× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Έρχεται μια Κυριακή για ρεκόρ και ένα Σάββατο για παιδιά στη Μυτιλήνη

Ο Βύρων Χατζηελευθερίου μιλά στο «Ν» για τον Ημιμαραθώνιο Αγάπης στις 14 και 15 Φεβρουαρίου

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 12/2/2026

Έρχεται μια Κυριακή για ρεκόρ και ένα Σάββατο για παιδιά στη Μυτιλήνη
' χρόνος ανάγνωσης

Με αφορμή την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, η Μυτιλήνη ετοιμάζεται να υποδεχθεί για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά τον «Ημιμαραθώνιο Αγάπης», μια διοργάνωση που έχει εξελιχθεί σε θεσμό και συνδυάζει τον αθλητισμό με τον πολιτισμό, την κοινωνική συμμετοχή και την ανάδειξη του τόπου. Για το διήμερο 14 και 15 Φεβρουαρίου, μικροί και μεγάλοι, κάτοικοι και επισκέπτες, καλούνται να τρέξουν –ή να περπατήσουν– με σημείο αναφοράς την αγάπη για τον άνθρωπο και τη Λέσβο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μιλώντας στο ρ/σ του Ν 99 fm, ο πρόεδρος του Σωματείου «Έν γνώσει Δράσης», Βύρωνας Χατζηελευθερίου, περιέγραψε αναλυτικά το όραμα, τη φιλοσοφία και το πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται για έναν ανταγωνιστικό αγώνα αλλά για μια ανοιχτή γιορτή συμμετοχής.

Με επίκεντρο την οικογένεια και τη συμπερίληψη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο «Ημιμαραθώνιος Αγάπης» είναι μια διήμερη εκδήλωση. Το Σάββατο 14 Φεβρουαρίου είναι αφιερωμένο στα παιδιά και στις οικογένειες. Στον χώρο των Τσαμακίων, κάτω από το Κάστρο της Μυτιλήνης, θα πραγματοποιηθούν αγώνες για όλες τις ηλικίες και δυνατότητες: αποστάσεις 500 μέτρων για τα πολύ μικρά παιδιά, 1.000 μέτρα για τα λίγο μεγαλύτερα, καθώς και ειδικές κατηγορίες για παιδιά ΑμεΑ. Ιδιαίτερη θέση έχει το family run, όπου γονείς τρέχουν μαζί με τα παιδιά τους, ακόμη και με καρότσια, δημιουργώντας –όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρόεδρος του σωματείου– «από τις πιο δυνατές εικόνες της διοργάνωσης».

Η εκκίνηση των παιδικών αγώνων έχει προγραμματιστεί για τις 12 το μεσημέρι, με τον χώρο να μετατρέπεται σε σημείο χαράς, παιχνιδιού και πρώτης επαφής των παιδιών με τον αθλητισμό.

Κυριακή 15 Φεβρουαρίου: η μεγάλη γιορτή του δρόμου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την Κυριακή 15 Φεβρουαρίου πραγματοποιείται το κύριο αγωνιστικό σκέλος, με αποστάσεις 10 και 21 χιλιομέτρων. Η εκκίνηση θα δοθεί από την πλατεία Σαπφούς στις 9 το πρωί, ώρα που φέτος άλλαξε ώστε να διευκολυνθούν οι συμμετέχοντες που φτάνουν στη Λέσβο με πλοίο ή αεροπλάνο.

Η διαδρομή, όπως τόνισε ο Βύρωνας Χατζηελευθερίου, είναι από τα μεγάλα πλεονεκτήματα της διοργάνωσης: επίπεδη, χωρίς υψομετρικές διαφορές, δίπλα στη θάλασσα, με πέρασμα από διατηρητέα κτίρια και χαρακτηριστικά σημεία της πόλης. Για τα 21 χιλιόμετρα, οι δρομείς θα κινηθούν από την πλατεία Σαπφούς έως το ξενοδοχείο Μυτιλήνη και επιστροφή, ενώ για τα 10 χιλιόμετρα η αναστροφή θα γίνεται στη διασταύρωση Παγανής.

Η ασφάλεια καλύπτεται πλήρως, με τη συμμετοχή του ΕΚΑΒ, της Πυροσβεστικής, του Λιμενικού, της Αστυνομίας, της Ομάδας Διάσωσης και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, ενώ όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν αναμνηστικό μετάλλιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συμμετοχές από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό

Η διοργάνωση προσελκύει κάθε χρόνο δρομείς από όλη την Ελλάδα, αλλά και από το εξωτερικό. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του σωματείου, Λέσβιοι αθλητές που ζουν μακριά επιλέγουν αυτές τις ημερομηνίες για να επιστρέψουν στον τόπο τους, συνδυάζοντας οικογενειακή επίσκεψη και αγώνα. Παράλληλα, φέτος αναμένεται συμμετοχή άνω των 15 αθλητών από την Τουρκία, γεγονός που ενισχύει τη διασυνοριακή διάσταση της διοργάνωσης.

Ξεχωριστή παρουσία θα έχουν αθλητές υψηλού επιπέδου, όπως ο Αμαντίος Κλέμενς, που πρόσφατα σημείωσε επίδοση κοντά στο πανελλήνιο ρεκόρ ημιμαραθωνίου, η Μοσχούλα Μανούσου, ο Κώστας Πανταζής από τη Θεσσαλονίκη, καθώς και ο Κώστας Χουβαρδάς με τους αθλητές του.

Πιστοποιημένη διαδρομή και δυνατότητα επίσημων ρεκόρ

Ο Ημιμαραθώνιος Μυτιλήνης διαθέτει πιστοποίηση από τον παγκόσμιο οργανισμό στίβου World Athletics, γεγονός που σημαίνει ότι οποιαδήποτε επίδοση καταγραφεί μπορεί να αναγνωριστεί επίσημα. Η διαδρομή έχει μετρηθεί και πιστοποιηθεί από αρμόδιο κριτή, δίνοντας στη διοργάνωση διεθνή αξιοπιστία. 

Εθελοντισμός, πολιτισμός και αγάπη για τον τόπο

Το Σωματείο «Έν γνώσει Δράσης» δραστηριοποιείται από το 2018, με βασικό άξονα τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και τον εθελοντισμό. Παρά τις δυσκολίες της πανδημίας και τις περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες, οι δράσεις συνεχίζονται χάρη στο μεράκι των ανθρώπων του σωματείου και τη στήριξη εθελοντών και τοπικών παραγωγών.

Όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος, στόχος είναι να μπει ξανά η Λέσβος στο μυαλό ανθρώπων που δεν την έχουν γνωρίσει, όχι ως έναν κορεσμένο τουριστικό προορισμό, αλλά ως έναν τόπο με μοναδική φύση, ιστορία και πολιτισμό, με αιχμή το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και τη διαχρονική πολιτιστική του παραγωγή.

Πληροφορίες και εγγραφές

Οι εγγραφές γίνονται ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας aegeanevents.gr, ενώ υπάρχει δυνατότητα εγγραφής και την ημέρα του αγώνα, έως μισή ώρα πριν την εκκίνηση. Πληροφορίες και ανακοινώσεις υπάρχουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με την ονομασία Half Marathon Mytilene.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κόντρα για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις και την αγορά επίπλων

Νέα επίθεση από Κουφέλο σε Χριστόφα με φόντο αφθώδη πυρετό που πλήττει την κτηνοτροφία της Λέσβου
Κόντρα για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις και την αγορά επίπλων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο στόχαστρο της Κομνηνάκα η πολιτική για κτηνοτροφία και ενέργεια

Η βουλευτής του ΚΚΕ μίλησε για το λεηλατημένο εισόδημα και καλεί σε άμεσα μέτρα στήριξης των παραγωγών της Λέσβου και ενίσχυση των ελέγχων
Στο στόχαστρο της Κομνηνάκα η πολιτική για κτηνοτροφία και ενέργεια
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αναβολή αγώνων Κ18 στη Μυτιλήνη λόγω αλλαγής δρομολογίου πλοίου

Μετατίθεται για 18 Απριλίου η διεξαγωγή των αγώνων της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Λέσβου
Αναβολή αγώνων Κ18 στη Μυτιλήνη λόγω αλλαγής δρομολογίου πλοίου
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Δυναμική παρουσία της Μυτιλήνης στη διεθνή τουριστική έκθεση στο Όσλο

Επαφές με ΜΜΕ και τουριστικούς φορείς με στόχο την προσέλκυση επισκεπτών και την επιμήκυνση της σεζόν
Δυναμική παρουσία της Μυτιλήνης στη διεθνή τουριστική έκθεση στο Όσλο
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Μελετώντας τη Γεωποικιλότητα και τη Βιοποικιλότητα στο Γεωπάρκο Λέσβου

Το Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου σε άσκηση πεδίου στο Απολιθωμένο Δάσος και το Γεωπάρκο Λέσβου
Μελετώντας τη Γεωποικιλότητα και τη Βιοποικιλότητα στο Γεωπάρκο Λέσβου
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Ντροπή η αδιαφορία της κυβέρνησης για τη Λέσβο που καταστρέφεται»

Σφοδρή επίθεση του Βουλευτή Επικρατείας Παναγιώτη Δουδωνή στη Βουλή για καθυστερήσεις, έλλειψη ρευστότητας και ανεπαρκή στήριξη των κτηνοτρόφων στη Λέσβο
«Ντροπή η αδιαφορία της κυβέρνησης για τη Λέσβο που καταστρέφεται»
ΔΡΑΣΕΙΣ

Η πρώτη Τετάρτη κάθε μήνα στη Μυτιλήνη, είναι αφιερωμένη στην αιμοδοσία

Αυτή την Τετάρτη 1η Απριλίου στην αίθουσα αιμοδοσίας στο πάρκινγκ της πόλης από τις 9 έως τις 2 το πρωί και από 5.30 το απόγευμα ως τις 9.30 το βράδυ
Η πρώτη Τετάρτη κάθε μήνα στη Μυτιλήνη, είναι αφιερωμένη στην αιμοδοσία
ΧΩΡΙΑ

Παιδικά βιβλία με έκπτωση στο Μουσείο της Αγίας Παρασκευής Λέσβου

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού βιβλίου που γιορτάζεται στις 2 Απριλίου
Παιδικά βιβλία με έκπτωση στο Μουσείο της Αγίας Παρασκευής Λέσβου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στη Βουλή οι υποβαθμίσεις σχολείων στη Λήμνο με αναφορά Κομνηνάκα

Παρέμβαση της βουλευτή Λέσβου του ΚΚΕ για αναβάθμιση σχολικών μονάδων και ενίσχυση υποδομών
Στη Βουλή οι υποβαθμίσεις σχολείων στη Λήμνο με αναφορά Κομνηνάκα
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Στα 855 χιλιοστά οι βροχοπτώσεις στη Μυτιλήνη

Συνεχίζονται οι βροχές και τον Απρίλιο με ενίσχυση των υδάτινων αποθεμάτων στη Λέσβο
Στα 855 χιλιοστά οι βροχοπτώσεις στη Μυτιλήνη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αποχαιρετισμός στον Κώστα Βαλέτα

Ανακοίνωση από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Τέχνης (EUARCE) της Ελλάδος με αφορμή την συμπλήρωση 40 ημερών από αποδημία του
Αποχαιρετισμός στον Κώστα Βαλέτα
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Χώροι αξιοπρέπειας για προσφύγισσες και παιδιά στη Μυτιλήνη

Το «Ν» φωτίζει τη δουλειά του Mosaik και του Selamet, εκεί όπου η στέγαση, η ψυχολογική στήριξη και η εργασία γίνονται όροι επιβίωσης
Χώροι αξιοπρέπειας για προσφύγισσες και παιδιά στη Μυτιλήνη