× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Θέμα ύψιστης εθνικής ασφάλειας»

Γνωμοδότηση του Τεχνικού Επιμελητηρίου βορείου Αιγαίου σχετικά με τη μετατροπή του πεδίου βολής σε προσωρινή δομή εγκατάστασης προσφύγων και μεταναστών

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 16/9/2020

«Θέμα ύψιστης εθνικής ασφάλειας»

Μια πολύ ενδιαφέρουσα γνωμοδότηση κοινοποίησε στα μέσα ενημέρωσης το παράρτημα βορείου Αιγαίου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Σε αυτό αναφέρονται τα παρακάτω:

Ο συγκεκριμένος χώρος ανήκει στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όχι όμως και οι γραμμές αιγιαλού και παραλίας που είναι κοινόχρηστες, και οι διαμορφώσεις εδάφους απαιτούν εγκρίσεις από διάφορες υπηρεσίες (ΥΠΕΝ, ΓΕΝ, Ενάλιες Αρχαιότητες, κλπ.). Τίθεται θέμα υψίστης Εθνικής Ασφαλείας, αφού ο χώρος κατά μήκος της Ακτογραμμής αποτελεί και Π.Ο.Τ. (Πρόσθιο Όριο Τοποθεσίας), με ότι αυτό συνεπάγεται για την άμυνα του νησιού, ειδικά σε αυτούς τους περίεργους καιρούς με τη γείτονα χώρα.

Στα άρθρα 8 και 10 του ν. 4375/2016 (ΦΕΚ Α’51/2016) ορίζεται ο χαρακτήρας της δομή αυτής. Η παράγραφος 3 του αρ. 16 του ιδίου νόμου -όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, αρ.96 ν 4485/17- ορίζει τις προϋποθέσεις αδειοδότησηςτης συγκεκριμένης εγκατάστασης. Εκεί αναφέρεται μεν «….Σε εξαιρετικές περιπτώσεις επείγουσας και επιτακτικής ανάγκης και για λόγους εθνικού συμφέροντος, για τις ανάγκες εγκατάστασης των δομών του άρθρου 10 σε ακίνητα του Δημοσίου, ν.π.δ.δ. ή Ο.Τ.Α., σε κοινόχρηστους χώρους, χερσαίες ζώνες λιμένων ή σε ιδιωτικά ακίνητα, επιτρέπεται η αλλαγή χρήσης των ήδη υφιστάμενων σε αυτά κτιρίων, καθώς και η εκτέλεση των αναγκαίων μετασκευών, η τοποθέτηση ή ανέγερση προκατασκευασμένων κτιρίων, εγκαταστάσεων και υποδομών, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής πολεοδομικής ή άλλης διάταξης...», αλλά και «…Η περιβαλλοντική αδειοδότηση, όπου απαιτείται, γίνεται σύμφωνα με το ν. 4014/2011…». Επομένως, σύμφωνα με τα προαναφερθέντα μπορεί, πράγματι, η εκάστοτε Κυβέρνηση να επιτάσσει χώρους, κτήρια, κτλ. για να εγκαταστήσει δομές προσωρινού χαρακτήρα αδιαφορώντας για τις πολεοδομικές διατάξεις που ισχύουν στην περιοχή (χρήσεις γης, συντελεστής δόμησης), αλλά είναι υποχρεωμένη να τηρήσει τις περιβαλλοντικές διαδικασίες που προβλέπονται στο ν. 4014/2011.

Ειδικότερα το Κεφάλαιο Α’ του ν.4014/11 πραγματεύεται ακριβώς την «Περιβαλλοντική Αδειοδότηση Έργων και Δραστηριοτήτων». Ήδη στην παρ. 3 του αρ. 1 αναφέρεται ρητά ότι «..3. Έργα και δραστηριότητες, ο σχεδιασμός και η διαδικασία υλοποίησης των οποίων υιοθετούνται με ειδικό νόμο, εξαιρούνται από την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος εφόσον, μέσα από τη νομοθετική διαδικασία που ακολουθείται, πληρούνται οι σκοποί του νόμου αυτού, συμπεριλαμβανομένης της κατάλληλης αξιολόγησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και της επαρκούς δημοσιοποίησης και δημόσιας διαβούλευσης επί των συγκεκριμένων έργων και δραστηριοτήτων.». Υπενθυμίζεται ότι για χωροθέτηση και αδειοδότηση του χώρου δεν γίνεται ουδεμία αναφορά σε περιβαλλοντικές επιπτώσεις, ούτε και αξιολόγηση αυτών. Κατά συνέπεια για την αδειοδότηση των έργων απαιτείται να ακολουθηθεί η διαδικασία που περιγράφεται αναλυτικά στον ν.4014/11, Αρθρα 2 έως 7. Εν περιλήψει, η αδειοδότηση τέτοιων δομών χρειάζεται την έγκριση Περιβαλλοντικών όρων από το αρμόδιο Συμβούλιο της Περιφέρειας, αλλά και εγκρίσεις από την Εφορία Αρχαιοτήτων και τη Δασική Υπηρεσία, ταυτόχρονα με τη θετική εισήγηση από κατάλληλη επιτροπή διαβούλευσης που αποτελείται από φορείς.

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Δύο χρόνια μετά …κοιμούνται ακόμη αγκαλιά με τα βράχια

Ολιγωρία και αδιαφορία της πολιτείας και του Δήμου, καταγγέλλουν κάτοικοι του Πλωμαρίου, οι οποίοι δύο χρόνια μετά την κατολίσθηση στον Προφήτη Ηλία, εξακολουθούν να ζούνε με τον εφιάλτη των βράχων έξω από τα σπίτια τους.
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Κατέθεσε τροπολογία στη Βουλή

Μειωμένο ΦΠΑ 30% σε όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου ζητά το ΚΙΝΑΛ
ΕΛΛΑΔΑ

«Η αύξηση της στρατιωτικής θητείας θα προκαλέσει προβλήματα στην ελληνική οικογένεια»

Ανακοίνωση ΚΚΕ για την αύξηση της θητείας και τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για εξοπλισμούς πολλών δισεκατομμυρίων
ΔΥΤΙΚΗ ΛΕΣΒΟΣ

Ευχαριστίες από το Δήμο Δυτικής Λέσβου στο Μανώλη Γραφάκο

Προχωρά το έργο για την Τελική διάθεση Αποβλήτων των προσφυγικών ροών
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Τόνοι… αρχαίας Μυτιλήνης στον αέρα!

Πολύωρη επιχείρηση μεταφοράς στο κάτω κάστρο, των ογκωδών αρχαιοτήτων που βρέθηκαν στην οδό Αγίων Αποστόλων
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΥΓΕΙΑ

Ελέγχους σε ΚΤΕΛ, στάσεις και πλατείες ζητά η Δημοτική Κοινότητα Μυτιλήνης

Προτάσεις για την προστασία από την πανδημία προς τις αρμόδιες Αρχές
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Καταδικάζουν και αναμένουν τη Δικαιοσύνη

Ανακοίνωση της παράταξης «Με συνέπεια κι ευθύνη όλοι για τη Μυτιλήνη» για το περιστατικό ξυλοδαρμού
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Αφήνετε ανεξέλεγκτα τα αεροδρόμια;»

Ερώτηση Μπουρνού για την κατάργηση των επιτόπιων αεροπορικών Αρχών στο Βόρειο Αιγαίο
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Πέλετ για θέρμανση στα σχολεία, από φύλλα και κλαδιά στη Δυτική Λέσβο

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη του αντιδημάρχου Καθαριότητας Δυτικής Λέσβου Μιχάλη Ρούσση. Αγορά μηχανημάτων, δημιουργία νέων χώρων ανακύκλωσης, εφαρμογή πρωτοπόρων ενεργειών και πρόσληψη μόνιμου προσωπικού προγραμματίζει η δημοτική αρχή
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Κοινωνικό Φροντιστήριο στη Δυτική Λέσβο

Πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής για την στήριξη των μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου άπορων και οικονομικά αδύναμων οικογενειών της περιοχής
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΔΥΤΙΚΗ ΛΕΣΒΟΣ

«Συνεχίζεται ο καυγάς …»

Νέα απάντηση Στρ. Γελαγώτη προς Λαϊκή Συσπείρωση και Γιάννης Συκά για τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου Δυτικής Λέσβου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ο Κ. Μουτζούρης ευχαριστεί τους Αστυνομικούς του Βορείου Αιγαίου

Με αφορμή τον εορτασμό της μνήμης του Αγίου Αρτεμίου, προστάτη του Σώματος της Ελληνικής Αστυνομίας