× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Χωρίς διέξοδο οι κτηνοτρόφοι – γεμίζουν τα ψυγεία, μένει το γάλα

Η κινητοποίηση της Μ. Πέμπτης και η αγωνία για τις επόμενες ημέρες

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 9/4/2026

Χωρίς διέξοδο οι κτηνοτρόφοι – γεμίζουν τα ψυγεία, μένει το γάλα
Παναγιώτης Μπαλάσκας
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Σε κλίμα έντονης αγανάκτησης και απόγνωσης πραγματοποιήθηκε το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης 9 Απριλίου η κινητοποίηση αγροτών και κτηνοτρόφων στη Λέσβο, έπειτα από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, με βασικό αίτημα την άμεση οικονομική στήριξη και την άρση των περιορισμών που έχουν οδηγήσει τον πρωτογενή τομέα σε ασφυξία.

Η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε στον απόηχο της απόφασης των τυροκόμων να σταματήσουν από τη Μεγάλη Πέμπτη την παραλαβή γάλακτος – με εξαίρεση τρεις συνεταιρισμούς και ορισμένες μικρές μονάδες – εξέλιξη που επιτείνει δραματικά την ήδη κρίσιμη κατάσταση. Οι παραγωγοί βρίσκονται αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο να μην μπορούν να διαθέσουν το γάλα τους, την ώρα που τα κόστη παραγωγής συνεχίζουν να «τρέχουν».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Αιμορραγεί το νησί – δεν υπάρχει καμία λύση»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Μανταμάδου, Παναγιώτης Σταμάτης, περιέγραψε με δραματικούς τόνους την κατάσταση, τονίζοντας ότι η συνέχιση της παραλαβής γάλακτος δεν έχει ουσιαστικό αντίκρισμα όσο παραμένει η απαγόρευση εξαγωγής τυροκομικών προϊόντων.

Όπως είπε στο «Ν», μέσα σε λίγες ημέρες οι αποθηκευτικοί χώροι θα έχουν γεμίσει, οδηγώντας αναπόφευκτα τον κλάδο σε αδιέξοδο. «Ξοδεύουμε, αλλά δεν εισπράττουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται πλέον «στο έλεος των εμπόρων ζωοτροφών».

Ο ίδιος άσκησε έντονη κριτική στην πολιτεία για την απουσία λύσεων και στήριξης, κάνοντας λόγο για πλήρη αδιαφορία απέναντι σε έναν κλάδο που «καταστρέφεται και αιμορραγεί». Παράλληλα, κάλεσε τους ίδιους τους παραγωγούς να πάρουν τον αγώνα στα χέρια τους, υπογραμμίζοντας ότι «κανείς δεν θα αγωνιστεί για αυτούς».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα αιτήματα των αγροτών: αποζημιώσεις, στήριξη και μέτρα

Από το μεγάφωνο της κινητοποίησης, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ανεμώτιας και μέλος της Ομοσπονδίας, Σταύρος Μαντατής, παρουσίασε το πλαίσιο των διεκδικήσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η άμεση αποζημίωση για το γάλα που δεν θα διατεθεί, η πλήρης κάλυψη των απωλειών για όσους έχασαν ζώα, η επιδότηση ζωοτροφών, το πάγωμα οφειλών και η κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στην ανάγκη ενίσχυσης της κτηνιατρικής υπηρεσίας, με τον ίδιο να επισημαίνει ότι η υποστελέχωση συνέβαλε τόσο στην εξάπλωση της νόσου όσο και στη διατήρηση των περιορισμών.

«100% αποζημίωση» προτείνουν οι συνεταιρισμοί

Από την πλευρά των συνεταιρισμών, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Μεσοτόπου, Μάνος Κωνσταντιδέλλης, πρότεινε ένα συγκεκριμένο μοντέλο αποζημίωσης, το οποίο – όπως είπε – μπορεί να δώσει άμεση ανάσα στους παραγωγούς.

Η πρόταση προβλέπει αποζημίωση στο 100% της παραγωγής, με βάση τα τιμολόγια του 2025 για την περίοδο Απριλίου έως Αυγούστου, ώστε τα χρήματα να φτάσουν άμεσα στους κτηνοτρόφους που δεν μπορούν να διαθέσουν το γάλα τους. Όπως εξήγησε, η λύση αυτή θα επιτρέψει στους παραγωγούς να διαχειριστούν την κατάσταση, ακόμη και αν χρειαστεί να περιορίσουν προσωρινά την παραγωγή.

Την ίδια ώρα, οι συνεταιρισμοί που συνεχίζουν να παραλαμβάνουν γάλα το μεταποιούν και το αποθηκεύουν, μέχρι να εξαντληθούν οι διαθέσιμοι χώροι – ένα όριο που, όπως παραδέχονται, βρίσκεται πλέον πολύ κοντά.

«Απελπιστικά δύσκολη» η κατάσταση στην αγορά

Ο κρεοπώλης Παναγιώτης Σελάχας έκανε λόγο για μια «απελπιστικά δύσκολη» κατάσταση, επισημαίνοντας ότι η αγορά βρίσκεται σε πλήρη αβεβαιότητα.

Όπως ανέφερε, η ψυχολογία του κόσμου είναι καταρρακωμένη, ενώ ακόμη και η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις εμφανίζεται περιορισμένη, λόγω κόπωσης και απογοήτευσης. Παράλληλα, σημείωσε ότι οι επόμενες ημέρες είναι κρίσιμες, με τα βλέμματα στραμμένα στις αποφάσεις του Υπουργείου μετά τις αργίες.

Πολιτικές παρεμβάσεις και ευθύνες

Στην κινητοποίηση παρευρέθηκαν και πολιτικοί εκπρόσωποι, με τον βουλευτή Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Παναγιώτης Δουδωνής να καταγγέλλει «κρατική αδιαφορία» και να κάνει λόγο για έναν ολόκληρο κλάδο που δίνει μάχη επιβίωσης.

Από την πλευρά της, η βουλεύτρια του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «θυσιάζει το νησί», επισημαίνοντας την απουσία ουσιαστικών αποζημιώσεων και τη μετακύλιση της ευθύνης στους ίδιους τους παραγωγούς.

«Δικαιολογημένη η αγανάκτηση» λέει η Περιφέρεια

Ο αντιπεριφερειάρχης Κώστας Αρώνης αναγνώρισε ότι η αντίδραση των κτηνοτρόφων είναι σε μεγάλο βαθμό δικαιολογημένη, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για τον κλάδο που πλήττεται περισσότερο από την κρίση.

Όπως ανέφερε, η Περιφέρεια βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι δεν έχει την αρμοδιότητα λήψης των τελικών αποφάσεων, χαρακτηρίζοντας τις υπηρεσίες της ως «εκτελεστικό όργανο».

Αίτημα για αποζημιώσεις με βάση το 2025

Την ίδια ημέρα, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου κατέθεσε επίσημο αίτημα προς το Υπουργείο για τη χορήγηση αποζημιώσεων στους παραγωγούς που δεν μπορούν να διαθέσουν το γάλα τους.

Η πρόταση προβλέπει τον υπολογισμό των αποζημιώσεων με βάση τα τιμολόγια της περιόδου Απριλίου – Αυγούστου 2025, ώστε να διασφαλιστεί αντικειμενικότητα και ταχύτητα στην καταβολή των ενισχύσεων.

Σε κάθε περίπτωση, το μήνυμα της κινητοποίησης ήταν σαφές: χωρίς άμεσες αποφάσεις και ουσιαστική στήριξη, ο πρωτογενής τομέας της Λέσβου βρίσκεται ένα βήμα πριν από μη αναστρέψιμες απώλειες.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Δυσφορία για τον Καββαδά

Φορείς του πρωτογενούς τομέα της Λέσβου επικρίνουν τα ανύπαρκτα πολιτικά αντανακλαστικά του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης
Δυσφορία για τον Καββαδά
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Μαρία Κομνηνάκα φέρνει στη Βουλή τις επιπτώσεις του αφθώδους πυρετού στη Λέσβο

Η βουλευτής του ΚΚΕ, μαζί με τη Διαμάντω Μανωλάκου και τον Μανώλη Συντυχάκη, κατέθεσε ως Αναφορά την επιστολή του Συλλόγου Μεσοτοπιτών «Η Αναγέννηση»
Η Μαρία Κομνηνάκα φέρνει στη Βουλή τις επιπτώσεις του αφθώδους πυρετού στη Λέσβο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«O Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αγνοείται και οι κτηνοτρόφοι της Λέσβου καταστρέφονται»

Παρέμβαση του βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Παναγιώτη Δουδωνή για την αντιμετώπιση του αφθώδη πυρετού στη Λέσβο
«O Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αγνοείται και οι κτηνοτρόφοι της Λέσβου καταστρέφονται»
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η Λέσβος στο επίκεντρο του διεθνούς διαλόγου για τον τουρισμό

Το 13ο Διεθνές Συνέδριο Τουρισμού φέρνει στη Λέσβο περίπου εκατό συνέδρους από περισσότερες από τριάντα χώρες, με επίκεντρο τη βιώσιμη ανάπτυξη, την καινοτομία και το μέλλον των τουριστικών προορισμών
Η Λέσβος στο επίκεντρο του διεθνούς διαλόγου για τον τουρισμό
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η Μυτιλήνη ξαναμπαίνει σε ρυθμό πολιτισμού

Νέα περίοδος μαθημάτων στη Φιλαρμονική, τη Χορωδία «Νίκος Μυρογιάννης», το Φωτογραφικό Εργαστήρι και τη Δημοτική Ορχήστρα Νέων
Η Μυτιλήνη ξαναμπαίνει σε ρυθμό πολιτισμού
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Μυτιλήνη και Δικελί δίνουν ραντεβού ειρήνης στην Επάνω Σκάλα

Ο Παναγιώτης Χριστόφας υποδέχθηκε το πρωί της Τρίτης στο λιμάνι τον Δήμαρχο Δικελί Adil Kırgöz, την αντιπροσωπεία και τα χορευτικά συγκροτήματα της γειτονικής πόλης
Μυτιλήνη και Δικελί δίνουν ραντεβού ειρήνης στην Επάνω Σκάλα
ΔΡΑΣΕΙΣ

Η ανακύκλωση απλώνεται σε ολόκληρη τη Λέσβο

Η «Ανακύκλωση Αιγαίου Α.Ε.» συνεχίζει τη συνεργασία με τον Δήμο Δυτικής Λέσβου και σχεδιάζει νέες δράσεις με τον Δήμο Μυτιλήνης
Η ανακύκλωση απλώνεται σε ολόκληρη τη Λέσβο
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Έκτακτη βλάβη φέρνει κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Βενιζέλου

Εκ περιτροπής η κίνηση προς το αεροδρόμιο μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών
Έκτακτη βλάβη φέρνει κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Βενιζέλου
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η «σκληρή» Τουρκική λίρα εκτοξεύει τον τουρισμό στη Λέσβο

Ρεκόρ όλων των εποχών στις αφίξεις Τούρκων τουριστών. Ξεπέρασαν τις 100.000 το οκτάμηνο του 2026
Η «σκληρή» Τουρκική λίρα εκτοξεύει τον τουρισμό στη Λέσβο
ΘΕΑΤΡΟ

Η Κατερίνα Διδασκάλου καθήλωσε το Κάστρο της Μυτιλήνης

Η «Πόρνη από πάνω» έκλεισε το Λεσβιακό Καλοκαίρι με δυνατό χειροκρότημα και ένα ηχηρό μήνυμα για τη βία και την καταπίεση των γυναικών
Η Κατερίνα Διδασκάλου καθήλωσε το Κάστρο της Μυτιλήνης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Παίζει «μπάλα» από τριών ετών... και σήμερα ποδοσφαιρίστρια στην ομάδα της Καλλονής!

Η 25χρονη Αμερικανίδα, επαγγελματίας ποδοσφαιρίστρια στην ομάδα της Καλλονής, μιλά στο «Ν» για τη διαδρομή της στον κόσμο του ποδοσφαίρου και τη προσπάθειά της να διαμορφώσει τη ζωή της με τον δικό της τρόπο
Παίζει «μπάλα» από τριών ετών... και σήμερα ποδοσφαιρίστρια στην ομάδα της Καλλονής!
ΔΡΑΣΕΙΣ

Βραδιά αστροπαρατήρησης στον Μεσότοπο

Γονείς, παιδιά και κάτοικοι των χωριών συναντιούνται τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου στο γήπεδο του Μεσοτόπου για μια ξεχωριστή δράση επικοινωνίας και επαφής με τη μαγεία του ουρανού
Βραδιά αστροπαρατήρησης στον Μεσότοπο