
Η διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, οι πολιτικές ασύλου και κοινωνικής προστασίας, αλλά και οι επιπτώσεις που είχαν οι επιλογές της τελευταίας δεκαετίας στα δικαιώματα και την καθημερινότητα των προσφύγων, βρίσκονται στο επίκεντρο της παρουσίασης του συλλογικού τόμου «Ασφαλειοποιημένος Ανθρωπισμός: Κοινωνική Πολιτική και Προσφυγικό στην Ελλάδα (2015-2025)», που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 26 Ιουνίου, στις 20:30, στον χώρο Book and Art (Κομνηνάκη 5) στη Μυτιλήνη.
Την εκδήλωση διοργανώνουν οι Εκδόσεις Τόπος, φιλοδοξώντας να ανοίξουν έναν δημόσιο διάλογο γύρω από ένα ζήτημα που σημάδεψε τη Λέσβο αλλά και συνολικά τη χώρα τα τελευταία δέκα χρόνια.
Μια κριτική ματιά στη δεκαετία του προσφυγικού
Ο συλλογικός τόμος αποτελεί επιστημονική εργασία υπό την επιμέλεια του Νίκου Κουραχάνη, Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου, και του Δημοσθένη Παπαδάτου-Αναγνωστόπουλου, διδάσκοντα στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Μέσα από τις συμβολές πολλών ερευνητών και επιστημόνων επιχειρείται μια συνολική αποτίμηση της περιόδου 2015-2025, κατά την οποία η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη. Το βιβλίο εξετάζει πώς οι πολιτικές ασύλου, υποδοχής και κοινωνικής πρόνοιας μεταβλήθηκαν σταδιακά υπό το πρίσμα της λεγόμενης «ασφαλειοποίησης», μιας προσέγγισης που αντιμετωπίζει το προσφυγικό κυρίως ως ζήτημα ασφάλειας.
Παράλληλα, αναλύονται οι συνέπειες αυτών των πολιτικών τόσο για τα ανθρώπινα δικαιώματα όσο και για τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο.
Συζήτηση με ανθρώπους της επιστήμης και της πράξης
Στην παρουσίαση θα συμμετάσχουν πρόσωπα με διαφορετικές επιστημονικές και επαγγελματικές εμπειρίες γύρω από το προσφυγικό ζήτημα.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Τουλίνα Δέμελη, νομικός στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο ιατρός και πρώην βουλευτής Λέσβου Γιάννης Ζερδελής, καθώς και ο υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου Γιώργος Συκάς.
Τον συντονισμό της εκδήλωσης και τη συζήτηση θα αναλάβει ο Μιχάλης Πουλημάς, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Παρεμβάσεις των επιμελητών
Στην εκδήλωση θα παρέμβουν επίσης οι δύο επιστημονικοί επιμελητές του τόμου, οι οποίοι θα παρουσιάσουν τη φιλοσοφία της έκδοσης, τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας και τους λόγους που καθιστούν επίκαιρη τη συζήτηση για τη σχέση κοινωνικής πολιτικής, ανθρωπισμού και ασφάλειας στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος.
Η Λέσβος στο επίκεντρο του διαλόγου
Η επιλογή της Μυτιλήνης για την παρουσίαση του βιβλίου αποκτά ιδιαίτερο συμβολισμό, καθώς η Λέσβος αποτέλεσε τα προηγούμενα χρόνια έναν από τους βασικούς τόπους υποδοχής προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη. Οι εμπειρίες του νησιού, οι κοινωνικές και πολιτικές προεκτάσεις του προσφυγικού, αλλά και οι αλλαγές που επήλθαν στη διαχείρισή του, αποτελούν σημαντικό μέρος της δημόσιας συζήτησης που αναμένεται να αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.
Η παρουσίαση απευθύνεται τόσο στην ακαδημαϊκή κοινότητα όσο και σε κάθε πολίτη που ενδιαφέρεται να προσεγγίσει, μέσα από επιστημονική τεκμηρίωση και δημόσιο διάλογο, ένα από τα σημαντικότερα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα που απασχόλησαν την Ελλάδα και ειδικότερα τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου την τελευταία δεκαετία.