
Με τεχνοκρατική ακρίβεια και χωρίς συναισθηματισμούς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην ετήσια έκθεσή της για την παραγωγή αιγοπρόβειου κρέατος στα κράτη-μέλη, προβλέπει μείωση της παραγωγής για την επόμενη δεκαετία. Μία μείωση που αποτελεί συνέχεια της συρρίκνωσης που καταγράφηκε την περίοδο 2010–2025. Την εγχώρια παραγωγή θα αντικαταστήσουν οι εισαγωγές, αφού η κατανάλωση αναμένεται να μείνει σταθερή.
Συγκεκριμένα, η Κομισιόν προβλέπει ότι για την περίοδο 2025–2035 η μείωση σε ετήσια βάση αναμένεται να ανέλθει σε 0,7%. Παράλληλα, η έκθεση τονίζει πως οι επιζωοτίες είναι πιθανό να οδηγήσουν σε ακόμη μεγαλύτερη πτώση της παραγωγής. Κάτι που σημαίνει πως η μείωση κατά 0,7% είναι η βάση από την οποία ξεκινάμε, διότι ήδη στις βασικές χώρες παραγωγής αιγοπρόβειου κρέατος καταγράφονται εκτεταμένες απώλειες από ευλογιά προβάτων, πανώλη των μικρών μηρυκαστικών και καταρροϊκό πυρετό. Ενώ προβλήματα από επιζωοτία αφθώδους πυρετού αντιμετωπίζουν όμορες χώρες όπως η Τουρκία και η Αλβανία.
Να σημειωθεί πως την περίοδο 2010–2025 είχε ήδη καταγραφεί μείωση του ζωικού κεφαλαίου στις χώρες-μέλη της ΕΕ κατά 16% ή 13.000.000 κεφάλια.
«Η συνδεδεμένη εισοδηματική στήριξη που εφαρμόζεται, καθώς και η συνέχιση ευνοϊκών τιμών, ενδέχεται να αντισταθμίσουν μερικώς αυτές τις αρνητικές τάσεις. Η παραγωγή αναμένεται να παραμείνει συγκεντρωμένη σε λίγες χώρες της ΕΕ, κυρίως στην Ισπανία, την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ιρλανδία και τη Ρουμανία», εκτιμά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Αναμένεται αύξηση των εισαγωγών
Η κατανάλωση αιγοπρόβειου κρέατος στην ΕΕ προβλέπεται να παραμείνει σταθερή στα 0,85 κιλά κατά κεφαλήν έως το 2035, υποστηριζόμενη από παραδόσεις και θρησκευτικές εορτές. Με ανελαστική ζήτηση και περιορισμένη προσφορά, οι τιμές στην ΕΕ αναμένεται να παραμείνουν πάνω από τα επίπεδα του 2020 και θα μπορούσαν να φθάσουν περίπου τα 9.750 ευρώ/τόνο (σ.σ. τιμή χονδρικής) έως το 2035. Το χάσμα μεταξύ των τιμών στην ΕΕ (σχετικά υψηλότερες) και των τιμών στη Νέα Ζηλανδία και στην Αυστραλία (σχετικά χαμηλότερες) θα μπορούσε να παραμείνει την επόμενη δεκαετία, αντικατοπτρίζοντας διαφορές στο κόστος παραγωγής και εργασίας. Ως αποτέλεσμα, οι εισαγωγές της ΕΕ αναμένεται να αυξάνονται κατά 1,0% ετησίως έως το 2035. Οι συμφωνίες ελευθέρου εμπορίου μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Αυστραλίας θα μπορούσαν επίσης να οδηγήσουν σε μεγαλύτερες εισαγωγές του ΗΒ από την Αυστραλία, διευκολύνοντας έτσι περισσότερες εξαγωγές κρέατος προβάτου του ΗΒ προς την ΕΕ, όπως έχει ήδη παρατηρηθεί το 2025. Αν η Νέα Ζηλανδία αποφασίσει στο μέλλον να επικεντρωθεί λιγότερο στην κινεζική αγορά και περισσότερο στην αγορά της ΕΕ, οι εισαγωγές κρέατος προβάτου από τη Νέα Ζηλανδία στην ΕΕ θα μπορούσαν να αυξηθούν ακόμη περισσότερο.
Έρχεται μείωση των εξαγωγών
Οι ετήσιες εξαγωγές ζώντων προβάτων και αιγών από την ΕΕ θα μπορούσαν να μειωθούν στους 45.300 τόνους έως το 2035 (-1,6% ετησίως έως το 2035). Αυτό πιθανότατα οφείλεται σε ανησυχίες για την ευημερία των ζώων κατά τις μεγάλες μεταφορές και σε χρηματοοικονομικούς κινδύνους σε ορισμένους προορισμούς. Μετά από αρκετά χρόνια μείωσης των εξαγωγών κρέατος και υψηλών εγχώριων τιμών, οι εξαγωγές αιγοπρόβειου κρέατος από την ΕΕ προβλέπεται να σταθεροποιηθούν γύρω στους 33.400 τόνους έως το 2035 (-0,3% ετησίως έως το 2035), στηριζόμενες σε εδραίωση στη Μέση Ανατολή και επέκταση στη Βόρεια Αφρική, αν και οι εξαγωγικοί προορισμοί παραμένουν αβέβαιοι και ενδέχεται να μεταβάλλονται ενώ οι ποσότητες παραμένουν ασταθείς. Οι εξαγωγές αιγοπρόβειου κρέατος της ΕΕ προς το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσαν να μειωθούν ως αποτέλεσμα της προαναφερθείσας εμπορικής συμφωνίας του ΗΒ.