
Με ανακοίνωσή της για τη συμπλήρωση 85 χρόνων από την ίδρυση του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου, η ΠΕΑΕΑ–ΔΣΕ αποτίει φόρο τιμής στους αγωνιστές της ΕΑΜικής Αντίστασης και σε όσους θυσιάστηκαν, φυλακίστηκαν ή εξορίστηκαν.
Στο κείμενο γίνεται αναφορά στην ίδρυση του ΕΑΜ στις 27 Σεπτεμβρίου 1941, με πρωτοβουλία του ΚΚΕ, και στη δράση του κατά τη διάρκεια της Κατοχής. Η οργάνωση υπογραμμίζει τη συμβολή του στην αντιμετώπιση της πείνας, στην οργάνωση της αντίστασης και στη δημιουργία θεσμών λαϊκής αυτοδιοίκησης στις απελευθερωμένες περιοχές.
Συνδέοντας την επέτειο με τις σημερινές εξελίξεις, η ΠΕΑΕΑ–ΔΣΕ καλεί σε ενίσχυση της αντιπολεμικής και αντιφασιστικής δράσης. Ζητά την αποδέσμευση της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, την απομάκρυνση των ξένων στρατιωτικών βάσεων και την επιστροφή των ελληνικών στρατευμάτων που βρίσκονται εκτός συνόρων, ενώ τονίζει την ανάγκη διατήρησης της ιστορικής μνήμης και ανάδειξης της προσφοράς των αγωνιστών της Αντίστασης.