× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Πλούσιος ο απολογισμός του «Θεομήτωρ»

Σειρά στοχευμένων δράσεων για το 2018

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 20/3/2019

Πλούσιος ο απολογισμός του «Θεομήτωρ»

Δόθηκε στη δημοσιότητα από τη Διοίκηση του ΚΚΠΠΒΑ (πρώην Θεομήτωρ), ο απολογισμός λειτουργίας και δράσεων του Ιδρύματος για το 2018. Ο απολογισμός περιλαμβάνει έναν μεγάλο αριθμό δράσεων και λειτουργικών παρεμβάσεων που έγιναν όλη την προηγούμενη χρονιά καταδεικνύοντας τον ιδιαίτερο ζήλο με τον οποίο η διοίκηση του ιδρύματος και η πρόεδρος του Κατερίνα Βόλτσιου έχει καταπιαστεί με τις υποθέσεις του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση «ο σκοπός του ΚΚΠΠΒΑ είναι διττός και έχει δύο άξονες. Ο ένας αφορά το διοικητικό σκέλος που συγκροτεί την λειτουργία του Κέντρου και ο άλλος το «οραματικό», που περιλαμβάνει τις ανθρωποκεντρικές στοχεύσεις, διοίκησης και εργαζομένων». 

Αναλυτικά ο απολογισμός έχει ως εξής:

Όσον αφορά το πρώτο, η Διοίκηση του Κέντρου έβαλε ως προτεραιότητά της την αναδιοργάνωση των τμημάτων του Κέντρου ώστε να επιτευχθεί η όσο το δυνατόν καλύτερη λειτουργία του, οριστικοποιώντας το νέο Οργανισμό, ο οποίος αυτή την στιγμή ακολουθεί τις διαδικασίες για έκδοση ΦΕΚ. Στην κατεύθυνση αυτή προχώρησε σε προσλήψειςπροσωπικού.
• Προκήρυξε πέντε θέσεις επικουρικού προσωπικού οι οποίες ανανεώθηκαν έως το τέλος του 2019 (από ετήσιες συμβάσεις εργασίας έγιναν διετούς διάρκειας). Οι συγκεκριμένες θέσεις ανά κατηγορία και ειδικότητα θα προκηρυχτούν ως μόνιμες θέσεις μέσα στο 2019 σύμφωνα με την εξαγγελία του Υπουργείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
• Προκήρυξε δύο φορές, 6 θέσεις ΣΟΧ 2/2018 για προσλήψεις στην καθαριότητα.Σήμερα με την δεύτερη προκήρυξη στην καθαριότητα και με την ίδια σχέση εργασίας, δηλαδή ατομικές συμβάσεις 18μηνης διάρκειας, εργάζονται στο ΚΚΠΠΒΑ έξι εργαζόμενοι. Δόθηκε ουσιαστικά η ευκαιρία σε έξι ανέργους να διεκδικήσουν μια αξιοπρεπή 8άρωρη εργασία έξω από το ασφυκτικό πλαίσιο των συνεργείων καθαρισμού που έως τώρα αναγκάζονταν να απευθύνονται για να μπορέσουν να βιοποριστούν,
• Διεκδίκησε και πήρε, οκτώ θέσεις κοινωφελούς εργασίας καθώς και δεκαοκτώ θέσεις από το «Ειδικό Πρόγραμμα απασχόλησης για 5.500 άνεργους πτυχιούχους Ανώτατων Εκπαιδευτικών και Τεχνολογικών Ιδρυμάτων, ηλικίας 22-29 ετών που απευθύνονταν σε Υπουργεία και εποπτευόμενους φορείς» Αυτή την στιγμή έχουμε εργαζόμενους στο Κέντρο και από τα δυο προγράμματα.
• Προκήρυξε δύο θέσεις ΔΕ φυλάκων, για την φύλαξη του Κέντρου . Οι επιτυχόντες έχουν ήδη αναλάβει εργασία. Μέσα στο 2019 θα προκηρυχθεί μια θέση ακόμη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μένοντας στον πρώτο άξονα, που αφορά το διοικητικό σκέλος σκοπός της διοίκησης ήταν και είναι βελτιωθούν και να αναβαθμίστουν οι κτηριακές υποδομές του Κέντρου. Έτσι η δημοπράτηση του έργου τον Νοέμβριο του 2018, «ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ Β’ ΚΤΙΡΙΑΚΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΚΚΠΠΒΑ (ΠΡΩΗΝ ΘΕΟΜΗΤΩΡ)», συνολικού Προϋπολογισμού 885.000€,  . Με την υπ αριθ. 169/19 απόφασή της η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου κατακύρωσε το έργο στην μειοδότρια εταιρεία και άνοιξε τον δρόμο για την εκτέλεση του έργου. Οι εργασίες θα ξεκινήσουν άμεσα.

Όσον αφορά τον δεύτερο άξονα, το «οραματικό», η πεποίθησή της διοίκησης ήταν ότι τα Κέντρα Πρόνοιας ανά την επικράτεια οφείλουν να λειτουργήσουν υποβοηθητικά, ως δίχτυ προστασίας των ευάλωτων πολιτών. Στην κατεύθυνση αυτή φιλοξενούνται στο Κέντρο μας εβδομήντα άνθρωποι, χρόνια πάσχοντες που δεν μπορούν μόνοι τους να καλύψουν τις ανάγκες τους. Τους παρέχεται εικοσιτετράωρη περίθαλψη και μέσα από το επιστημονικό προσωπικό του Κέντρου, προγράμματα υποστήριξης, απασχόλησης και ψυχαγωγίας.

Ενδεικτικά :

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

• Τακτική, σε εβδομαδιαία βάση ψυχολογική υποστήριξη περιθαλπομένων σε συνεργασία με Κυψέλη.
• Ένταξη σε σχολές μαθητείας του ΟΑΕΔ, ώστε να μπορέσουν οι νεώτεροι περιθαλπόμενοι να αποκτήσουν γνώση μιας τέχνης και να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους για να μπορέσουν κάποια στιγμή να ενταχθούν στην αγορά εργασίας.
• Το Κέντρο έχει εξασφαλίσει την δυνατότητα καθημερινής μετάβασης στον οικισμό της Αγιάσου για αυτούς και αυτές που έχει κριθεί ότι μπορούν, αν το επιθυμούν.
• Σε καθημερινή βάση λειτουργούν προγράμματα εργοθεραπείας εξατομικευμένα, ανά ομάδες.
• Πραγματοποιούμε τουλάχιστον δύο εκδρομές τον χρόνο στο νησί με τα δύο τρίτα περίπου των περιθαλπομένων με τον απαιτούμενο αριθμό προσωπικού του Κέντρου που φροντίζει και εποπτεύει τους «εκδρομείς μας» κ.λ.π.

Τα τελευταία δύο χρόνια το Κέντρο συμμετέχει σε διοργανώσεις, Συνέδρια και κατασκηνωτικά προγράμματα κάνοντας ουσιαστικές παρεμβάσεις με εισηγήσεις. Το 2018 συμμετείχε στο κατασκηνωτικό «Νηρηίδες», στη Λεπτοκαρυά Πιερίας του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας. Η παρέμβαση της κοινωνικής λειτουργού του Κέντρου κ. Λαγουτάρη αφορούσε την αποϊδρυματοποίηση. Παράλληλα δόθηκε η ευκαιρία σε περιθαλπόμενους μας να συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Στο πλαίσιο της εκπαίδευσης δύο εργαζόμενες συμμετείχαν σε διημερίδα που διοργανώθηκε κάτω υπό την αιγίδα του ΚΚΠΚΜ. Τέλος το ΚΚΠΠΒΑ έχει σταθερή παρουσία και συμμετοχή στα Πανελλήνια Συνέδρια των Μονάδων Κοινωνικής Πρόνοιας, την οργάνωση των οποίων έχει αναλάβει το ΚΚΠ Περιφέρειας Κρήτης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται αφενός η κοινωνικοποίηση των «παιδιών μας» και επιδιώκεται η δυνατότητα αποϊδρυματοποίησης τουλάχιστον σε κάποιες από τις περιπτώσεις φιλοξενουμένων μας και αφετέρου η ενημέρωση/ επιμόρφωση εργαζομένων όσο αφορά καινούργιες πρακτικές διαχείρισης της καθημερινότητας και η επαφή τους με εργαζομένους άλλων Κέντρων ώστε να υπάρξει η δυνατότητα ανταλλαγής εμπειριών και αλληλεπίδρασης μεταξύ τους.
Η μέχρι τώρα εμπειρία, έδειξε ότι η δικτύωση των Κέντρων μεταξύ τους μέσα από κοινές δράσεις γέννησε καινούργιες ιδέες και άνοιξε νέους δρόμους.

Τα οικονομικά
Το ΚΚΠΠΒΑ συντηρείται από μια μικρή επιχορήγηση που λαμβάνει από το Υπουργείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και από χρήματα του ΕΟΟΠΥ που λαμβάνει για κάθε ασφαλιζόμενο περιθαλπόμενο ως αποζημίωση. Το ταμείο του Κέντρου ενισχύεται τέλος από ποσά δωρεών. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι περίπου το ένα τρίτο των φιλοξενουμένων μας είναι ανασφάλιστοι. Τέλος σε ετήσια βάση στα Κέντρα Πρόνοιας δίνεται ένα ποσό από πόρους του Κρατικού Λαχείου. Το ΚΚΠΠΒΑ το ποσό αυτό το αξιοποιεί για αναβάθμιση των υποδομών του.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«57 μπαλόνια όσες και οι ψυχές που χάθηκαν για την υποδοχή του Πρωθυπουργού»

Τοποθετήθηκαν από την Κίνηση Μνήμης και Δράσης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σήμερα ο πρωθυπουργός στη Λέσβο

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμά του και ποιους θα συναντήσει
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Το 41% δεν σημαίνει λευκή επιταγή, κύριε Μητσοτάκη»

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε στο «Ν» η βουλεύτρια Ν. Λέσβου του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα, ιδιαίτερα για την εξεταστική επιτροπή για τα Τέμπη και τις ευρωεκλογές
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προκαταβολική κριτική σε Μητσοτάκη από το ΠΑΣΟΚ

Ανακοίνωση της Ν.Ε. Λέσβου του ΠΑΣΟΚ κατηγορεί τoν Πρωθυπουργό πως «εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνον τις εταιρίες και τα μεγάλα συμφέροντα»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Απομακρύνονται οι θάλαμοι των καρτοτηλεφώνων από τη Μυτιλήνη

Η Κοινότητα Μυτιλήνης σε συνεργασία με τον ΟΤΕ προχωρούν στην απομάκρυνση τους και την αποκατάσταση των πεζοδρομίων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρασκευαΐδης: Ο δρόμος Καλλονής – Σιγρίου έργο του ΠΑΣΟΚ

Αναλυτική δήλωση του βουλευτή για το έργο που θα εγκαινιάσει ο Πρωθυπουργός, τις δημόσιες υποδομές που έχει ανάγκη η Λέσβος και τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπισθούν
ΥΓΕΙΑ

Ιατρείο ρύθμισης βηματοδοτών στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Θα λειτουργεί κάθε δεύτερη Τετάρτη με έναρξη την Μεγάλη Τετάρτη
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Βρεφικά πακέτα έλαβαν νέες μητέρες

Από την «Αποστολή» με τη χρηματοδότηση της Eurobank και τη συνεργασία του Δήμου Μυτιλήνης
ΧΩΡΙΑ

Πέθανε ο παλαιότερος και πιο ξακουστός ξυλογλύπτης της Αγιάσου

90 ετών έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Καμαρός
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Eκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Παπανώτας

Με απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη