× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ο Χρήστος Αβραμίδης στο «Ν» για τις αυτονόητες δημοσιογραφικές ερωτήσεις

Τι δήλωσε για το κλίμα στις ενημερώσεις πολιτικών συντακτών, τη στήριξη των Ενώσεων και τα αναπάντητα ερωτήματα του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 17/2/2026

Ο Χρήστος Αβραμίδης στο «Ν» για τις αυτονόητες δημοσιογραφικές ερωτήσεις
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

O συνάδελφος, δημοσιογράφος Χρήστος Αβραμίδης παραχώρησε συνέντευξη στον ρ/σ «Ν» 99 fm, λίγες ημέρες μετά την πρωτοφανή επίθεση που δέχτηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλος Μαρινάκης, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Με νηφαλιότητα αλλά και σαφή πολιτική τοποθέτηση, ο δημοσιογράφος μίλησε για το περιστατικό, το κλίμα στις ενημερώσεις, την έννοια της ελευθεροτυπίας και τον ρόλο της επίμονης ερώτησης σε μια δημοκρατία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από τα γήπεδα στο πολιτικό ρεπορτάζ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Χρήστος Αβραμίδης ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του πορεία σε νεαρή ηλικία, περιγράφοντας ποδοσφαιρικούς αγώνες σε τοπικά μέσα της Θεσσαλονίκης. Όπως ανέφερε, στην πορεία πολιτικοποιήθηκε, θεωρώντας ότι το ποδόσφαιρο συχνά λειτουργεί ως «όπιο του λαού» στη σύγχρονη συνθήκη, και στράφηκε στο πολιτικό και κοινωνικό ρεπορτάζ.

Σήμερα συνεργάζεται με το Jacobin για το briefing, ενώ συμμετέχει και σε ραδιοφωνικά ντοκιμαντέρ στον Αθήνα 9.84. Είναι διδάκτορας Πολιτικών Επιστημών και διδάσκει σε πανεπιστήμιο.

Παράλληλα, έχει γράψει κείμενο για τα Τέμπη σε συλλογικό τόμο, εστιάζοντας στα μέτρα ασφαλείας που δεν λειτούργησαν και στην υποστελέχωση που – όπως υποστηρίζει – αποτέλεσαν «ρυάκια που οδήγησαν στον θάνατο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Αυτό που συνέβη δεν έχει ξαναγίνει»

Αναφερόμενος στην επίθεση που δέχθηκε, ο Χρ. Αβραμίδης σημείωσε ότι η δημόσια απειλή σε βάρος δημοσιογράφου «live» από θεσμικό εκπρόσωπο της κυβέρνησης είναι πρωτόγνωρη.

Υπενθύμισε ότι στο παρελθόν, ερωτήσεις που βασίζονταν σε τεκμηριωμένα ρεπορτάζ – όπως αυτά του διεθνώς βραβευμένου δικτύου Solomon – αντιμετωπίστηκαν με χαρακτηρισμούς περί «απατεώνων» και «εμπόρων ψεμάτων». Όπως είπε, τέτοιες εκφράσεις «δεν στέκονται λογικά», αλλά εκφέρονται σε ένα κλίμα που επιτρέπει τον εκφυλισμό του δημόσιου λόγου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Δεν είμαστε στο 1952 ή στο 1967», σημείωσε, τονίζοντας ότι όταν τέτοια φαινόμενα εμφανίζονται, πρέπει να τα τα αναδεικνύουμε και να τα αντιμετωπίζουμε πολιτικά.

Το ερώτημα για το ναυάγιο και οι απαντήσεις που δεν δόθηκαν

Ο δημοσιογράφος επέστρεψε κανονικά στις ενημερώσεις, ξεκαθαρίζοντας ότι «ο μόνος τρόπος να μας βγάλουν είναι να φέρουν τα ΜΑΤ – και πάλι θα πάμε».

Μεταξύ άλλων, έθεσε εκ νέου ερώτημα για το πολύνεκρο ναυάγιο, μετά το δημοσίευμα του Reuters που ανέφερε πως, σύμφωνα με στοιχεία αυτοψίας, τα θύματα δεν πέθαναν από πνιγμό αλλά από κακώσεις.

Το ερώτημα που έθεσε ήταν σαφές: επρόκειτο για επιχείρηση διάσωσης ή επιχείρηση αποτροπής;

Παράλληλα, επανέφερε το θέμα του τραυματισμού του φωτορεπόρτερ Μάριου Λώλου σε διαδήλωση για τα Τέμπη (Ιαν. 2025), ζητώντας ενημέρωση για το εάν έχει εντοπιστεί και τιμωρηθεί ο αστυνομικός που εκτόξευσε χειροβομβίδα κρότου-λάμψης εναντίον του. Ένα χρόνο μετά, απάντηση δεν έχει δοθεί.

Εργασιακά δυστυχήματα και πίεση για προσλήψεις

Ο Χρ. Αβραμίδης στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της υποστελέχωσης της Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία.

Μετά τα αλλεπάλληλα εργατικά δυστυχήματα – μεταξύ αυτών και οι νεκρές εργάτριες στο εργοστάσιο Βιολάντα – ο ίδιος ρώτησε επανειλημμένα (όπως είπε, εννέα φορές) αν θα γίνουν προσλήψεις επιθεωρητών.

«Χρειάζεται μια δεκαετία για να ελεγχθούν όλες οι επιχειρήσεις έστω μία φορά», ανέφερε, μεταφέροντας στοιχεία των ίδιων των επιθεωρητών. Τελικά, έπειτα από την πίεση, ανακοινώθηκε ότι δρομολογούνται προσλήψεις.

Για τον ίδιο, αυτό αποδεικνύει πως η επίμονη δημοσιογραφία, σε συνδυασμό με την πίεση σωματείων και κοινωνικών φορέων, μπορεί να αποδώσει.

«Δεν είναι προσωπικό»

Ερωτηθείς πώς διατηρεί την ψυχραιμία του απέναντι σε επιθέσεις, απάντησε ότι δεν πρόκειται για ατομική υπόθεση.

«Εκείνη τη στιγμή παίζεται κάτι πολύ μεγαλύτερο από σένα. Εσύ είσαι απλώς το δέντρο – το ζήτημα είναι το δάσος», είπε, μιλώντας για ένα «ευρύτερο δίχτυ αυταρχισμού» που, όπως υποστηρίζει, απλώνεται.

Τόνισε πως όταν οι δημοσιογράφοι ρωτούν για τα Τέμπη, για την ασφάλεια στα τρένα ή για τα εργατικά δυστυχήματα, δεν το κάνουν για προσωπική προβολή, αλλά «για την κοινωνική πλειοψηφία που θέλει δικαιοσύνη και ασφαλείς συνθήκες ζωής».

Η στήριξη και το στοίχημα της νέας γενιάς

Στο ερώτημα αν ένιωσε στήριξη, ο Αβραμίδης ανέφερε ότι πολλοί συνάδελφοι τον στήριξαν, γεγονός που αποτυπώθηκε και στις ανακοινώσεις των Eνώσεων, μεταξύ των οποίων και η ΠΟΕΣΥ.

Σημείωσε επίσης ότι δεν πρόκειται για ατομικό θέμα, αλλά για ζήτημα δημοσιογραφικών κριτηρίων και δημοκρατικής λειτουργίας.

Κλείνοντας, αναγνώρισε ότι μεγάλο μέρος της κοινωνίας ασκεί σκληρή κριτική στους δημοσιογράφους, τονίζοντας πως «είναι καθήκον κυρίως της νέας γενιάς να αποδείξει ότι μπορεί να υπάρξει δημοσιογραφία που ελέγχει την εξουσία».

«Να σπρώχνουμε το καράβι προς τη σωστή πλευρά της ιστορίας», είπε χαρακτηριστικά, απευθυνόμενος στους ακροατές του νησιού.

Το «Ν» και με ανακοίνωσή του, στέκεται στο πλευρό του συναδέλφου.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Ο γκιουζλεμές έχει την τιμητική του στη Σκάλα Μυστεγνών

Σε εξέλιξη η 5η Γιορτή Γκιουζλεμέ, με τη λεσβιακή γαστρονομία και την παράδοση στο επίκεντρο – Η εκδήλωση εντάσσεται στη δράση Taste Lesvos
Ο γκιουζλεμές έχει την τιμητική του στη Σκάλα Μυστεγνών
ΧΩΡΙΑ

Μια αλεπουδίτσα… για μπάνιο στη Χαραμίδα

Η απρόσμενη επισκέπτρια εμφανίστηκε στην παραλία το Σάββατο 18 Ιουλίου και κέρδισε τις εντυπώσεις
Μια αλεπουδίτσα… για μπάνιο στη Χαραμίδα
ΔΡΑΣΕΙΣ

Μπάσκετ αλληλεγγύης στο Πλωμάρι για οικογένεια που έχασε το σπίτι της

Ποσειδών Πλωμαρίου και Παγγεραγωτικός ενώνουν τις δυνάμεις τους σε έναν αγώνα φιλανθρωπικού σκοπού την Κυριακή 19 Ιουλίου, στις 20:00 – Όλα τα έσοδα θα διατεθούν στην πληγείσα οικογένεια
Μπάσκετ αλληλεγγύης στο Πλωμάρι για οικογένεια που έχασε το σπίτι της
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ένα κόκκινο ποτάμι μνήμης στα μονοπάτια του Αη Στράτη

Νέοι και απόγονοι εξόριστων περπάτησαν στα ίχνη εκείνων που δεν λύγισαν σε διώξεις, φυλακές και ξερονήσια στην επίσκεψη-προσκύνημα που οργάνωσε η ΚΕ του ΚΚΕ
Ένα κόκκινο ποτάμι μνήμης στα μονοπάτια του Αη Στράτη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Θα λείψει από τους δρόμους της Μυτιλήνης το χαμόγελο του Σίμου

Τελευταία ημέρα εργασίας για τον αγαπημένο άνθρωπο της καθαριότητας που κέρδισε του ανθρώπους της πόλης με το χαμόγελο, τη μουσική και την καλοσύνη του
Θα λείψει από τους δρόμους της Μυτιλήνης το χαμόγελο του Σίμου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Νέοι από το Βέλγιο γίνονται εθελοντές στους αμπελώνες της Ανεμώτιας

Περισσότεροι από 20 νέοι συμμετέχουν σε αγροτικές και περιβαλλοντικές δράσεις της Κοιν.Σ.Επ. «Ηφαίστειο Ανεμώτιας»
Νέοι από το Βέλγιο γίνονται εθελοντές στους αμπελώνες της Ανεμώτιας
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ξερές ελιές στο Ίππειος

Οι πλημμύρες του περασμένου χειμώνα νέκρωσαν δέντρα που για μεγάλο χρονικό διάστημα οι ρίζες τους έμειναν κάτω από το νερό
Ξερές ελιές στο Ίππειος
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Δράση για λιγότερα πλαστικά μιας χρήσης στη Λήμνο

Διήμερο δράσεων, ενημέρωσης και συμμετοχής πολιτών με στόχο τη μείωση των πλαστικών μιας χρήσης και την προστασία του περιβάλλοντος
Δράση για λιγότερα πλαστικά μιας χρήσης στη Λήμνο
ΕΛΛΑΔΑ

Η Δούρου στο τιμόνι της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ

«Στόχος η αναγέννηση του κόμματος, κανείς δεν περισσεύει», δήλωσε μετά την εκλογή της
Η Δούρου στο τιμόνι της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Το καρνάγιο της Επάνω Σκάλας και η μνήμη των προσφύγων

Ο Μικρασιατικός Σύλλογος Αγιοπαρασκευούσηδων - Τσεσμελήδων «Το Κιόστε» τιμά την Αγία Παρασκευή του Τσεσμέ με αφηγήσεις, ιστορικές ομιλίες, έκθεση φωτογραφίας και μικρασιατικό γλέντι
Το καρνάγιο της Επάνω Σκάλας και η μνήμη των προσφύγων
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κατηγορίες για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών αντιμετωπίζει 34χρονος άνδρας

Συνελήφθη στη Μυτιλήνη στις 16 Ιουλιου στο πλαίσιο επιχείρησης καταπολέμησης της διακίνησης ναρκωτικών 
Κατηγορίες για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών αντιμετωπίζει 34χρονος άνδρας
ΧΩΡΙΑ

Επιτέλους, αποκατάσταση για τον πολύπαθο παραλιακό δρόμο της Εφταλούς

Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 485.000 ευρώ και θα υλοποιηθεί από την Αναπτυξιακή Εταιρεία Βορείου Αιγαίου
Επιτέλους, αποκατάσταση για τον πολύπαθο παραλιακό δρόμο της Εφταλούς