× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

«Περισσότερα ΠΙΚΠΑ είναι η λύση, όχι το λουκέτο τους»

Φορείς και πρόσφυγες έδωσαν συνέντευξη Τύπου ενάντια στο επερχόμενο κλείσιμο της δομής που ξεκίνησε το 2012

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 2/10/2020

«Περισσότερα ΠΙΚΠΑ είναι η λύση, όχι το λουκέτο τους»
' χρόνος ανάγνωσης

«Περισσότερα ΠΙΚΠΑ είναι η λύση, όχι το λουκέτο τους ή οι Μόριες» επεσήμαναν πρόσφυγες- «κάτοικοι» της δομής του ΠΙΚΠΑ στη Νεάπολη σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μαζί με τους «Γιατρούς Χωρίς Σύνορα» και εκπρόσωπο της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ από το Νοσοκομείο Μυτιλήνης, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να κλείσει το ΠΙΚΠΑ. Θυμίζουμε ότι με ρεπορτάζ που ανέδειξε αποκλειστικά το «Ν», η πρόθεση του υπουργείου Μετανάστευσης είναι να κλείσει η δομή έως τις 15 Οκτωβρίου.

Ας σημειωθεί ότι το ΠΙΚΠΑ ξεκίνησε τη λειτουργία του ως δομή φιλοξενίας από το 2012 και λειτουργούσε άτυπα, ενώ ακόμα δεν είχε κατασκευαστεί το Κέντρο της Μόριας, εξυπηρετώντας έτσι τις ανάγκες στέγασης των νεοαφιχθέντων προσφύγων και μεταναστών. Με τη συναίνεση, μάλιστα του τότε Δημάρχου Λέσβου, Δημήτρη Βουνάτσου που είχε παραδώσει τα κλειδιά των πρώην δημοτικών κατασκηνώσεων σε ντόπιες οργανώσεις που δημιούργησαν το περίφημο «Χωριό του Όλοι μαζί»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν ήταν η πρώτη φορά που το ΠΙΚΠΑ «έσωσε» την κατάσταση, ενώ συνεχίζονταν η απειλή του λουκέτου και τα επόμενα χρόνια. Μάλιστα μέλη της Ένωσης Ξενοδόχων, αλλά και μερίδα των κατοίκων της περιοχής της Νεάπολης, είχαν καταγγείλει τη λειτουργία της δομής και είχαν εκφραστεί πολλές διαμαρτυρίες σε δημοσιεύματα.

Από την άλλη, πολλές φορές και σε επείγουσες καταστάσεις φιλοξενήθηκαν εκατοντάδες οικογένειες. Μόνο το 2015 πέρασαν πάνω από 26.000 πρόσφυγες από αυτή τη δομή, όπως εξήγησε η Έφη Λατσούδη εκπρόσωπος της «Αλληλεγγύης Λέσβου». Ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που η ίδια η Αστυνομία μετέφερε στο ΠΙΚΠΑ αιτούντες άσυλο, ώστε να μη μείνουν στον δρόμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είναι αναγκαίο το ΠΙΚΠΑ;

Το ζήτημα είναι αν τώρα με τον νέο προσωρινό καταυλισμό στον Καρά- Τεπέ που έστησε σε 10 ημέρες με ευθύνη του, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, είναι αναγκαίο.

Οι «κάτοικοί» του λένε σίγουρα ναι, και μπορείτε στο βίντεο να παρακολουθήσετε τις δηλώσεις τους, αναφορικά με τις διαφορές του ΠΙΚΠΑ από το ΚΥΤ Μόριας, από την έλλειψη σε βασικά αγαθά έως το ζήτημα των τσακωμών μεταξύ των διαμενόντων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναγκαίο όμως λένε ότι είναι και οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα», με τη διευθύντρια, Χριστίνα Ψαρρά να επιμένει ότι ανάμεσα στους πρόσφυγες υπάρχουν πολλές κατηγορίες ευάλωτων ασθενών που δεν μπορούν να επιστρέφουν μετά την περίθαλψη σε έναν χώρο συνωστισμού και σε έναν τόπο προβληματικό για την υγεία τους, όπως είναι ένας καταυλισμός σαν το ΚΥΤ Μόριας ή πλέον αυτός του Καρά- Τεπέ.

Από την πλευρά του ο γραμματέας της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Λέσβου, Νίκος Μαρίνος τόνισε ότι όταν ένας ασθενής αναρρώνει για παράδειγμα από ένα χειρουργείο δεν μπορεί να επιστρέφει σε συνθήκες επισφαλείς για την υγεία του.

Πάντως το υπουργείο δεν έχει προχωρήσει σε διάλογο με τους εκπροσώπους της δομής, εκτός από το έγγραφο που τους γνωστοποιεί ότι η δομή θα κλείσει έως τις 15 Οκτωβρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την ίδια ώρα πληθαίνουν τα ψηφίσματα αλληλεγγύης από όλο τον κόσμο για τη διάσωση του ΠΙΚΠΑ ως εγχειρήματος- πρότυπου, ενώ και ευρωβουλευτές κατέθεσαν σχετική κοινή ανακοίνωση στηρίζοντας τη δομή.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εκπαιδευτική επίσκεψη του 1ου Εσπερινού ΕΠΑΛ Μυτιλήνης στο Elysion

Οι μαθητές, συνοδευόμενοι από τους εκπαιδευτικούς Πρινίτη Μιχαήλ και Κοντή Μαρία, περιηγήθηκαν σε όλα τα τμήματα του πεντάστερου ξενοδοχειακού καταλύματος και ενημερώθηκαν αναλυτικά για τις παροχές και τη λειτουργία του
Εκπαιδευτική επίσκεψη του 1ου Εσπερινού ΕΠΑΛ Μυτιλήνης στο Elysion
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Δράση για την ψυχική ανθεκτικότητα στο 1ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Μυτιλήνης

Ομιλία της ψυχολόγου Ελένας Καραγεωργίου από το Κέντρο Πρόληψης Πνοή
Δράση για την ψυχική ανθεκτικότητα στο 1ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Μυτιλήνης
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Εκδήλωση για αξιολόγηση και πειθαρχικό δίκαιο στο Δημόσιο

Συζήτηση την Παρασκευή 13/2 στις 18:00 στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Μύρινας με ομιλητή τον Σπύρο Μαρίνη
Εκδήλωση για αξιολόγηση και πειθαρχικό δίκαιο στο Δημόσιο
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στους δρόμους για δουλειά με δικαιώματα

Κραυγή αντίστασης από το Εργατικό Κέντρο Λέσβου απέναντι σε ένα νομοσχέδιο για τις Συλλογικές Συμβάσεις που θεωρείται απειλή για το μέλλον των μισθωτών
Στους δρόμους για δουλειά με δικαιώματα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Το ρυζόγαλο ένωσε γενιές στο Δημοτικό Σχολείο Κάτω Τρίτους

Αποκριάτικη δράση με άρωμα παράδοσης και βιωματική γνωριμία με τα τοπικά έθιμα της Λέσβου
Το ρυζόγαλο ένωσε γενιές στο Δημοτικό Σχολείο Κάτω Τρίτους
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

«Ανιση μεταχείριση των Σπουδαστών των ΣΑΕΚ στα νησιά»

Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτης Λέσβου του ΠΑΣΟΚ Πανγιώτης Παρασκευαΐδης για την καθυστέρηση πληρωμής της επιδότησης πρακτικής άσκησης που λαμβάνουν οι φοιτητές των πρώην ΙΕΚ
«Ανιση μεταχείριση των Σπουδαστών των ΣΑΕΚ στα νησιά»
ΓΕΥΣΗ

Τα «Οινοπίθια Ανεμώτιας 2026» σήκωσαν μάνταλα

Παραδοσιακή κουζίνα, ανοιχτή αίθουσα γευσιγνωσίας και έκθεση φωτογραφίας
Τα «Οινοπίθια Ανεμώτιας 2026» σήκωσαν μάνταλα
ΑΤΖΕΝΤΑ

Η Ευρώπη, τα ΜΜΕ και η ευθύνη του πολίτη

Ανοιχτή εκδήλωση την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου στην Καλλονή
Η Ευρώπη, τα ΜΜΕ και η ευθύνη του πολίτη
ΔΡΑΣΕΙΣ

Σημαντικές δράσεις το 2025 από την ΠΝΟΗ

Ο απολογισμός του Κέντρου Πρόληψης ΠΝΟΗ
Σημαντικές δράσεις το 2025 από την ΠΝΟΗ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Εξόρμηση γνωριμίας με τους υγροτόπους στον Κόλπο Γέρας

Δράση της Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Βορειοανατολικού Αιγαίου για την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων 2026
Εξόρμηση γνωριμίας με τους υγροτόπους στον Κόλπο Γέρας
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Βόλτα με το αυτοκίνητο...κι ένα κινητό οπλοστάσιο

Συνελήφθησαν τρεις άνδρες στη Μυτιλήνη παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων
Βόλτα με το αυτοκίνητο...κι ένα κινητό οπλοστάσιο
ΔΡΑΣΕΙΣ

Μια βραδιά μνήμης και ανθρωπιάς στη Μυτιλήνη

Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Λέσβου συνδιοργανώνει εκδήλωση για τον κοινωνικό αποκλεισμό και τον εθελοντισμό -Προβολή του ντοκιμαντέρ «Σμιλεμένες Ψυχές» για τη ζωή των λεπρών και τη μνήμη της Λέσβου
Μια βραδιά μνήμης και ανθρωπιάς στη Μυτιλήνη