× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΙΝΣΕΤΕ: Oι εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία εν μέσω της πανδημίας

Μελέτη του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 3/8/2020

ΙΝΣΕΤΕ: Oι εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία εν μέσω της πανδημίας
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Η πανδημία του κορωνοϊού είναι ο σημαντικότερος παράγοντας που προσδιορίζει τις οικονομικές εξελίξεις παγκοσμίως το 2020, αφού μέσα σε διάστημα μερικών μηνών επηρέασε όλες τις χώρες, με το επίκεντρο να μεταφέρεται από την Ασία αρχικά στην Ευρώπη, στη συνέχεια στην Β. Αμερική και τέλος και στον υπόλοιπο κόσμο.

Το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) στη νέα μελέτη του, λαμβάνοντας υπόψη το πλήγμα που επέφερε η πανδημία του κορωνοϊού, παρουσιάζει τις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία και στις χώρες προέλευσης των εισερχόμενων τουριστών στην Ελλάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ τον Ιανουάριο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προέβλεπε ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας κατά 3,3% για το 2020 και του παγκόσμιου εμπορίου κατά 2,9%, πέντε μήνες αργότερα, τον Ιούνιο, οι αντίστοιχες προβλέψεις ήταν -4,9% και -8%. Παράλληλα, στις εκτιμήσεις του Ιουνίου για το 2020 το ΔΝΤ προβλέπει μείωση του ΑΕΠ κατά 8% στις ΗΠΑ, κατά 10,2% στην Ευρωζώνη και κατά 3% στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες. Από τις μεγάλες οικονομίες, η μόνη για την οποία ακόμα προβλέπει θετική μεταβολή του ΑΕΠ είναι η Κίνα, με +1% - έναντι +6% που προέβλεπε τον Ιανουάριο.

Από την άλλη πλευρά, οι επεκτατικές πολιτικές των τραπεζών και των κυβερνήσεων διεθνώς, έχουν συμβάλει σημαντικά στον περιορισμό των επιπτώσεων, σε βαθμό ώστε οι χρηματοπιστωτικές αγορές να μην συμμερίζονται την απαισιοδοξία αυτή. Οι περισσότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες έχουν ανακτήσει μεγάλο μέρος των απωλειών τους μετά τον Φεβρουάριο, ενώ ο NASDAQ που περιλαμβάνει πολλές εταιρείες που ευνοήθηκαν από το καθεστώς της καραντίνας και της τηλε-εργασίας, βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδά του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνολικά, η παγκόσμια οικονομία λειτουργεί σήμερα σε ένα ιστορικά πρωτοφανές μακροοικονομικό, δημοσιονομικό, νομισματικό και χρηματοπιστωτικό περιβάλλον, με αντικρουόμενες καταστάσεις και τάσεις.

Αφενός, όπως αναλύεται στη μελέτη, οι οικονομίες αντιμετωπίζουν - τουλάχιστον βραχυχρόνια - πολύ υψηλά επίπεδα ύφεσης και ανεργίας, οι κυβερνήσεις όλων των μεγάλων χωρών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έχουν ήδη ανακοινώσει και εφαρμόζουν τεράστια νομισματικά και δημοσιονομικά πακέτα στήριξης των οικονομιών, οι τιμές πετρελαίου είναι σε ιστορικά πολύ χαμηλά επίπεδα (προάγγελος ύφεσης) και ο χρυσός και άλλα πολύτιμα μέταλλα είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα (ένδειξη ύφεσης αλλά και αυξημένης αβεβαιότητας και κινδύνων), ενώ, αφετέρου, τα επιτόκια είναι μηδενικά ή και αρνητικά, η ρευστότητα είναι σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα και οι υψηλοί δείκτες τιμών στα χρηματιστήρια φαίνεται να προεξοφλούν μια ταχεία ανάκαμψη.  Αντίθετα με τις αγορές, οι προβλέψεις των διεθνών οργανισμών φαίνεται να «υποβαθμίζουν» την επίπτωση των δραστικών παρεμβάσεων των Κεντρικών Τραπεζών και των κυβερνήσεων για την ενίσχυση του χρηματοοικονομικού συστήματος των χωρών, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Στην «μεγάλη εικόνα» της παγκόσμιας οικονομίας είναι απαραίτητο να προστεθούν και οι συνεχιζόμενες διενέξεις σχετικά με το διεθνές εμπόριο, το Brexit και οι κίνδυνοι από τις εξελίξεις στις οικονομίες της Τουρκίας και της Αργεντινής.

Περαιτέρω, η ασύμμετρη εξέλιξη της πανδημίας, δηλαδή το ότι βρίσκεται σε διαφορετική φάση εξέλιξης στις διάφορες χώρες, δυσκολεύει την ανάταξη της παγκόσμιας οικονομίας και του διεθνούς εμπορίου και, ιδιαίτερα, του παγκόσμιου τουρισμού. Πόσο μάλλον που, στην παρούσα φάση, η πανδημία εξακολουθεί να βρίσκεται σε έξαρση στις ΗΠΑ, την μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, αλλά και σε άλλες μεγάλες περιοχές του πλανήτη.

Αντίθετα, λόγω και του βάθους της ύφεσης φέτος, οι περισσότεροι διεθνείς οργανισμοί προβλέπουν σημαντική ανάκαμψη για το 2021. Συγκεκριμένα το ΔΝΤ τον Ιούνιο προέβλεψε αύξηση του ΑΕΠ κατά 4,5% στις ΗΠΑ, κατά 6% στην Κίνα και στην Ευρωζώνη και κατά 5,9% στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες. Για το παγκόσμιο ΑΕΠ η πρόβλεψη ανέρχεται σε 5,4% και για το παγκόσμιο εμπόριο σε 8%. Για την Ευρώπη και τις ΗΠΑ η ανάπτυξη αυτή, αν και σημαντική, δεν θα είναι επαρκής για να καλυφθούν οι απώλειες στο ΑΕΠ το 2020. Αντίθετα, για τις αναπτυσσόμενες και αναδυόμενες Χώρες, περιλαμβανομένης Κίνας και Ινδίας, εκτιμάται ότι στο τέλος του 2021 το ΑΕΠ θα υπερβαίνει αυτό του 2019. Για το παγκόσμιο ΑΕΠ, αναμένεται ότι το 2021 θα έχει ανακάμψει στα επίπεδα του 2019.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Η «Συνύπαρξη» για τις μεταφορές προσφύγων ‑ μεταναστών στη Λέσβο

Σε 1.319 ανέρχονται οι αιτούντες άσυλο που μεταφέρθηκαν από την Κρήτη, σύμφωνα με την Κίνηση, η οποία ζητά ουσιαστικές παρεμβάσεις και αξιοπρεπή κάλυψη των αναγκών τους
Η «Συνύπαρξη» για τις μεταφορές προσφύγων ‑ μεταναστών στη Λέσβο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ελαιόλαδο και ελιές στο καθημερινό τραπέζι είναι ζήτημα υγείας

Η 4Ε αναδεικνύει τη διατροφική αξία τους και συνδέει την αύξηση της κατανάλωσης με τη στήριξη των ελαιοπαραγωγών και την βελτίωση της υγείας
Ελαιόλαδο και ελιές στο καθημερινό τραπέζι είναι ζήτημα υγείας
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Νέες εξορμήσεις για τη Γιορτή Πουλιών στις Αλυκές Καλλονής

Δωρεάν δράσεις ορνιθοπαρατήρησης στις 9 και 10 Οκτωβρίου για μικρούς και μεγάλους, με εξοπλισμό και καθοδήγηση από ειδικευμένα στελέχη
Νέες εξορμήσεις για τη Γιορτή Πουλιών στις Αλυκές Καλλονής
ΑΓΡΟΤΕΣ

Έως τις 30 Οκτωβρίου η εξόφληση της εισφοράς του ΕΛΓΑ για το 2025

Η εμπρόθεσμη πληρωμή αποτελεί προϋπόθεση για την καταβολή των αποζημιώσεων από τον Οργανισμό
Έως τις 30 Οκτωβρίου η εξόφληση της εισφοράς του ΕΛΓΑ για το 2025
ΑΓΡΟΤΕΣ

Επικαλείται στοιχεία, προειδοποιεί για προσφυγές, αλλά δεν ανοίγει τα χαρτιά του

Ο Στρατής Τσομπανέλλης απαντά στον Φορέα Πρωτογενούς και παραπέμπει στα αρχεία των υπηρεσιών για τους ελέγχους στην εκτροφή του — Καταγγέλλει «σπίλωση», χωρίς να συνοδεύει την απάντησή του με τα σχετικά έγγραφα
Επικαλείται στοιχεία, προειδοποιεί για προσφυγές, αλλά δεν ανοίγει τα χαρτιά του
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αρνητικά και τα 42 νέα δείγματα για τον αφθώδη πυρετό στη Λέσβο

Συνεχίζεται η επιτήρηση και η επιδημιολογική διερεύνηση από τα ειδικά κλιμάκια
Αρνητικά και τα 42 νέα δείγματα για τον αφθώδη πυρετό στη Λέσβο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Κύριε Τσομπανέλλη, πότε ελέγχθηκε η δική σας εκτροφή;

Ο Παλλεσβιακός Φορέας ζητά ημερομηνίες και έγγραφα για την εφαρμογή των ελέγχων στον πρώην Διευθυντή της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας — Οι παραγωγοί δικαιούνται καθαρές απαντήσεις και η παραίτηση δεν σβήνει την υποχρέωση λογοδοσίας
Κύριε Τσομπανέλλη, πότε ελέγχθηκε η δική σας εκτροφή;
ΕΡΓΑΣΙΑ

Στην Επιθεώρηση Εργασίας καταγγελία για 700 απλήρωτες ώρες στην Ερεσό

Το Συνδικάτο Επισιτιστικών και Τουριστικών Επαγγελμάτων Λέσβου καταγγέλλει την υπόθεση εργαζόμενης και απαντά στις δηλώσεις της Ελεονώρας Μελέτη για την «πίεση» που δέχονται οι εργοδότες.
Στην Επιθεώρηση Εργασίας καταγγελία για 700 απλήρωτες ώρες στην Ερεσό
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Το γάλα ανεβαίνει, οι συνεταιρισμοί της Λέσβου τι θα κάνουν;

Μπροστά σε κρίσιμη επιλογή οι συνεταιρισμοί και οι κτηνοτρόφοι του νησιού, την ώρα που οι συμφωνίες σε Χαλκιδική και Ελασσόνα φθάνουν στα 1,85–1,90 ευρώ το κιλό για το πρόβειο
Το γάλα ανεβαίνει, οι συνεταιρισμοί της Λέσβου τι θα κάνουν;
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πριν φύγουν από τη Λέσβο, έκλεισαν διακοπές για το 2027

Προκρατήσεις έως και στο 35% της δυναμικότητας σε ορισμένα ξενοδοχεία - Ο Βασίλης Βογιατζής μιλά στο «Ν» για τα ενθαρρυντικά μηνύματα της επόμενης σεζόν -– Στα θετικά μηνύματα ο σχεδιασμός νέας πτήσης από το Λονδίνο τον Απρίλιο
Πριν φύγουν από τη Λέσβο, έκλεισαν διακοπές για το 2027
ΔΡΑΣΕΙΣ

Εορτάζει το εκκλησάκι του Αγίου Ιγνατίου στο παλαιό ΚΥΤ Μόριας

Εσπερινός την Τρίτη 13 Οκτωβρίου και Θεία Λειτουργία την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου
Εορτάζει το εκκλησάκι του Αγίου Ιγνατίου στο παλαιό ΚΥΤ Μόριας
ΑΓΡΟΤΕΣ

Νέες οδηγίες εξόδου από τον λαβύρινθο του ΟΣΔΕ του 2026

Η ΑΑΔΕ ανακοίνωσε νέες διευκρινίσεις για τους φορείς υποβολής αιτήσεων, με θέματα από τα δικαιολογητικά και τα κτηνοτροφικά μητρώα έως τους ελέγχους και τις κυρώσεις
Νέες οδηγίες εξόδου από τον λαβύρινθο του ΟΣΔΕ του 2026