× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Οι ανάγκες δεν έχουν εκλείψει – βλέπουμε ακόμη ανθρώπους με βία και τραύματα»

Πολυήμερες εκδηλώσεις των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης με ελεύθερη είσοδο

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 19/12/2025

«Οι ανάγκες δεν έχουν εκλείψει – βλέπουμε ακόμη ανθρώπους με βία και τραύματα»
' χρόνος ανάγνωσης

Δέκα χρόνια συνεχούς παρουσίας και ανθρωπιστικής δράσης στη Λέσβο συμπληρώνουν το 2025 οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, τιμώντας την επέτειο με μια πολυήμερη σειρά εκδηλώσεων στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστών. Από τις 18 έως τις 23 Δεκεμβρίου, το κοινό καλείται να συμμετάσχει σε μια οπτική, βιωματική και δημόσια συζήτηση γύρω από μια δεκαετία που σημάδεψε το νησί αλλά και τον ευρωπαϊκό ανθρωπιστικό χάρτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κεντρικός άξονας των εκδηλώσεων είναι η φωτογραφική έκθεση «Λέσβος 2015–2025: 10 χρόνια Γιατροί Χωρίς Σύνορα», μια διαδρομή μέσα από εικόνες και μαρτυρίες που αποτυπώνουν τις πιο κρίσιμες στιγμές της προσφυγικής κρίσης, αλλά και τη δύναμη, την ανθεκτικότητα και την αξιοπρέπεια των ανθρώπων που αναζήτησαν προστασία στο νησί. Παράλληλα, αναδεικνύεται η πορεία της ίδιας της οργάνωσης, η οποία, όπως τονίστηκε στη ραδιοφωνική συζήτηση στο «Ν» 99 fm, προσαρμόστηκε διαρκώς στις μεταβαλλόμενες ανάγκες του πεδίου.

Από την κρίση του 2015 στις σύνθετες προκλήσεις του σήμερα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως εξήγησε ο αναπληρωτής συντονιστής πεδίου των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Λέσβο, Γιάννης Αναγνώστου, η παρουσία της οργάνωσης στο νησί ξεκινά το 2015, σε μια περίοδο μαζικών αφίξεων και ακραίων ανθρωπιστικών αναγκών. Τα επόμενα χρόνια, και ιδιαίτερα μετά τη Συμφωνία ΕΕ–Τουρκίας, το πεδίο άλλαξε ριζικά, με τον εγκλωβισμό ανθρώπων και την επικράτηση κλειστών δομών.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, όπως υπογράμμισε, διαφώνησαν ανοιχτά με τη λογική των κλειστών κέντρων και της ποινικοποίησης της μετακίνησης, επιλέγοντας να προσφέρουν ιατρικές και ψυχολογικές υπηρεσίες εκτός αυτών, με έμφαση στη στήριξη των πιο ευάλωτων. Σήμερα, η δράση τους περιλαμβάνει κινητές μονάδες κοντά στο προσφυγικό καμπ στο Μαυροβούνι, κλινική στην πόλη, υποστήριξη ψυχικής υγείας, υπηρεσίες σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας, καθώς και επείγουσα φροντίδα σε ανθρώπους που φτάνουν στο νησί με βάρκες, συχνά σε ιδιαίτερα επιβαρυμένη κατάσταση. 

Δημόσια συζήτηση: εμπειρίες, κόπωση και ευθύνη της πολιτείας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, σήμερα Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου (18:00–20:00) θα πραγματοποιηθεί δημόσια συζήτηση με τίτλο «Λέσβος, 10 Χρόνια Ανθρωπιστικής Δράσης: Εμπειρίες, Προκλήσεις και Προοπτικές». Στόχος είναι να ανοίξει ένας ειλικρινής διάλογος για όσα βίωσε η τοπική κοινωνία, για την κόπωση που έχει καταγραφεί, αλλά και για τις ευθύνες της πολιτείας σε ζητήματα υποδοχής, φροντίδας και ένταξης.

Στο πάνελ θα συμμετάσχουν η διευθύντρια της Ψυχιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Μυτιλήνης Νίκη Κούρτη, η Έφη Λατσούδη από την Αλληλεγγύη Λέσβου, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου Δημήτριος Παπαγεωργίου και η Soman Hakimi, μέλος του προγράμματος Experts by Experience των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, η οποία θα μοιραστεί τη βιωμένη της εμπειρία ως γυναίκα με προσφυγικό παρελθόν. 

Experts by Experience: από τη βιωμένη εμπειρία στη συλλογική δράση

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η δράση κορυφώνεται το Σάββατο 20 Δεκεμβρίου (11:00–13:00) με το εργαστήριο των Experts by Experience, ένα διαδραστικό workshop όπου άνθρωποι που έχουν περάσει από το προσφυγικό σύστημα παρουσιάζουν πώς η προσωπική εμπειρία μπορεί να μετατραπεί σε ενεργή συνηγορία και κοινωνική παρέμβαση. Όπως εξηγήθηκε στη συνέντευξη, πρόκειται για μια διαδικασία ενδυνάμωσης, όπου οι ίδιοι οι άνθρωποι γίνονται φορείς αλλαγής, σχεδιάζοντας πρωτοβουλίες για την κοινότητα και συμβάλλοντας στον δημόσιο διάλογο. 

Μια δεκαετία που ζητά ορατότητα και διάλογο

Κοινός παρονομαστής όλων των παρεμβάσεων είναι η ανάγκη για ορατότητα και ανοιχτό διάλογο. Όπως τονίστηκε, οι ανάγκες δεν έχουν εκλείψει, ακόμη κι αν το προσφυγικό δεν βρίσκεται πια στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. Οι εικόνες, οι μαρτυρίες και οι συζητήσεις των εκδηλώσεων επιχειρούν να υπενθυμίσουν ότι πίσω από τους αριθμούς υπάρχουν άνθρωποι και ότι η ανθρωπιστική δράση δεν αφορά μόνο το παρελθόν, αλλά και τις επιλογές του παρόντος.

Όλες οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, προσκαλώντας την τοπική κοινωνία σε μια πολυεπίπεδη ματιά σε δέκα χρόνια ανθρωπιστικής παρουσίας στη Λέσβο.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ Λήμνου για τις καταστροφές από την κακοκαιρία

Ζητά κήρυξη του νησιού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και άμεσες αποζημιώσεις για τους πληγέντες
Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ Λήμνου για τις καταστροφές από την κακοκαιρία
ΧΩΡΙΑ

Με σύμμαχο τον καιρό πέταξαν ψηλά τα έθιμα στη Σκάλα Μιστεγνών

Η Καθαρά Δευτέρα βρήκε κατοίκους και επισκέπτες στον προαύλιο χώρο του ναού, σε μια γιορτή με χαρταετούς και σαρακοστιανά κεράσματα
Με σύμμαχο τον καιρό πέταξαν ψηλά τα έθιμα στη Σκάλα Μιστεγνών
ΧΩΡΙΑ

«Εμείς οι Αγιασώτες πειρατές είμαστε καλοί άνθρωποι απλά μας έχουν κακοπάρει»

Τρελό πειρατικό καράβι βγήκε στη Λάρσο και ανεβαίνει για την Αγιάσο
«Εμείς οι Αγιασώτες πειρατές είμαστε καλοί άνθρωποι απλά μας έχουν κακοπάρει»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η Μυτιλήνη γιόρτασε με 1110 μερίδες φασολάδα και χαρταετούς

Ρεκόρ συμμετοχής στα Κούλουμα 2026 -Συνεργασία Δήμου Μυτιλήνης, Κοινότητας και Συλλόγου Ασπίδα έδωσε γιορτινό παλμό στην Καθαρά Δευτέρα
Η Μυτιλήνη γιόρτασε με 1110 μερίδες φασολάδα και χαρταετούς
ΧΩΡΙΑ

Το καρναβάλι της Αντισσας με επίκαιρο μήνυμα από τη νεολαία του χωριού

Το άρμα και η ομάδα των παιδιών του 1926 και του 2026 έκλεψαν την παράσταση
Το καρναβάλι της Αντισσας με επίκαιρο μήνυμα από τη νεολαία του χωριού
ΧΩΡΙΑ

Κούλουμα και φασολάδα στον Σκουτάρο

Με κέφι και ζωντανή μουσική με τον Ντίνο Αλεξανδρή
Κούλουμα και φασολάδα στον Σκουτάρο
ΧΩΡΙΑ

Κούλουμα στην Αντισσα με νοστιμιές και παράδοση

Τα καζάνια με τη φασολάδα βράζουν από νωρίς και το κέφι δεν λείπει από επισκέπτες και εθελοντές
Κούλουμα στην Αντισσα με νοστιμιές και παράδοση
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Καθαρή Μυτιλήνη από τα ξημερώματα μετά το καρναβάλι

Άμεση επιχείρηση της Διεύθυνσης Καθαριότητας στη Μυτιλήνη με προσωπικό και μηχανήματα λίγη ώρα μετά το τέλος των εκδηλώσεων
Καθαρή Μυτιλήνη από τα ξημερώματα μετά το καρναβάλι
ΔΡΑΣΕΙΣ

Εδώ στη Λέσβο....πετάμε χαρταετό!

Εκδηλώσεις με παραδοσιακά κεράσματα, κούλουμα, και σάτιρα για την Καθαρά Δευτέρα. Δείτε που θα πετάξετε τον χαρταετό σας
Εδώ στη Λέσβο....πετάμε χαρταετό!
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Σύλληψεις με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα

Στο αεροδρόμιο και στο λιμάνι της Μυτιλήνης
Σύλληψεις με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα
ΧΩΡΙΑ

Στυψιανός Καρνάβαλος ή αλλιώς «Make ΣΤΥΨ’ great again»

Καυστική σάτιρα σε λεσβιακή διάλεκτο και πολύ κέφι στον καρνάβαλο της Στύψης
Στυψιανός Καρνάβαλος ή αλλιώς «Make ΣΤΥΨ’ great again»
ΧΩΡΙΑ

Οι Γιουρούκδις στους δρόμους της Αγίας Παρασκευής

Κάλεσμα για το μεγάλο καρναβάλι της Καθαράς Δευτέρας στις 12.00 με κορύφωση των εκδηλώσεων του Λαογραφικού Συλλόγου
Οι Γιουρούκδις στους δρόμους της Αγίας Παρασκευής