× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ό,τι περισσεύει σε ένα σπίτι μπορεί να λείπει από ένα άλλο

Ο Σίμος και η Συμεώνη λειτουργού τη χαριστική ομάδα «Το Θέλεις;» στη Μυτιλήνη, δίνοντας χώρο στην προσφορά και δεύτερη ζωή στα αντικείμενα

Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 28/9/2026

Ό,τι περισσεύει σε ένα σπίτι μπορεί να λείπει από ένα άλλο
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Ένα ρούχο που δεν φοράμε πια. Ένας πολυέλαιος της γιαγιάς που δεν ταιριάζει στο σπίτι μας. Κάτι χρήσιμο που κάποιος άφησε στην άκρη του δρόμου και περιμένει μια δεύτερη ευκαιρία. Αντικείμενα που για έναν άνθρωπο περισσεύουν, για έναν άλλον μπορεί να είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται. Ανάμεσά τους, αρκεί να βρεθεί ένας τρόπος επικοινωνίας. Και μια απλή ερώτηση. «Το θέλεις;»

Αυτή η ερώτηση δίνει το όνομα και το νόημα στη σελίδα «Το Θέλεις; Χαριστική ομάδα Μυτιλήνης» στο Facebook. Μια πρωτοβουλία που ο Σίμος και η Συμεώνη, δύο πολίτες της Μυτιλήνης, αποφάσισαν να επανενεργοποιήσουν, ξαναπιάνοντας το νήμα της προσφοράς που είχε μείνει μετέωρο από το 2020, όταν η σελίδα παρέμεινε ανενεργή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε μια καθημερινότητα όπου η ακρίβεια πιέζει τα νοικοκυριά και ακόμη και μικρές αγορές χρειάζονται δεύτερη σκέψη, η ιδέα αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Κάτι που μένει ξεχασμένο σε μια ντουλάπα μπορεί να καλύψει μια ανάγκη. Κάτι που ετοιμαζόμαστε να αποχωριστούμε μπορεί να φανεί χρήσιμο σε έναν άλλο άνθρωπο, λίγους δρόμους μακριά μας.

Η χαρά να χαρίζεις

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το μήνυμα της ομάδας επιστρατεύει το χιούμορ για να μας κάνει να κοιτάξουμε διαφορετικά όσα έχουμε γύρω μας.

«Αλλάζεις στυλ και θέλεις να ξεφορτωθείς τα παλιά σου ρούχα; Έγινες ξαφνικά ολιγαρκής και σε ενοχλεί ο πολυέλαιος της γιαγιάς; Βρήκες κάτι στο δρόμο που είναι χρήσιμο αλλά όχι για εσένα; Υπάρχει λύση!»

Πίσω από την παιχνιδιάρικη πρόσκληση βρίσκεται ένας ξεκάθαρος σκοπός. Όπως περιγράφεται στο μήνυμά της, το «Το Θέλεις;» είναι ένα κοινωνικό δίκτυο συνεισφοράς που διευκολύνει την επικοινωνία μεταξύ ανθρώπων οι οποίοι χαίρονται να χαρίζουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η προσφορά γίνεται έτσι αφορμή για επαφή. Ένα αντικείμενο αλλάζει χέρια, μια ανάγκη μπορεί να βρει απάντηση και δύο άνθρωποι που ίσως δεν γνωρίζονταν αποκτούν έναν μικρό λόγο να επικοινωνήσουν.

Μια φωτογραφία αρκεί για την αρχή

Η διαδικασία συμμετοχής είναι απλή. Όποιος επιθυμεί να χαρίσει κάτι ανεβάζει στην ομάδα μια φωτογραφία, συνοδευόμενη, εφόσον χρειάζεται, από μια σύντομη περιγραφή. Όποιος ενδιαφέρεται στέλνει προσωπικό μήνυμα στον άνθρωπο που έκανε την ανάρτηση, ώστε να συνεννοηθούν απευθείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ομάδα δίνει ακόμη τη δυνατότητα να αξιοποιηθούν αντικείμενα που βρίσκονται στον δρόμο και παραμένουν σε καλή κατάσταση. Μια φωτογραφία μαζί με την τοποθεσία μπορεί να βοηθήσει κάποιον που τα χρειάζεται να τα εντοπίσει.

Με αυτόν τον τρόπο, η επαναχρησιμοποίηση γίνεται μια απλή, καθημερινή πράξη. Λιγότερα χρήσιμα πράγματα καταλήγουν στα σκουπίδια και περισσότερα αποκτούν ξανά θέση σε ένα σπίτι.

Η αλληλεγγύη βρίσκει χώρο στην καθημερινότητα

Με την επανενεργοποίηση της σελίδας, ο Σίμος και η Συμεώνη απευθύνουν μια πρόσκληση στους ανθρώπους της Μυτιλήνης να συμμετάσχουν σε αυτή την αλυσίδα προσφοράς. Να κοιτάξουν όσα έχουν στην άκρη και να σκεφτούν αν μπορούν να φανούν χρήσιμα αλλού.

Η αξία μιας τέτοιας πρωτοβουλίας βρίσκεται και στην κίνηση που προηγείται του χαρίσματος. Στη στιγμή που κάποιος σκέφτεται πως αυτό που του περισσεύει μπορεί να έχει σημασία για έναν άλλον.

Κι έτσι, ανάμεσα σε μια φωτογραφία, ένα μήνυμα και μια συνεννόηση, ένα αντικείμενο βρίσκει νέο σπίτι. Και το «Το θέλεις;» γίνεται ένας μικρός, καθημερινός τρόπος να νοιαζόμαστε.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Πράσινο φως για το νέο Δημαρχείο στην «Παλιά ΔΕΗ»

Το Ελεγκτικό Συνέδριο άνοιξε τον δρόμο για την υπογραφή της σύμβασης, ανακοίνωσε ο Παναγιώτης Χριστόφας – Ένα κρίσιμο βήμα έπειτα από καθυστερήσεις και προσφυγές
Πράσινο φως για το νέο Δημαρχείο στην «Παλιά ΔΕΗ»
ΧΩΡΙΑ

Οριοθετήθηκε η φωτιά μεταξύ Αγρας και Παρακοίλων μετά από ολονύχτια μάχη

Πυροσβέστες και εθελοντές απέναντι στις φλόγες και τους ισχυρούς ανέμους
Οριοθετήθηκε η φωτιά μεταξύ Αγρας και Παρακοίλων μετά από ολονύχτια μάχη
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Δωρεάν λεωφορείο μόνο τέσσερις ώρες για τους μαθητές της Μυτιλήνης

Τα Αστικά ΚΤΕΛ Μυτιλήνης επικαλούνται το αυξημένο λειτουργικό κόστος και την εφαρμογή όσων προβλέπει η νομοθεσία, αφήνουν όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής της απόφασης, σε συνεργασία με άλλους φορείς
Δωρεάν λεωφορείο μόνο τέσσερις ώρες για τους μαθητές της Μυτιλήνης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Σχολεία χωρίς σχολικές επιτροπές και με νέο τρόπο χρηματοδότησης στη Μυτιλήνη

Ο αντιδήμαρχος Παιδείας Λευτέρης Κοτσώνης μίλησε στο «Ν» για τις πάγιες προκαταβολές, την κάλυψη των καθημερινών αναγκών και τα έργα σε σχολικά κτίρια
Σχολεία χωρίς σχολικές επιτροπές και με νέο τρόπο χρηματοδότησης στη Μυτιλήνη
ΧΩΡΙΑ

Νύχτα αγωνίας για τους κατοίκους της Αγρας και των Παρακοίλων

Η φωτιά στην θέση Κούμκος κατεβαίνει την ρεματιά και ενισχύεται από τους ισχυρούς ανέμους
Νύχτα αγωνίας για τους κατοίκους της Αγρας και των Παρακοίλων
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Σφύριξε κι έφυγε το κρουαζιερόπλοιο Allura

Ματαιώθηκε λόγω ισχυρών βοριάδων η αποβίβαση επιβατών του πλοίου στο λιμάνι της Μυτιλήνης
Σφύριξε κι έφυγε το κρουαζιερόπλοιο Allura
ΥΓΕΙΑ

«Ο πατέρας μου έφυγε και ήρθε ξανά στη ζωή»

Η συγκλονιστική ανάρτηση της Μαρίτα Δόλκα για τη διάσωση του πατέρα της στη Σκάλα Ερεσού με ΚΑΡΠΑ και απινιδωτή
«Ο πατέρας μου έφυγε και ήρθε ξανά στη ζωή»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στήριξης για οικογένειες και ευάλωτους δημότες ζητά ο Κουφέλος

Η δημοτική παράταξη «Νέα Δράση Νέος Δήμος» ζητά βοήθημα για κάθε νέα γέννηση και μειώσεις δημοτικών τελών, ασκώντας κριτική στη Δημοτική Αρχή Χριστόφα
Στήριξης για οικογένειες και ευάλωτους δημότες ζητά ο Κουφέλος
ΕΛΛΑΔΑ

Ολοταχώς για νέες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων

Πλώρη για τα 2,5 ευρώ ανά λίτρο βάζει η αμόλυβδη βενζίνη
Ολοταχώς για νέες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων
ΑΓΡΟΤΕΣ

Έργα που προχωρούν και ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις

Μαρία Χατζηγεωργίου, Θράσος Αβραάμ και Δέσποινα Φραντζή σχολιάζουν τις εξελίξεις στους δύο δήμους και ασκούν κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς για την κτηνοτροφική κρίση
Έργα που προχωρούν και ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις
ΕΛΛΑΔΑ

Τι συμβαίνει με τα οχηματαγωγά πλοία στο Αιγαίο;

Μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων βγήκαν εκτός δρομολογίων τρία πλοία για τρεις διαφορετικούς λόγους. Ωστόσο προβληματίζει η χρονική συγκυρία και η ταυτόχρονη μεγάλη αύξηση των τιμών των ναυτιλιακών καυσίμων
Τι συμβαίνει με τα οχηματαγωγά πλοία στο Αιγαίο;
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Νέα απευθείας πτήση Λονδίνο – Μυτιλήνη από την TUI

H πτήση θα πραγματοποιείται κάθε Κυριακή από το Gatwick, με έναρξη στις 4 Απριλίου 2027, ουσιαστικά δηλαδή με την πτήση αυτή θα ξεκινήσει η επόμενη τουριστική σεζόν.
Νέα απευθείας πτήση Λονδίνο – Μυτιλήνη από την TUI