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 2/10/2026

Νέα εποχή για το Μουσείο Θεοφίλου στη Βαρειά
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Μια σημαντική παρέμβαση για την προστασία, την τεκμηρίωση και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του Θεόφιλου δρομολογεί ο Δήμος Μυτιλήνης στο Μουσείο Θεόφιλου στη Βαρειά.

Το έργο προβλέπει την ψηφιοποίηση της συλλογής και του πολύτιμου αρχειακού υλικού του Μουσείου, αλλά και τη συνολικότερη αναβάθμιση του τρόπου με τον οποίο παρουσιάζονται στους επισκέπτες η ζωή και το έργο του Λέσβιου λαϊκού ζωγράφου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με απόφαση του δημάρχου Μυτιλήνης, Παναγιώτη Χριστόφα, η υπηρεσία ανατέθηκε στον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας που έχει υπογραφεί μεταξύ του Δήμου και του Πανεπιστημίου.

Στο έργο θα συμβάλει το Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας, αξιοποιώντας την επιστημονική γνώση και τις δυνατότητες των νέων τεχνολογιών για τη διαφύλαξη και την καλύτερη παρουσίαση της συλλογής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η συνολική αξία της ανάθεσης ανέρχεται σε 32.859,45 ευρώ με ΦΠΑ, ενώ η προθεσμία ολοκλήρωσης ορίζεται σε έξι μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.

Ψηφιοποίηση του πολύτιμου αρχείου

Στο Μουσείο Θεόφιλου φυλάσσεται σημαντικό αρχειακό υλικό που σχετίζεται με τον ζωγράφο και την εποχή του. Πρόκειται για έγγραφα, επιστολές, περιοδικά, έντυπα και άλλα τεκμήρια, τα οποία αποτελούν πολύτιμες πηγές για την έρευνα και τη βαθύτερη κατανόηση της ζωής και του έργου του.

Λόγω της παλαιότητας και της ευαισθησίας τους, τα τεκμήρια αυτά κινδυνεύουν από τη φυσική φθορά του χρόνου. Για τον λόγο αυτό θα ψηφιοποιηθούν, ώστε να δημιουργηθεί ένα οργανωμένο ψηφιακό αρχείο που θα εξασφαλίζει τη διάσωσή τους και θα διευκολύνει την τεκμηρίωση και τη μελλοντική αξιοποίησή τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα, τα πρωτότυπα αντικείμενα θα τοποθετηθούν σε ειδικές προθήκες, με τις κατάλληλες συνθήκες προστασίας. Οι προθήκες θα συνοδεύονται από ενημερωτικές πινακίδες, ώστε ο επισκέπτης να γνωρίζει τι ακριβώς βλέπει και ποια είναι η ιστορική και καλλιτεχνική αξία κάθε τεκμηρίου.

Νέα παρουσίαση των έργων

Η παρέμβαση δεν περιορίζεται στην ψηφιοποίηση του αρχείου. Η μελέτη θα εξετάσει συνολικά και τον τρόπο έκθεσης των πινάκων του Θεόφιλου.

Στόχος είναι τα έργα να μην παρουσιάζονται αποσπασματικά ή με τυχαία σειρά, αλλά να αποκτήσουν συγκεκριμένη μουσειολογική διάταξη. Η τοποθέτησή τους θα γίνει με βάση τη χρονολογία δημιουργίας, τη θεματολογία, τις διαφορετικές περιόδους της καλλιτεχνικής πορείας του ζωγράφου και τις ενότητες που αναδεικνύονται μέσα από το έργο του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με αυτόν τον τρόπο, ο επισκέπτης θα μπορεί να ακολουθεί μια κατανοητή διαδρομή και να αντιλαμβάνεται καλύτερα την εξέλιξη της ζωγραφικής του Θεόφιλου, τις επιρροές του και τη σχέση του με την ιστορία, την καθημερινότητα και τη λαϊκή παράδοση.

Ένας νέος οπτικοακουστικός χώρος

Στο πλαίσιο του σχεδιασμού θα αξιοποιηθεί και ένα δωμάτιο του Μουσείου, το οποίο μέχρι πρόσφατα χρησιμοποιούνταν ως αποθηκευτικός χώρος και έχει πλέον αδειάσει.

Ο χώρος πρόκειται να μετατραπεί σε αίθουσα εισαγωγής στη ζωή και το έργο του ζωγράφου. Εκεί θα προβάλλεται ένα σύντομο οπτικοακουστικό υλικό, λειτουργώντας ως εισαγωγή πριν από την περιήγηση στις αίθουσες.

Το βίντεο θα απευθύνεται τόσο στους μεμονωμένους επισκέπτες όσο και σε οργανωμένες ομάδες και σχολεία, προσφέροντας τις βασικές πληροφορίες που χρειάζεται κάποιος πριν γνωρίσει από κοντά τη συλλογή.

Πληροφορίες σε πολλές γλώσσες και QR codes

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται και στην πρόσβαση των ξένων επισκεπτών στο πληροφοριακό υλικό. Οι παρουσιάσεις και οι επεξηγηματικές πληροφορίες θα είναι διαθέσιμες σε πολλές γλώσσες, μεταξύ των οποίων τα ελληνικά, τα αγγλικά και τα τουρκικά.

Στις προθήκες και στα εκθέματα θα τοποθετηθούν επίσης κωδικοί QR, τους οποίους οι επισκέπτες θα μπορούν να σαρώνουν με το κινητό τους τηλέφωνο. Μέσω αυτών θα αποκτούν πρόσβαση σε πρόσθετες πληροφορίες, ψηφιοποιημένα τεκμήρια και πολύγλωσσο περιεχόμενο για τον Θεόφιλο και τα έργα του.

Η χρήση των νέων τεχνολογιών αναμένεται να ενισχύσει τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα του Μουσείου και να κάνει την επίσκεψη περισσότερο κατανοητή, διαδραστική και ελκυστική.

«Μια ουσιαστική επένδυση στη μνήμη και την πολιτιστική ταυτότητα»

Η αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Μυτιλήνης, Εριφύλη Χιωτέλλη, δήλωσε στο «Ν» ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική παρέμβαση, η οποία συνδέει την προστασία των αυθεντικών τεκμηρίων με τη σύγχρονη παρουσίαση του έργου του Θεόφιλου.

Όπως επισήμανε, η ψηφιοποίηση είναι απαραίτητη για τη διάσωση υλικού που κινδυνεύει από τη φθορά, ενώ η νέα μουσειολογική προσέγγιση θα βοηθήσει τον επισκέπτη να κατανοήσει ουσιαστικότερα την προσωπικότητα και την καλλιτεχνική διαδρομή του ζωγράφου.

Η ίδια υπογράμμισε ότι ο Θεόφιλος αποτελεί μια από τις σημαντικότερες μορφές της πολιτιστικής ταυτότητας της Λέσβου και ότι στόχος του Δήμου είναι το Μουσείο να εξελιχθεί σε έναν σύγχρονο και ζωντανό χώρο πολιτισμού, εκπαίδευσης και γνωριμίας με το έργο του.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Η κυβερνητική ολιγωρία απειλεί την κτηνοτροφία της Λέσβου»

Άμεσες πληρωμές, κάλυψη του χαμένου εισοδήματος και σχέδιο για τα αδιάθετα ζώα ζητά το Συντονιστικό Λέσβου της ΕΛ.Α.Σ.
«Η κυβερνητική ολιγωρία απειλεί την κτηνοτροφία της Λέσβου»
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Μόλυβος 2026, μια μεγάλη αθλητική συνάντηση για τα νησιά του Αιγαίου

Η ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Λέσβου ευχαριστεί όσους συνέβαλαν στη διοργάνωση των 37ων Αιγαιοπελαγίτικων Αγώνων, με συμμετοχή αθλητών από 19 νησιά. Το επόμενο ραντεβού δίνεται στην Άνδρο το 2027.
Μόλυβος 2026, μια μεγάλη αθλητική συνάντηση για τα νησιά του Αιγαίου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Τρίτη συνεχόμενη ακύρωση κρουαζιερόπλοιου στη Μυτιλήνη

Τρίτη ακύρωση κρουαζιερόπλοιου, με 14 λεωφορεία και ξεναγήσεις να μένουν στα αζήτητα. Τρεις ακόμη αφίξεις έως τον Νοέμβριο. Ξεσπα στην κάμερα ο Ηλίας Πίκουλος, «να τα μαζέψουμε να φύγουμε», λέει δακρυσμένος
Τρίτη συνεχόμενη ακύρωση κρουαζιερόπλοιου στη Μυτιλήνη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Πολύωρη διακοπή νερού σε όλη την Μυτιλήνη

Από τα ξημερώματα της Τρίτης 20 Οκτωβρίου θα επηρεαστεί η υδροδότηση της πόλης - Παναγιώτης Βάλεσης και Μαρία Κάβουρα εξηγούν το μέγεθος και τη δυσκολία της παρέμβασης στον κεντρικό αγωγό
Πολύωρη διακοπή νερού σε όλη την Μυτιλήνη
ΑΓΡΟΤΕΣ

Γιατί θανατώνονται ζώα με αρνητικό PCR;

Έξι συγκεκριμένα ερωτήματα από τον Παναγιώτη Παρασκευαΐδη προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης – Ζητά επανεξέταση περιπτώσεων πριν από μη αναστρέψιμες αποφάσεις και πλήρη δημοσιοποίηση των επιστημονικών κριτηρίων
Γιατί θανατώνονται ζώα με αρνητικό PCR;
ΧΩΡΙΑ

Νέα εικόνα για το πάρκο «Παράδεισος» στα Πάμφιλα

Ολοκληρώθηκε η ανάπλαση του δημοτικού χώρου «Τίτος Ξηρέλλης» με αμφιθέατρο, προσβάσεις για ΑμεΑ, χώρο στάθμευσης και νέο ηλεκτροφωτισμό
Νέα εικόνα για το πάρκο «Παράδεισος» στα Πάμφιλα
ΧΩΡΙΑ

«Αλλος χρόνος δεν πρέπει να χαθεί για το Σάρλιτζα»

Ο επικεφαλής της «Νέας Δυναμικής» Θεόδωρος Βαλσαμίδης ζητά να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για τη διάσωση και αξιοποίηση του ιστορικού ξενοδοχείου – Τι ανέφερε για την παράταση της παραχώρησης και την προοπτική νέου κτιρίου
«Αλλος χρόνος δεν πρέπει να χαθεί για το Σάρλιτζα»
ΧΩΡΙΑ

Κραυγή αγωνίας για την Παναγιά Κρυφτή και τον δρόμο μέσα στο προστατευόμενο τοπίο

Το «Πόλιον» ζητά αναστολή των εργασιών οδοποιίας και έλεγχο της συμβατότητάς τους με το καθεστώς προστασίας – Προειδοποιεί για μη αναστρέψιμες αλλοιώσεις στο φυσικό τοπίο
Κραυγή αγωνίας για την Παναγιά Κρυφτή και τον δρόμο μέσα στο προστατευόμενο τοπίο
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΡΓΑΣΙΑ

Τελειώνει η επιδότηση, τελειώνει και η δουλειά;

Πίσω από το «απαραίτητη ενεργή κάρτα ανεργίας» στις αγγελίες της Λέσβου βρίσκεται το κρίσιμο ερώτημα για την επόμενη μέρα — Η ευκαιρία της πρόσληψης και ο κίνδυνος επιστροφής στην ανεργία.
Τελειώνει η επιδότηση, τελειώνει και η δουλειά;
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΧΩΡΙΑ

Νέα δωμάτια και πολιτιστικό κέντρο σχεδιάζονται στην Αγιάσο

Ο επιχειρηματίας Θεόδωρος Κούσκος μιλά για την επένδυση στον Κήπο της Παναγίας και στα χάνια, όπου ανακαινίζονται 15 επιπλέον δωμάτια. Σε εκκρεμότητα παραμένει, όπως λέει, η πρόσβαση του κήπου της Παναγιάς στην πλατεία. Ζητά λύση από τον Δήμο Μυτιλήνης
Νέα δωμάτια και πολιτιστικό κέντρο σχεδιάζονται στην Αγιάσο
ΧΩΡΙΑ

Ερωτήματα Βαλσαμίδη για τον σχεδιασμό της αντιπλημμυρικής προστασίας στη Λέσβο

Ο επικεφαλής της παράταξης «Νέα Δυναμική» επισημαίνει ότι το έργο καθαρισμού χειμάρρων προϋπολογισμού 1,6 εκατ. ευρώ δεν έχει ακόμη δημοπρατηθεί και θέτει ζήτημα για το χρονοδιάγραμμα των παρεμβάσεων
Ερωτήματα Βαλσαμίδη για τον σχεδιασμό της αντιπλημμυρικής προστασίας στη Λέσβο
ΧΩΡΙΑ

Προς την Σκάλα Ερεσού με νέο δρόμο 2,14 εκατ. ευρώ

Υπογράφηκε η σύμβαση για την ανακαίνιση και συντήρηση του οδικού τμήματος από τη διακλάδωση Ερεσού προς Σίγρι έως τη Σκάλα Ερεσού – Στο προσκήνιο η οδική ασφάλεια, η συντήρηση του δρόμου Μεσοτόπου–Ερεσού και η νέα σύνδεση Ερεσού–Σιγρίου μέσω Τσιχλιώντας
Προς την Σκάλα Ερεσού με νέο δρόμο 2,14 εκατ. ευρώ