× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

10 προτάσεις της «Νέας Δυναμικής» για τον αφθώδη πυρετό στη Λέσβο

Ζητά συντονιστικό όργανο του υπουργείου στο νησί, ολοκλήρωση της ιχνηλάτησης, άνοιγμα των σφαγείων, άμεσες αποζημιώσεις και εξέταση του εμβολιασμού

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 28/8/2026

10 προτάσεις της «Νέας Δυναμικής» για τον αφθώδη πυρετό στη Λέσβο
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

10 προτάσεις για την αντιμετώπιση της επιδημίας του αφθώδους πυρετού στη Λέσβο καταθέτει προς τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιο Καββαδά η περιφερειακή παράταξη «Νέα Δυναμική», με επικεφαλής τον Θεόδωρο Βαλσαμίδη.

Η επιστολή εστάλη την Παρασκευή 28 Αυγούστου, μία ημέρα μετά την ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου για την εξέλιξη της ζωονόσου. Η παράταξη, η οποία αποτελεί τη μείζονα αντιπολίτευση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, υποστηρίζει ότι δεν της δόθηκε η δυνατότητα να παρουσιάσει αναλυτικά τις προτάσεις της κατά τη συνεδρίαση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με αφετηρία την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί πεντέμισι μήνες μετά την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος, οι περιφερειακοί σύμβουλοι ζητούν αλλαγή του υφιστάμενου μοντέλου διαχείρισης και άμεση ανάληψη του τοπικού συντονισμού από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Συντονιστικό όργανο στη Λέσβο

Πρώτη πρόταση της παράταξης είναι η εγκατάσταση συντονιστικού οργάνου του υπουργείου στο νησί, με αρμοδιότητα τον πλήρη έλεγχο και την ορθή εφαρμογή των διαδικασιών που προβλέπει η νομοθεσία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η «Νέα Δυναμική» ζητά το όργανο να αναλάβει άμεσα δράση, εκτιμώντας ότι η μέχρι σήμερα κατανομή αρμοδιοτήτων δεν έχει εξασφαλίσει ενιαίο σχεδιασμό, σαφή ευθύνη και αποτελεσματικό έλεγχο των μέτρων.

Παράλληλα, προτείνει να ολοκληρωθεί η διαδικασία της ιχνηλάτησης εντός του Σεπτεμβρίου και να δοθεί προτεραιότητα στις περιοχές στις οποίες έχει ήδη ελεγχθεί το μεγαλύτερο μέρος των εκτροφών, ώστε να μπορούν να χαρακτηριστούν «καθαρές». Ο επανέλεγχος, σύμφωνα με την πρόταση, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του φθινοπώρου.

Ενίσχυση της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας και έλεγχος των απολυμάνσεων

Η παράταξη ζητά την άμεση ενίσχυση της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας με επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό, προκειμένου να επιταχυνθούν οι έλεγχοι και να υποστηριχθούν οι αυξημένες ανάγκες που έχει προκαλέσει η επιδημία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ιδιαίτερα αιχμηρή είναι η κριτική της για τη μέχρι σήμερα εφαρμογή των μέτρων βιοασφάλειας. Ζητά συστηματικές και πιστοποιημένες απολυμάνσεις στις πύλες εισόδου, στο οδικό δίκτυο και στις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.

Στην επιστολή υποστηρίζεται ότι η διαχείριση των απολυμάνσεων «έχει αποτύχει πλήρως», παρά το γεγονός ότι, σύμφωνα με την παράταξη, έχει κοστίσει περισσότερα από 5 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό παρουσιάζεται ως ισχυρισμός της «Νέας Δυναμικής» και δεν συνοδεύεται στην επιστολή από αναλυτικά οικονομικά στοιχεία.

Έλεγχος ζητείται και για τη διαδικασία ταφής των ζώων που θανατώνονται μετά τον εντοπισμό της νόσου. Η παράταξη τονίζει ότι πρέπει να τηρούνται και να πιστοποιούνται όλα τα προβλεπόμενα μέτρα, ώστε να περιορίζεται ο κίνδυνος περαιτέρω διασποράς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Άνοιγμα των σφαγείων και μεταφορά κρέατος εκτός νησιού

Μεταξύ των βασικών προτάσεων περιλαμβάνεται το άνοιγμα των σφαγείων της Λέσβου. Η παράταξη ζητά να επιτραπεί και η μεταφορά κρέατος εκτός νησιού, υπό την προϋπόθεση ότι τα ζώα θα προέρχονται από ελεγμένες «καθαρές περιοχές» και θα έχουν προηγουμένως υποβληθεί στους απαραίτητους κτηνιατρικούς ελέγχους.

Η συγκεκριμένη πρόταση επιχειρεί να απαντήσει στο οικονομικό αδιέξοδο των κτηνοτρόφων, χωρίς, σύμφωνα με την παράταξη, να υποχωρεί η ανάγκη προστασίας από τη διασπορά της νόσου.

Η εφαρμογή της, ωστόσο, προϋποθέτει σαφή υγειονομικά πρωτόκολλα, επαρκείς ελέγχους και έγκριση των αρμόδιων κτηνιατρικών αρχών.

Άμεσες αποζημιώσεις και ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης

Η «Νέα Δυναμική» ζητά να καταβληθούν χωρίς νέα καθυστέρηση οι αποζημιώσεις για τα ζώα που θανατώθηκαν και για το γάλα που καταστράφηκε.

Παράλληλα, προτείνει να εξεταστεί η πρόσθετη οικονομική ενίσχυση των κτηνοτρόφων με τη μορφή επιστρεπτέας ή μη επιστρεπτέας προκαταβολής, ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις άμεσες υποχρεώσεις τους και να διατηρήσουν τη δυνατότητα επανεκκίνησης της δραστηριότητάς τους.

Ξεχωριστή πρόταση αφορά τη δημιουργία ειδικού προγράμματος απασχόλησης από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Σε αυτό θα μπορούν να συμμετέχουν οι κτηνοτρόφοι που έχασαν τα κοπάδια τους, καθώς και μέλη των οικογενειών τους, μέχρι να καταστεί δυνατή η επανασύσταση των εκμεταλλεύσεων.

Στόχος, όπως υπογραμμίζεται, είναι να εξασφαλιστεί ένα μεταβατικό εισόδημα και να αποτραπεί η εγκατάλειψη των χωριών από πληγέντες παραγωγούς, ιδιαίτερα από τους νεότερους.

Στο τραπέζι και ο εμβολιασμός

Ως εναλλακτικό σχέδιο αντιμετώπισης της επιδημίας, η παράταξη ζητά να εξεταστεί ο εμβολιασμός των ζώων και, εφόσον κριθεί επιστημονικά και θεσμικά εφικτός, να εκπονηθεί συγκεκριμένο σχέδιο εφαρμογής του.

«Όπως βαδίζουμε, θα χαθούν όλα τα ζώα», προειδοποιούν οι περιφερειακοί σύμβουλοι, ζητώντας από την κυβέρνηση να αξιολογήσει το εμβολιαστικό σενάριο ως σχέδιο έκτακτης ανάγκης.

Η επιλογή του εμβολιασμού δεν αποτελεί, ωστόσο, μια απλή διοικητική απόφαση. Συνδέεται με την επιδημιολογική εικόνα, το ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο, την επιτήρηση των εμβολιασμένων ζώων και τις πιθανές επιπτώσεις στη διακίνηση ζώων και προϊόντων. Για τον λόγο αυτό απαιτεί τεκμηριωμένη εισήγηση των αρμόδιων επιστημονικών αρχών.

«Αύριο θα είναι πολύ αργά»

Στην κατακλείδα της επιστολής, η «Νέα Δυναμική» περιγράφει τις συνέπειες της κρίσης ως καταστροφικές για την τοπική οικονομία και την κοινωνική συνοχή της Λέσβου. Κάνει λόγο για ερήμωση των χωριών, μετανάστευση νεότερων παραγωγών, ψυχολογική επιβάρυνση των πληγέντων, κίνδυνο για τα τυροκομικά προϊόντα του νησιού και οικονομική ασφυξία των τοπικών επιχειρήσεων.

«Απαιτείται αλλαγή πλεύσης και ουσιαστικές λύσεις σήμερα. Αύριο θα είναι πολύ αργά», καταλήγει η επιστολή.

Το κείμενο υπογράφουν ο επικεφαλής της παράταξης Θεόδωρος Βαλσαμίδης και οι περιφερειακοί σύμβουλοι Καλλιόπη Γόμου-Πρωτογεράκη, Ελένη Μακρή, Συμεών Χαραλάμπους, Κωνσταντίνος Αδαμίδης, Παντελής Μπουγδάνος, Φιλόδωρος Βιτέλας, Ιωάννης Μανάρας και Ιωάννης Κατσούλης.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η διπλωματία των πόλεων χτίζει γέφυρες ειρήνης στο Αιγαίο

Οι δήμαρχοι Αθηναίων Χάρης Δούκας, Μυτιλήνης Παναγιώτης Χριστόφας και Γκιόμετς Melih Bağcı συζήτησαν στο Επιμελητήριο Λέσβου για τη συνεργασία των τοπικών κοινωνιών, την αλληλεγγύη και τη συνύπαρξη των δύο λαών
Η διπλωματία των πόλεων χτίζει γέφυρες ειρήνης στο Αιγαίο
ΑΓΡΟΤΕΣ

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Η κυβέρνηση εκδικείται τους κτηνοτρόφους της Λέσβου

Κάνει λόγο για «στρατιωτικοποίηση» της διαχείρισης του αφθώδους πυρετού και ζητά προσλήψεις κτηνιάτρων, στήριξη των παραγωγών και άμεσο εμβολιασμό
ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Η κυβέρνηση εκδικείται τους κτηνοτρόφους της Λέσβου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Νέα κράνη σε δικυκλιστές για ασφαλείς μετακινήσεις στη Μυτιλήνη

Η Ένωση Δικυκλιστών Λέσβου, σε συνεργασία με το Τμήμα Τροχαίας Μυτιλήνης, προχώρησε σε δράση ενημέρωσης και αντικατάστασης παλιών ή ακατάλληλων κρανών
Νέα κράνη σε δικυκλιστές για ασφαλείς μετακινήσεις στη Μυτιλήνη
ΧΩΡΙΑ

Απορρίφθηκε η προσφυγή κατά των πανηγυριών με άλογα στη Λέσβο

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία «ΝΕΜΕΣΙΣ» είχε προσφύγει κατά δύο αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης για εκδηλώσεις με ιπποειδή στην Πηγή και την Αγιάσο
Απορρίφθηκε η προσφυγή κατά των πανηγυριών με άλογα στη Λέσβο
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Όλα ανοιχτά για την πιο «καυτή» θέση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

Η παράταξη Μουτζούρη συνεδριάζει το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου για την επόμενη ημέρα στον Πρωτογενή Τομέα. Στο κάδρο Κυρατζής, Αρώνης, Αστυρακάκης, Χατζηκυριαζής και Καλλίας, ενώ ισχυρό παραμένει το ενδεχόμενο να κρατήσει ο ίδιος ο Περιφερειάρχης τη θέση
Όλα ανοιχτά για την πιο «καυτή» θέση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Εγγραφές στον αθλητικό σύλλογο Μυτιλήνης Tαεκβοντό

Ένα άθλημα, δρόμος για σωματική και πνευματική εξέλιξη
Εγγραφές στον αθλητικό σύλλογο Μυτιλήνης Tαεκβοντό
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μεγάλη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων στο Βόρειο Αιγαίο τον Ιούνιο

Πέντε τροχαία με έναν νεκρό και τέσσερις ελαφρά τραυματίες καταγράφηκαν στα νησιά της Περιφέρειας
Μεγάλη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων στο Βόρειο Αιγαίο τον Ιούνιο
ΑΓΡΟΤΕΣ

ΕΛΑΣ «Αφησαν τη Λέσβο χωρίς κτηνιάτρους και τώρα στέλνουν τον Στρατό»

Ο Τομέας Αγροτικής Ανάπτυξης καταγγέλλει «ομολογία κυβερνητικής αποτυχίας» και ζητά στελέχωση των υπηρεσιών, εμβολιασμό, πλήρεις αποζημιώσεις και δημόσιο πρόγραμμα ανασύστασης των κοπαδιών
ΕΛΑΣ «Αφησαν τη Λέσβο χωρίς κτηνιάτρους και τώρα στέλνουν τον Στρατό»
ΑΓΡΟΤΕΣ

ΚΚΕ Λέσβου «Ψάχνουν σωσίβιο στον στρατό για τα αδιέξοδά τους»

Η Τομεακή Επιτροπή καταγγέλλει την κυβερνητική τροπολογία για τον αφθώδη πυρετό, επιρρίπτει ευθύνες και στην Περιφερειακή Αρχή και ζητά πλήρεις αποζημιώσεις, εμβολιασμό και ενίσχυση των κτηνιατρικών υπηρεσιών
ΚΚΕ Λέσβου «Ψάχνουν σωσίβιο στον στρατό για τα αδιέξοδά τους»
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

ΛΑΣ Βορείου Αιγαίου: «Η απάντηση στην κρίση δεν είναι η στρατιωτικοποίηση»

Ζητά νέα ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τον αφθώδη πυρετό, πλήρεις αποζημιώσεις στους κτηνοτρόφους και άμεση στελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών
ΛΑΣ Βορείου Αιγαίου: «Η απάντηση στην κρίση δεν είναι η στρατιωτικοποίηση»
ΜΟΥΣΙΚΗ

Η χορωδιακή Λέσβος τιμά τον μαέστρο Νίκο Τσιριγώτη

Μαθητές, συνεργάτες και φίλοι συναντιούνται την Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου στη Μυτιλήνη, σε μια βραδιά αφιερωμένη στην πολυετή προσφορά του στη μουσική ζωή του νησιού
Η χορωδιακή Λέσβος τιμά τον μαέστρο Νίκο Τσιριγώτη
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Στο «πορτοκαλί» η Λέσβος για τον κίνδυνο πυρκαγιάς

Πολύ υψηλός κίνδυνος την Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου-Σε αυξημένη ετοιμότητα οι υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας
Στο «πορτοκαλί» η Λέσβος για τον κίνδυνο πυρκαγιάς