× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Χωρίς δασκάλους το Πλωμάρι

Συνολικά 7 εκπαιδευτικοί λείπουν από τα δημοτικά σχολεία της Λέσβου- Διαμαρτύρονται οι γονείς

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 2/10/2020

Χωρίς δασκάλους το Πλωμάρι
' χρόνος ανάγνωσης

Την έντονη διαμαρτυρία τους εκφράζουν με επιστολή τους σε κάθε αρμόδιο φορέα της εκπαίδευσης γονείς και κηδεμόνες του 3ου Δημοτικού Σχολείου Πλωμαρίου, αλλά και ο οικείος Σύλλογος Γονέων για το γεγονός ότι λείπουν δάσκαλοι στη Β’ και στην Ε’, τάξεις του δημοτικού. Ζητούν άμεσα και συγκεκριμένα μέσα στο πρώτο 10ήμερο του Οκτωβρίου να τοποθετηθούν εκπαιδευτικοί.

Ας σημειωθεί, ότι όπως έχει γράψει το «Ν», συνολικά εφτά δάσκαλοι λείπουν από τα δημοτικά σχολεία της Λέσβου, λόγω αδειών ειδικού σκοπού, και αναφορικά με την προστασία τους από τον κορονοϊό. Η Διευθύντρια της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Καίτη Στρατάκη, ανέφερε στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα ότι το υπουργείο έχει υποσχεθεί ότι μέσα στην εβδομάδα αναμένονται οι διορισμοί για να καλυφθούν τα κενά, και ότι στο μεταξύ στο σχολείο του Πλωμαρίου γίνεται εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι εξηγούν οι γονείς

Οι γονείς του Πλωμαρίου παραθέτουν το ιστορικό απουσίας από τις τάξεις λόγω των μέτρων του κορονοϊού τόσο από την προηγούμενη τάξη και τον περασμένο Μάρτιο, όσο και από την καθυστέρηση έναρξης της σχολικής χρονιάς για όλα τα σχολεία της Λέσβου, πάλι λόγω πανδημίας:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Μέχρι και τη λήξη της σχολικής χρονιάς 2019-2020, η μόνη επαφή τους με το σχολείο ήταν τα διαδικτυακά μαθήματα και η επιστροφή τους στα θρανία μόλις για ένα μήνα μέχρι 26 Ιουνίου 2020». Και ενώ η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε με καθυστέρηση μιας εβδομάδας, στις 21/9/2020, και ενώ είχαν τοποθετηθεί εκπαιδευτικοί για τις ανωτέρω τάξεις, ωστόσο από τη μια η αναπληρώτρια εκπαιδευτικός της Β’ τάξης αλλά και ο μόνιμος εκπαιδευτικός της Ε’ τάξης έλαβαν άδεια ειδικού σκοπού διότι ανήκουν- έκαστος για τους λόγους του- σε ευάλωτες ομάδες.

Οι γονείς εξηγούν ότι από τις 9 Σεπτεμβρίου οι αρμόδιοι φορείς γνώριζαν τα υπάρχοντα κενά, και παρόλα αυτά, μέχρι την έναρξη των μαθημάτων 21 του μηνός αλλά και μέχρι σήμερα οι ανωτέρω θέσεις παραμένουν κενές, με αποτέλεσμα τα παιδιά να παραμένουν στο σπίτι.

Η κατάσταση αυτή, προσθέτουν, δημιουργεί πληθώρα προβλημάτων:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«πρώτον και κύριον οι μαθητές των τάξεων αυτών έχουν μείνει ήδη αρκετά πίσω στην τρέχουσα διδακτέα ύλη, εάν λάβουμε υπόψη τόσο την χρονική καθυστέρηση έναρξης των μαθημάτων αλλά και συνυπολογίζοντας τη μη διδαχθείσα ύλη από τη προηγούμενη τάξη (α’ και δ’ αντίστοιχα), η οποία είναι περισσότερο από αναγκαίο να αναπληρωθεί κατά τη διάρκεια του τρέχοντος σχολικού έτους.

Δεύτερον, ακόμα και αν λάβουμε υπόψη την εξ αποστάσεως εκπαίδευση μέσω διαδικτύου, οφείλουμε να επισημάνουμε την αντικειμενική αδυναμία συμμετοχής όλων των μαθητών, είτε λόγω έλλειψης εξοπλισμού, είτε αδυναμίας ελέγχου και επίβλεψης από γονείς, συνεπώς πολλοί από τους μαθητές να μην λαμβάνουν ούτε αυτό το είδος εκπαίδευσης.

Τρίτον, η επί μακρόν παραμονή των παιδιών στο σπίτι αφενός τα αποκόπτει από το σχολικό περιβάλλον και τα οφέλη που αυτό προσφέρει (συνεργασία, συμμετοχή, πειθαρχία, μάθηση, συνέπεια, οργανοτικότητα κλπ) αφετέρου δημιουργεί σοβαρότατο πρόβλημα στους γονείς, και ειδικά στους εργαζόμενους, καθώς οι τελευταίοι είτε οφείλουν να παραμένουν στο σπίτι για την επίβλεψη των παιδιών, είτε αναγκάζονται να λαμβάνουν τις προβλεπόμενες άδειες ειδικού σκοπού, με τις όποιες αρνητικές συνέπειες (μειωμένος μισθός, μείωση χρόνου κανονικής άδειας, κλπ) που θα μπορούσαν να αποφύγουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Άλλωστε η πληθώρα των εργαζόμενων γονέων και κηδεμόνων σε επιχειρήσεις στην περιοχή του Πλωμαρίου δεν έχουν την επιλογή της τηλε-εργασίας (μικρές ατομικές επιχειρήσεις κλπ).

Τέταρτον, η όλη κατάσταση – όπως έχει διαμορφωθεί και εξελίσσεται- δημιουργεί ένταση και ανησυχία στους μαθητές καθώς από τη μία ξεκίνησαν την σχολική χρονιά με συμμετοχή στον καθιερωμένο αγιασμό και παραλαβή βιβλίων, από την άλλη, διαρκώς μετατίθεται χρονικά η έναρξη των μαθημάτων τους και ένταξη τους στο σχολικό περιβάλλον, ενώ βλέπουν τους υπόλοιπους μαθητές (άλλων τάξεων) να έχουν μπει σε μια κανονικότητα.

Και όλα τα ανωτέρω, έχουν δημιουργηθεί αποκλειστικά με ευθύνη των αρμοδίων φορέων του Υπουργείου, καθώς δεν φρόντισαν την έγκαιρη τοποθέτηση δασκάλου, όταν ήδη από αρχές Σεπτεμβρίου (9/9/2020) γνώριζαν με βεβαιότητα την έλλειψη εκπαιδευτικών και τους λόγους εκάστου. Αλλά και σε κάθε περίπτωση, δεδομένου ότι η έναρξη της σχολικής χρονιάς έγινε εν μέσω covid-19 και με αυξημένα μέτρα πρόληψης και προστασίας, όφειλαν να έχουν τουλάχιστον προβλέψει τα πιθανά κενά και να έχουν άμεσα διαθέσιμο διδακτικό προσωπικό.

Αντ’ αυτού επέτρεψαν την υποβολή αιτήσεων από εκπαιδευτικούς (αναπληρωτές ή covid δασκάλους με 3μηνες συμβάσεις) με μεγάλη καθυστέρηση, ενώ με ακόμα μεγαλύτερη αμέλεια, κωλυσιεργία τοποθετούν το προσωπικό «σε φάσεις»!

Ωστόσο οφείλουν οι αρμόδιοι να αντιληφθούν ότι δεν μπορούμε να απαιτούμε από τους μαθητές συνέπεια, πειθαρχία, οργάνωση, ετοιμότητα, όταν το σχολείο και οι «διοικήσεις» του δεν ενεργούν με αυτές τις αρχές.

Δεν είναι δυνατόν να προβλέπονται προστατευτικά μέτρα στα σχολεία κατά του κορονοϊού (μάσκες παγουρίνα, αποστάσεις κλπ), όταν δεν έχει εξασφαλιστεί η πρόσβαση και παραμονή των μαθητών σε αυτά!!!

Επειδή τα παιδιά μας έχουν τα ίδια δικαιώματα με όλα τα παιδιά-μαθητές της Ελλάδας!

Επειδή απαιτούμε από τις αρμόδιες Αρχές να σταθούν στο ύψος των θέσεων τους και των περιστάσεων!

Επειδή θα μπορούσε να εξευρεθεί συμβιβαστική λύση, με προσωρινή «κάλυψη» των κενών θέσεων από εκπαιδευτικούς ολοημέρου, ή τμημάτων υποδοχής κλπ. που έχουν ήδη τοποθετηθεί σε σχολεία,

Διαμαρτυρόμαστε εντόνως για την υπάρχουσα κατάσταση και απαιτρούμε την άμεση εντός του πρώτου 10ημέρου του Οκτωβρίου τοποθέτηση εκπαιδευτικών»

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Παιδί και Όρια στο επίκεντρο ομιλίας στα Μιστεγνά

Το Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο Μιστεγνών διοργανώνουν ανοιχτή εκδήλωση στις 31 Μαρτίου 2026 με ομιλήτρια την Κοινωνική Λειτουργό Ειρήνη Παπαδοπούλου για τη σημασία των ορίων στην ανάπτυξη των παιδιών
Παιδί και Όρια στο επίκεντρο ομιλίας στα Μιστεγνά
ΔΡΑΣΕΙΣ

Φωνές κατά του πολέμου από τη Μυτιλήνη

Αντιπολεμική συγκέντρωση και πορεία με έντονο παλμό, καταγγελίες για τις αιματηρές εξελίξεις σε Ιράν και Λίβανο και κάλεσμα για διεθνή αλληλεγγύη
Φωνές κατά του πολέμου από τη Μυτιλήνη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Δίπλα στα παιδιά των Νέων Κυδωνιών ο Παναγιώτης Χριστόφας

Αυτοψία σε Νηπιαγωγείο και Δημοτικό και άμεση ενεργοποίηση διαδικασιών επίλυσης των προβλημάτων που κατέγραψε η διεύθυνση του σχολείου
Δίπλα στα παιδιά των Νέων Κυδωνιών ο Παναγιώτης Χριστόφας
ΑΓΡΟΤΕΣ

Βιωματική δράση για τον Λεσβιακό Ελαιώνα στη Λουτρόπολη Θερμής

Η 3η ενημερωτική εκδήλωση του προγράμματος GOV4ALL από τον Αναπτυξιακό Οργανισμό ΜΥΤΙΛΗΝΗ Α.Ε. έφερε 5 σχολεία σε επαφή με τη βιολογική καλλιέργεια, τη γευσιγνωσία ελαιολάδου και τις πρακτικές φροντίδας του εδάφους
Βιωματική δράση για τον Λεσβιακό Ελαιώνα στη Λουτρόπολη Θερμής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Δεύτερη πανελλαδική διάκριση για το 1ο Πρότυπο Γυμνάσιο Μυτιλήνης

Στον διαγωνισμό Generation Next της Vodafone
Δεύτερη πανελλαδική διάκριση για το 1ο Πρότυπο Γυμνάσιο Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πράσινη μετάβαση και βιοποικιλότητα στο επίκεντρο

Επιστημονικές συναντήσεις του Τμήματος Περιβάλλοντος
Πράσινη μετάβαση και βιοποικιλότητα στο επίκεντρο
ΔΡΑΣΕΙΣ

Έργο 5 εκατ. ευρώ αλλάζει τον αστικό χάρτη της Μυτιλήνης

O Δήμαρχος Μυτιλήνης «ξενάγησε» τον Περιφερειάρχη στο υπό κατασκευή έργο του Πάρκου Αναψυχής στην Αγία Κυριακή
Έργο 5 εκατ. ευρώ αλλάζει τον αστικό χάρτη της Μυτιλήνης
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ερχονται οι 14οι Παλλεσβιακοί Μαθητικοί Αγώνες Μουσικής

Μαθητές από όλη τη Λέσβο συναντιούνται σε μια γιορτή ήχων, συνεργασίας και δημιουργίας
Ερχονται οι 14οι Παλλεσβιακοί Μαθητικοί Αγώνες Μουσικής
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Επίσκεψη της Σέβη Βολουδάκη στο Αστυνομικό Μέγαρο Μυτιλήνης

Συνάντηση με την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. και του Λιμενικού για το μεταναστευτικό στο Βόρειο Αιγαίο
Επίσκεψη της Σέβη Βολουδάκη στο Αστυνομικό Μέγαρο Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία 2026‑2027

Μέχρι 26 Μαρτίου η προθεσμία για την ηλεκτρονική υποβολή μέσω gov.gr
Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία 2026‑2027
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Πραπλανητικά SMS για δήθεν τροχαίες παραβάσεις

Η Ελληνική Αστυνομία καλεί τους πολίτες να μην ανοίγουν συνδέσμους και να μην καταχωρούν προσωπικά ή τραπεζικά στοιχεία
Πραπλανητικά SMS για δήθεν τροχαίες παραβάσεις
ΔΡΑΣΕΙΣ

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους λαούς του Ιράν και του Λιβάνου

Κάλεσμα της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη του Πανεπιστημίου Αιγαίου για κινητοποίηση την Πέμπτη 12 Μαρτίου στις 18:00 στη Πλατεία Σαπφούς
Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους λαούς του Ιράν και του Λιβάνου