× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ε΄ Πολιτιστική άνοιξη στον ΦΟΜ

Δείτε εδώ τις εκδηλώσεις και οι δράσεις για το δίμηνο Μαΐου – Ιουνίου 2026

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 6/5/2026

Ε΄ Πολιτιστική άνοιξη στον ΦΟΜ
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Με ένα πλούσιο πρόγραμμα μουσικής, θεάτρου και πολιτιστικών δράσεων επιστρέφει και φέτος η «Πολιτιστική Άνοιξη στον ΦΟΜ», που διοργανώνει για 5η συνεχόμενη χρονιά το Πολιτιστικό Κέντρο ΦΟΜ «Ο Θεόφιλος», το οποίο συμπληρώνει 49 χρόνια συνεχούς παρουσίας στα πολιτιστικά δρώμενα της Μυτιλήνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι εκδηλώσεις για το δίμηνο Μαΐου – Ιουνίου 2026 ξεκινούν το Σάββατο 9 Μαΐου και περιλαμβάνουν μουσικές βραδιές, αφιερώματα, θεατρικές παραστάσεις και ρεσιτάλ πιάνου, με τη συμμετοχή καταξιωμένων καλλιτεχνών και δημιουργών. Το πρόγραμμα απευθύνεται στο κοινό της Λέσβου που αγαπά τον πολιτισμό και φιλοδοξεί να προσφέρει ένα ακόμη δημιουργικό δίμηνο στο θεατρόφιλο και μουσικόφιλο κοινό του νησιού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το πρόγραμμα όπως έχει μέχρι αυτήν τη στιγμή :

1)    Σάββατο 9 Μαΐου,  9 μμ. : «Σφηνάκια για πιάνο».  Ο μουσικοσυνθέτης Ηρακλής Πασχαλίδης ερμηνεύει μικρές ιστορίες που τις αφηγείται ένα πιάνο,παίζοντας μουσική που έγραψε κυρίως για θεατρικές παραστάσεις.(Διάρκεια περίπου 1 ώρα)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

2)    Κυριακή 10 Μαΐου,  8 μμ. :  Εκδήλωση μουσικής και ποίησης για την «Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας . Η εκδήλωση είναι συνδιοργάνωση του Πολιτιστικού Συλλόγου « Η Επάνω Σκάλα» με τον ΦΟΜ.

3)    Σάββατο 23/5, Κυριακή 24/5 και Δευτέρα 25/5 , 9 μμ : Θεατρική παράσταση « Η σκιά της μύγας» της Βαλεντίνας Παπαδημητράκη. Ένα έργο για δύο ηθοποιούς  με θέμα την πόλη που αλλάζει, τις γειτονιές που χάνονται, το αστικό τοπίο που μεταβάλλεται βίαια, το εσωτερικό τοπίο των ανθρώπων που πασχίζουν να προσαρμοστούν, τα χνάρια της  μνήμης που σβήνουν με την επέλαση του υπερτουρισμού. Ο χώρος ενός καφενείου γίνεται το φυσικό σκηνικό μιας παράστασης που ακροβατεί στα όρια της νοσταλγίας, του ρεαλισμού και της ονειροπόλησης.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ερμηνεύουν η Ντέσσυ Κομνηνού και ο Δημήτρης Χαραράς. Σκηνοθεσία Αντρέας Σεφτελής. Διάρκεια 1.10΄.

 

4)    Παρασκευή 29/5, Σάββατο30/5,  Κυριακή 31/5  και Δευτέρα 1/6: 9 μμ: Θεατρική Παράσταση «Όλα αυτά τα υπέροχα πράγματα»  - (Every brilliant thing) των Duncan Macmillan & Jonny Donahoe.   Η μαμά ενός επτάχρονου κοριτσιού κάνει απόπειρα αυτοκτονίας. Το κοριτσάκι ξεκινάει μια λίστα με όλα τα υπέροχα πράγματα για τα οποία αξίζει να ζεις... Ενήλικας πια, έρχεται να μας διηγηθεί την ιστορία της. Και την ιστορία της Λίστας. Γιατί, όσο περνάνε τα χρόνια, η Λίστα μεγαλώνει... Το "Όλα αυτά τα υπέροχα πράγματα" είναι ένα έργο τρυφερό, ξεκαρδιστικό, συγκινητικό και γεμάτο αισιοδοξία. Ένα έργο-αγκαλιά, που φτιάχνεται κάθε βράδυ ξανά από την ηθοποιό και το κοινό μαζί.

Ερμηνεύει η Μαρία Γερούλια. Σκηνοθεσία Αντρέας Σεφτελής. Διάρκεια 1.15΄. Σάββατο 6 Ιουνίου, 9 μμ. : Ρεσιτάλ πιάνου με τον διευθυντή Ορχήστρας και Πιανίστα Κωνσταντίνο Αλεξόπουλο.

 

Όλες οι εκδηλώσεις θα γίνουν στο Θέατρο του ΦΟΜ, Δικελή 2.  Πληροφορίες 6972 210 895   www.fom.gr

που χάνονται, το αστικό τοπίο που μεταβάλλεται βίαια, το εσωτερικό τοπίο των ανθρώπων που πασχίζουν να προσαρμοστούν, τα χνάρια της ατομικής και της συλλογικής μνήμης που σβήνουν με την της ονειροπόλησης

 

 

 

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΓΕΥΣΗ

Γυναικείοι Συνεταιρισμοί: Η άλλη πλευρά του επιχειρείν και της χειραφέτησης

Οι γυναίκες πήραν την κατάσταση στα χέρια τους, προβάλλουν προϊόντα της Λέσβου και τον τόπο αλλά χρειάζονται αναγνώριση και ενδυνάμωση.
Γυναικείοι Συνεταιρισμοί: Η άλλη πλευρά του επιχειρείν και της χειραφέτησης
ΜΟΥΣΙΚΗ

Η «Ευδαιμονία» έκλεισε το Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Μολύβου

Τη συναυλία της 19ης Αυγούστου παρακολούθησε η πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία μίλησε στην κάμερα του «Ν»
Η «Ευδαιμονία» έκλεισε το Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Μολύβου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Δυναμικό ξεκίνημα για τη 46η Γιορτή του Ούζου

Με τη συμμετοχή διαφόρων και πολλών πολιτιστικών φορέων και ποτοποιίων του νησιού και με τον κόσμο να κατακλύζει το παρκάκι, για να περάσει καλά
Δυναμικό ξεκίνημα για τη 46η Γιορτή του Ούζου
ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλία για θάλασσες και θαλασσοπόρους

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*
Βιβλία για θάλασσες και θαλασσοπόρους
ΜΟΥΣΙΚΗ

Η μουσική παράδοση της Αγιάσου στο Μουσείο Βρανά

Ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος Αγιασωτών ολοκλήρωσε τις καλοκαιρινές δράσεις του με την προβολή ντοκιμαντέρ και ζωντανή μουσική
Η μουσική παράδοση της Αγιάσου στο Μουσείο Βρανά
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΚΟΣΜΟΣ

Διεθνές Φεστιβάλ Ειρήνης τον Σεπτέμβριο στη Μυτιλήνη

Από τους «γείτονες» συλλόγους «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίου» και «Ege Barış ve İletişim Derneği»
Διεθνές Φεστιβάλ Ειρήνης τον Σεπτέμβριο στη Μυτιλήνη
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Η συλλογή της Πινακοθήκης Μήθυμνας ταξιδεύει στο Σίγρι

Εγκαινιάζεται στις 28 Αυγούστου στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου
Η συλλογή της Πινακοθήκης Μήθυμνας ταξιδεύει στο Σίγρι
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΟΥΣΙΚΗ

Η Έλενα Παπαρίζου μάς ξεσήκωσε στο Δημοτικό Στάδιο Μυτιλήνης

Μικροί και μεγάλοι πέρασαν αξέχαστες μουσικές στιγμές μαζί της και με την ομάδα της
Η Έλενα Παπαρίζου μάς ξεσήκωσε στο Δημοτικό Στάδιο Μυτιλήνης
ΜΟΥΣΙΚΗ

Παγκόσμια πρεμιέρα κάτω από τον ουρανό του Μολύβου

Το νέο έργο «Hommage» του Χρήστου Παπαγεωργίου παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Μολύβου, σε μια βραδιά αφιερωμένη στην «Ανδρεία»
Παγκόσμια πρεμιέρα κάτω από τον ουρανό του Μολύβου
ΜΟΥΣΙΚΗ

Αφιέρωμα στο έντεχνο αστικό τραγούδι στη Βατούσα

Ο Δημοσθένης Φιστουρής στο τραγούδι και ο Θανάσης Τρικούπης στο πιάνο, το Σάββατο 22 Αυγούστου στο Πάρκο Αγίου Νικολάου
Αφιέρωμα στο έντεχνο αστικό τραγούδι στη Βατούσα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

«Ελάτε να γνωρίσουμε τη γεωλογική κληρονομιά Ελλάδας και Κύπρου»

Μια εκπαιδευτική εκδήλωση σχετικά με τη γεωλογία Ελλάδας και Κύπρου και είναι ανοιχτή σε όλους
«Ελάτε να γνωρίσουμε τη γεωλογική κληρονομιά Ελλάδας και Κύπρου»
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Η θάλασσα, ο τόπος και οι μνήμες μέσα από τον φακό του Γιώργου Αραπόγλου

Με θερμή ανταπόκριση από το κοινό ολοκληρώθηκε στη Σκάλα Πολιχνίτου η φωτογραφική έκθεση «Παρὰ θῖν᾽ ἁλὸς»
Η θάλασσα, ο τόπος και οι μνήμες μέσα από τον φακό του Γιώργου Αραπόγλου