× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η «Κίτρινη Αζαλέα» ανθίζει στη Μυτιλήνη

Παρουσιάζεται η νέα ποιητική συλλογή της Ευαγγελίας Αρβανίτη-Μιχαλοπούλου -Η Λέσβος, το μοναδικό ροδόδεντρο των Παρακοίλων και η δύναμη της ποίησης συναντιούνται σε μια ξεχωριστή λογοτεχνική βραδιά στο πλαίσιο της 6ης Έκθεσης Βιβλίου «Στράτης Μυριβήλης»

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 2/7/2026

Η «Κίτρινη Αζαλέα» ανθίζει στη Μυτιλήνη
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Η ποίηση, η ιστορία, η φύση και η πολιτιστική ταυτότητα της Λέσβου θα βρεθούν στο επίκεντρο μιας ξεχωριστής εκδήλωσης την Παρασκευή 10 Ιουλίου, καθώς παρουσιάζεται στη Μυτιλήνη η νέα ποιητική συλλογή της Ευαγγελίας Αρβανίτη-Μιχαλοπούλου με τίτλο «Κίτρινη Αζαλέα – Ροδόδεντρο Ποίησης», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Ενύπνιο».

Η παρουσίαση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της 6ης Έκθεσης Βιβλίου «Στράτης Μυριβήλης», με συνδιοργάνωση της Εταιρείας Αιολικών Μελετών, της Ένωσης Λογοτεχνών Αιγαίου και του Δήμου Μυτιλήνης, την Παρασκευή 10 Ιουλίου 2026 στις 19:30, στην Πλατεία «Μηλένα Κοντού», στον Μακρύ Γιαλό Μυτιλήνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η εκδήλωση φιλοδοξεί να αποτελέσει μια γιορτή της λογοτεχνίας και της λεσβιακής δημιουργίας, φέρνοντας κοντά ανθρώπους των γραμμάτων, της τέχνης και του πολιτισμού, αλλά και το αναγνωστικό κοινό που αγαπά την ποίηση.

Ένα ποιητικό αφιέρωμα στη Λέσβο και το μοναδικό ροδόδεντρό της

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ποιητική συλλογή «Κίτρινη Αζαλέα – Ροδόδεντρο Ποίησης» αποτελεί μια βαθιά προσωπική και ταυτόχρονα συλλογική κατάθεση ψυχής. Γραμμένη με σεβασμό στη λόγια ελληνική γλώσσα και στο πολυτονικό σύστημα, συνδέει τη λυρική παράδοση με τη σύγχρονη ποιητική έκφραση.

Η έμπνευση της δημιουργού αντλείται από τον τόπο καταγωγής της, τα Παράκοιλα Λέσβου, και ιδιαίτερα από το μοναδικό δάσος της Δυτικής Λέσβου, όπου ευδοκιμεί το σπάνιο λεσβιακό ροδόδεντρο, ένα από τα σημαντικότερα φυσικά μνημεία του νησιού και ιδιαίτερης επιστημονικής αξίας για την Ευρώπη.

Ο τίτλος της συλλογής δεν αποτελεί μόνο ποιητικό συμβολισμό, αλλά και έναν φόρο τιμής στον φυσικό αυτό θησαυρό της Λέσβου. Μέσα από εικόνες, προσωπικές μνήμες και έντονη συναισθηματική φόρτιση, η ποιήτρια υμνεί τη γενέτειρά της, αναδεικνύοντας τη στενή σχέση ανθρώπου και τόπου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα, το έργο λειτουργεί και ως μια πολιτιστική παρέμβαση, υπογραμμίζοντας τις δυνατότητες που προσφέρει το μοναδικό αυτό οικοσύστημα στην επιστημονική έρευνα, την περιβαλλοντική εκπαίδευση και την οικοτουριστική ανάπτυξη, ενισχύοντας τη διεθνή προβολή της Λέσβου.

Θερμή υποδοχή από την πρώτη παρουσίαση

Η «Κίτρινη Αζαλέα» έχει ήδη γνωρίσει ιδιαίτερα θετική υποδοχή από την πρώτη της παρουσίαση στην Αθήνα, αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές από εφημερίδες, λογοτεχνικά περιοδικά, αλλά και ραδιοφωνικούς σταθμούς της ελληνικής ομογένειας στη Μελβούρνη και τη Γερμανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η παρουσίασή της στη Λέσβο αποκτά ξεχωριστό συμβολισμό, καθώς επιστρέφει στον τόπο που αποτέλεσε τη βασική πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία της.

Πλούσιο πρόγραμμα με ομιλίες, ποίηση και μουσική

Την εκδήλωση θα ανοίξουν με χαιρετισμούς η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Κοινωνικής Πρόνοιας Εριφύλλη Χιωτέλλη και ο πρόεδρος της Εταιρείας Αιολικών Μελετών Δημήτριος Μπούμπας, ενώ χαιρετισμό της προέδρου της Ένωσης Λογοτεχνών Αιγαίου Στέλλας Πετρίδου θα αναγνώσει η αντιπρόεδρος της Ένωσης Πέρθα Καλέμη.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο διδάκτωρ Θεολογίας και συγγραφέας Αθανάσιος Καλαμάτας, η συγγραφέας και πρόεδρος της Λεσβιακής Παροικίας Ειρήνη Βεκρή, καθώς και η ποιήτρια Πέρθα Καλέμη, η οποία έχει και την ευθύνη της διοργάνωσης της εκδήλωσης.

Η φιλόλογος Μίρνα Φαφουτέλλη θα παρουσιάσει τη βιβλιοκριτική της Στέλλας Πετρίδου, ενώ παρέμβαση θα πραγματοποιήσει ο δικηγόρος Απόστολος Κομνηνάκας. Τον συντονισμό της συζήτησης θα έχει ο Δημήτριος Μπούμπας.

Ξεχωριστή θέση στο πρόγραμμα θα έχουν οι απαγγελίες ποιημάτων από τη δημοσιογράφο, θεατρολόγο και συγγραφέα Αθανασία Δαφιώτη, ενώ η βραδιά θα ολοκληρωθεί μουσικά με τον συνθέτη και ποιητή Γρηγόρη Μολυβιάτη, ο οποίος θα ερμηνεύσει μελοποιημένη ποίηση, καθώς και ποίημα της συλλογής που ο ίδιος έχει μελοποιήσει.

Η δημιουργός

Η Ευαγγελία Αρβανίτη-Μιχαλοπούλου γεννήθηκε στα Παράκοιλα Λέσβου από γονείς μικρασιατικής καταγωγής. Είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και υπηρέτησε επί σειρά ετών ως φιλόλογος στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ενώ εργάστηκε και στα Γενικά Αρχεία του Κράτους.

Έχει παρακολουθήσει σπουδές Ορθοφωνίας και Αγωγής Λόγου στη Σχολή Δημοσιογραφίας του ΑΝΤ1 και έχει αναπτύξει πλούσια συγγραφική δραστηριότητα σε ποικίλα λογοτεχνικά είδη. Έχει αρθρογραφήσει σε μεγάλες αθηναϊκές εφημερίδες για θέματα οικονομικής ιστορίας, ενώ στο συγγραφικό της έργο ξεχωρίζει η βιογραφία του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου με τίτλο «Βίος και Ναυτιλία». Το έργο της «Μοτίβο η Μανή» έχει επίσης βραβευθεί σε διαγωνισμό της εφημερίδας «Τα Νέα».

Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη και οι διοργανωτές καλούν το κοινό να συμμετάσχει σε μια βραδιά αφιερωμένη στην ποίηση, στη μνήμη, στη φύση και στην πολιτιστική κληρονομιά της Λέσβου, γνωρίζοντας από κοντά τη δημιουργό και το νέο της έργο.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΟΥΣΙΚΗ

Το πανηγύρι γίνεται φεστιβάλ και φέρνει στο προσκήνιο τους ήχους της Λήμνου

Τα «Τριβόλια 2026» έρχονται από τις 23 έως τις 25 Οκτωβρίου με μουσικά εργαστήρια, δράσεις για παιδιά, ημερίδα και αναβίωση του πανηγυριού του Αγίου Δημητρίου στο Ρουσσοπούλι
Το πανηγύρι γίνεται φεστιβάλ και φέρνει στο προσκήνιο τους ήχους της Λήμνου
ΘΕΑΤΡΟ

Ο ΕΘΟΚ Καλλονής ανεβάζει ρυθμούς και γεμίζει τον χειμώνα με θέατρο και χορό

Ο ιστορικός Όμιλος σχεδιάζει έως τρεις παραστάσεις τον χρόνο, δημιουργεί θεατρικό εργαστήριο ενηλίκων και λειτουργεί νέα τμήματα παραδοσιακού χορού
Ο ΕΘΟΚ Καλλονής ανεβάζει ρυθμούς και γεμίζει τον χειμώνα με θέατρο και χορό
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

«Το ψέμα έχει μακριά ποδάρια» ανεβαίνει στη Μυτιλήνη από τον ΕΘΟΚ

Η σκηνοθέτιδα Αντιγόνη Μώρου και οι Στράτος Γεωργούλας και Μαρίζα Καραθύμιου μίλησαν στο «Ν» για την παράσταση, το ψέμα, την αλήθεια και τη δύναμη του θεάτρου. Ραντεβού την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου στις 8 το βράδυ στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
«Το ψέμα έχει μακριά ποδάρια» ανεβαίνει στη Μυτιλήνη από τον ΕΘΟΚ
ΒΙΒΛΙΟ

«Τα συναισθήματα που θεραπεύουν» σε μια ξεχωριστή παρουσίαση

Ο καρδιολόγος Γιώργος Χαριτάκης παρουσιάζει στο BookandArt την Τετάρτη στις 7 το απόγευμα το βιβλίο του και μιλά για τη σύνδεση καρδιάς, εγκεφάλου και ψυχής
«Τα συναισθήματα που θεραπεύουν» σε μια ξεχωριστή παρουσίαση
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Στη Σμύρνη ταξιδεύει η έκθεση φωτογραφική έκθεση «Γυναίκα»

Την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου τα εγκαίνια της έκθεσης του Φωτογραφικού Εργαστηρίου του Δήμου Μυτιλήνης, έπειτα από πρόσκληση του συλλόγου IFOD
Στη Σμύρνη ταξιδεύει η έκθεση φωτογραφική έκθεση «Γυναίκα»
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

«Εγκλωβισμένος» μια ταινία για τη ζωή με τη σκλήρυνση κατά πλάκας

Η ταινία μικρού μήκους με πρωταγωνιστή τον Κωστή Σαββιδάκη και θέμα τη σκλήρυνση κατά πλάκας προβάλλεται στις 17 και 18 Οκτωβρίου – Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον καθηγητή Νευρολογίας Νικόλαο Γρηγοριάδη
«Εγκλωβισμένος» μια ταινία για τη ζωή με τη σκλήρυνση κατά πλάκας
ΘΕΑΤΡΟ

Γέμισε το Δημοτικό Θέατρο για τον Μπρεχτ του Αναγνωστηρίου Αγιάσου

Δύο επιτυχημένες παραστάσεις με μεγάλη προσέλευση, ζωντανή μουσική και θερμή ανταπόκριση από το κοινό της Μυτιλήνης
Γέμισε το Δημοτικό Θέατρο για τον Μπρεχτ του Αναγνωστηρίου Αγιάσου
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Το σινεμά βρίσκει τη δική του παρέα στον Πολιχνίτο

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Ρίζες & Ορίζοντες» εγκαινιάζει δωρεάν προβολές, επιδιώκοντας να δώσει συνέχεια στην πολιτιστική ζωή της περιοχής και τον χειμώνα
Το σινεμά βρίσκει τη δική του παρέα στον Πολιχνίτο
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Από τη Λέσβο σε Ιωάννινα και Αθήνα ταξιδεύει η K‑Gold Temporary Gallery

Συμμετέχει τον Οκτώβριο σε δύο διοργανώσεις αφιερωμένες στις ανεξάρτητες καλλιτεχνικές εκδόσεις, παρουσιάζοντας καταλόγους, φωτογραφικά βιβλία, φανζίν και συλλεκτικά αντικείμενα
Από τη Λέσβο σε Ιωάννινα και Αθήνα ταξιδεύει η K‑Gold Temporary Gallery
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κλειστό για δύο ημέρες το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης

Δεν θα λειτουργήσει για το κοινό τη Δευτέρα 5 και την Τρίτη 6 Οκτωβρίου λόγω απαραίτητων εργασιών συντήρησης
Κλειστό για δύο ημέρες το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ρυθμός από το μεσημέρι ως το βράδυ στη Σκάλα Ερεσού

Το Tetragathos III επιστρέφει στις 24 Οκτωβρίου με επτά συμμετοχές, ηλεκτρονικούς ήχους και έμφαση στη συμπερίληψη
Ρυθμός από το μεσημέρι ως το βράδυ στη Σκάλα Ερεσού