× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΟΠΕΚΕΠΕ: Βαριές καμπάνες για Μελά και Ρέππα

Οι δυο κατηγορούμενοι αρνήθηκαν όσα τους αποδίδονται, με τον κ. Μελά να κάνει λόγο για «επιχείρηση δολοφονίας χαρακτήρα».

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 3/7/2026

ΟΠΕΚΕΠΕ: Βαριές καμπάνες για Μελά και Ρέππα
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Σε φυλάκιση 5 ετών και 8 μηνών καταδικάστηκαν από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας ο πρώην επικεφαλής του ΟΠΕΚΕΠΕ, Δημήτρης Μελάς και η πρώην διευθύντρια Άμεσων Ενισχύσεων και Τεχνικών Έργων του Οργανισμού, Αθανασία Ρέππα που κρίθηκαν ομόφωνα ένοχοι για υπόθαλψη εγκληματία και παράβαση καθήκοντος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ποινές αποφασίστηκαν ομόφωνα από το δικαστήριο. Ωστόσο, και οι δύο υπέβαλαν αίτημα να τους χορηγηθεί ανασταλτικό δικαίωμα στην έφεση και να παραμείνουν ελεύθεροι έως το Εφετείο. Το αίτημά τους αυτό έγινε τελικά δεκτό, χαρίζοντάς τους την ελευθερία έως ότου δικαστούν εκ νέου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η άποψη του εισαγγελέα ήταν πάντως να οδηγηθούν και οι δύο στη φυλακή και να μην δοθεί ανασταλτική δύναμη στην έφεσή τους. Σύμφωνα με τον εισαγγελικό λειτουργό, θα πρέπει να εκτίσουν και οι δύο την ποινή τους, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει κίνδυνος τέλεσης νέων αδικημάτων αν είναι ελεύθεροι. Ο εισαγγελέας έκανε μάλιστα λόγο για μεθοδευμένες ενέργειες υπόθαλψης κατά τον χρόνο τέλεσης των πράξεων. «Αποδεδειγμένα κάποιοι εκ των εμπλεκομένων στην έκθεση Τυχεροπούλου, που σκοπίμως αγνόησαν οι δύο επιτελικοί, λαμβάνουν 260 χιλιάδες ευρώ επιδοτήσεις», τόνισε με νόημα ο εισαγγελικός λειτουργός, τεκμηριώνοντας την πρότασή του, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει πως η κ. Ρέππα σήμερα υπηρετεί στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Όσον αφορά την κατηγορία της υπεξαγωγής εγγράφου, καθώς η απόφαση του δικαστηρίου για παραπομπή στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ενέχει τη θέση βουλεύματος, το δικαστήριο αποφάσισε ομόφωνα να επιβάλλει στους κατηγορούμενους τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εισαγγελέας: Να απαγορευτεί η ανάληψη από τους κατηγορουμένους θέσης στον ευρύτερο δημόσιο τομέα

Αίσθηση προκάλεσε, πάντως η εισαγγελική πρόταση για το συγκεκριμένο σκέλος της υπόθεσης για το οποίο ζήτησε να τους επιβληθούν επιπλέον, υποχρεωτική εμφάνιση δύο φορές τον μήνα σε Αστυνομικό Τμήμα, καταβολή χρηματικής εγγύησης 100 χιλιάδων ευρώ στον καθένα από τους κατηγορουμένους αλλά και απαγόρευση ανάληψης οποιασδήποτε θέσης στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το δικαστήριο, μετά από πρόταση του Εισαγγελέα, αποφάσισε επίσης να διαβιβαστούν τα πρακτικά της διαδικασίας στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία προκειμένου να λάβει γνώση και να κρίνει αν πρέπει να διενεργηθεί έρευνα και για άλλα αδικήματα, θέτοντας στο «κάδρο» περισσότερα πρόσωπα. Θα πρέπει δηλαδή να διακριβωθεί αφενός εάν έχουν τελεστεί και άλλες αξιόποινες πράξεις αφετέρου αν ο «κύκλος» των εμπλεκομένων περιλαμβάνει και άλλα πρόσωπα όπως, υπευθύνους ΚΥΔ, στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ και της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας.

Και τα δύο πρώην υψηλόβαθμα στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ. τα οποία θα πρέπει πλέον να δικαστούν και για κακούργημα, μετά την αναβάθμιση της κατηγορίας σε βάρος τους για υπεξαγωγή εγγράφου, σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, αν και υπήρχαν υποψίες για «συστηματική απάτη στον Οργανισμό» με την αύξηση στους βοσκοτόπους να είναι εντυπωσιακή, «δεν τέλεσαν τις πράξεις που όφειλαν εκ της θέσεώς τους να τελέσουν». Το αποτέλεσμα ήταν, όπως είπε ο εισαγγελέας, «με τις πράξεις τους, καθημερινά να υποθάλπουν 80 εγκληματίες, για χρονικό διάστημα ενός έτους και οκτώ μηνών», πλήττοντας παράλληλα την εικόνα και η αξιοπιστία της χώρας μας στο εξωτερικό. «Οι κατηγορούμενοι επέδειξαν συμπεριφορά που δεν ταιριάζει με το επαγγελματικό προφίλ τους. Δεν επρόκειτο για αμέλεια. Με πρόθεση απέκρυψαν από τον εισαγγελέα την έκθεση του 2020, της Τυχεροπούλου, που ζητούσε να ενημερωθούν οι δικαστικές αρχές», είχε τονίσει στην αγόρευσή του ο εισαγγελικός λειτουργός, ο οποίος τους καταλόγισε πως είχαν σκοπό να να μη διαπιστωθεί ότι οι εμπλεκόμενοι παραγωγοί εξαπατούσαν τον Οργανισμό.

Στις απολογίες τους, οι δυο κατηγορούμενοι αρνήθηκαν όσα τους αποδίδονται, με τον κ. Μελά να κάνει λόγο για «επιχείρηση δολοφονίας χαρακτήρα».

Η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ

«Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών κήρυξε ομόφωνα ένοχους τον πρώην πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ και πρώην υποψήφιο Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρη Μελά και την πρώην διευθύντρια Αθ. Ρέππα για τα αδικήματα της υπόθαλψης εγκληματία και της παράβασης καθήκοντος επιβάλλοντας ποινές φυλάκισης 5 ετών και 8 μηνών.

Επιπλέον, για το σκέλος της υπεξαγωγής εγγράφου, η κατηγορία αναβαθμίστηκε σε κακούργημα και παραπέμπονται στο Εφετείο Κακουργημάτων.

Αποδεικνύεται και με τη σφραγίδα της δικαιοσύνης ότι η υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ ήταν ένα “γαλάζιο” σκάνδαλο διασπάθισης κοινοτικών πόρων σε βάρος των έντιμων αγροτών και των φορολογουμένων που θα πληρώσουν το υπέρογκο πρόστιμο του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ για το πάρτι διαφθοράς».

ΚΚΕ: «Η τιμωρία δεν μπορεί να αφήσει στο απυρόβλητο τους υπεύθυνος υπουργούς»

«Η ομόφωνη καταδίκη και η αναβάθμιση των κατηγοριών σε κακούργημα για τον Δ. Μελά, πρώην διοικητή του ΟΠΕΚΕΠΕ και πρωτοκλασάτο στέλεχος της ΝΔ, ξεσκεπάζει πανηγυρικά τον πελατειακό μηχανισμό που στήθηκε με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το μοίρασμα των αγροτικών επιδοτήσεων και την εξαγορά συνειδήσεων.

Η τιμωρία, όμως, ορισμένων δεν μπορεί να αφήσει στο απυρόβλητο τους υπεύθυνους υπουργούς, όπως και τον πρωθυπουργό, ούτε να αθωώσει τον ανελέητο ανταγωνισμό για τα κέρδη, τους επιχειρηματικούς ομίλους και την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της ΕΕ που ξεκληρίζουν τους βιοπαλαιστές αγρότες και μέσα από το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ. Αυτή την εγκληματική πολιτική και τα γρανάζια της αντιπαλεύει με συνέπεια στην πράξη μόνο το ΚΚΕ».

 

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΟΡΑ

Το Φυλλάδιο Lidl έχει βγει

Υψηλή ποιότητα, μοναδική φρεσκάδα και πάντα χαμηλές τιμές!
Το Φυλλάδιο Lidl έχει βγει
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ενεργός ο αφθώδης πυρετός στη Λέσβο

Η επιτήρηση έχει καλύψει μόλις το 70,85% μετά από πέντε μήνες… Πάνω από 81.000 τα θανατωθέντα ζώα. Ομολογεί την αποτυχία του το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων στην διαχείριση της ζωονόσου
Ενεργός ο αφθώδης πυρετός στη Λέσβο
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

«Γιατί δεν προσκληθήκαμε στη σύσκεψη;» ρωτούν οι τουριστικοί πράκτορες

Η Ένωση ζητά έγκαιρη ενημέρωση και θεσμική συμμετοχή στις αποφάσεις που αφορούν το νησί σε σχέση με τη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών από την Κρήτη
«Γιατί δεν προσκληθήκαμε στη σύσκεψη;» ρωτούν οι τουριστικοί πράκτορες
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Ενα ιστορικό ντοκουμέντο για τον αφθώδη πυρετό στη Λέσβο

Ο Δημήτρης Μάντζαρης αντιπαραβάλλει τα μέτρα του 1952 με τη σημερινή αντιμετώπιση της επιζωοτίας
Ενα ιστορικό ντοκουμέντο για τον αφθώδη πυρετό στη Λέσβο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Συμμετέχει στο συλλαλητήριο των κτηνοτρόφων ο Συνεταιρισμός Αντισσας

Καλεί παραγωγούς, συλλόγους και συνεταιρισμούς να δώσουν το «παρών» την Πέμπτη 27 Αυγούστου στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
Συμμετέχει στο συλλαλητήριο των κτηνοτρόφων ο Συνεταιρισμός Αντισσας
ΕΛΛΑΔΑ

Πάνω από 1,15 εκατ. αιτήσεις στο πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους»

Στη «χαμηλή» τουριστική περίοδο κατευθύνεται το 71% των αιτήσεων – Ακολουθεί η κλήρωση, με στόχο την ενεργοποίηση των ψηφιακών καρτών στις αρχές Σεπτεμβρίου
Πάνω από 1,15 εκατ. αιτήσεις στο πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους»
ΕΛΛΑΔΑ

Πληρωμές 2,48 δις ευρώ από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ ως τις 28 Αυγούστου

Περισσότεροι από 4,3 εκατ. δικαιούχοι θα λάβουν συντάξεις, εφάπαξ, επιδόματα ανεργίας και μητρότητας
Πληρωμές 2,48 δις ευρώ από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ ως τις 28 Αυγούστου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Δηλώσεις ζημιών για τις καλλιέργειες που έπληξε η φωτιά στη Λήμνο

Οι παραγωγοί από τις περιοχές Θάνους και Πλατέως καλούνται στο Δημαρχείο στις 24 και 25 Αυγούστου. Θα ακολουθήσει αίτημα στον ΕΛΓΑ για καταγραφή και αποζημιώσεις
Δηλώσεις ζημιών για τις καλλιέργειες που έπληξε η φωτιά στη Λήμνο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Η Λέσβος ξεμένει από κτηνιάτρους και κοπάδια

Νέα κρούσματα καταγράφονται σε Πετρί, Μόλυβο και Βαφειό. Στις 70 ανέρχονται πλέον οι ενεργές εστίες και τα ζώα προς θανάτωση πλησιάζουν τα 80.000. Με μεγάλη καθυστέρηση ανοίγει η συζήτηση για εμβολιασμό των κοπαδιών του νησιού
Η Λέσβος ξεμένει από κτηνιάτρους και κοπάδια
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Διακοπές της τελευταίας στιγμής στο Βόρειο Αιγαίο

Πόσο κοστίζει η διαμονή σε Λέσβο, Χίο, Λήμνο, Σάμο και Ικαρία μετά τον Δεκαπενταύγουστο
Διακοπές της τελευταίας στιγμής στο Βόρειο Αιγαίο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ελεύθερη από πανώλη των μικρών μηρυκαστικών η Ελλάδα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός για την Υγεία των Ζώων αποκατέστησε το επίσημο καθεστώς της χώρας από τις 18 Αυγούστου – Εκτός πραγματικότητας η θριαμβευτική εικόνα που παρουσιάζει η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής
Ελεύθερη από πανώλη των μικρών μηρυκαστικών η Ελλάδα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου για το κτηνοτροφικό συλλαλητήριο

Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή την Πέμπτη 27 Αυγούστου έξω από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου – Ζητά αποζημιώσεις, στήριξη του εισοδήματος και εμβολιασμό των ζώων
Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου για το κτηνοτροφικό συλλαλητήριο