
Ιδιαίτερα βαρύ είναι το αποτύπωμα των φετινών πυρκαγιών στον πρωτογενή τομέα της Ισπανίας, καθώς από τις αρχές του 2026 έως τις 17 Αυγούστου είχαν δηλωθεί ζημιές σε 15.842 εκτάρια αγροτικών εκτάσεων. Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη πληγείσα έκταση της τελευταίας δεκαετίας, μετά το 2025, γεγονός που αποτυπώνει την αυξανόμενη πίεση που ασκούν οι πυρκαγιές στις γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.
Ο απολογισμός παραμένει προσωρινός και εκτιμάται ότι θα αυξηθεί, καθώς αρκετοί παραγωγοί δεν είχαν ακόμη τη δυνατότητα να προσεγγίσουν τις καμένες περιοχές και να καταγράψουν το σύνολο των ζημιών. Οι αποζημιώσεις που θα καταβληθούν για το 2026 αναμένεται να ξεπεράσουν τα 2.000.000 ευρώ.
Οι φετινές δηλώσεις ζημιών αφορούν 41 επαρχίες της Ισπανίας. Το μεγαλύτερο πλήγμα καταγράφεται στη Σεβίλλη, όπου κάηκαν 20.300 στρέμματα και ακολουθούν η Ουέσκα με 15.590, η Κόρδοβα με 14.890 και η Γέιδα με 14.540 στρέμματα. Περισσότερο από το 90% των κατεστραμμένων εκτάσεων αφορά αροτραίες καλλιέργειες.
Καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών διαδραματίζει η Agroseguro, μέσω του ισπανικού συστήματος συνδυασμένης αγροτικής ασφάλισης. Η κάλυψη περιλαμβάνει τις ζημιές από πυρκαγιά τόσο στη γεωργική παραγωγή όσο και στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, ανεξάρτητα από την προέλευση της φωτιάς.
Για τις αροτραίες καλλιέργειες, η ασφαλιστική εγγύηση δεν περιορίζεται μόνο στην παραγωγή που καταστρέφεται απευθείας από τις φλόγες. Καλύπτει και εκείνη που χάνεται κατά τη δημιουργία προληπτικών αντιπυρικών ζωνών, όταν αυτές είναι αναγκαίες για τη διευκόλυνση του έργου της κατάσβεσης.
Το ισπανικό σύστημα προβλέπει παράλληλα αποζημίωση για τις ασφαλισμένες απώλειες ζωικού κεφαλαίου, ενώ υπάρχει χωριστή ασφαλιστική κάλυψη για τις δαπάνες συλλογής και υγειονομικής διαχείρισης των νεκρών ζώων. Με τον τρόπο αυτόν καλύπτεται τόσο η άμεση απώλεια του παραγωγικού κεφαλαίου όσο και ένα σημαντικό μέρος των δαπανών που ακολουθούν μια μεγάλη καταστροφή.
με πληροφορίες από το Efeagro.com