× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Χαρουτουνιάν:«Το ελαιόλαδο της Λέσβου έχει υπεραξία που δεν έχουμε αξιοποιήσει»

Η Κολοβή, η ιστορία του λεσβιακού ελαιώνα και η δυνατότητα αξιοποίησης της δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα βρέθηκαν στο επίκεντρο της ομιλίας του Kαθηγητή Χημείας του ΕΚΠΑ στην εκδήλωση Roots of Lesvos στην Αγία Παρασκευή

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 27/9/2026

Χαρουτουνιάν:«Το ελαιόλαδο της Λέσβου έχει υπεραξία που δεν έχουμε αξιοποιήσει»
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Στις σημαντικές δυνατότητες που διαθέτει το ελαιόλαδο της Λέσβου και ιδιαίτερα αυτό της ποικιλία Κολοβή για να αποκτήσει μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία στις διεθνείς αγορές αναφέρθηκε εκτενώς ο καθηγητής Χημείας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Σέρκος Χαρουτουνιάν, μιλώντας στην εκδήλωση Roots of Lesvos, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου στην Αγία Παρασκευή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κεντρικός άξονας της παρέμβασής του ήταν ότι η Λέσβος δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τις μεγάλες ελαιοπαραγωγικές περιοχές του εξωτερικού σε ποσότητες και χαμηλές τιμές. Μπορεί, όμως, όπως υποστήριξε, να επενδύσει στην ποιότητα, την ιστορία, την ταυτότητα της Κολοβής, την επιστημονική τεκμηρίωση και την καινοτομία, ώστε το λεσβιακό ελαιόλαδο να αποκτήσει την οικονομική αξία που αντιστοιχεί στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από την ποσότητα στην ποιότητα

Ξεκινώντας από τη γενικότερη κατάσταση του πρωτογενούς τομέα, ο κ. Χαρουτουνιάν σημείωσε ότι η σύγχρονη γεωργία δεν περιορίζεται πλέον απλώς στην παραγωγή. Η καινοτομία, η ασφάλεια των τροφίμων, η πιστοποίηση, η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και η έρευνα αποτελούν, όπως είπε, βασικές προϋποθέσεις για την ανταγωνιστικότητα των αγροτικών προϊόντων.

Ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσε στη σύνδεση του προϊόντος με τον τόπο παραγωγής του. Οι σύγχρονες αγορές, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν αναζητούν μόνο τη γεύση και την ποιότητα, αλλά και την ιστορία, τον πολιτισμό και την ταυτότητα που συνοδεύουν ένα τρόφιμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Σε πόσα εστιατόρια γράφει ελαιόλαδο Λέσβου;»

Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του στον τρόπο με τον οποίο το λεσβιακό ελαιόλαδο φτάνει σήμερα στον επισκέπτη του νησιού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως σημείωσε, εκατομμύρια τουρίστες που επισκέπτονται την Ελλάδα καταναλώνουν ελληνικό ελαιόλαδο, χωρίς όμως πάντοτε να γνωρίζουν ποιο ακριβώς προϊόν δοκιμάζουν. Έθεσε μάλιστα το ερώτημα σε πόσα εστιατόρια της Λέσβου υπάρχει πάνω στο τραπέζι ένα μπουκάλι που να αναγράφει ξεκάθαρα ότι περιέχει ελαιόλαδο Λέσβου, αντί για ένα απλό ανώνυμο δοχείο.

Κατά τον ίδιο, η σύνδεση του ελαιολάδου με τη λεσβιακή γαστρονομία και τον τουρισμό μπορεί να αποτελέσει ένα από τα βασικά εργαλεία για την ενίσχυση της αναγνωρισιμότητας του προϊόντος.

Ένα προϊόν που «θα έπρεπε ήδη να είναι περισσότερο γνωστό»

Ο κ. Χαρουτουνιάν στάθηκε ιδιαίτερα στο ελαιόλαδο της Λέσβου, σημειώνοντας ότι διαθέτει αναγνωρισμένη ταυτότητα εδώ και δεκαετίες, αλλά δεν έχει αποκτήσει την αναγνωρισιμότητα που, κατά την εκτίμησή του, θα μπορούσε να έχει.

Αναφέρθηκε επίσης στην ιστορική σχέση της Λέσβου με την ελιά, φτάνοντας έως τον Θεόφραστο και τις πρώτες βοτανικές περιγραφές του ελαιόδεντρου. Αυτή η ιστορική συνέχεια, όπως υποστήριξε, δεν αποτελεί απλώς ένα ενδιαφέρον στοιχείο του παρελθόντος, αλλά μπορεί να αποτελέσει μέρος της σύγχρονης εμπορικής ταυτότητας του προϊόντος.

Η Κολοβή ως βασικό πλεονέκτημα

Σημαντικό μέρος της ομιλίας ήταν αφιερωμένο στην Κολοβή, την ποικιλία που κυριαρχεί σε μεγάλο μέρος του λεσβιακού ελαιώνα.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρουτουνιάν, το γεγονός ότι μεγάλο μέρος της παραγωγής του νησιού συνδέεται με συγκεκριμένη ποικιλία αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα, καθώς επιτρέπει τη δημιουργία μιας πιο ξεκάθαρης και αναγνωρίσιμης ταυτότητας για το προϊόν. Αντίθετα, σε περιοχές όπου συνυπάρχουν πολλές διαφορετικές ποικιλίες, είναι δυσκολότερο να δημιουργηθεί ένα ενιαίο αφήγημα γύρω από το παραγόμενο ελαιόλαδο.

Όπως τόνισε, η Κολοβή δεν βρίσκεται τυχαία στη Λέσβο. Είναι ιδιαίτερα προσαρμοσμένη στις κλιματικές και εδαφικές συνθήκες του νησιού και ειδικότερα στις περιορισμένες βροχοπτώσεις, ενώ μπορεί να αναπτυχθεί σε διαφορετικούς τύπους εδάφους.

Το έδαφος και το κλίμα «ταιριάζουν» στην Κολοβή

Σύμφωνα με όσα παρουσίασε, τα κλιματικά χαρακτηριστικά της Λέσβου συμπίπτουν σε μεγάλο βαθμό με τις ανάγκες της Κολοβής. Τα ελαφρώς αλκαλικά και συχνά πετρώδη εδάφη με καλή αποστράγγιση δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξή της.

Παράλληλα, οι παραδοσιακές αναβαθμίδες και η ιδιαίτερη μορφολογία του λεσβιακού ελαιώνα, αν και δυσκολεύουν την εκμηχάνιση και ανεβάζουν το κόστος συγκομιδής, μπορούν -σύμφωνα με τον ομιλητή- να μετατραπούν από μειονέκτημα σε πλεονέκτημα.

Η πιο περιορισμένη χρήση μηχανικών μέσων και ο παραδοσιακότερος τρόπος συγκομιδής μπορούν, όπως υποστήριξε, να περιορίζουν τον τραυματισμό του καρπού και την παρουσία ξένων υλών, συμβάλλοντας στην ποιότητα του τελικού προϊόντος.

Επιστημονικό «όπλο» οι φαινόλες της Κολοβής

Ο κ. Χαρουτουνιάν αναφέρθηκε και στα χαρακτηριστικά του ίδιου του ελαιολάδου της Κολοβής.

Όπως είπε, η ποικιλία έχει αποτελέσει αντικείμενο επιστημονικών μελετών και εμφανίζει αξιόλογα επίπεδα ενώσεων, μεταξύ των οποίων φαινόλες και υδροξυτυροσόλη. Επικαλούμενος συγκριτικά στοιχεία με ποικιλίες από την Ιταλία, την Τουρκία και την Ισπανία, υποστήριξε ότι η Κολοβή εμφανίζει ιδιαίτερα ενδιαφέρον περιεχόμενο, το οποίο μπορεί να αποτελέσει βάση για ένα ισχυρότερο branding του λεσβιακού ελαιολάδου.

11 εκατομμύρια ελαιόδεντρα στη Λέσβο

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε και στο μέγεθος του ίδιου του λεσβιακού ελαιώνα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, οι ελαιώνες καλύπτουν περίπου το 28% της έκτασης του νησιού, ενώ στη Λέσβο υπάρχουν περίπου 11 εκατομμύρια ελαιόδεντρα.

Αντιστοίχισε μάλιστα τον αριθμό αυτό στον πληθυσμό του νησιού, κάνοντας λόγο για περίπου 126 ελαιόδεντρα ανά κάτοικο, στοιχείο που κατά τον ίδιο αποτυπώνει με ιδιαίτερα χαρακτηριστικό τρόπο τη σημασία της ελαιοκαλλιέργειας για την τοπική οικονομία.

Νέες αγορές για το λεσβιακό ελαιόλαδο

Ο κ. Χαρουτουνιάν υποστήριξε ότι η Λέσβος θα πρέπει να εξετάσει πολύ πιο συστηματικά τα ευρωπαϊκά εργαλεία προώθησης προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ.

Όπως ανέφερε, υπάρχουν δυνατότητες χρηματοδότησης οργανωμένων δράσεων εξωστρέφειας σε αγορές υψηλής αξίας, φέρνοντας ως παραδείγματα την Ιαπωνία, την Κίνα και την Ινδία.

Κατά την εκτίμησή του, το λεσβιακό ελαιόλαδο διαθέτει ήδη τα στοιχεία -ποιότητα, ιστορία, ιδιαίτερη ποικιλία και επιστημονική τεκμηρίωση- πάνω στα οποία θα μπορούσε να στηριχθεί μια τέτοια προσπάθεια.

Τα ελαιόδεντρα ως «αποθήκες» άνθρακα

Από τις πιο ενδιαφέρουσες αναφορές της ομιλίας ήταν εκείνη στη δυνατότητα οικονομικής αξιοποίησης της δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα από τους ελαιώνες.

Ο κ. Χαρουτουνιάν σημείωσε ότι τα περίπου 11 εκατομμύρια ελαιόδεντρα της Λέσβου δεσμεύουν διοξείδιο του άνθρακα και συνέδεσε αυτή τη λειτουργία με την ανάπτυξη της εθελοντικής αγοράς άνθρακα.

Κατά την πρότασή του, εφόσον δημιουργηθεί το κατάλληλο, αξιόπιστο σύστημα μέτρησης και πιστοποίησης, θα μπορούσε να διερευνηθεί η αξιοποίηση δικαιωμάτων που συνδέονται με τον άνθρακα που δεσμεύουν οι ελαιώνες, δημιουργώντας ενδεχομένως μία πρόσθετη πηγή εισοδήματος για τους ελαιοπαραγωγούς.

«Γιατί να μην το αξιοποιήσουμε;»

Για να εξηγήσει τη λογική της πρότασής του, αναφέρθηκε σε προσωπική εμπειρία από μεγάλο συνέδριο περίπου 10.000 ατόμων στο Παρίσι, για το οποίο είχε υπολογιστεί το ανθρακικό αποτύπωμα και στη συνέχεια αγοράστηκαν δικαιώματα άνθρακα από τη Μιανμάρ.

«Εμείς στην Ελλάδα έχουμε ελαιώνες, έχουμε δέντρα που απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα. Γιατί να μην το αξιοποιήσουμε;», ήταν το ερώτημα που, όπως είπε, του γεννήθηκε τότε.

Ανέφερε ακόμη ότι στο παρελθόν είχε αναπτυχθεί με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση σχετικό σύστημα με συμμετοχή της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, το οποίο δοκιμάστηκε και εκτός Ελλάδας, χωρίς ωστόσο η συγκεκριμένη προσέγγιση να προχωρήσει μέχρι σήμερα στη χώρα στο επίπεδο που ο ίδιος θα επιθυμούσε.

Η πρόταση για μια τοπική αρχή

Ακριβώς επειδή, όπως ανέφερε, δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα μια ολοκληρωμένη εθνική προσέγγιση στο συγκεκριμένο πεδίο, έθεσε τη σκέψη να διερευνηθεί εάν μια τέτοια πρωτοβουλία θα μπορούσε να ξεκινήσει σε τοπικό επίπεδο από τη Λέσβο.

Η αναφορά αυτή αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς συνδέει για πρώτη φορά στην ίδια συζήτηση τον τεράστιο αριθμό ελαιοδέντρων του νησιού, την περιβαλλοντική τους λειτουργία και την αναζήτηση νέων οικονομικών εργαλείων για τη στήριξη του παραγωγού.

«Δεν μπορούμε να πουλάμε στα τρία ευρώ»

Το κεντρικό μήνυμα της ομιλίας ήταν ότι η Λέσβος δεν έχει λόγο να ανταγωνιστεί άλλες παραγωγικές περιοχές αποκλειστικά στην τιμή.

Ο κ. Χαρουτουνιάν έκλεισε το συγκεκριμένο σκέλος της παρέμβασής του επισημαίνοντας ότι ένα προϊόν με τόσο έντονη ιστορική ταυτότητα, ιδιαίτερη ποικιλία, επιστημονικά τεκμηριωμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά και έναν ελαιώνα τέτοιας έκτασης δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως ένα απλό προϊόν χαμηλής τιμής.

«Δεν μπορούμε να μακροημερεύσουμε πουλώντας ένα προϊόν στα τρία ευρώ το κιλό», σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι το ζητούμενο για τη Λέσβο είναι να βρει οργανωμένους τρόπους ώστε η υπεραξία που ήδη διαθέτει το ελαιόλαδό της να επιστρέψει στον ίδιο τον παραγωγό.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ρεκόρ αποθεμάτων ελαιολάδου ανακοίνωσε η Ιταλία

Διαμορφώθηκαν στους 195.000 τόνους σύμφωνα με ανακοίνωση του Ιταλικού Υπουργείου Γεωργίας
Ρεκόρ αποθεμάτων ελαιολάδου ανακοίνωσε η Ιταλία
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ποιοι και πότε πρέπει να εγγραφούν στο Μητρώο Αγροτών

Η εγγραφή γίνεται υποχρεωτική για κάθε φορολογικό έτος, ακόμη και για όσους δεν υποβάλλουν Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι πλέον και για την υποβολή της αίτησης ενίσχυσης
Ποιοι και πότε πρέπει να εγγραφούν στο Μητρώο Αγροτών
ΕΛΛΑΔΑ

Προσφορές 1 δις ευρώ συγκέντρωσε η ναυτιλιακή εταιρεία του Βαγγέλη Μαρινάκη

Η Capital Maritime Finance μπορεί να αντλήσει ως 300 εκατομμύρια ευρώ
Προσφορές 1 δις ευρώ συγκέντρωσε η ναυτιλιακή εταιρεία του Βαγγέλη Μαρινάκη
ΑΓΡΟΤΕΣ

Από τη συμβολική βράβευση στην πρόταση για δίκτυο αγροτισσών

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς τίμησε τη Μάγδα Κοντογιάννη και την Αναστασία Τοπάλογλου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αγρότισσας
Από τη συμβολική βράβευση στην πρόταση για δίκτυο αγροτισσών
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πληρώνουν εκκρεμότητες του 2025

Στο πακέτο των αγροτικών ενισχύσεων περιλαμβάνονται 2,39 εκατ. ευρώ για τα μικρά νησιά του Αιγαίου και 61,17 εκατ. ευρώ για οικολογικά σχήματα
Πληρώνουν εκκρεμότητες του 2025
ΕΛΛΑΔΑ

Στα όριά τους οι εργαζόμενοι σε τουρισμό και επισιτισμό

Η ΠΟΕΕΤ καταγγέλλει παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας, εξαντλητικά ωράρια, προβλήματα με την ψηφιακή κάρτα και ανεπαρκείς ελέγχους, την ώρα που ο τουρισμός καταγράφει υψηλές επιδόσεις
Στα όριά τους οι εργαζόμενοι σε τουρισμό και επισιτισμό
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αρνητικά και τα επτά δείγματα για αφθώδη πυρετό στη Λέσβο

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν στις 15 Οκτωβρίου
Αρνητικά και τα επτά δείγματα για αφθώδη πυρετό στη Λέσβο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Παλλεσβιακός Φορέας προς ΥΠΑΑΤ «Οι κτηνοτρόφοι περιμένουν τα χρήματα που τους υποσχεθήκατε»

Παρέμβαση προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την ενίσχυση των ζωοτροφών και την αποζημίωση του κατεστραμμένου γάλακτος - «Δεν υπάρχει άλλο περιθώριο ανοχής σε αόριστες διαβεβαιώσεις»
Παλλεσβιακός Φορέας προς ΥΠΑΑΤ «Οι κτηνοτρόφοι περιμένουν τα χρήματα που τους υποσχεθήκατε»
ΑΓΡΟΤΕΣ

Οι κτηνοτρόφοι της Λέσβου περιμένουν τις ενισχύσεις για τις ζωοτροφές

Ο Παλλεσβιακός Φορέας Πρωτογενούς Τομέα ζητά απαντήσεις καθώς, έως το πρωί της 15ης Οκτωβρίου δεν είχαν πιστωθεί χρήματα στους δικαιούχους για τις ζωοτροφές
Οι κτηνοτρόφοι της Λέσβου περιμένουν τις ενισχύσεις για τις ζωοτροφές
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

2.000 Τούρκοι τουρίστες στη Λέσβο για τη Γιορτή Κάστανου

Αυξημένη τουριστική κίνηση αναμένεται από τις 29 Οκτωβρίου έως την 1η Νοεμβρίου, με επίκεντρο την Αγιάσο και τη μεγάλη φθινοπωρινή γιορτή του χωριού
2.000 Τούρκοι τουρίστες στη Λέσβο για τη Γιορτή Κάστανου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Οι αυξήσεις του «Θαλασσίτη» πέρασαν ήδη στα μεταφορικά της Λέσβου

Αναπροσαρμογές σε δέματα και παλέτες από τη Θεσσαλονίκη μετά τη μεγάλη αύξηση των ναύλων – Από 60 στα 70 ευρώ η μεταφορά παλέτας και έως 8 ευρώ το δέμα – Επιβεβαιώνονται οι φόβοι ότι το αυξημένο θαλάσσιο κόστος θα περάσει στην αγορά
Οι αυξήσεις του «Θαλασσίτη» πέρασαν ήδη στα μεταφορικά της Λέσβου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πληρωμές για σχέδια βελτίωσης και βιολογική κτηνοτροφία στη Λέσβο

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, καταβλήθηκαν σήμερα 14 Οκτωβρίου οι ενισχύσεις για την πρώτη παρτίδα σχεδίων βελτίωσης και για δικαιούχους βιολογικής κτηνοτροφίας που είχαν μείνει εκτός προηγούμενων πληρωμών
Πληρωμές για σχέδια βελτίωσης και βιολογική κτηνοτροφία στη Λέσβο