× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Γιατί να επιλέξει κάποιος το Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Ο πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου Μάνος Σαββάκης για το μεγάλο συνέδριο του Τμήματος, την επικαιρότητα και το μηχανογραφικό των υποψηφίψν

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 18/6/2026

Γιατί να επιλέξει κάποιος το Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Τη θέση ότι το Πανεπιστήμιο οφείλει να παρεμβαίνει τεκμηριωμένα στα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία, να προτείνει λύσεις και να συμμετέχει ενεργά στον δημόσιο διάλογο, διατύπωσε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Ν» στους 99 FM ο πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Μάνος Σαββάκης.

Με αφορμή τόσο τις πρόσφατες παρεμβάσεις του Τμήματος για την ευλογιά των αιγοπροβάτων όσο και τη διοργάνωση του 10ου Τακτικού Συνεδρίου της Ελληνικής Κοινωνιολογικής Εταιρείας στη Μυτιλήνη, ο κ. Σαββάκης ανέπτυξε τον ρόλο της κοινωνιολογίας στη σύγχρονη εποχή, υπερασπίστηκε τη σημασία των κοινωνικών επιστημών και απηύθυνε κάλεσμα στους υποψήφιους των πανελλαδικών εξετάσεων να εξετάσουν σοβαρά το ενδεχόμενο σπουδών στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Το Πανεπιστήμιο δεν είναι έξω από την κοινωνία»

Αναφερόμενος στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Τμήμα Κοινωνιολογίας για τις επιπτώσεις της ζωονόσου στη Λέσβο, ο πρόεδρος του Τμήματος υπογράμμισε ότι τα περιφερειακά πανεπιστήμια δεν μπορούν να παραμένουν αμέτοχα απέναντι σε κρίσιμα κοινωνικά ζητήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως σημείωσε, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου αποτελεί κομμάτι της τοπικής κοινωνίας και έχει υποχρέωση να καταθέτει επιστημονικά τεκμηριωμένες προτάσεις σε θέματα που αφορούν την κοινωνική συνοχή, την ανάπτυξη και τη δικαιοσύνη. Παράλληλα, τόνισε ότι το ίδρυμα παραμένει στη διάθεση των φορέων και της κοινωνίας για την παροχή επιστημονικής γνώσης και τεχνογνωσίας.

Σχολιάζοντας τις συνέπειες της κρίσης στην κτηνοτροφία, ο κ. Σαββάκης εκτίμησε ότι το πλήγμα για τη Λέσβο είναι σημαντικό, καθώς ο πρωτογενής τομέας και ιδιαίτερα η κτηνοτροφία αποτελούν βασικούς πυλώνες της τοπικής οικονομίας. Ωστόσο εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος ότι οι απώλειες μπορούν να αποκατασταθούν, εφόσον υπάρξει χρόνος, χρηματοδότηση και ουσιαστική πολιτική βούληση από την Πολιτεία.

Πάνω από 300 σύνεδροι στη Μυτιλήνη

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη διοργάνωση του 10ου Τακτικού Συνεδρίου της Ελληνικής Κοινωνιολογικής Εταιρείας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στη Μυτιλήνη από τις 26 έως τις 28 Ιουνίου με θέμα «Η κοινωνιολογία στη σύγχρονη εποχή των πολλαπλών αβεβαιοτήτων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Κοινωνιολογική Εταιρεία, το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών και το Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και αναμένεται να συγκεντρώσει περισσότερους από 300 συνέδρους από όλη την Ελλάδα. Οι εργασίες θα ξεκινήσουν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης και θα συνεχιστούν στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ενώ θα πλαισιωθούν από πολιτιστικές δράσεις, περιηγήσεις και έκθεση φωτογραφίας.

«Είναι η εποχή των κοινωνικών επιστημών»

Με φόντο τη συζήτηση που ανοίγει κάθε χρόνο μετά τις πανελλαδικές εξετάσεις για τις σχολές και τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων, ο Μάνος Σαββάκης υπερασπίστηκε τη χρησιμότητα της κοινωνιολογίας σε μια περίοδο έντονων παγκόσμιων μετασχηματισμών.

«Είναι η εποχή των κοινωνικών επιστημών», δήλωσε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι οι ραγδαίες κοινωνικές, τεχνολογικές και πολιτικές εξελίξεις καθιστούν αναγκαία την ύπαρξη επιστημόνων που μπορούν να αναλύουν κοινωνικά φαινόμενα, να ασκούν κριτική σκέψη και να προτείνουν λύσεις σε σύνθετα προβλήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα υποστήριξε ότι οι κοινωνικές επιστήμες βρίσκονται συχνά στο στόχαστρο πολιτικών και ιδεολογικών δυνάμεων που δεν επιθυμούν την ανάπτυξη κριτικού αναστοχασμού στους πολίτες, φέρνοντας ως παράδειγμα διεθνείς εξελίξεις και πολιτικές που επιχειρούν να περιορίσουν τον ρόλο τους στη δημόσια σφαίρα.

Οι επαγγελματικές προοπτικές των κοινωνιολόγων

Απαντώντας στο διαχρονικό ερώτημα για την επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων, ο πρόεδρος του Τμήματος τόνισε ότι η κοινωνιολογία προσφέρει σημαντικές διεξόδους τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Όπως ανέφερε, οι απόφοιτοι μπορούν να δραστηριοποιηθούν στην εκπαίδευση, σε δημόσιες υπηρεσίες, δήμους, περιφέρειες, μη κυβερνητικές οργανώσεις, αναπτυξιακές εταιρείες, φορείς διαχείρισης ευρωπαϊκών προγραμμάτων αλλά και σε ιδιωτικές επιχειρήσεις που χρειάζονται στελέχη με ικανότητα ανάλυσης σύνθετων κοινωνικών και οργανωτικών ζητημάτων.

Υπογράμμισε μάλιστα ότι η κοινωνιολογία δεν αποτελεί μόνο θεωρητική επιστήμη, αλλά έναν κλάδο που παρέχει πρακτικά εργαλεία κατανόησης και επίλυσης προβλημάτων, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση πολιτικών και στρατηγικών σε πολλούς τομείς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής.

Γυναικοκτονίες, πατριαρχία και κοινωνικές ανισότητες

Η συζήτηση επεκτάθηκε και στα ζητήματα της έμφυλης βίας, με αφορμή τις πρόσφατες γυναικοκτονίες που συγκλόνισαν τη χώρα.

Ο κ. Σαββάκης υπογράμμισε ότι οι γυναικοκτονίες δεν αποτελούν μεμονωμένα περιστατικά ούτε μπορούν να ερμηνευθούν ως «κακιά στιγμή» ή αποτέλεσμα στιγμιαίου πάθους. Αντίθετα, όπως είπε, αποτελούν το ακραίο στάδιο μιας μακράς διαδικασίας απαξίωσης, ελέγχου και κακοποίησης που εδράζεται στις πατριαρχικές αντιλήψεις και στις κοινωνικές ανισότητες.

Τόνισε ακόμη ότι οι κοινωνικές επιστήμες και οι σπουδές φύλου διαθέτουν τα εργαλεία για την κατανόηση αυτών των φαινομένων και μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά στην πρόληψη και την αντιμετώπισή τους, μέσα από την εκπαίδευση, την αλλαγή κουλτούρας και την ενίσχυση των δικαιωμάτων.

«Η κοινωνιολογία μπορεί να δώσει απαντήσεις»

Κλείνοντας τη συζήτηση, ο πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνιολογίας υποστήριξε ότι οι κοινωνιολόγοι πρέπει να έχουν πιο ενεργό παρουσία στον δημόσιο διάλογο, ιδιαίτερα σε ζητήματα όπως η εργασία, η ανάπτυξη, οι κοινωνικές ανισότητες, η έμφυλη βία και η ποιότητα ζωής.

«Οι κοινωνίες χρειάζονται λύσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι η κοινωνιολογία δεν περιορίζεται στην περιγραφή των προβλημάτων, αλλά μπορεί να συμβάλει στον σχεδιασμό πολιτικών και πρακτικών που ωφελούν το κοινωνικό σύνολο και ενισχύουν τη βιώσιμη ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Δύο τραυματίες σε τροχαίο στο Λιβαδοχώρι της Λήμνου

Ένα Ι.Χ. αυτοκίνητο βγήκε από την πορεία τους και ανατράπηκε εκτός του οδοστρώματος
Δύο τραυματίες σε τροχαίο στο Λιβαδοχώρι της Λήμνου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Σύλληψη στη Λήμνο για δυνατή μουσική σε κατάστημα

Κατασχέθηκε ενισχυτής ήχου – Η ένταση ξεπερνούσε το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο αναφέρει η ανακοίνωση της Αστυνομίας
Σύλληψη στη Λήμνο για δυνατή μουσική σε κατάστημα
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΟΥΣΙΚΗ

Μια βραδιά αφιερωμένη στην αξία της «Γυναίκας»

Με δύο διαφορετικές μεταξύ τους καλλιτεχνικές δράσεις υποστηριζόμενες από πολύ κόσμο
Μια βραδιά αφιερωμένη  στην αξία της «Γυναίκας»
ΔΡΑΣΕΙΣ

Κυκλοφόρησε το 51ο τεύχος της εφημερίδας «Πάμφιλα»

Πρόσωπα, σχολικές διακρίσεις, τοπική ιστορία και αναμνήσεις στις 16 σελίδες της έκδοσης του Συλλόγου των Απανταχού Παφλιωτών
Κυκλοφόρησε το 51ο τεύχος της εφημερίδας «Πάμφιλα»
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Υποδεχτήκαν τον Αύγουστο με τη «Γιορτή του Κρασιού» τα Πάμφιλα

Με πολύ χορό, τραγούδι και άφθονο κρασί
Υποδεχτήκαν τον Αύγουστο με τη «Γιορτή του Κρασιού» τα Πάμφιλα
ΥΓΕΙΑ

Τέσσερις νέες προσλήψεις στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Στο δυναμικό του ιδρύματος εντάσσονται δύο νοσηλευτές, μία μαία και μία εργαζόμενη στον κλάδο των Ιατρικών Εργαστηρίων
Τέσσερις νέες προσλήψεις στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Μυστήριο στον Ασώματο με τον θάνατο 52χρονου σε πηγάδι

Όλα τα ενδεχόμενα εξετάζουν οι Αρχές για τις συνθήκες υπό τις οποίες ο οικογενειάρχης βρέθηκε νεκρός στο αγρόκτημά του
Μυστήριο στον Ασώματο με τον θάνατο 52χρονου σε πηγάδι
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Ενημερωτικές δράσεις κατά των απατών στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου

Φυλλάδια στη Λέσβο, ομιλίες στη Χίο και ημερίδες σε Ικαρία και Φούρνους
Ενημερωτικές δράσεις κατά των απατών στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΘΕΑΤΡΟ

«Με τις γυναίκες στο τιμόνι… τέρμα τα κλάματα!», ακούσαμε στο Κάστρο Μυτιλήνης

Μια κωμωδία που έφερε άφθονο γέλιο και σημαντικό δίδαγμα στο κοινό της Μυτιλήνης
«Με τις γυναίκες στο τιμόνι… τέρμα τα κλάματα!», ακούσαμε  στο Κάστρο Μυτιλήνης
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Επίδομα 150 ευρώ ζητούν για τους οδηγούς των Δασικών Υπηρεσιών

Ο ΣΕΔΥ Αιγαίου ζητά την άμεση ένταξή τους στους δικαιούχους με αναδρομική ισχύ από το 2024
Επίδομα 150 ευρώ ζητούν για τους οδηγούς των Δασικών Υπηρεσιών
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Η Σκάλα Λουτρών τίμησε 39 παιδιά για τις επιδόσεις τους

Η 36η βράβευση του Συλλόγου Μικρασιατών «Το Δελφίνι» πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης 1922
Η Σκάλα Λουτρών τίμησε 39 παιδιά για τις επιδόσεις τους
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Πένθος στην εκπαιδευτική κοινότητα της Λήμνου

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών και το 3ο Δημοτικό Σχολείο Μύρινας αποχαιρετούν την αναπληρώτρια εκπαιδευτικό Παράλληλης Στήριξης Κωνσταντίνα Κουρκουραΐδου
Πένθος στην εκπαιδευτική κοινότητα της Λήμνου