× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

«Περισσότερα ΠΙΚΠΑ είναι η λύση, όχι το λουκέτο τους»

Φορείς και πρόσφυγες έδωσαν συνέντευξη Τύπου ενάντια στο επερχόμενο κλείσιμο της δομής που ξεκίνησε το 2012

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 2/10/2020

«Περισσότερα ΠΙΚΠΑ είναι η λύση, όχι το λουκέτο τους»

«Περισσότερα ΠΙΚΠΑ είναι η λύση, όχι το λουκέτο τους ή οι Μόριες» επεσήμαναν πρόσφυγες- «κάτοικοι» της δομής του ΠΙΚΠΑ στη Νεάπολη σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μαζί με τους «Γιατρούς Χωρίς Σύνορα» και εκπρόσωπο της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ από το Νοσοκομείο Μυτιλήνης, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να κλείσει το ΠΙΚΠΑ. Θυμίζουμε ότι με ρεπορτάζ που ανέδειξε αποκλειστικά το «Ν», η πρόθεση του υπουργείου Μετανάστευσης είναι να κλείσει η δομή έως τις 15 Οκτωβρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ας σημειωθεί ότι το ΠΙΚΠΑ ξεκίνησε τη λειτουργία του ως δομή φιλοξενίας από το 2012 και λειτουργούσε άτυπα, ενώ ακόμα δεν είχε κατασκευαστεί το Κέντρο της Μόριας, εξυπηρετώντας έτσι τις ανάγκες στέγασης των νεοαφιχθέντων προσφύγων και μεταναστών. Με τη συναίνεση, μάλιστα του τότε Δημάρχου Λέσβου, Δημήτρη Βουνάτσου που είχε παραδώσει τα κλειδιά των πρώην δημοτικών κατασκηνώσεων σε ντόπιες οργανώσεις που δημιούργησαν το περίφημο «Χωριό του Όλοι μαζί»

Δεν ήταν η πρώτη φορά που το ΠΙΚΠΑ «έσωσε» την κατάσταση, ενώ συνεχίζονταν η απειλή του λουκέτου και τα επόμενα χρόνια. Μάλιστα μέλη της Ένωσης Ξενοδόχων, αλλά και μερίδα των κατοίκων της περιοχής της Νεάπολης, είχαν καταγγείλει τη λειτουργία της δομής και είχαν εκφραστεί πολλές διαμαρτυρίες σε δημοσιεύματα.

Από την άλλη, πολλές φορές και σε επείγουσες καταστάσεις φιλοξενήθηκαν εκατοντάδες οικογένειες. Μόνο το 2015 πέρασαν πάνω από 26.000 πρόσφυγες από αυτή τη δομή, όπως εξήγησε η Έφη Λατσούδη εκπρόσωπος της «Αλληλεγγύης Λέσβου». Ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που η ίδια η Αστυνομία μετέφερε στο ΠΙΚΠΑ αιτούντες άσυλο, ώστε να μη μείνουν στον δρόμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είναι αναγκαίο το ΠΙΚΠΑ;

Το ζήτημα είναι αν τώρα με τον νέο προσωρινό καταυλισμό στον Καρά- Τεπέ που έστησε σε 10 ημέρες με ευθύνη του, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, είναι αναγκαίο.

Οι «κάτοικοί» του λένε σίγουρα ναι, και μπορείτε στο βίντεο να παρακολουθήσετε τις δηλώσεις τους, αναφορικά με τις διαφορές του ΠΙΚΠΑ από το ΚΥΤ Μόριας, από την έλλειψη σε βασικά αγαθά έως το ζήτημα των τσακωμών μεταξύ των διαμενόντων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναγκαίο όμως λένε ότι είναι και οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα», με τη διευθύντρια, Χριστίνα Ψαρρά να επιμένει ότι ανάμεσα στους πρόσφυγες υπάρχουν πολλές κατηγορίες ευάλωτων ασθενών που δεν μπορούν να επιστρέφουν μετά την περίθαλψη σε έναν χώρο συνωστισμού και σε έναν τόπο προβληματικό για την υγεία τους, όπως είναι ένας καταυλισμός σαν το ΚΥΤ Μόριας ή πλέον αυτός του Καρά- Τεπέ.

Από την πλευρά του ο γραμματέας της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Λέσβου, Νίκος Μαρίνος τόνισε ότι όταν ένας ασθενής αναρρώνει για παράδειγμα από ένα χειρουργείο δεν μπορεί να επιστρέφει σε συνθήκες επισφαλείς για την υγεία του.

Πάντως το υπουργείο δεν έχει προχωρήσει σε διάλογο με τους εκπροσώπους της δομής, εκτός από το έγγραφο που τους γνωστοποιεί ότι η δομή θα κλείσει έως τις 15 Οκτωβρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την ίδια ώρα πληθαίνουν τα ψηφίσματα αλληλεγγύης από όλο τον κόσμο για τη διάσωση του ΠΙΚΠΑ ως εγχειρήματος- πρότυπου, ενώ και ευρωβουλευτές κατέθεσαν σχετική κοινή ανακοίνωση στηρίζοντας τη δομή.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Εξιχνιάστηκε υπόθεση απάτης στη Λέσβο

6.000 ευρώ η λεία των δυο γυναικών που συμμετείχαν στην απάτη
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Σύλληψη για ναρκωτικά στη Μυτιλήνη

18χρονος ο φερόμενος δράστης
ΔΡΑΣΕΙΣ

Σταύρωση χωρίς Ανάσταση για τη Παλαιστίνη...

Παρέμβαση της Κίνησης «Μνήμη και Δράση» το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης στη Μυτιλήνη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Επισκέφθηκαν το Γηροκομείο Μυτιλήνης

Μαθητές και εκπαιδευτικοί του 3ου Γυμνασίου Μυτιλήνης
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Αλλες δύο συλλήψεις στη Μυτιλήνη

Ένα άτομο βρέθηκε με πλαστό δίπλωμα οδήγησης και ένα άλλο άτομο κατηγορείται για απείθεια
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συνελήφθη ο οδηγός που εγκατέλειψε θύμα τροχαίου

Οδηγούσε χωρίς δίπλωμα καθώς του είχε αφαιρεθεί για προηγούμενη παράβαση
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Νέα σύλληψη για κατοχή πυροτεχνημάτων

Κατασχέθηκαν 213 κροτίδες που προορίζονταν για πώληση
ΔΡΑΣΕΙΣ

Γλέντι τη Λαμπροδευτέρα στον Αγιο Γεώργιο Μιστεγνών

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος οι «Μιστεγνιώτες» θα αναβιώσουν το έθιμο της «κούνιας»
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ξανά Ασφαλιστικά μέτρα από τους 26 συμβασιούχους covid της Μυτιλήνης

Επέστρεψαν στις δικαστικές αίθουσες οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν στις 23 Απριλίου αφού έχασαν τον πρώτο κύκλο των Ασφαλιστικών Μέτρων. Στο πλευρό τους Χριστόφας, Κατζανός και Καρασάββας
ΥΓΕΙΑ

«Όσο σάλιο κι αν χαλάσει ο Αδωνις, εμείς συνεχίζουμε τον αγώνα»

Ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Λέσβου για τις κινητοποιήσεις και την ημέρα επίσκεψης του Υπουργού Υγείας στη Λέσβο
ΥΓΕΙΑ

Κλείνουν τα ιατρεία τους οι εργαστηριακοί γιατροί

Η κινητοποίηση ξεκινά από τις 8 Μαΐου σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Master Chef στη Λέσβο με γεύσεις και μεράκι

Ο Σύλλογος Ασπίδα, οι Δήμοι Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου και η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, σε συνεργασία με την παραγωγή της εκπομπής έφεραν σε πέρας ένα μεγάλο εγχείρημα