
Μια πρωτότυπη θεατρική παραγωγή που γεννήθηκε μέσα από τη συλλογική δημιουργία φοιτητών του Πανεπιστημίου Αιγαίου ετοιμάζεται να παρουσιαστεί στη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Μυτιλήνης. Η Φοιτητική Θεατρική Ομάδα «Αυλαία» ανεβάζει την Παρασκευή 6 και το Σάββατο 7 Ιουνίου, στις 19.30, την παράσταση «Νεύρα Πολέμου Πυρά», μια σύγχρονη θεατρική προσέγγιση εμπνευσμένη από τον διαχρονικό μύθο του Προμηθέα.
Με αφορμή την παράσταση, στο στούντιο του «Στο Νησί 99 FM» βρέθηκαν η σκηνοθέτρια και δημιουργός του έργου Αιμιλία Διαμαντάκη και οι φοιτητές – ηθοποιοί Νίκος Πατσαλιάς, Ασημίνα Δημοπούλου και Σοφία Φωκά, μιλώντας για τη διαδικασία δημιουργίας αλλά και για τη ζωή των φοιτητών που συνδυάζουν τις σπουδές τους με την ενασχόληση με το θέατρο.
Η Αιμιλία Διαμαντάκη, φοιτήτρια του Τμήματος Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών, υπογράφει το κείμενο και τη σκηνοθεσία της παράστασης. Όπως εξήγησε, η έμπνευση προήλθε από τον γνωστό μύθο του Προμηθέα και του Επιμηθέα, εστιάζοντας στη στιγμή που ο Προμηθέας χαρίζει τη φωτιά στους ανθρώπους. Η παράσταση επιχειρεί να απαντήσει στο ερώτημα τι έκανε τελικά ο άνθρωπος με αυτό το δώρο και πώς η πορεία του οδήγησε στη σημερινή πραγματικότητα.
Η φωτιά λειτουργεί ως κεντρική αλληγορία του έργου. Δεν συμβολίζει μόνο τη γνώση και την πρόοδο, αλλά και τη δύναμη, την εξουσία και το χρήμα. Μέσα από αυτή τη συμβολική προσέγγιση, οι δημιουργοί επιχειρούν να αναδείξουν τον τρόπο με τον οποίο ο σύγχρονος άνθρωπος έχει παγιδευτεί στην επιδίωξη της κυριαρχίας και της οικονομικής ισχύος, συχνά εις βάρος του συνανθρώπου και του ίδιου του κόσμου που τον περιβάλλει.
Παρότι η παράσταση αντλεί στοιχεία από την αρχαία ελληνική γραμματεία, δεν πρόκειται για μια κλασική αναπαράσταση αρχαίας τραγωδίας. Η ομάδα διατηρεί χαρακτηριστικά όπως ο χορός και η λιτή, συμβολική αφήγηση, ενώ παράλληλα αξιοποιεί σύγχρονα θεατρικά μέσα και έντονη κινησιολογία για να μεταφέρει το μήνυμά της στο σημερινό κοινό.
Στην παράσταση συμμετέχουν συνολικά 10 ηθοποιοί. Τον ρόλο του Ανθρώπου ερμηνεύει ο Ταξιάρχης Φανάρας, ενώ τον Προμηθέα υποδύεται ο Θανάσης Βουλγαρίδης. Ο Νίκος Πατσαλιάς ενσαρκώνει τον «Συνάνθρωπο», έναν χαρακτήρα που λειτουργεί ως αντίβαρο και καθρέφτης των επιλογών του ανθρώπου. Η Ασημίνα Δημοπούλου συμμετέχει στον χορό και παράλληλα υποδύεται τη γυναίκα του Ανθρώπου.
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στον χορό, ο οποίος δεν περιορίζεται σε αφηγηματικό ρόλο αλλά εκφράζει συναισθήματα, εμπόδια, τιμωρίες και εσωτερικές συγκρούσεις των ηρώων. Στον χορό συμμετέχουν η Σοφία Φωκά, η Ίριδα Τσαπρούνη, η Λάουρα Λάλα, η Ταξιαρχούλα Διονυσάτου, η Ειρήνη Σπυρέλη, η Γεωργία Λάσπα και η Ασημίνα Δημοπούλου.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, οι φοιτητές στάθηκαν και στη σημασία των πολιτιστικών ομάδων του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Όπως ανέφεραν, πέρα από τη θεατρική ομάδα λειτουργούν δεκάδες φοιτητικές δράσεις, από φωτογραφία και ορειβασία μέχρι καταδύσεις και χορό, δίνοντας στους νέους ανθρώπους τη δυνατότητα να εκφραστούν δημιουργικά και να αναπτύξουν δεσμούς πέρα από το ακαδημαϊκό περιβάλλον.
Η πραγματοποίηση της παράστασης στηρίζεται, όπως κάθε χρόνο, και από τοπικές επιχειρήσεις της Μυτιλήνης που ενισχύουν τις δράσεις των φοιτητών. Η ομάδα ευχαριστεί το Copy Center, τα Οπτικά Καρασδαγλή, τη Γαρδένια, το Μάτι, την Κόκκινη Πατάτα, το Soho, το Utopia, το Olive Street Food, τον Μανιατέλη, το Μουσικό Καφενείο και το Anagnou Cycles και τον τον γραφίστα Σπύρο Ατσικβάση, για τη συμβολή τους.
Οι παραστάσεις θα δοθούν στις 6 και 7 Ιουνίου στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Θα υπάρχει κουτί οικονομικής ενίσχυσης για όσους επιθυμούν να στηρίξουν τις μελλοντικές δράσεις της ομάδας. Η «Αυλαία» καλεί το κοινό να παρακολουθήσει μια παράσταση που δημιουργήθηκε εξ ολοκλήρου από φοιτητές και επιχειρεί, μέσα από τον μύθο και το θέατρο, να ανοίξει έναν διάλογο για τα μεγάλα ζητήματα της εποχής μας.