
Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για την ανάθεση του επιχειρησιακού συντονισμού της διαχείρισης του αφθώδους πυρετού στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ασκεί με ανακοίνωσή του ο Τομέας Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελληνικής Αριστερής Συμπαράταξης.
Η ΕΛΑΣ χαρακτηρίζει την εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων «ομολογία αποτυχίας», υποστηρίζοντας ότι ο Στρατός μπορεί να συνδράμει με προσωπικό και μέσα, αλλά δεν μπορεί να υποκαταστήσει τους κτηνιάτρους, την επιστημονική γνώση και το ολοκληρωμένο σχέδιο που, όπως καταγγέλλει, δεν διέθετε η κυβέρνηση.
Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στην επιλογή του εμβολιασμού που ακολούθησε η Κύπρος, θέτοντας το ερώτημα γιατί μία αντίστοιχη στρατηγική παρουσιάζεται ως ανέφικτη για τη Λέσβο. Παράλληλα, ζητά την άμεση στελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών, δωρεάν μέτρα βιοασφάλειας, πλήρεις αποζημιώσεις για τα θανατωμένα ζώα και το χαμένο εισόδημα, καθώς και δημόσιο πρόγραμμα ανασύστασης του ζωικού κεφαλαίου και επανεκκίνησης των πληγέντων μονάδων.
Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση:
Έξι μήνες μετά την εμφάνιση του αφθώδους πυρετού, η κυβέρνηση αναθέτει τον επιχειρησιακό συντονισμό της κρίσης σε αξιωματικό των Ενόπλων Δυνάμεων και απειλεί με πειθαρχικές κυρώσεις όσους υπαλλήλους δεν συμμορφώνονται με τις εντολές.
Η στρατιωτικοποίηση δεν είναι λύση. Είναι ομολογία αποτυχίας.
Η κυβέρνηση δεν έστειλε εγκαίρως τους αναγκαίους κτηνιάτρους, δεν εξασφάλισε επαρκή μέτρα βιοασφάλειας και δεν προστάτευσε την παραγωγή. Ο υφυπουργός επισκέφθηκε μόλις μία φορά τη Λέσβο χωρίς αποτέλεσμα και, στο Περιφερειακό Συμβούλιο, κρύφτηκε πίσω από την «έλλειψη σήματος». Το υπουργείο μιλούσε για τρία ανοιχτά σφαγεία, ενώ λειτουργούσε μόνο ένα. Οι κτηνοτρόφοι έκλαιγαν, βλέποντας τα κοπάδια, το εισόδημα και τη ζωή τους να καταστρέφονται.
Ο Στρατός μπορεί να συνδράμει με προσωπικό και μέσα. Δεν μπορεί να αντικαταστήσει τους κτηνιάτρους, την επιστημονική γνώση και το σχέδιο που δεν είχε η κυβέρνηση.
Την ίδια στιγμή, τα 3 εκατ. ευρώ προς την Περιφέρεια δεν αποτελούν αποζημίωση των παραγωγών και δεν αναπληρώνουν τη ζημιά που έχουν υποστεί.
Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι ο εμβολιασμός θα πλήξει τις εξαγωγές και την παραγωγική αλυσίδα. Η Κύπρος, όμως, ως κράτος-μέλος της ίδιας Ευρωπαϊκής Ένωσης, εμβολίασε, διαχειρίστηκε τους υγειονομικούς περιορισμούς και προστάτευσε την παραγωγική της αλυσίδα χωρίς να χάσει τις εξαγωγές της.
Γιατί αυτό που έγινε στην Κύπρο παρουσιάζεται ως αδύνατο για τη Λέσβο;
Όταν η κυβέρνηση θέλει να επιβάλει περιορισμούς, επικαλείται την Ευρώπη. Όταν μια ευρωπαϊκή χώρα εφαρμόζει διαφορετική και αποτελεσματικότερη πολιτική, ξεχνά την Ευρώπη και παρουσιάζει τις μαζικές θανατώσεις ως μονόδρομο.
Η ΕΛ.Α.Σ., η οποία βρίσκεται από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των κτηνοτρόφων και σε συνεχή επικοινωνία με τον Παλλεσβιακό Φορέα Πρωτογενούς Τομέα, απαιτεί:
Αν χαθούν τα κοπάδια, δεν χάνονται μόνο τα εισοδήματα των κτηνοτρόφων. Χάνονται η πρώτη ύλη των τυροκομείων, οι θέσεις εργασίας και η παραγωγική βάση της Λέσβου.
Δεν φταίει η Ευρώπη. Δεν φταίνε οι κτηνοτρόφοι. Είναι πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να επιμένει στις θανατώσεις και να κρύβει την αποτυχία της πίσω από τον Στρατό.