× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Το «Μουσικό Κλειδί» άνοιξε ξανά τις πόρτες της μουσικής στα σχολεία της Λέσβου

Πάνω από 700 μαθητές γνώρισαν από κοντά τη ζωντανή μουσική μέσα από το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Μολύβου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 28/1/2026

Το «Μουσικό Κλειδί» άνοιξε ξανά τις πόρτες της μουσικής στα σχολεία της Λέσβου
' χρόνος ανάγνωσης

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται στη Λέσβο το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μουσικό Κλειδί» του Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου, το οποίο υλοποιείται και φέτος σε συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα του νησιού. Πρόκειται για ένα οργανωμένο πρόγραμμα μουσικής παιδείας που απευθύνεται σε μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και στοχεύει στη βιωματική επαφή των παιδιών με τη ζωντανή μουσική και τους επαγγελματίες μουσικούς.

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται με την έγκριση και τη στήριξη του Υπουργείου Παιδείας και σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου, στο πλαίσιο των εγκεκριμένων δράσεων για το σχολικό έτος 2026. Το «Μουσικό Κλειδί» αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες των εκπαιδευτικών πρωτοβουλιών του Φεστιβάλ Μολύβου, μαζί με το πρόγραμμα «MO TO Key», και εστιάζει στην καλλιέργεια της φαντασίας, της δημιουργικότητας και της ευαισθησίας των παιδιών μέσα από τη μουσική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι φετινές δράσεις πραγματοποιήθηκαν από τις 20 έως και τις 23 Ιανουαρίου 2026 σε σχολικές μονάδες και πολιτιστικούς χώρους σε ολόκληρη τη Λέσβο. Το πρόγραμμα περιλάμβανε επισκέψεις σε σχολεία της Καλλονής, της Αγιάσου, της Μυτιλήνης, της Θερμής, των Λουτρών, του Πλωμαρίου, του Χάλικα και της Βαρειάς, ενώ στο Πλωμάρι οι δράσεις φιλοξενήθηκαν στο τοπικό πολιτιστικό κέντρο. Η γεωγραφική διασπορά των επισκέψεων επέτρεψε τη συμμετοχή μαθητών από διαφορετικές περιοχές, ενισχύοντας την ισότιμη πρόσβαση στη μουσική εκπαίδευση.

Στο «Μουσικό Κλειδί 2026» συμμετείχαν συνολικά πάνω από 700 μαθητές, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη μουσική μέσα από μια ζωντανή και διαδραστική εμπειρία, έξω από τα στενά όρια της σχολικής αίθουσας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κεντρικός προσκεκλημένος του φετινού προγράμματος ήταν ο Aljoscha Donderer, ένας από τους ανερχόμενους φαγκοτίστες της ευρωπαϊκής μουσικής σκηνής. Ο νεαρός μουσικός έπαιξε φαγκότο μαζί με τα παιδιά, τους σύστησε το όργανο και μοιράστηκε εμπειρίες από τη μουσική του πορεία, μεταδίδοντας τον ενθουσιασμό και το πάθος του για την τέχνη.

Γεννημένος το 2005 στη Βρέμη της Γερμανίας, ο Donderer ξεκίνησε τις μουσικές του σπουδές με το τσέλο και το πιάνο, πριν αφοσιωθεί στο φαγκότο. Έχει διακριθεί επανειλημμένα στον διαγωνισμό Jugend musiziert, έχει εμφανιστεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και έχει συνεργαστεί με σημαντικές ορχήστρες, όπως η Essener Philharmoniker και η WDR Funkhausorchester. Παράλληλα, είναι μέλος του Anemoi Quintett και υπότροφος του προγράμματος Live Music Now.

Ιδιαίτερα θετικές ήταν οι εντυπώσεις των εκπαιδευτικών που παρακολούθησαν τις δράσεις, τόσο στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης όσο και στο Δημοτικό Σχολείο Βαρειάς. Όπως ανέφεραν, τα παιδιά συμμετείχαν με ενθουσιασμό, έκαναν ερωτήσεις και ανέπτυξαν τη φαντασία τους μέσα από τη μουσική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Είμαι πραγματικά ενθουσιασμένη, γιατί τα παιδιά προσπάθησαν να συνδυάσουν τα μουσικά κομμάτια με εικόνες και συναισθήματα. Είχαν απίστευτη φαντασία και ενδιαφέρον», σημείωσε εκπαιδευτικός, προσθέτοντας ότι οι μαθητές παρέμειναν συγκεντρωμένοι για πάνω από 1 ώρα χωρίς να χάσουν το ενδιαφέρον τους.

Άλλοι εκπαιδευτικοί τόνισαν τη σημασία της επαφής των παιδιών με την κλασική μουσική και με μουσικούς από το εξωτερικό, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ένα είδος που σπάνια έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά. «Είναι μια εξαιρετική εμπειρία για αυτή την ηλικία να βλέπουν και να ακούν ένα όργανο όπως το φαγκότο, χωρίς να χρειάζεται να ταξιδέψουν σε μια μεγάλη πόλη», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στον χαρακτήρα του προσκεκλημένου μουσικού, ο οποίος περιγράφηκε ως προσιτός, ευγενικός και κοντά στην ηλικία των παιδιών, γεγονός που βοήθησε στη δημιουργία μιας άμεσης και ζεστής επικοινωνίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπεύθυνοι του προγράμματος επεσήμαναν ότι ο Aljoscha Donderer εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά του για τη συμμετοχή του στις δράσεις στη Λέσβο και τη θετική ανταπόκριση των μαθητών, δηλώνοντας πως θα ήθελε να επιστρέψει στο νησί στο μέλλον. Παράλληλα, υπογράμμισαν ότι τα παιδιά της Λέσβου δείχνουν ιδιαίτερη ανοιχτότητα και ενδιαφέρον για τέτοιες πολιτιστικές πρωτοβουλίες.

Οι δράσεις ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή με το τελευταίο σχολείο, το Δημοτικό της Βαρειάς, αφήνοντας θετικές εντυπώσεις σε μαθητές και εκπαιδευτικούς. Οι ερωτήσεις των παιδιών, η ενεργή συμμετοχή τους και η διάθεσή τους για μάθηση επιβεβαίωσαν τη σημασία τέτοιων προγραμμάτων στη σχολική ζωή.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθητική εικαστική συνάντηση με έμπνευση από τον Ιακωβίδη στη Μυτιλήνη

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 6 Μαΐου στις 18:30, με τη συμμετοχή μαθητών από το 1ο ΕΠΑΛ Μυτιλήνης, το Πρότυπο ΓΕΛ Μυτιλήνης και το ΕΝΕΕΓΥΛ Λέσβου
Μαθητική εικαστική συνάντηση με έμπνευση από τον Ιακωβίδη στη Μυτιλήνη
ΔΡΑΣΕΙΣ

Γεωπάρκα και σχολεία ενώνουν δυνάμεις μέσω UNESCO

Στο Υπουργείο Εξωτερικών παρουσιάστηκαν καλές πρακτικές συνεργασίας με τη συμμετοχή του καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου Νίκου Ζούρου
Γεωπάρκα και σχολεία ενώνουν δυνάμεις μέσω UNESCO
ΚΟΣΜΟΣ

Επεισοδιακή η Πρωτομαγιά στην Κωνσταντινούπολη

Εκατοντάδες προσαγωγές, συγκρούσεις αστυνομίας-διαδηλωτών και αποκλεισμός της πλατείας Ταξίμ.
Επεισοδιακή η Πρωτομαγιά στην Κωνσταντινούπολη
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Πρωτομαγιά με τον άνεμο κόντρα και το κεφάλι ψηλά στη Μυτιλήνη

Παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, εργαζόμενοι και φοιτητές συμμετείχαν στη συγκέντρωση στην πλατεία Σαπφούς αλλά και στην πορεία στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης
Πρωτομαγιά με τον άνεμο κόντρα και το κεφάλι ψηλά στη Μυτιλήνη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

2.454 απορρίμματα καταγράφηκαν στη Χαραμίδα

Η τεχνητή νοημοσύνη και τα drones δείχνουν πού χρειάζεται καθαρισμός
2.454 απορρίμματα καταγράφηκαν στη Χαραμίδα
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Από τη Λήμνο 32 αφιχθέντες στο ΚΥΤ Λέσβου

Μία γυναίκα διακομίστηκε στο Νοσοκομείο
Από τη Λήμνο 32 αφιχθέντες στο ΚΥΤ Λέσβου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Τη στήριξη των κτηνοτρόφων της Λέσβου προτάσσει το Τμήμα Γεωγραφίας

Στη διάθεση των αρμοδίων δηλώνει το επιστημονικό του προσωπικό
Τη στήριξη των κτηνοτρόφων της Λέσβου προτάσσει το Τμήμα Γεωγραφίας
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στήριξη στον παλαιστινιακό λαό από τον Σύλλογο Εργαζομένων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου

Καταδικάζει την επίθεση στον στόλο αλληλεγγύης και καλεί σε συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις της 1ης Μαΐου
Στήριξη στον παλαιστινιακό λαό από τον Σύλλογο Εργαζομένων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Εργατικές Πρωτομαγιές στη Λέσβο

Από το πολύτιμο αρχείο των Φίλων Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας
Εργατικές Πρωτομαγιές στη Λέσβο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Γέφυρα με την αγορά εργασίας έστησε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Ημέρα καριέρας στη Μυτιλήνη με επίκεντρο τους φοιτητές και τους αποφοίτους
Γέφυρα με την αγορά εργασίας έστησε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Απεργιακό κάλεσμα της ΕΛΜΕ Λέσβου για την 1η Μαΐου

Ραντεβού την Παρασκευή 1 Μαΐου στις 10:30 στην πλατεία Σαπφούς
Απεργιακό κάλεσμα της ΕΛΜΕ Λέσβου για την 1η Μαΐου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Μήνυμα αλληλεγγύης από τη Μυτιλήνη προς την Παλαιστίνη

Καταγγελία για την επίθεση στα πλοία του Global Sumud Flotilla νότια της Πελοποννήσου και τον αποκλεισμό της Γάζας
Μήνυμα αλληλεγγύης από τη Μυτιλήνη προς την Παλαιστίνη