× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Κατά της φοίτησης προσφυγόπουλων στο σχολείο των παιδιών τους;

Ο Σύλλογος γονέων διαφοροποιείται από ρατσιστικές θέσεις, αλλά φοβάται τον κορονοϊό του Καρά- Τεπέ- Καμία ιδέα δεν έχει η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 28/9/2020

Κατά της φοίτησης προσφυγόπουλων στο σχολείο των παιδιών τους;
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Κατά της φοίτησης παιδιών προσφύγων στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης τάσσεται ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του εν λόγω σχολείου, με τους υπογράφοντες γονείς να διαφοροποιούνται από ρατσιστικές θέσεις, αλλά ταυτόχρονα να εκφράζουν τον φόβο τους απέναντι στην πανδημία του κορονοϊού. Αν και τα προσφυγόπουλα που φοιτούν στα σχολεία προέρχονται από συγκεκριμένες δομές φιλοξενίας, ο Σύλλογος Γονέων αναφέρει ότι κάποια παιδιά συστεγάζονται σε σπίτια με πολλά άτομα. Καμιά ιδέα για την εν λόγω ανακοίνωση δεν έχει η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η διευθύντρια της οποίας, Καίτη Στρατάκη ανέφερε στο «Ν» ότι είναι διατεθειμένη να δώσει εξηγήσεις αλλά και να εκφράσει οποιαδήποτε ένσταση των γονέων αρμοδίως.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι πρότινος, το 2ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης έχει υποδεχτεί για δύο σχολικές χρονιές προσφυγόπουλα σε τάξεις υποδοχής με επιτυχία και φαίνεται ότι με αυτή την ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στο facebook χωρίς καμία ενημέρωση αρμοδίως όλα «τινάζονται στον αέρα» και δημιουργούνται εσφαλμένες εντυπώσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η επιστολή που δημοσιεύτηκε μόνο στο facebook χωρίς τις υπογραφές των γονέων και την οποία μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω αναφέρει ότι υπάρχει ο φόβος του κορονοϊού. Κι αυτό προκαλεί απορίες γιατί τα προσφυγόπουλα που μπορούν να φοιτούν σε τάξεις υποδοχής δεν είναι από τα ΚΥΤ, αλλά από συγκεκριμένες δομές φιλοξενίας. Για παράδειγμα μπορούν να διαμένουν στον δημοτικό καταυλισμό του Καρά- Τεπέ, εκείνον όπου έχει μηδενικά κρούσματα, αλλά όχι στη νέα προσωρινή δομή ΚΥΤ του υπουργείου Μετανάστευσης. Τώρα γιατί τα παιδιά που μένουν σε ΚΥΤ δεν έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση, είναι άλλη συζήτηση.

Πάντως ακόμα κι αν υπάρχουν υποψίες ότι κάποια παιδιά μένουν σε δομές με ανεξέλεγκτο πληθυσμό, αυτό θα έπρεπε να ειπωθεί στην Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, όπως μας είπε η ίδια για να το διερευνήσει και να πράξει τα δέοντα, ώστε να μη δημιουργείται τώρα μια εσφαλμένη εντύπωση για ένα σχολείο που έχει τάξεις υποδοχής εδώ και δύο χρόνια με επιτυχία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ας σημειωθεί ότι κάποιοι γονείς διαφοροποιούνται ως προς την εν λόγω ανακοίνωση και αναφέρουν ότι δεν εκφράζει τον Σύλλογο. Ωστόσο ο λογαριασμός του «Συλλόγου Γονέων» έχει κάνει την εν λόγω ανάρτηση στο facebook.

Η επιστολή του Συλλόγου έχει ως εξής:

«Με τη κατάθεση της παρούσης επιστολής ως γονείς του 2ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης επιθυμούμε να καταθέσουμε τους προβληματισμούς μας σχετικά με τη φοίτηση παιδιών μεταναστών στο σχολείο μας, όπως πρόσφατα ενημερωθήκαμε ότι αυτό θα συμβεί από τη Δευτέρα 28/9/2020.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Μυτιλήνη όπως κανένα άλλο μέρος της Ελλάδας και της Ευρώπης βιώνει το φαινόμενο της μετανάστευσης και μετακίνησης πληθυσμών εδώ και αρκετά χρόνια. Κατανοούμε και μάλιστα έχουμε δεχθεί στο σχολείο μας τα τελευταία δύο χρόνια παιδιά μεταναστών, διότι η εκπαίδευση είναι ίση για όλους και η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, ιστορίας και κουλτούρας πολύ σημαντική για την ομαλή ενσωμάτωση τους . Η  πόλη μας όμως εκτός όλων των άλλων την  παρούσα χρονική περίοδο έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της πανδημίας .Στο νησί καταγράφονται ποσοστιαία βάση του πληθυσμού πολλά κρούσματα covid-19 , όπου τα περισσότερα τις τελευταίες εβδομάδες παρουσιάζονται στη δομή φιλοξενίας του Καρά Τεπέ ή είναι σχετιζόμενα με την δομή λόγω της πολυπληθυσμικότητας .

Βάση των παραπάνω εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας και την αντίρρησή μας την δεδομένη χρονική περίοδο τα συγκεκριμένα παιδιά να παρουσιαστούν στο σχολείο μας , χωρίς προφανέστατα να τίθεται το οποιοδήποτε ζήτημα διαφοροποίησης τους ή ρατσισμού κατά τους, το έχουμε  αποδείξει εξάλλου έμπρακτα τα προηγούμενα χρόνια, αλλά λόγω των ειδικών υγειονομικών συνθηκών. Παρότι η ενημέρωση μας είναι ότι έχουν τα παιδιά υποβληθεί σε τέστ με τα αποτελέσματα να είναι αρνητικά στην ανίχνευση του ιού, καταθέτουμε την εύλογη απορία μας,

 Σήμερα ναι, Αύριο όμως; 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ποιός μπορεί να εγγυηθεί;

Γνωρίζουμε  όλοι τις συνθήκες διαβίωσης αυτών των παιδιών εκτός σχολείου, είτε αυτά διαμένουν σε ΚΥΤ  (τη στιγμή που ομοεθνείς τους που έχουν διαπιστωθεί θετικοί ή επαφές θετικών κρουσμάτων συναναστρέφονται  χωρίς προφανώς να τηρούνται υγειονομικά πρωτόκολλα όσο αφορά τις επαφές και συναθροίσεις εντός του ΚΥΤ , αν κάποιος ισχυριστεί το αντίθετο είμαστε στη διάθεση του να μας το αποδείξει.

Είτε αυτά διαμένουν σε οικίες, παρουσιάζοντας σας ώς παράδειγμα φαινόμενα, στην περιοχή μάλιστα που εδρεύει το σχολείο μας  τα οποία είναι ορατά σε όλους μας, να συστεγάζονται  ανεξέλεγκτα σε οικίες λίγων τετραγωνικών πάρα πολλά άτομα,που κανείς δεν γνωρίζει από ποιο Καρά Τεπέ προέρχονται,από το παλιό ή το νέο (Μαυροβούνι)…..

Βάση όλων των παραπάνω παρακαλούμε όπως ανακληθεί η απόφαση σας για τη φοίτηση των παιδιών στο σχολείο μας τη δεδομένη χρονική περίοδο και είμαστε στη διάθεση σας εφόσον μας ζητηθεί να καταθέσουμε τις προτάσεις μας για τρόπους εκπαίδευσης των εν λόγω παιδιών, οι οποίες είναι άμεσα υλοποιήσιμες, ωσότου οι υγειονομικές συνθήκες επιτρέψουν να τα υποδεχθούμε στο σχολείο μας.»

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Παιδιά και ποντίκια, στο Ειδικό Δημοτικό και Νηπιαγωγείο Καλλιθέας Λήμνου

Σοβαρές καταγγελίες γονέων που ζητούν άμεσα μέτρα για την ασφάλεια των παιδιών
Παιδιά και ποντίκια, στο Ειδικό Δημοτικό και Νηπιαγωγείο Καλλιθέας Λήμνου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ένα θετικό αποτέλεσμα για αφθώδη πυρετό σε εκτροφή στη Νάπη

Από τα 29 αποτελέσματα εξετάσεων που γνωστοποιήθηκαν στις 21 Σεπτεμβρίου, τα 28 ήταν αρνητικά
Ένα θετικό αποτέλεσμα για αφθώδη πυρετό σε εκτροφή στη Νάπη
ΥΓΕΙΑ

Η ΔΗΠΑΚ γιατρών ζητά δημόσιο έλεγχο στην Υγεία με αφορμή την υπόθεση Μαζωνάκη

Η παράταξη συνδέει την τραγική υπόθεση με τη συζήτηση για την ιδιωτική υγεία, τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και την προστασία των ασθενών
Η ΔΗΠΑΚ γιατρών ζητά δημόσιο έλεγχο στην Υγεία με αφορμή την υπόθεση Μαζωνάκη
ΔΡΑΣΕΙΣ

Παράταση έως τις 27 Οκτωβρίου για τις αιτήσεις στο LEADER Λέσβου

Περισσότερος χρόνος για ΟΤΑ και συλλογικούς φορείς να υποβάλουν προτάσεις για έργα δημόσιου χαρακτήρα – Στις 15:00 λήγει η νέα προθεσμία
Παράταση έως τις 27 Οκτωβρίου για τις αιτήσεις στο LEADER Λέσβου
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Πανελλήνια διάκριση για τους μαθητές του 10ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης

Με μια ταινία μυθοπλασίας για την οδική ασφάλεια ξεχώρισε το περσινό ΣΤ2 – Στις 27 Νοεμβρίου η απονομή των βραβείων στην Αθήνα
Πανελλήνια διάκριση για τους μαθητές του 10ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης
ΥΓΕΙΑ

Η ζωή συνεχίζεται στο Οικοτροφείο Alzheimer Λέσβου

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Alzheimer, το Οικοτροφείο Α3 Λέσβου στέλνει ένα δυνατό μήνυμα για τη μνήμη, την αξιοπρέπεια και τη ζωή που συνεχίζεται πέρα από τη διάγνωση
Η ζωή συνεχίζεται στο Οικοτροφείο Alzheimer Λέσβου
ΔΡΑΣΕΙΣ

«Μια ιστορία χωρίς φωνή» για τη Νοηματική Γλώσσα

Διαδραστική ημερίδα από τον Σύλλογο «ΑΗΧΟΣ» την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου με ελεύθερη είσοδο για το κοινό
«Μια ιστορία χωρίς φωνή» για τη Νοηματική Γλώσσα
ΔΡΑΣΕΙΣ

Οι εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού έδωσαν το παράδειγμα στην Επάνω Σκάλα

Με σακούλες και διάθεση προσφοράς, οι εθελοντές Κοινωνικής Πρόνοιας ανέλαβαν δράση για καθαρότερους δημόσιους χώρους
Οι εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού έδωσαν το παράδειγμα στην Επάνω Σκάλα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Δεν στέλνουν τα παιδιά τους σε αίθουσες με ποντίκια στη Λήμνο

Οι γονείς του Ειδικού Σχολείου Καλλιθέας αποφάσισαν αποχή από τα μαθήματα και ζητούν ασφαλείς χώρους, επαρκές προσωπικό και μόνιμες λύσεις
Δεν στέλνουν τα παιδιά τους σε αίθουσες με ποντίκια στη Λήμνο
ΔΡΑΣΕΙΣ

Η φροντίδα των ηλικιωμένων στο επίκεντρο συνεδρίου στη Μυτιλήνη

Η Αλληλεγγύη Λέσβου παρουσιάζει τα αποτελέσματα του «ΦροντίΖΩ» και ανοίγει τη συζήτηση για τη στήριξη των ανθρώπων που φροντίζουν καθημερινά τους δικούς τους
Η φροντίδα των ηλικιωμένων στο επίκεντρο συνεδρίου στη Μυτιλήνη
ΔΡΑΣΕΙΣ

Μια πόλη γεμάτη γρίφους περιμένει τους μικρούς της εξερευνητές

Το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού προσκαλεί παιδιά από 5 έως 17 ετών σε ένα ξεχωριστό παιχνίδι στην καρδιά της Μυτιλήνης
Μια πόλη γεμάτη γρίφους περιμένει τους μικρούς της εξερευνητές
ΔΡΑΣΕΙΣ

Η Λέσβος υποδέχεται για πρώτη φορά μια μεγάλη προσκοπική συνάντηση

Περίπου 200 ενήλικα στελέχη από Ελλάδα και Κύπρο στη Μυτιλήνη στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου για την 77η Πανελλήνια Συνάντηση Πτυχιούχων Διακριτικού Δάσους
Η Λέσβος υποδέχεται για πρώτη φορά μια μεγάλη προσκοπική συνάντηση