× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Χειροποίητα καλλυντικά που στάζουν μέλι!

Μια μαθηματικός συναντά ένα μελισσοκόμο και μαζί δημιουργούν στη Λέσβο ξεχωριστά προϊόντα με Apisτευτα ευεργετικές ιδιότητες και συνταγές βγαλμένες από το σεντούκι της γιαγιάς

Γράφει ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΗΣ Δημοσίευση 25/7/2020

Χειροποίητα καλλυντικά που στάζουν μέλι!

Τι δουλειά έχει μία πτυχιούχος μαθηματικός με τα μελίσσια; Τι σχέση μπορεί να έχει ένας μελισσοκόμος με τα καλλυντικά; Πώς «παντρεύονται» αυτοί οι δύο κόσμοι, με τον μυστηριακό κόσμο της μέλισσας; Η Νικολέτα και ο Κώστας έχουν τις απαντήσεις, καταφέρνοντας να ενώσουν παράλληλες γνώσεις, μέσα στην Apis Fabricca, δημιουργώντας μια σειρά από χειροποίητα, μελένια καλλυντικά, που χαράσσουν τη δική τους πορεία εντός και εκτός Λέσβου.

Σε μια εποχή που η επιχειρηματικότητα φαντάζει δύσκολη ακόμα και στους πιο μυημένους, δύο νέοι από το νησί μας αποφάσισαν όχι απλώς να τολμήσουν, αλλά να συνδυάσουν το «επιχειρείν» με το «χειροποιείν», δημιουργώντας μια μικρή βιοτεχνία, που όμοιά της δεν θα συναντήσεις στη Λέσβο. Η Apis Fabricca δεν είναι μια επιχείρηση σαν όλες τις άλλες. «Η ιδέα υπήρχε από καιρό, αλλά η υλοποίησή της έγινε ουσιαστικά μέσα σε ένα βράδυ», διευκρινίζει η Νικολέτα, που πήρε το έναυσμα από ένα ταξίδι στα Ζαγοροχώρια, βλέποντας ένα γραφικό μαγαζάκι ενός μελισσοκόμου και μεταξύ των διάφορων προϊόντων στα ράφια, μια σειρά από καλλυντικά.
Αρχικά, σε φίλους και γνωστούς, η «επιχείρηση» περιελάμβανε μικρές προσπάθειες στο μπρίκι της κουζίνας. Από εκεί και μέχρι να δημιουργηθεί η κανονική επιχείρηση, πέρασαν σχεδόν δύο χρόνια. Για τα τελικά προϊόντα, μάλιστα, τις κηραλοιφές, τις κρέμες, τα διάφορα έλαια για καλλυντική χρήση, χρειάστηκε όχι απλώς ο Κώστας να βάλει όλη την τέχνη του στη μελισσοκομία, αλλά και η Νικολέτα να διαβάσει αρκετά, παρακολουθώντας ειδικά σεμινάρια. Μέχρι και παλιές, καλά φυλαγμένες, συνταγές βγήκαν από το σεντούκι της γιαγιάς, οι οποίες συνδυάστηκαν με την επιστημονική γνώση της κοσμετολογίας και οδήγησαν στη δημιουργία μιας σειράς προϊόντων με 100% φυσικά συστατικά. «Από το ντουλάπι των γιαγιάδων δεν έλειπε ποτέ μια κηραλοιφή, με μελισσοκέρι, ελαιόλαδο ή σπαθόλαδο, που έκανε για τα πάντα», επισημαίνει.
Ο πυλώνας της αρχικής σκέψης ήταν «το πώς μέσα από τη φύση μπορείς να αντλήσεις τόσα πολλά, να πάρεις τους θησαυρούς της, αποφεύγοντας κάθε χρήση χημικών ή οτιδήποτε ρυπογόνο, δημιουργώντας φυσικά προϊόντα με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα», εξηγεί η Νικολέτα. Επί της ουσίας, η Apis Fabricca κάνει ακριβώς αυτό, δίχως να παρεκκλίνει ούτε στο ελάχιστο από τον βασικό της στόχο. Το όνομα προέρχεται από τις λατινικές λέξεις Apis, που σημαίνει μέλισσα και fabricca, εργοστάσιο. Είναι δηλαδή ένα εργοστάσιο της μέλισσας, που παράγει προϊόντα με την πιο αγνή πρώτη ύλη, τα οποία χρησιμοποιώντας τα, είναι βέβαιο ότι θα αλλάξουν τον τρόπο που φροντίζει κανείς το σώμα του.
Η σειρά των κηραλοιφών είναι από τις πιο αγαπημένες των καταναλωτών. Με κερί μέλισσας και βιολογικό ελαιόλαδο, τα οποία συμπληρώνουν άλλα φυτικά, αιθέρια έλαια. Πρόκειται για ένα προϊόν, πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνες, απόλυτα φυσικό, που είναι κατάλληλο ακόμα και για μωρά. Υπάρχει επίσης η σειρά φυτικών κρεμών για το πρόσωπο ή το σώμα, αλλά και μια σειρά φυτικών ελαίων για χρήση, που εκτός των άλλων χρησιμοποιείται επιπρόσθετα και στα μαλλιά.
Μετρώντας, ήδη, κάποια χρόνια στο χώρο της αγοράς η Νικολέτα εκμυστηρεύεται και τι είναι εκείνο που της λείπει περισσότερο. «Νιώθω ότι απουσιάζει μια συλλογική προβολή του νησιού και εν προκειμένω, αυτό που θα βάζαμε κάτω από τον τίτλο Λεσβιακά Προϊόντα», προτείνοντας μάλιστα την πραγματοποίηση μιας έκθεσης λεσβιακών προϊόντων, εδώ στο νησί, με ταυτόχρονη παρουσία όλων των παραγωγών. «Υπάρχουν εξαιρετικές προσπάθειες, στη Λέσβο, μικρές ή και μεγαλύτερες, τις οποίες δεν τις γνωρίζει ο κόσμος», παρατηρεί με απογοήτευση.
Η έδρα της Apis Fabricca βρίσκεται στον Μανταμάδο, εκεί όπου στην Πλατεία λειτουργεί και ένα κατάστημα λιανικής πώλησης με όλα τα προϊόντα της επιχείρησης.

Ωστόσο, η Νικολέτα και ο Κώστας έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν ένα σημαντικό δίκτυο πώλησης, με παρουσία των προϊόντων τους σε αρκετά καταστήματα στη Μυτιλήνη, αλλά και σε άλλα κεντρικά σημεία της Λέσβου, όπως επίσης και στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, τόσο στην ηπειρωτική όσο και στη νησιωτική Ελλάδα.

«Πρόσφατα ξεκινήσαμε και μια συνεργασία με το Βέλγιο, ολοκληρώνοντας την πρώτη μας εξαγωγική δραστηριότητα», λέει με καμάρι η Νικολέτα, που αυτή την περίοδο, αν δεν είχε προκύψει η πανδημία Covid-19, θα ετοιμαζόταν να κάνει πράξη και μια ακόμα συνεργασία, στην Τουρκία. «Μας έχει επηρεάσει ο κορονοϊός. Είμαστε γενικότερα σε μια αβεβαιότητα, όχι μόνο για το πότε θα ανοίξουν ξανά οι εξαγωγές, αλλά και για το αν θα παραμείνει κάτι ανοιχτό ή θα κλείσει πάλι το επόμενο διάστημα».

Δεν το βάζουν κάτω πάντως. Πήραν, εξάλλου, τη μεγάλη απόφαση να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά, γνωρίζοντας τις δυσκολίες. Δυσκολίες, που τους έκαναν, ωστόσο, πιο δυνατούς, αλλά ταυτόχρονα και πιο προσεκτικούς. «Στις μικρές επιχειρήσεις, σαν τη δική μας, δεν είναι εύκολο να ανταπεξέλθει κάποιος σε μια κρίση, που ενδεχομένως θα κρατήσει μεγάλο διάστημα. Εμείς από την αρχή προχωρούσαμε πάντα βήμα- βήμα και το κυριότερο με αισιοδοξία και αγάπη για αυτό που κάνουμε. Έχουμε σχέδια. Χρειάζεται χρόνος. Το κυριότερο όμως είναι να παραμείνουμε ανεξάντλητα δημιουργικοί. Οι θησαυροί της φύσης, άλλωστε, είναι αστείρευτοι».

Apis Fabricca
Πλατεία Μανταμάδου
Τηλ: 2253061051
www.apisfabricca.gr

*To παρόν άρθρο δημοσιεύτηκε στο free press περιοδικό ΠΛΑΤΕΙΑ που κυκλοφορεί

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ