
Η γλουτένη βρίσκεται σχεδόν σε κάθε πτυχή της καθημερινής διατροφής – από το ψωμί και τα ζυμαρικά μέχρι σάλτσες, επεξεργασμένα τρόφιμα και χώρους παρασκευής φαγητού. Για τα άτομα με κοιλιοκάκη, αυτό σημαίνει ότι το φαγητό δεν είναι ποτέ μια αυτονόητη πράξη, αλλά μια διαρκής άσκηση προσοχής, ελέγχου και αποκλεισμών. Ακόμη και τα ίχνη γλουτένης αρκούν για να προκαλέσουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, μετατρέποντας την καθημερινότητα σε ένα συνεχές «να προσέχεις τα πάντα».
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, άτομα με κοιλιοκάκη στη Μυτιλήνη συναντήθηκαν το πρωί της Κυριακής 1 Φεβρουαρίου στο καφέ Soho, προκειμένου να κόψουν τη βασιλόπιτά τους, αλλά και να μιλήσουν δημόσια για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, το αυξημένο κόστος των προϊόντων χωρίς γλουτένη και την ανάγκη για μεγαλύτερη στήριξη από την Πολιτεία και την τοπική αγορά και εστίαση.
Στο «Ν» μίλησε αρχικά η Ευαγγελία Μαραγκού, η οποία διαγνώστηκε με κοιλιοκάκη πριν από πέντε μήνες. Όπως ανέφερε, η ζωή χωρίς γλουτένη δεν είναι απλώς μια αλλαγή διατροφικών συνηθειών, αλλά μια διαρκής εγρήγορση. «Η γλουτένη και κυρίως τα ίχνη της είναι παντού. Δεν αρκεί να επιλέγεις gluten-free προϊόντα· πρέπει να προσέχεις τα σκεύη, τα μαχαιροπίρουνα, ακόμη και τον χώρο όπου μαγειρεύεται το φαγητό», σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι η παραγγελία απ’ έξω είναι συχνά επικίνδυνη λόγω κοινών πάγκων και επιμολύνσεων.
Η ίδια εξήγησε με απλά λόγια και τις σοβαρές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η μη τήρηση της δίαιτας χωρίς γλουτένη: η καταστροφή των λαχνών του λεπτού εντέρου, με κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών στο μέλλον. «Η μόνη μας αγωγή είναι η διατροφή. Κόβουμε τη γλουτένη για να μπορούμε να ζούμε», είπε χαρακτηριστικά, περιγράφοντας και τα συμπτώματα που την οδήγησαν στη διάγνωση, όπως έντονη δυσφορία στο έντερο, χαμηλό αιματοκρίτη και κράμπες.
Στη συνέχεια μίλησε μητέρα παιδιού με κοιλιοκάκη, η οποία αναφέρθηκε στη διάγνωση της κόρης της σε ηλικία επτά ετών, μετά από αναιμία και γαστρεντερολογικά προβλήματα που επιδεινώθηκαν μετά την περίοδο του Covid. Όπως τόνισε, η αναζήτηση κατάλληλων προϊόντων είναι καθημερινή μάχη, με μεγάλο οικονομικό κόστος. «Τα περισσότερα τα βρίσκουμε από το διαδίκτυο και είναι πολύ ακριβά. Θα ήταν σημαντικό να υπάρχουν προϊόντα χωρίς γλουτένη σε φούρνους και καταστήματα της πόλης», είπε, σημειώνοντας ότι κάποιες επιχειρήσεις δείχνουν διάθεση να πειραματιστούν, εφόσον υπάρχει ζήτηση.
Τέλος, ο Στράτης Κούβαρης από τη διοργάνωση στάθηκε στη σημασία της σημερινής εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στη Λέσβο. Όπως ανέφερε, η ανταπόκριση ήταν μεγάλη, παρά τις καιρικές συνθήκες, με συμμετοχή όλων των ηλικιών – από μικρά παιδιά έως ενήλικες. «Τα προϊόντα χωρίς γλουτένη παραμένουν ακριβά και η κρατική βοήθεια είναι περιορισμένη», σημείωσε, εκφράζοντας την ελπίδα να υπάρξει στήριξη από περισσότερους τοπικούς φορείς. Στο πλαίσιο αυτό, ανακοίνωσε και την πρόθεση για συνάντηση με τον Σύλλογο Ασπίδα Εστίασης, με στόχο τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των ατόμων με κοιλιοκάκη στη Μυτιλήνη.