× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Push Plus One»: όταν η μόδα βγαίνει από τις μητροπόλεις και συναντά τη Λέσβο

Ο Bill Georgoussis και ο Νικόλας Βαμβουκλής μιλούν στο «Ν» 99 fm για την αναδρομική έκθεση φωτογραφίας στην K-Gold Temporary Gallery

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 16/1/2026

«Push Plus One»: όταν η μόδα βγαίνει από τις μητροπόλεις και συναντά τη Λέσβο
' χρόνος ανάγνωσης

Από τις 17 Ιανουαρίου έως τις 15 Μαρτίου 2026, η K-Gold Temporary Gallery στην Αγία Παρασκευή Λέσβου φιλοξενεί την αναδρομική έκθεση φωτογραφίας Push Plus One του διεθνώς αναγνωρισμένου φωτογράφου μόδας Bill Georgoussis, σε επιμέλεια του Νικόλας Βαμβουκλής. Οι δύο συντελεστές μίλησαν στο «Ν» 99 fm για το σκεπτικό της έκθεσης, τη μακρόχρονη πορεία του καλλιτέχνη και τη σημασία του να «επιστρέφει» η φωτογραφία από την οθόνη στο χαρτί και στον εκθεσιακό χώρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Push Plus One συγκεντρώνει χαρακτηριστικά στιγμιότυπα από την τριαντάχρονη διεθνή διαδρομή του Bill Georgoussis, αδημοσίευτο αρχειακό υλικό, αλλά και μια νέα συμμετοχική εγκατάσταση που ανοίγει στον επισκέπτη το παρασκήνιο της δημιουργικής διαδικασίας. Πρόκειται για μια έκθεση που δεν λειτουργεί μόνο ως αναδρομή, αλλά και ως σχόλιο πάνω στη μετάβαση της φωτογραφίας μόδας από την έντυπη εποχή του φιλμ στη σημερινή, διαρκή ροή ψηφιακών εικόνων.

Από το περιοδικό στον τοίχο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως ανέφερε ο Νικόλας Βαμβουκλής στη συνέντευξη, η επιλογή του Bill Georgoussis εντάσσεται στη στρατηγική της K-Gold Temporary Gallery να αφιερώνει περισσότερο χρόνο και χώρο σε ατομικές παρουσιάσεις καλλιτεχνών, ιδίως κατά τη χειμερινή περίοδο, όταν το ενδιαφέρον στρέφεται συχνά στη φωτογραφία. «Μας ενδιέφερε να δούμε πώς η φωτογραφία μόδας, που γεννήθηκε και καθιερώθηκε μέσα από τα περιοδικά, μεταφέρεται από την οθόνη και το έντυπο στον εκθεσιακό χώρο», σημείωσε.

Ο ίδιος ο Bill Georgoussis στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη να ξαναδεί το έργο του τυπωμένο. «Σήμερα οι περισσότεροι βλέπουν τη δουλειά μας σε μικρές οθόνες. Το χαρτί, ο τοίχος, το βιβλίο, είναι μια εντελώς διαφορετική εμπειρία. Σε αναγκάζει να σταθείς, να παρατηρήσεις, να δεις τις λεπτομέρειες», ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι η έκθεση αποτελεί και μια προσωπική επιστροφή στην υλικότητα της εικόνας. 

Δημιουργία χωρίς βιασύνη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αφετηρία της έκθεσης είναι η διαχρονική διερεύνηση του καλλιτέχνη γύρω από το πώς «χτίζεται» μια εικόνα και ποιος είναι ο ρόλος του φωτογράφου σε μια εποχή υπερπαραγωγής περιεχομένου. Σε αντίστιξη με τη φρενήρη ταχύτητα της σύγχρονης ψηφιακής εικόνας, η πρακτική του Georgoussis βασίζεται σε έναν πιο στοχαστικό ρυθμό: λιγότερες λήψεις, αυστηρός έλεγχος όλων των παραμέτρων –φως, σύνθεση, συνεργασίες– και έμφαση στην ουσία. «Ακόμα και μια μικρή αλλαγή μπορεί να μετατρέψει μια μέτρια εικόνα σε εξαιρετική. Αυτό είναι το “push” που δεν πρέπει να αφήνεις», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η ίδια φιλοσοφία αποτυπώνεται και στον τίτλο της έκθεσης. Το Push Plus One παραπέμπει σε τεχνικό όρο της αναλογικής φωτογραφίας, που χρησιμοποιούνταν κατά την εμφάνιση του φιλμ, αλλά ταυτόχρονα λειτουργεί ως μεταφορά για τη διαρκή προσπάθεια να πας «ένα βήμα παραπέρα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γιατί Λέσβος

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε και η αναφορά του Bill Georgoussis στην επιλογή της Λέσβου ως τόπου παρουσίασης της έκθεσης. Όπως είπε, η μόδα και η φωτογραφία συνδέονται σχεδόν αυτόματα με τις μεγάλες μητροπόλεις – Παρίσι, Μιλάνο, Λονδίνο. «Το να δεις αυτή τη δουλειά σε ένα νησί, μακριά από το τσιμέντο και τη βιασύνη των μεγαλουπόλεων, σου επιτρέπει να την κρίνεις αλλιώς, πιο καθαρά», τόνισε, προσθέτοντας ότι τον ενδιέφερε να απευθυνθεί σε ανθρώπους που θα έρθουν συνειδητά για να δουν την έκθεση.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Νικόλας Βαμβουκλής στάθηκε στη σημασία της επαφής της τοπικής κοινωνίας και ιδιαίτερα των νέων με τη σύγχρονη τέχνη. Όπως ανέφερε, σχολεία της Λέσβου έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για επισκέψεις, επιβεβαιώνοντας τον εκπαιδευτικό ρόλο που διαχρονικά επιδιώκει η K-Gold Temporary Gallery. 

Συμμετοχική εγκατάσταση και κατάλογος

Στο πλαίσιο της έκθεσης, παρουσιάζεται και μια συμμετοχική εγκατάσταση, όπου προσωπικά αντικείμενα, τεχνικός εξοπλισμός και αναλογικά πειράματα συνδιαλέγονται, αποκαλύπτοντας τη διαδικασία πίσω από το τελικό αποτέλεσμα. Την έκθεση συνοδεύει δίγλωσσος κατάλογος (ελληνικά–αγγλικά), σχεδιασμένος από τον Marlon Tate, ο οποίος θα είναι διαθέσιμος το επόμενο διάστημα.

Ο Bill Georgoussis, γεννημένος το 1965 στη Μελβούρνη, ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Έχει σπουδάσει Fine Art Photography και Film στο Royal Melbourne Institute of Technology και έχει εργαστεί σε πόλεις όπως το Μιλάνο, το Παρίσι, η Νέα Υόρκη και το Λονδίνο, με έργα του να δημοσιεύονται σε κορυφαία διεθνή έντυπα μόδας και τέχνης.

Πληροφορίες έκθεσης

Εγκαίνια: Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2026, ώρα 19:00
Διάρκεια: 17 Ιανουαρίου – 15 Μαρτίου 2026
Ώρες λειτουργίας: Σάββατο & Κυριακή, 15:00–20:00
Είσοδος: Ελεύθερη
Χώρος: K-Gold Temporary Gallery, Αγία Παρασκευή Λέσβου

Η K-Gold Temporary Gallery, που ιδρύθηκε το 2014, δραστηριοποιείται στην ανάδειξη της σύγχρονης τέχνης μέσα από καινοτόμα πολιτιστικά και εκπαιδευτικά προγράμματα και αποτελεί συνιδρυτικό μέλος του δικτύου Miramar. Η έκθεση Push Plus One υλοποιείται με την υποστήριξη του Υπουργείο Πολιτισμού.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΘΕΑΤΡΟ

«Το Κανόνι της Ειρήνης» στον Μανταμάδο

Το Κουκλοθέατρο Κρήτης παρουσιάζει το Σάββατο 7 Μαρτίου στις 12.00 στο Πολύκεντρο Μανταμάδου μια παιδική παράσταση με μηνύματα φιλίας, συνεργασίας και ειρήνης για όλη την οικογένεια
«Το Κανόνι της Ειρήνης» στον Μανταμάδο
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Η ανταλλαγή πληθυσμών γίνεται έκθεση ζωγραφικής

Την εκθεση διοργανώνουν η Συνύπαρξη , σε συνεργασία με το τουρκικό σωματείο Ege Barış, από τις 9 μέχρι και τις 14 Μαρτίου 2026 στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Μυτιλήνης.
Η ανταλλαγή πληθυσμών γίνεται έκθεση ζωγραφικής
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Από τη Λέσβο στις αίθουσες όλης της χώρας το «Μπιτσκόμπερ»

Μιλήσαμε με τον παραγωγό της ταινίας, Κωνσταντίνο Κουκούλη και τον ερασιτέχνη ηθοποιό, Βαγγέλη Φραγκουλάκη
Από τη Λέσβο στις αίθουσες όλης της χώρας το «Μπιτσκόμπερ»
ΒΙΒΛΙΟ

Διήμερο παρουσιάσεων του βιβλίου της Μαρίας Βρανά Παπάλα για τη Σαπφώ

Κατάμεστες αίθουσες σε Πειραιά και Αθήνα για τη συλλογή Σαπφώ Λόγος και Ποίηση που πραγματοποιήθηκε σε συνδιοργάνωση της ΟΛΣΑ και πολιτιστικών φορέων
Διήμερο παρουσιάσεων του βιβλίου της Μαρίας Βρανά Παπάλα για τη Σαπφώ
ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλία με γεύση από το χθες

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*
Βιβλία με γεύση από το χθες
ΘΕΑΤΡΟ

«Ο Ψαροτρομάρας» έρχεται στη Μυτιλήνη

Το Κουκλοθέατρο Κρήτης παρουσιάζει την παραγωγή στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης από το Σάββατο 7 ως την Τετάρτη 11 Μαρτίου
«Ο Ψαροτρομάρας» έρχεται στη Μυτιλήνη
ΘΕΑΤΡΟ

«Η γυναίκα και ο ακροβάτης» στις 7 Μαρτίου από τον Θ.Ο.Μ «οι Αστεγοι»

Η παράσταση του βραβευμένου έργου του Μιχάλη Βιρβιδάκη θα δοθεί στο θεατράκι της οδού Θεοφράστου 24
«Η γυναίκα και ο ακροβάτης» στις 7 Μαρτίου από τον Θ.Ο.Μ «οι Αστεγοι»
ΜΟΥΣΙΚΗ

Κοινοτική χορωδία από το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης

Η MSM Unity Choir ανοίγει τις πόρτες της σε μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς και φίλους της μουσικής την Κυριακή 1 Μαρτίου
Κοινοτική χορωδία από το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Μπιτσκόμπερ από τη Λέσβο σε όλη την Ελλάδα

Η νέα ταινία του Αριστοτέλη Μαραγκού κάνει πανελλαδική πρεμιέρα με πρώτο σταθμό τη Μυτιλήνη
Μπιτσκόμπερ από τη Λέσβο σε όλη την Ελλάδα
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

Η Μαρία Λούκα για το σενάριό της στις «κυρίες του ρεμπέτικου»

Από τη Ρόζα Εσκενάζυ στη Σωτηρία Μπέλου – η τηλεοπτική σειρά της ΕΡΤ που φωτίζει τις παραγκωνισμένες φωνές της λαϊκής μουσικής
Η Μαρία Λούκα για το σενάριό της στις «κυρίες του ρεμπέτικου»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Ο Γιώργος Τυρίκος‑ Εργάς «ρίχνει το ίντερνετ» με τα ψαρευτικά του δολώματα

Η διαδρομή του από την Κάλυμνο, οι σπουδές και η έρευνα, η χειρωνακτική κατασκευή, το YouTube και η περιβαλλοντική ευθύνη σε μια συνέντευξη στο «Ν»
Ο Γιώργος Τυρίκος‑ Εργάς «ρίχνει το ίντερνετ» με τα ψαρευτικά του δολώματα
ΘΕΑΤΡΟ

O caveman του Rob Becker με τον Σωτήρη Καλυβάτση

Στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης την Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου και ώρα 21:15
O caveman του Rob Becker με τον Σωτήρη Καλυβάτση