
Μια καταστροφική χρονιά βιώνουν οι ελαιοπαραγωγοί της Λέσβου τον φετινό χειμώνα. Τέτοιες μέρες, σε μια καλή χρονιά, τα φορτηγά των ελαιοτριβείων και των αγροτών μεταφέρουν βαρυφορτωμένα φορτία με καρπό. Όμως φέτος ο καρπός είναι λιγοστός και τα ελαιοτριβεία του νησιού δουλεύουν μία με δύο ημέρες την εβδομάδα.
Η πλειονότητα των ελαιοπαραγωγών του νησιού ολοκλήρωσε τη συγκομιδή του καρπού πριν από τα Χριστούγεννα και πήρε το λάδι της χρονιάς για το σπίτι. Τα ελαιόλαδα που παράχθηκαν ήταν στο μεγαλύτερο μέρος τους έξτρα παρθένα, παρότι ο δάκος έκανε αισθητή την παρουσία του. Ακόμη και μετά τα Χριστούγεννα συγκομίστηκε καρπός που είχε προσβληθεί από τον δάκο.
Ένα από τα παράδοξα της φετινής χρονιάς είναι ότι πολλοί παραγωγοί ξεκίνησαν από τον Οκτώβριο εκτεταμένα κλαδέματα, προκειμένου να προετοιμάσουν τα δέντρα τους για την επόμενη χρονιά. Μάλιστα, τα κλαδέματα συνεχίζονται ακόμη και αυτές τις ημέρες, παρότι αναμένεται να έρθει παγετός στο νησί.
Το εξαιρετικά περιορισμένο εισόδημα που έδωσαν οι ελιές στους παραγωγούς οδηγεί πολλούς στην απόφαση να μην προχωρήσουν στη χρήση λιπασμάτων ή να περιορίσουν τις ποσότητες που θα χρησιμοποιήσουν, ώστε να μειώσουν τα καλλιεργητικά τους έξοδα.
Τα δέντρα δείχνουν να έχουν ξεπεράσει το στρες από την παρατεταμένη ανομβρία του καλοκαιριού. Το έντονο κρύο των επόμενων ημερών αναμένεται να έχει ευεργετικό ρόλο στην ενεργοποίηση των ανθοφόρων οφθαλμών, αρκεί να επιβεβαιωθούν τα προγνωστικά μοντέλα καιρού που αναφέρουν ότι η θερμοκρασία του περιβάλλοντος δεν θα πέσει κάτω από τους -2 βαθμούς Κελσίου.
Τυποποιητές και ελαιοτριβεία
Η μειωμένη παραγωγή ελαιολάδου έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στις τοπικές τυποποιητικές επιχειρήσεις, οι οποίες δυσκολεύονται να καλύψουν τις ανάγκες τους σε φρέσκα λάδια για την εξυπηρέτηση των πελατών τους.
Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και τα ελαιοτριβεία του νησιού, καθώς ο περιορισμένος κύκλος εργασιών καθιστά την επιβίωσή τους ιδιαίτερα δύσκολη.
Πολλοί εκτιμούν ότι τους επόμενους μήνες στη Λέσβο θα πουληθεί μεγάλο μέρος από τα απούλητα ελαιόλαδα της περσινής χρονιάς, τα οποία έμειναν είτε στις αποθήκες των παραγωγών είτε στις δεξαμενές των ελαιοτριβείων. Όσα από αυτά τα ελαιόλαδα διατηρούνται σε καλή κατάσταση αναμένεται να πουληθούν σε ικανοποιητικές τιμές, οι οποίες όμως θα είναι χαμηλότερες από εκείνες των ελαιολάδων της φετινής εσοδείας.