
Θετικές εξελίξεις, αλλά και κρίσιμες εκκρεμότητες γύρω από τη στελέχωση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας της Λέσβου καταγράφηκαν στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 28 Αυγούστου στο Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης «Βοστάνειο», με αφορμή την έναρξη λειτουργίας της Ψυχιατρικής Κλινικής στο νέο κτήριο.
Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, για την προκηρυγμένη θέση ψυχιάτρου έχουν υποβληθεί τρεις αιτήσεις, ενώ δύο αιτήσεις κατατέθηκαν για τη θέση παιδοψυχιάτρου. Η πρόθεση που εκφράστηκε είναι να αξιοποιηθούν και οι δύο ενδιαφερόμενοι παιδοψυχίατροι με καθεστώς επικουρικού προσωπικού, προκειμένου να καλυφθεί ένα από τα σοβαρότερα και πιο μακροχρόνια κενά στις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας του νησιού.
Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι στη νέα Ψυχιατρική Κλινική πρόκειται να τοποθετηθεί επιπλέον νοσηλευτικό προσωπικό, ώστε να ενισχυθεί η λειτουργία της και να εξασφαλιστούν ασφαλέστερες συνθήκες φροντίδας και νοσηλείας.
Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν η υποδιοικήτρια της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου Ολυμπία Χριστοφιλέα, η διευθύντρια Νοσηλευτικής Ψυχικής Υγείας του Περιφερειακού Δικτύου Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας Ευαγγελία Καραχάλιου, η διευθύντρια Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου Μυτιλήνης Ελένη Μακρή και ο βουλευτής Λέσβου Χαράλαμπος Αθανασίου.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο Χαράλαμπος Αθανασίου μετέφερε ανακοίνωση του υπουργού Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη, σύμφωνα με την οποία το Νοσοκομείο Μυτιλήνης πρόκειται να μετατραπεί σε Νοσοκομείο Τύπου Α.
Ο βουλευτής Λέσβου απέδωσε ιδιαίτερη σημασία στη συμβολή της Ελένης Μακρή, επισημαίνοντας ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη προέκυψε έπειτα από προσωπική προσπάθεια της διευθύντριας Ιατρικής Υπηρεσίας του Βοστανείου.
Η μετατροπή σε Τύπου Α παρουσιάστηκε ως σημαντική θεσμική αναβάθμιση για το Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Ωστόσο, το πρακτικό αποτύπωμά της θα κριθεί από τις συγκεκριμένες οργανωτικές αλλαγές, τις νέες θέσεις προσωπικού και τους πρόσθετους πόρους που θα τη συνοδεύσουν.
Στη συνέντευξη Τύπου ανακοινώθηκε ακόμη η σχεδιαζόμενη αναβάθμιση των Κέντρων Υγείας της Λέσβου μέσω της «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.» (ΚΤΥΠ), του δημόσιου φορέα που έχει την ευθύνη για την κατασκευή και αναβάθμιση κτιριακών υποδομών, μεταξύ άλλων και στον χώρο της Υγείας.
Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι προκηρύσσονται δύο ιατρικές θέσεις για το Κέντρο Υγείας Μανταμάδου: μία θέση γενικού ιατρού και μία θέση παιδιάτρου. Πρόκειται για ειδικότητες κρίσιμες για την πρωτοβάθμια φροντίδα των κατοίκων της βόρειας και βορειοανατολικής Λέσβου, ιδιαίτερα σε μια περιοχή όπου οι αποστάσεις από το Νοσοκομείο Μυτιλήνης καθιστούν αναγκαία την επαρκή και μόνιμη στελέχωση των περιφερειακών δομών.
Και εδώ, πάντως, η έκδοση των προκηρύξεων αποτελεί το πρώτο βήμα. Το ουσιαστικό αποτέλεσμα θα κριθεί από το αν θα εκδηλωθεί ενδιαφέρον, αν θα ολοκληρωθούν εγκαίρως οι διαδικασίες και αν οι γιατροί θα αναλάβουν τελικά υπηρεσία.
Η κατάθεση αιτήσεων αποτελεί μια πρώτη θετική ένδειξη, ιδιαίτερα για την ειδικότητα της Παιδοψυχιατρικής, στην οποία καταγράφεται μεγάλη έλλειψη διαθέσιμων γιατρών σε ολόκληρη τη χώρα. Ωστόσο, δεν σημαίνει ότι οι θέσεις έχουν ήδη καλυφθεί.
Για να αποκτήσει η Λέσβος δημόσια και σταθερή παιδοψυχιατρική υπηρεσία, θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες επιλογής και πρόσληψης και οι ενδιαφερόμενοι να αναλάβουν τελικά καθήκοντα. Αντίστοιχα, η πρόθεση αξιοποίησης και των δύο παιδοψυχιάτρων ως επικουρικών χρειάζεται να μετατραπεί σε συγκεκριμένη διοικητική απόφαση.
Το ζήτημα αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς η νέα Ψυχιατρική Κλινική προβλέπεται να μπορεί να νοσηλεύει και εφήβους άνω των 14 ετών. Η λειτουργία της χωρίς επαρκή παιδοψυχιατρική κάλυψη θα άφηνε ένα κρίσιμο τμήμα των αναγκών ουσιαστικά ακάλυπτο.
Όπως είχε αναδείξει το «Ν» σε προηγούμενο ρεπορτάζ του τον Μάιο, η Λέσβος, με πληθυσμό περίπου 83.000 κατοίκων, δεν διέθετε παιδοψυχίατρο στο δημόσιο νοσοκομείο. Η μοναδική γιατρός της ειδικότητας που υπηρετούσε στο Βοστάνειο είχε παραιτηθεί περίπου ενάμιση χρόνο νωρίτερα και συνέχισε να εργάζεται ιδιωτικά, παραμένοντας η μοναδική παιδοψυχίατρος στο νησί και έχοντας ιδιαίτερα επιβαρυμένο πρόγραμμα.
Ο διοικητής του Νοσοκομείου Μυτιλήνης Αλέκος Κουτσαντώνης είχε αναγνωρίσει τότε το κενό, επισημαίνοντας ότι είχαν προηγηθεί επανειλημμένες προκηρύξεις χωρίς αποτέλεσμα και ότι αναζητούνταν λύση ακόμη και μέσω επικουρικού προσωπικού.
Οι συνέπειες της απουσίας δημόσιας παιδοψυχιατρικής κάλυψης δεν ήταν θεωρητικές. Έφηβος με έντονες αυτοκτονικές τάσεις χρειάστηκε να μεταφερθεί στην Αθήνα, έπειτα από δύσκολη αναζήτηση διαθέσιμης κλίνης. Σε άλλη περίπτωση, 11χρονο κορίτσι στο φάσμα του αυτισμού, με σοβαρά συμπτώματα κατάθλιψης και αυτοτραυματισμών, μετακινήθηκε μαζί με την οικογένειά του στη Θεσσαλονίκη για νοσηλεία.
Η οικογένεια χρειάστηκε να παραμείνει εκτός Λέσβου για περισσότερες από τρεις εβδομάδες, επωμιζόμενη σημαντικό οικονομικό κόστος για μετακινήσεις και διαμονή και φτάνοντας ακόμη και στη λήψη τραπεζικού δανείου.
Μερική κάλυψη παρείχε κινητή μονάδα της ΑΜΚΕ «Αγκαλιά», όμως η παρουσία παιδοψυχιάτρου περιοριζόταν σε μία επίσκεψη τον μήνα ή ακόμη και ανά δίμηνο. Παράλληλα, γραφειοκρατικά εμπόδια στη συνταγογράφηση περιόριζαν τη δυνατότητα ουσιαστικής και συνεχούς παρακολούθησης.
Το νέο κτήριο της Ψυχιατρικής Κλινικής παραδόθηκε επισήμως στις 20 Φεβρουαρίου 2026, παρουσία του υπουργού Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη. Η έναρξη λειτουργίας του αποτελεί σημαντική εξέλιξη για το Βοστάνειο, όμως η ύπαρξη σύγχρονων εγκαταστάσεων δεν αρκεί από μόνη της για την παροχή ολοκληρωμένης φροντίδας.
Η διευθύντρια της Ψυχιατρικής Κλινικής Νίκη Κούρτη είχε επισημάνει ότι απαιτείται ενίσχυση όχι μόνο με ψυχιάτρους και παιδοψυχιάτρους, αλλά και με νοσηλευτές, ψυχολόγους, παιδοψυχολόγους, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές και άλλες αναγκαίες ειδικότητες.
Η ανακοίνωση για πρόσθετο νοσηλευτικό προσωπικό και οι πέντε συνολικά αιτήσεις για τις ιατρικές θέσεις δημιουργούν μια προοπτική κάλυψης μέρους των αναγκών. Η πραγματική αποτίμηση, ωστόσο, θα μπορεί να γίνει όταν ολοκληρωθούν οι προσλήψεις, αναλάβουν υπηρεσία οι επαγγελματίες και διαπιστωθεί αν η νέα κλινική μπορεί να λειτουργήσει με πλήρη διεπιστημονική ομάδα.